75 day challenge

Psykolog om den populære Tiktok-trenden: – Uheldig for mange unge tenåringer

Psykolog og personlig trener Stine Marie Hafstad, mener 75 day challenge kan bidra til økt kroppspress og angstrengt forhold til mat. Personlig trener Glenn Ellingsen, mener det er rått hvis 14-åringer fullfører den.

75 DAY CHALLENGE: Ekspertene er bekymret for at trenden kan gi uheldige konsekvenser. Personlig trener Glenn Ellingsen mener det er rått hvis 14-åringer klarer å fullføre den.
75 DAY CHALLENGE: Ekspertene er bekymret for at trenden kan gi uheldige konsekvenser. Personlig trener Glenn Ellingsen mener det er rått hvis 14-åringer klarer å fullføre den. Foto: Illustrasjon: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

«75 day challenge» er en populær treingstrend som har gått viralt på TikTok.

Mange har hivd seg ut på utfordringen, men hva går den egentlig ut på? Og er den egentlig hensiktmessig å utføre?

Selv om mange mener at utfordringen kan være både psykisk og fysisk givende å utføre, er ikke alle enig i dette - spesielt hvis vi skal rette søkelys på yngre gutter og jenter som blir påvirket av denne trenden.

– Dette er helt klart uheldig for mange tenåringer. Mange foreldre blir trolig litt lurt av utfordringen fordi den fremstår «snillere» når den inkluderer å drikke vann og lese bok, men jeg ser for meg at det ikke er dette som får mest fokus.

Dette sier Stine Marie Hafstad som er utdannet både psykolog og personlig trener.

Stine Marie Hafstad er utdannet psykolog og personlig trener. Hun har jobbet som coach i mange år.
Stine Marie Hafstad er utdannet psykolog og personlig trener. Hun har jobbet som coach i mange år. Foto: Marius Wilberg Volden

– Søkelyset på kropp er fremtredende, og i en ung alder er det lett for yngre å utvikle spiseproblematikk, sosial angst og generelle psykiske utfordringer – når man ønsker å passe inn blant jevnaldrende og sammenligner seg med trente eller tynne kvinner og menn på sosiale medier, sier hun.

Hva er 75 day challenge?

Utfordringen er utformet som et program for å bygge mental styrke, og overholder spesifikke regler i 75 dager.

Det finnes to varianter av utfordringen: En hard versjon og en mild versjon, men det er den harde versjonen som er mest omtalt.

75 day hard:

  • Følge en streng matplan, uten «cheat-days» og alkohol
  • Fullføre 2 x 45 minutters treningsøkter hver dag, hvor den ene må være utendørs
  • Drikke 1 «gallon», cirka 4 liter, vann hver dag
  • Lese ti sider i en bok hver dag
  • Ta progresjonsbilder underveis

75 day soft:

  • Spise bra mat og unngå alkohol bortsett fra i sosiale settinger
  • Trene 45min hver dag med 1 hviledag i uka
  • Drikke 3L vann om dagen
  • Lese ti sider av en bok om dagen

Les også: Så lite må du gå tur for å leve lenger

Krevende mentalt

– Det er en stor forskjell i hard og soft versjonen av 75 day challenge. For mange kan soft-versjonen være noe man kan få til uten for store endringer. Når det gjelder den harde versjonen, er denne svært ekstrem, som både kan være vanskelig å fullføre eller videreføre.

Dette sier Kristin Lundanes Jonvik, klinisk ernæringsfysiolog og forsker ved Institutt for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole.

Forskeren trekker frem flere negative konsekvenser ved utfordringen.

Kristin Lundanes Jonvik, klinisk ernæringsfysiolog og forsker ved Institutt for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole.
Kristin Lundanes Jonvik, klinisk ernæringsfysiolog og forsker ved Institutt for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole. Foto: Presse

Overordnet mener hun at en slik utfordring kan være veldig krevende mentalt, og kan bli noe man blir overoppslukt av som går på bekostning av andre ting i livet.

– Hvis man ikke er vant med å trene daglig eller denne mengden, kan man bli skadet eller overbelastet. En svært streng matplan kan gjøre at mat blir noe man må kontrollere, noe som kan utvikle seg til et anstrengt forhold til mat og kropp.

– Fire liter vann om dagen er mer enn de fleste har godt av (hvis man ikke svetter mye i sommervarmen), sier Jonvik.

Hun mener 75 hard challenge ikke vil gi en varig ønsket effekt hos de fleste, det gjelder særlig dersom det er store endringer fra normalen.

– De fleste av oss vil lykkes bedre med å gjøre små endringer og grep som er oppnåelige, og som gir opplevelse av mestring. Hard challenge er for ekstrem for å være noe man klarer eller vil fortsette med over lengre tid, sier hun.

Ingen varige endringer

Dersom du ønsker å gjøre endringer for å forbedre helsen din, hjelper det lite å gå inn med den tanken om at man kun skal gjøre disse grepene i et bestemt antall dager.

– Det fører til at de gleder seg til de er ferdig med de «strenge» rammene til mat og trening, sier Hafstad og fortsetter:

– De fleste tenker ikke på hvordan de skal opprettholde et eventuelt resultat. Har man vært lenge borte fra hva man liker (både vaner og spesifikk mat), øker behovet vårt for dette og vi skal ha «dobbelt opp» når vi får «lov» igjen.

Dette gjør at mange havner tilbake i gamle mønstre.

– Ofte forsterker vi gamle mønstre fordi vi har fått MER fokus i underbevisstheten vår på alt vi savner, og mye av det vil smake «ekstra» godt når vi får det igjen, sier Hafstad.

Psykiske utfordringer

Vi mennesker er designet for å danne mønstre, leveregler, se sammenhenger og generelt bli støttet av struktur, påpeker psykologen.

– Desto lengre vi følger våre egne mønstre og «regler», desto sterkere blir dem. Vi forsterker faktisk nervebaner i hjernen som støtter opp tanken om at egne mønstre og regler er sanne/riktige.

Når vi prøver å gjøre en helomvending og setter inn nye regler som er langt vekk fra de kjente mønstrene, klarer ikke hjernen vår å slå seg til «ro» med det nye og vil kjempe for at vi havner tilbake i gamle mønstre.

– Det tar derfor mye lengre tid enn 75 dager å danne nye mønstre og vaner. Vi må «trene» lenge for å oppnå mentale endringer, sier hun.

Hafstad påpeker at mange unge jenter og gutter kan føle seg mislykket om de ikke klarer å følge hele utfordringen, eller om de ikke får det resultatet de så for seg.

– Det å ha et sterkt kroppsfokus i 75 dager, og helt sikkert lengre, kan være ekstremt ødeleggende for sårbare og usikre jenter og gutter, og være utløsende til en rekke psykiske utfordringer, sier psykologen.

Les også (+): Enorme forskjeller: Dette er «verstingen» blant kjøttpåleggene

Øker kroppspress

Hafstad mener at flere av elementene ved 75 hard er fine, men at det foreligger et hovedproblem.

– Hovedproblemet er at disse endringene ikke passer for alle og at det kan bidra til et økt kroppspress, spesielt hos unge.

Hafstad mener at denne utfordringen har feil fokus.

– Utfordringen har et stort fokus på den fysiske/kroppslige endringen, ettersom man «skal» poste et bilde i speilet av kroppen sin før og etter utfordringen. Dette fremmer nok et kroppspress blant mange unge jenter – fordi det «endelige» målet er å SE bra ut. Og de psykiske godene trening, næringsrik mat og selvutvikling gir- blir ikke like tydelige eller får samme oppmerksomhet som det fysiske resultatet.

Hun mener dette er mer uheldig for de unge «usikre» jentene og guttene.

– Det gir de en bekreftelse på at utseende er det viktigste – og de får et økt kroppsfokus, sier hun og fortsetter:

– Mange jenter som blir med ønsker kanskje å komme med det «beste» etter-bildet. Det skaper også et rom for å få «kommentarer» på kroppene, som igjen forsterker det fysiske fokuset til utfordringen.

Svartmalt

Hafstad frykter at noen av disse grunnelementene som i utgangspunktet kan være gode, blir svartmalt fordi man overdriver dem og prøver å tvinge de inn i hverdagen sin.

– Strenge regler som ikke passer inn i livet vårt, vil vi fort svartmale og begynne å mislike enda mer – fordi det forsterker fraværet fra de «behagelige» vanene våre.

– Mange kan gjerne få en forsterket følelse av skam knyttet til å spise «junkfood» eller «usunn mat» hvis de bryter med reglene til utfordringen. Dette vil gjerne få dem til å føle seg verre i slike «settinger» etter endt utfordring, og skape et mer anstrengt forhold til mat.

Slike utfordringer eller andre dietter/treningsregimer som florerer der ute, er ikke tilpasset til hvert enkelt individ.

– Dette gjør at det grepene ikke passer inn like godt i alles liv, og noen kan til og med være skadelig fordi man ikke har en kropp som er «klar» for belastningen, eller at man ikke har nok kunnskap om mat og trening.

– Det er mange unge jenter som helt sikkert forsøker å spise «sunt» og «for lite» for å klare utfordringen, uten å ha kunnskap om hva som er sunn/næringsrik mat, og hvor mye mat som er nok. Dette fokuset skal ikke de yngste trenge å ha, påpeker Hafstad.

Jenter i 15-års alderen har kropper som ikke er ferdig utviklet og er gjerne i starten av puberteten.

– Dette er altså en alder hvor kropp og hodet er i stor utvikling, og det er vanlig at man er veldig påvirkbar og usikker. Mange er også i en periode der det hormonelle kan komme i ubalanse med feil eller for lite mat, eller for mye eller feil trening.

Les også: Stian våknet ofte med hodepine. Da fikk han klar beskjed fra legen

Positiv til 75 hard

Personlig trener Glenn Ellingsen, også kjent som «Sinnatreneren» på Tiktok, er positiv til 75 hard utfordringen, og mener det er den eneste riktige måten å gjøre det på.

– Soft-versjonen er noe tull. Der har man for fire tøyler, og det er stor sjanse for at den ikke vil ha noe effekt. Mennesker er gode på å følge noe slavisk. Jo strammere programmet er, desto bedre. Jeg tenker det er hensiktmessig å gjøre hard-versjonen, men variere treningen.

Sinnatreneren mener den eneste negative faktoren ved utfordringen er fare for overbelastning og skader.

– Å trene to ganger om dagen kan være hardt for noen, og kan derfor føre til belastning i ledd hvis man gjør det feil. Men dersom vi varierer treningen, er det ikke problematisk å trene to ganger om dagen. Tenk på profesjonelle idrettsutøvere. Hvor ofte trener ikke de?

Ellingsen mener du både kan komme psykisk og fysisk sterkere ut av det dersom du fullfører.

– Det er klart det er vanskelig. Det er ikke det at utfordringen er hard, men mennesker har det for bra og faller lett for fristelser, og de er ikke forberedt på den mentale reisen. Derfor er det fåtall som faktisk fullfører, men dersom du klarer det, er det helt rått, og du vil komme mye sterkere ut av det.

Han påpeker den positive effekten av å kutte bort alkohol, sukker og «junkfood».

– Det vil bidra til å styrke selvfølelsen og gi deg en følelse av at du er sunn. Denne utfordringen er såpasss lang at du vil klare å etablere nye vaner etter fullført utfordring.

På en annen side påpeker han også at ikke alle har tid eller mulighet til å følge alle elementene ved utfordringen.

Personlig trener Glenn Ellingsen, også kjent som «Sinnatreneren» på Tiktok
Personlig trener Glenn Ellingsen, også kjent som «Sinnatreneren» på Tiktok Foto: Privat

– Hvis du har et liv som gjør det vanskelig å trene to ganger om dagen eller hver dag for eksempel, kan man tilpasse utfordringen etter egne behov, sier han og legger til:

– Dette er en utfordring som kan fungere for alle, uansett utgangspunkt. Man må bare ha vilje og disiplin.

– Rått om tenåringer klarer det

På spørsmålet om han tror dette kan bidra til økt proppspress, svarer han ja.

– Men unge jenter og gutter vil uansett bli eksponert for kroppspress, uansett hvordan vi vrir og vender på det. At en 14/15-åring velger å lese ti sider i en bok, bevege seg, spise næringsrik mat og drikke mye vann, ser jeg på som en positiv ting.

– Jeg snakker ikke om dette som et formål om å slanke seg, men for å bygge seg selv tøffere. Gjør du dette, kommer du ut på den andre enden mye sterkere, mentalt tøffere og disiplinert, sier han.