HOLDE NYTTÅRSFORSETT

Slik lykkes du med nyttårsforsettene dine

Ingen snarvei til helårskroppen, les våre beste tips her!

HOLDE NYTTÅRSFORSETT: Sliter du med å holde nyttårsforsettene dine? Her har du noen gode råd. FOTO: Getty Images.
HOLDE NYTTÅRSFORSETT: Sliter du med å holde nyttårsforsettene dine? Her har du noen gode råd. FOTO: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

- Strenge dietter er ofte ikke den beste løsningen, ettersom det ikke gir en pekepinn på hvordan du skal leve etter at regimet er over. Dersom du syns det er vanskelig med trening og kosthold er et godt tips å ta kontakt med kyndig hjelp i oppstarten, sier Andrine Eileen Støver.

Støver er personlig trener ved Bryn PT-studio i Oslo, og arbeider til daglig med vektnedgang og livsstils- og vaneendringer. Støver har over 1500 gjennomførte PT-timer og har dermed god erfaring med nyttårsforsett. PT-en forteller at dette ofte henger sammen med dårlig samvittighet rundt høytider og skuffelser rundt egne prestasjoner i året som er forbi.

Ofte stilte spørsmål

Støver svarer på spørsmål som ofte blir stilt i begynnelsen av det nye året.

Hvordan kan jeg gå ned i vekt raskt?

- Raske løsninger finnes og fungerer for noen, men risikoen for at man går tilbake til gamle vaner og går opp kiloene man mistet er dessverre stor. Jeg anbefaler derfor alltid å gå grundigere til verks med en livsstils- og vaneendring, sier Støver.

Hva må jeg gjøre for å få sommerkroppen?

- Når jeg får dette spørsmålet spør jeg først og fremst hva sommerkroppen er for den enkelte. Den er jo ulikt definert av oss alle, og jeg opplever at den ofte blir strebet etter fordi årstiden bærer preg av lettkledde plagg, bikini og mye hud. Derfor pleier jeg å anbefale å gå vekk fra konseptet ”sommerkropp” og heller jobbe mot en velfungerende og sunn helårskropp, påpeker Støver.

Hvordan får jeg trenings- og kostholdsregimet til å vare lenge?

- Jeg ser altfor ofte at mange starter for hardt og strengt, og for de fleste av oss er ikke dette bærekraftig over tid. Jeg anbefaler deg derfor å senke forventningene til deg selv, og heller tenke på hva som er realistisk å få til om tre måneder, så vel som nå i januar. Man kjenner kanskje at det bobler over med motivasjon «akkurat nå», men den er ikke garantert til å vare. Derfor er det viktig å opparbeide seg en disiplin og drivkraft til å fortsette når motivasjonen forsvinner, informerer Støver.

En utfordring mange kjenner på er sosiale sammenkomster med alkohol. Du kan velge varianter med sukkerfrie hjemmelagde drinker eller lettøl, tipser Støver. Videre legger hun til at det er lurt å være realistisk og ikke falle i fellen om å tenke «nå skal jeg kutte ut all helgekosen, og ikke spise noe resten av året», men heller finne alternativer med lavere kaloritetthet.

Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg
Pluss ikon
Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg

Støver mener i hovedsak at en varig livsstilsendring over tid er mer gunstig enn dietter og andre raske løsninger. Videre anbefaler hun også at du kartlegger hva du liker av aktivitet og fokuserer på det en selv har kapasitet til.

Dersom man ikke har muligheten eller lyst til å trene på treningssenter kan man også trene hjemme på stuegulvet.

Mål og motivasjon

Frank Nilsen er mentaltrener og er sertifisert gjennom NLP, som er en internasjonal sertifisering i coaching. Mentaltreneren forteller at de fleste når sine mål den første uken ettersom motivasjonen er på topp og fokuset ligger på å skape forbedring i dagligdagse handlinger. Når motivasjonen synker, faller en tilbake til gamle vaner. Nilsens beste råd er å sette seg langsiktige mål kombinert med delmål som er så konkrete som mulig.

- Hvis målet er å gå ned 10 kilo innen et halvt år bør du skrive så konkret som mulig hvordan målet skal nås. Et godt eksempel kan være å trene tre ganger i uken, og spise to sunnere måltid daglig, forteller Nilsen.

Lag delmål og fokuser på mestringsfølelse

Nilsen vektlegger at du bør lage delmål. Realistiske ukentlige mål bidrar til at du kjenner mindre på følelsen av å feile, påpeker mentaltreneren.

- Nøkkelen er å være så konkret med deg selv at du føler mestring etter hver treningsøkt og måltid. Mestringsfølelsen avhenger av hvilke forventninger du setter til deg selv, sier Nilsen til klikk.no.

Videre forteller mentaltreneren at det langsiktige målet kun skal brukes som en indikator på hvor en skal. Det er de små delmålene som forteller om du er på riktig spor eller ikke. Nilsen påpeker også at det er viktig å finne en belønning som betyr noe for deg, og som du vil arbeide for. Mestring kan være en belønning, og dersom det er fokuset vil det på sikt gi økt selvfølelse og troen på deg selv.