Hvordan komme i gang med trening

Tre ting må til for å komme i gang med treningen igjen

Og det meste sitter i hodet.

TILBAKE PÅ TRENING: Har du riktige tanker og treningsmål, er det lettere å komme i gang med treningen igjen. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
TILBAKE PÅ TRENING: Har du riktige tanker og treningsmål, er det lettere å komme i gang med treningen igjen. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Snu negativ tankeskravling!

Rebekka Nøkling er stressmestringscoach og mentaltrener ved Livslyst & Motivasjon Senteret.

Hun mener at det mentale spiller en viktig rolle når du skal komme i gang med treningen igjen.

Mental trening

- Alle toppidrettsutøvere vet at det mentale er en viktig faktor for å vinne gullmedaljen. Bruk gjerne «toppidrettsutøveren» som en metafor for deg selv, og gjennomfør en mental økt hver dag. Dette er nemlig like viktig som fysisk trening på veien til et personlig mål. Både hjerne og kropp fortjener regelmessig mosjon, mener Nøkling.

Hun sier at følelsen av overskudd, og av tretthet, sitter mellom ørene.

- Hvor opplagt du kjenner deg, har ofte en sammenheng med måten du tenker på. Mennesker som opplever at «glasset er halvfullt» har det gjerne bedre enn de som opplever at det er «halvtomt».

- Hva kan være lurt å ha i bakhodet når du møter motgang og får lyst til å gi opp?

- Snu den negative tankegangen, og øv deg på å tenke halvfull-teorien: Hopper du over en treningsøkt, forsetter du bare i morgen. Det at du dropper én økt er ingen unnskyldning for å slutte helt. Du er jo allerede i gang, og det er bedre enn ingenting, råder Nøkling.

Vurder deg selv og livsstilen din

Før du setter i gang med treningen kan det være lurt å gå gjennom noen punkter, sier hun. 

- Besvar hvert spørsmål skriftlig på et ark, som du kan ta frem på tunge treningsdager. På den måten husker du hvorfor du startet i utgangspunktet.  

1. Vurder din livsstil. Hvor fornøyd er du med tilværelsen, og hva vil du eventuelt skal være annerledes? Vil du få det bedre dersom du prioriterer på en annen måte enn du gjør i dag? Kanskje må du først og fremst sette av tid i kalenderen til å trene, og ikke minst prioritere deg selv foran to do-listen din i hverdagen.

2. Finn ut på hva som gir og hva som tapper deg for energi, også når du skal velge type treningsform. Kanskje du heller vil gå en tur eller ta deg en skitur i marka, i stedet for å trene på et treningssenter? Vær ærlig og konkret meg deg selv slik at du øver deg på å gå fra tanke til handling, og fra stress til lystbetont trening.

3. Lær deg stressmestringsverktøy. Start med å rydde opp i dine relasjoner for å unngå unødvendige energityver i hverdagen. En «lav energikonto» vil bare gi deg unnskyldninger for å ikke orke å gå på trening, selv om du egentlig er klar over at det vil gi deg mer energi.

Kropp og sinn på samme lag

Nøkling anbefaler at du finner deg en mental og fysisk treningsvenn.

- Begynn for eksempel med medisinsk yoga og meditasjon. Denne treningsformen hjelper deg til å forene kropp og sinn gjennom puste- og forskningsbaserte øvelser som styrker nervesystemet og balanserer hormonene i kroppen.

Det er nettopp gjennom nervesystemet og hormonene at all kommunikasjon skjer i kroppen din, også under en treningsøkt, og da kan du øve deg til å prestere litt bedre for hver gang.

- Vær bevisst på at når kropp og sinn er på samme lag, så kommer positive ringvirkninger som mer overskudd til å trene, bedre helse, mer godfølelse, mindre stress og mer livslyst i hverdagen.

Fem tips til en sunnere hverdag

Personlig trener ved Myrens Sportssenter, Elise Andresen, har fem gode råd når du vil komme i gang med ferien igjen:

  • Start med 30 minutter fysisk aktivitet hver dag, som utgjør 3,5 timer i uken. Da har du har fremdeles 164,5 timer til å finne på alt mulig annet.
  • Sett deg ned på søndagen og lag en plan for den kommende uken. Slik ser du når det passer best å sette av tid til fysisk aktivitet.
  • Fysisk aktivitet må ikke foregå inne på et treningssenter. Å sykle til jobb, gå av et busstopp tidligere enn det du skal av på og en skitur i skogen er også trening.
  • Finn deg en treningsvenn, slik at dere motiverer hverandre samtidig som dere er sosiale.
  • Velg en fysisk aktivitet som du synes er gøy. På den måten er det større sannsynlighet for at du fortsetter også på dager hvor du er mindre motivert.