amalgam i tennene
Dette skjer med amalgam-tennene dine
Har du flere store amalgamfyllinger i tennene, bør du lese dette.
Gamle amalgamfyllinger kan gi både tannpine og en slunken lommebok.
Er du blant dem som fikk tennene fylt med store, mørkegrå amalgamplomber for flere tiår siden? Du er ikke alene.
Amalgam var tidligere et så populært fyllingsmateriale at folk i 40- og 50-årene i dag blir omtalt som amalgamgenerasjonen.
Helseplager knyttet til amalgamfyllinger er et omdiskutert tema, og debatten om hvorvidt det kvikksølvholdige materialet skader helsen vår raser stadig blant fagfolk og pasienter.
Noen plager er imidlertid godt dokumentert.
Sprukne tenner løsner
Siden 1. januar 2008 har det vært forbud mot å lage nye amalgamfyllinger i Norge. Dette var et resultat av restriksjoner på bruk av kvikksølvholdige produkter, gitt av Miljøverndepartementet.
Amalgam består av metallisk kvikksølv blandet med et metallpulver som består av sølv (ca. 70 prosent), tinn (ca. 25 prosent) samt kopper og sink. Amalgamfyllinger inneholder omtrent 50 prosent kvikksølv.
Kvikksølvet bindes av metallpulverert, men noe kvikksølv frigis kontinuerlig. Mengden er minimal, og hittil ikke påvist skadelig. Det fordamper fra fyllingene og kan dermed tas opp i lunger, mage og tarm og føres videre i blodet. Noe tas opp i hjernen. Størstedelen skilles ut via nyrene.
Skader på fyllinga ved f.eks. fjerning kan frigi mer av kvikksølvet.
Kilde: Bivirkningsbladet
Har du kjent en ilende smerte i tennene når du tygger på noe hardt og slipper bittet? Da kan det være et tegn på at smilet ditt holder på å slå sprekker.
Store amalgamfyllinger kan gjøre at tennene sprekker under fyllingene. Sprekkene er ofte nærmest usynlige og kalles infraksjoner. Infraksjonene kan føre til store smerter og ising, og i verste fall kan biter av de sprukne tennene løsne og falle av.
– En grunn til dette er at amalgam utvider seg når det herder. Dette skaper press på tannen, og når den belastes over tid kan den sprekke, forteller tannlege Ivar Andersen-Gott.
Han har nå gått av med pensjon, men har fortsatt et stort engasjement rundt tannlegefaget og tannhelse. Han opplevde ofte at pasienter med amalgamfyllinger kom for å få reparert sprukne tenner, og understreker at det tidligere var vanlig å legge betydelig større plomber enn i dag.
Dette kan føre til sprekdanneleser i tennene.
– Store fyllinger betyr at det er mindre tannsubstans igjen, og dette gjør at tannen blir skjør, sier Andersen-Gott.
Les også: En hel generasjon betaler for ødelagte tenner
Sprekker i tennene av amalgam
Amalgam har ikke de samme egenskapene som for eksempel plast, og limer ikke tannen sammen dersom det skulle oppstå en sprekk.
– For å feste amalgam måtte man ofte bore bort deler av tannen under fyllingen for å få den til å sitte. Dette gjør at det blir mindre igjen av tannen, og den kan lettere sprekke, forteller Andersen-Gott.
En sprukket tann kan fort bli en dyr affære. Infraksjoner vises ikke på røntgenbilder, og man må gjennom en klinisk undersøkelse for å finne ut hvor sprekken sitter.
Dette kan gjøres ved at man biter på en pinne i plast og forsøker å utløse en iling i den sprukne tannen. Noen ganger må hele fyllingen i tannen fjernes, så man kan se sprekkdannelsen direkte.
Dersom du har flere sprekker i tannen din, er som regel resultatet at fyllingen må fjernes og erstattes med en krone. I noen tilfeller, hvis infraksjonen har gjort at tann-nerven er infisert av bakterier, må tannen også rotfylles før den restaureres.
I tilfeller der sprekken deler tannen i to, kan du i verste fall bli nødt til å trekke hele tannen.
For enkelte som forbinder tannlegeskrekk med smerte og engstelse kan det å gå til tannlegen fortone seg som et mareritt. Men det går an å skape nye, gode assosiasjoner til situasjonen.
Pris for å fjerne amalgamfyllinger
– Det er en ganske stor prosess å fjerne amalgamfyllinger, og det innebærer en viss risiko. Når man fjerner fyllingene kan det oppstå vibrasjoner i tennene, noe som gjør at de kan bli skadet og sprekke, sier han.
Dersom dette skjer, kan de økonomiske utgiftene bli langt større enn du hadde sett for deg.
– Resultatet kan bli at du må bytte til en krone, og da kan nok prisen variere mellom 5000 og 7000 kroner, sier Andersen-Gott.
Han understreker videre at han ikke kjenner prisen hos de ulike tannlegene i landet. Men vil tro en stor fylling ligger på mellom 1500-2000 kroner.
– Man tar høyde for at prisen kan opp til firedobles hvis man må få laget en krone og ikke en fylling. I mange tilfeller er det nok best å la fyllingene ligge, og heller vurdere å skifte dem dersom man opplever plager.
Bør ikke nødvendigvis byttes
Gamle amalgamfyllinger har flere mørke sider. I en tid der mange benytter seg av tannbleking og tannkrem som skal gjøre tennene hvite, gjør de mørkegrå fyllingene det vanskelig å oppnå et blendene hvitt smil.
Flere tannleger markedsfører seg på bytting av gamle amalgamfyllinger, og lover deg et vakkert hvitt smil som resultat.
Andersen-Gott ber imidlertid folk om å tenke seg nøye om før de går i gang med å bytte godt fungerende, friske fyllinger.
Les også: (+) Anne Marie trodde nesten ikke sine egne øyne da hun så hva den utsultede mannen i nabolaget gjorde
Helseplager og sykdom av amalgam
Amalgam er ikke lenger tillatt å bruke i norske tenner. En ferdig fylling av amalgam består av ca. 50 prosent kvikksølv, noe som har gjort bruken av det svært omdiskutert.
Mange mener de har fått store helseplager på grunn av amalgamfyllinger i tennene, og har rapportert om tretthet, depresjon, nedsatt hukommelse, plager fra mage og tarm og i muskler og ledd.
Foreløpig er kontaktallergi den eneste bivirkningen ved amalgam som er veldig godt dokumentert, ifølge Lars Björkman, leder for Bivirkningsgruppen for odontologiske biomaterialer.
– Kontaktallergi viser seg som hvitt, og noen ganger også rødt, utslett i slimhinnene, og er en allergisk reaksjon som kan oppstå når amalgamet er i direkte kontakt med slimhinner på tungen eller i annet vev, forklarer han.
Bivirkningsgruppen for odontologiske biomaterialer forsker stadig på om amalgam kan føre til øvrige helseskader, og i 2020 ble det gjort et nytt studie på hvordan fjerning av amalgamfyllinger kan påvirke andre helseplager.
Tidligere studier viser at pasienter som fikk byttet ut amalgamfyllingene sine rapporterte om mindre helseplager tre år etter utskiftningen, noe den nye forskningsrapporten bekrefter.
Ny studie om bivirkninger
Pasienter med medisinsk uforklarte symptomer, som de selv tilskrev amalgamfyllinger, rapporterte lavere intensitet av generelle helseplager 12 måneder etter fjerning av alle amalgamfyllinger i det tidligere studiet.
– Medisinsk uforklarte symptomer minsket altså etter fjerning av amalgamfyllinger, sier Björkman.
Resultatene fra studien støtter hypotesen om at det å fjerne fyllingene har effekt på generelle helseplager. Rapporten er publisert med åpen tilgang for alle i Journal of Oral Rehabilitation.
– Målgruppen var pasienter med medisinsk uforklarte symptomer, som de selv tilskrev sine amalgamfyllinger. Denne gruppen ble sammenlignet med 28 pasienter som også hadde medisinsk uforklarte symptomer, men uten noen antatt tilknytning til sine amalgamfyllinger.
Amerikanske forskere støtter opp om dette. Etter en omfattende gjennomgang av publiserte forskningsrapporter og en offentlig høring har Food and Drug Administration (FDA) i USA gitt ut ny informasjon til pasienter om bivirkninger fra amalgamfyllinger.
– Ut fra den samlede kunnskapen kan man ikke utelukke at pasienter med spesiell følsomhet for kvikksølv kan få generelle bivirkninger av amalgam, sier Björkman.
Les også: Du kommer ikke til å slurve med tannpussen etter å ha lest dette
Ta kontakt med lege
– Det er mange faktorer som spiller inn i en slik studie. Minsket eksponering for kvikksølv kan være en av forklaringene, men også pasientenes forventning til utskiftningen, og det at de ikke lenger trengte å bekymre seg for amalgamet i tennene, kan ha virket inn på resultatet, sier han.
Björkman anbefaler alle som mistenker at helseplagene deres er knyttet til amalgamfyllinger å ta kontakt med lege eller tannlege, og advarer mot å trekke forhastede konklusjoner.
– Helseplagene kan ha helt andre årsaker enn amalgamet. Det er dessuten alltid en risiko ved å fjerne fyllinger, og man kan ende opp med å måtte rotfylle eller trekke hele tannen dersom den går i stykker, sier han.
Har du fått allergi av amalgam?
Dersom du reagerer på direkte kontakt med amalgamet, er det stor sannsynlighet for at du er allergisk mot kvikksølv.
– Ved påvist kontaktallergi kan man få støtte fra NAV til å fjerne fyllingene, sier Björkman, som understreker at også annet fyllingsmateriale kan føre til kontaktallergi.
Påvist allergi er per i dag den eneste måten man i dag kan få dekket utgifter til fjerning av gamle amalgamfyllinger.