Dramatikk alene på hytta
Synnøve måkte snø da hun plutselig fikk vondt i venstre arm: – Dum som jeg var, gikk jeg bare og la meg
Synnøve er en skikkelig hardhaus av en hytteeier. For seks år siden kjøpte hun sin egen lille hytte. Selv etter en skremmende hendelse trives hun godt alene på hytta.
– Jeg er typen som ikke tenker det verste når noe skjer, men denne gangen hadde jeg utrolig flaks, sier Synnøve Lien når hun forteller om hjerteinfarktet som rammet henne da hun var alene på hytta en februardag i 2018.
– Jeg måkte snø på uthustaket, og fikk plutselig vondt i venstre arm, og deretter pustevansker. Jeg søkte på nettet og fant ut at det kunne være hjerteinfarkt, men dum som jeg var, gikk jeg bare og la meg i stedet for å ringe 113.
– Jeg tok heller ikke kontakt med noen, bare skrev på Facebook at jeg ble litt sliten etter snømåking på taket.
Natten var ikke spesielt god, forteller hun – og morgenen etter lå det mange ubesvarte anrop og meldinger på telefonen, som hadde stått på lydløs.
– Datteren min kom, hun kjørte meg rett til legevakta på Lillehammer, og derfra ble jeg sendt med ambulansehelikopter til Ullevål sykehus. Der fikk jeg satt inn stent, og de sa det var helt utrolig at det hadde gått så bra et helt døgn med hjerteinfarkt alene.
– Seks uker senere fikk jeg satt inn en stent til, og siden det har jeg vært i fin form. Så det er i grunnen flaks at jeg fortsatt lever i beste velgående i dag, sier Synnøve.
Hjertet pumper blodet med oksygen og næringsstoffer rundt om i kroppen. Hjertet er laget av muskelvev og trenger selv god blodtilførsel for å pumpe.
Ved et hjerteinfarkt har en blodpropp tettet en av blodårene som fører blod til hjertemuskelen (kransarteriene). En del av hjertet får dermed ikke nok oksygentilførsel.
Dette gir ofte kraftige brystsmerter og åndenød. Hvis blodtilførselen er avskåret for lenge, vil en del av hjertevevet dø. Det er dette som utgjør selve infarktet.
Du kan få akutt behandling på sykehus for å åpne opp blodkaret og få blodtilførselen i gang igjen.
Hjerteinfarkt er alvorlig og det er viktig å komme raskt til sykehus.
Et typisk symptom for hjerteinfarkt er akutte smerter i brystet, som kan stråle til venstre arm og/eller opp i halsen. Men også smerter i brystet som stråler til ryggen/mellom skulderbladene eller ned i magen kan være relatert til et hjerteinfarkt.
Ved akutt hjelp ring: 113
Legevakt: 116117
Kilde: Helsenorge.no og Norgeshytteforbund.no
Om hun lot seg avskrekke av den opplevelsen? Neida. Hun trives fortsatt med å være aktiv på hytta. Snømåking er noe hun gjerne koser seg med.
Les også: Odd Ivar gruet seg i 25 år til å ta over det falleferdige huset på gården
Snekret veranda selv
Omgitt av høyreiste trær og et rikt fugleliv som hun elsker å følge med på, ligger hyttetunet fra 1967 som hun kjøpte ved et lykketreff i 2016.
Byggeår: 1969
Størrelse: Ca 51 m²
Utvendig kledning: Panel
Tak: Blikk
Rominndeling: Entre, bad, kjøkken, stue og soverom. Anneks med soverom. Uthus.
Fasiliteter: Strøm, men ikke innlagt vann. Cinderella forbrenningstoalett.
Instagram: @familienshyttetun
Hvor. Tonåsen
Høyde over havet: 730 meter
Kommune: Etnedal
Fylke: Innlandet
Etter å ha ønsket seg hytte gjennom et helt voksenliv, fikk hun endelig muligheten. Kompromisset for å kunne realisere hyttedrømmen ble å velge en hytte med enkle løsninger.
– Forskjellen på hytte med og uten innlagt vann utgjorde flere hundre tusen kroner. Og her var det mange fine prosjekter å gå i gang med.
– I leiligheten min hjemme er det jo ikke så mye praktisk å styre med, derfor er det så fint å være på hytta, forteller Synnøve, som er oldemor til to, har tre barn og åtte voksne barnebarn.
Hun er så ivrig at hun må love datteren Monica å ikke sette i gang med noen prosjekter om hun skal bli med på hytta.
– Jeg er litt stolt av at jeg har fått til så mye, selv med veldig lite erfaring med snekring og maling fra før. De siste to somrene har jeg snekret veranda selv. Godt verktøy gjør halve jobben, har jeg funnet ut av. Skjønt, jeg har ønsket meg en kar mange ganger, som kan hjelpe meg litt, sier Synnøve med et glimt i øyet.
Mye av trivselen her, utover å dele hytta med familien, kommer når Synnøve få utløp for kreativiteten sin, som den pensjonerte frisøren har i massevis.
Alle furuvegger har hun malt selv, og de fleste av møblene er malt og pusset opp. Alt bortsett fra sofaen er gjenbruk, mye er funnet via sosiale medier. Hytta som den fremstår i dag er blitt til ved et lavt budsjett.
Les også (+): Vi vurderer å koble oss av strømnettet på hytta og gå for solceller i stedet – hva må til for å få den samme komforten?
Fikk robåt i 70-årsgave
Til sin 70-årsdag fikk Synnøve akkurat det hun ønsket seg, tre år etter at hun ble hytteeier, nemlig en robåt.
Vinterstid derimot, stortrives hun med å fyre i bålpanna. Å komme tett på naturen setter hun stor pris på, det er en fin kontrast til småbylivet.
– Jeg drømmer om et mer fullverdig bad med innlagt vann, men enn så lenge har jeg badestamp. Og mitt eldste barnebarn Eline (27) er uenig i at vi trenger et nytt bad her, hun sier det skal være sånn på en hytte! Men siden jeg ofte er lenge på hytta, så hadde det vært kjekt.
I flere år hadde Synnøve campingvogn, både på hjul og på rot.
– Før kjørte jeg ofte langt. Hit opp bruker jeg bare en time. Det er så fint her, inne på tunet, med flere små hus, og en åpenhet selv om hytta ligger i skogen. Her er det så mange fine små vann og slakt, fint terreng å gå på ski i for en eldre dame. Jeg er overrasket over hvor godt jeg trives med skogen rundt meg, jeg som i mange år har elsket å være ved havet, forteller hun.
Hunden Selma er alltid med på hyttetur. – En nyttårskveld fødte Selma to valper på hytta. Det var en fin opplevelse.