Helse

Dette er symptomene på underlivsherpes

Noen opplever utbruddene som svært smertefulle. Andre vet ikke at de har det.

GJØR DET DU KAN FOR Å BEGRENSE SMITTEFAREN: Det er gjennom sår og sårvæsken at viruset smitter. Vær nøye med håndvask, og bruk kondom, er blant rådene fra Anne Margrethe Aldin Thune, fagredaktør, kommunikasjonssjef og farmasøyt i Boots Apotek .
GJØR DET DU KAN FOR Å BEGRENSE SMITTEFAREN: Det er gjennom sår og sårvæsken at viruset smitter. Vær nøye med håndvask, og bruk kondom, er blant rådene fra Anne Margrethe Aldin Thune, fagredaktør, kommunikasjonssjef og farmasøyt i Boots Apotek . Foto: Colorbox
Sist oppdatert

- Typiske symptomer på kjønnsherpes er at kjønnsorganene blir rødlige, hovne og ømme med små blemmer og sprekker. I løpet av ett til to døgn vil de små blemmene utvikle seg til sår, sier Anne Margrethe Aldin Thune, fagredaktør, kommunikasjonssjef og farmasøyt i Boots Apotek, til Side2.

Kan ha herpes uten å vite det

Utbruddet skyldes viruset herpes simplex, et virus som det antas at 80 prosent av den norske befolkningen er smittet av. Det finnes to typer av herpesviruset; herpes simplex 1 og herpes simplex 2. Har man fått underlivsherpes er man ofte smittet av herpes simplex 2, men man kan også få utbrudd i underlivet ved herpes simplex 1. Mellom 20-30 prosent av befolkningen har underlivsherpes, ifølge Oslo Universitetssykehus.

For mange kan utbruddet oppleves som smertefult. Spesielt den første gangen.

- Det kan gjøre vondt å tisse. Utflod fra skjeden eller penis kan forekomme. Slapphet, feber, hodepine og leddsmerter er også vanlig. Symptomene er som regel sterkest første gang man har utbrudd. Det er derimot ikke alle som er smittet som får utbrudd. Hos andre kan utbruddene også være så små at de ikke gjenkjennes som herpesutbrudd, sier Thune.

Hvis man får blemmer på kjønnsorganene, eller om det svir når man tisser, bør man kontakte lege. Hvilken behandling man skal velge avhenger av hvor plagsomme og hyppige utbrudd man har.

Du bør vite at det er viktig å komme raskt i gang med behandling.

- Kommer man raskt i gang med behandling har man mulighet til å redusere varigheten av utbruddet. Ved kjønnsherpes er det vanlig å bruke legemidler som inneholder virkestoffene aciklovir eller valaciklovir. Legen avgjør hvilken behandling som er passende i hvert enkelt tilfelle. Er utbruddet smertefullt, kan man bruke reseptfrie, smertestillende midler som inneholder paracetamol eller ibuprofen. Noen vil oppleve så sterke smerter at det kan være aktuelt å bruke lokalbedøvende legemidler, men dette bør man snakke med legen om, sier farmasøyten.

Gjør det du kan for å begrense smittefaren

Om herpes er farlig, eller ikke, er et definisjonsspørsmål, sier Thune, men man bør uansett ta nødvendige grep for å bidra til å redusere smittefaren.

- Sykdommen kan være svært plagsom og smertefull, og man blir ikke bli kvitt viruset når man først har fått det, så slik sett er det all mulig grunn til å gjøre det man kan for å forebygge og begrense sykdommen. Spedbarn som smittes av mor som har utbrudd under fødsel kan bli alvorlig syke. Da vil man ofte velge keisersnitt, sier Thune.

Kondom kan forebygge smitte på de områdene kondomet dekker. Viruset finnes i sår og sårvæske under utbrudd, og kan smitte enten direkte til slimhinner eller via hender.

Faren for smitte er størst første gang man har utbrudd og i inntil 7-12 dager etter utbruddet. I teorien regnes man som smittsom under selve utbruddet, men siden viruset kan skilles ut og være smittefarlig også utenom utbrudd, er det ikke bare da at man er smittefarlig.

UTBRUDD: Det er under selve utbruddet at man er mest smittsom, men man kan også være smittsom mellom utbrudd, sier Anne Margrethe Aldin Thune, fagredaktør, kommunikasjonssjef og farmasøyt i Boots Apotek.
UTBRUDD: Det er under selve utbruddet at man er mest smittsom, men man kan også være smittsom mellom utbrudd, sier Anne Margrethe Aldin Thune, fagredaktør, kommunikasjonssjef og farmasøyt i Boots Apotek. Foto: Boots

- Når man får utbrudd igjen vil man være mest smittsom i 4-7 dager. Det er viktig å være oppmerksom på at man også kan være smittsom mellom utbrudd, sier Thune.

Man kan også få usynlige utbrudd, og man er også smittsom like før det bryter ut, når man kjenner den karakteristiske prikkingen i huden.

Ikke lovpålagt å fortelle partner om herpes

I følge norsk lov har du ingen plikt til å informere tidligere eller framtidige partnere (smitteoppsporing) om at du har herpes.

- Mange vil mene at man har et moralsk ansvar, og at det sømmer seg å informere framtidige partnere om at man er smittet. Samtidig er herpes svært vanlig og smitterisikoen er liten utenom utbrudd. Man må selv bestemme om man vil bruke kondom hele tiden eller bare under utbrudd. Ofte vil partneren allerede være smittet, sier sykepleier og prosjektleder for seksualundervisning ved Sex og samfunn, Stine Solli.

Herpes er ofte en stigmatisert seksuelt overførbar infeksjon, og noen kan oppleve det som vanskelig å fortelle partner eller andre om sykdommen.

- Ofte bunner denne stigmatiseringen i at det kan smitte via seksuell kontakt, er synlig ved utbrudd og er et virus man bærer med seg resten av livet. Mange ser for seg et såkalt «worst case scenario» der man er smittsom hele tiden, har hyppig utbrudd og at det i praksis ikke er mulig å ha et seksualliv uten å smitte. Dette vet vi at ikke stemmer. Også typisk er det at mange av de som er redde for å bli smittet med herpes, trolig allerede har viruset – de har bare ikke hatt symptomer, sier Solli.

Stine Solli, sykepleier og prosjektleder for seksualundervisning ved Sex og samfunn.
Stine Solli, sykepleier og prosjektleder for seksualundervisning ved Sex og samfunn. Foto: Astrid-Helen Holm / Side2

Hvis man ønsker å fortelle det, er hennes råd å bare si det rett ut.

- Om partneren skulle reagere kan man gi eller vise informasjon som sier noe om hvor vanlig herpes er.

Dette kan man gjøre for å redusere smittefaren

1. Bruk av kondom og god håndhygiene er de viktigste tiltakene for å begrense faren for smitte. Hvis man bytter partner bør man bruke kondom.

2. Når man ha utbrudd bør man unngå å ha sex med en frisk partner.

3. Det er også lurt å unngå å ta på sårene slik at man ikke får sårvæske på hendene. Det kan også være aktuelt å bruke antivirale legemidler som reduserer varigheten av utbrudd og reduserer faren for utbrudd.

Denne saken ble første gang publisert 29/09 2018, og sist oppdatert 02/10 2018.

Les også