Herpes

Dette trigger forkjølelsessår

Sjekk hvilke forebyggende tiltak som funker.

TRIGGERE: Om man ønsker å forebygge utbrudd av leppeherpes, er det lurt å finne ut hva som trigger utbrudd hos nettopp deg.
TRIGGERE: Om man ønsker å forebygge utbrudd av leppeherpes, er det lurt å finne ut hva som trigger utbrudd hos nettopp deg. Foto: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Forkjølelsessår, også kjent som leppeherpes, forårsakes av viruset Herpes Simlex. Hvor store plager som medfølger lidelsen er induviduelt, men den kan oppleves som både kløende og smertefull.

Det antas at omtrent 80 prosent av den voksne befolkningen fra tid til annen er smittet av viruset, ifølge farmasøyt og fagrådgiver i Apotek1, Kari Skaug Fredrikson.

Forkjølelsessår

Forkjølelsessår (herpes simplex hudinfeksjon) er en virusinfeksjon som oftest dukker opp i munnen og på leppene.

Et utbrudd starter ofte med at huden stikker og prikker. Små blemmer kommer til syne, som senere blir til skorper.

Forkjølelsessår leger seg selv på mellom åtte til ti dager, men kan komme tilbake.

Leppeherpes utløses av triggere

Ved leppeherpes opptrer den første infeksjonen ofte i barneårene, og denne er som oftest symptomfri. Etter første infeksjon blir viruset værende i kroppen, i en slags hviletilstand. Senere i livet kan infeksjonen komme tilbake, utløst av ulike triggere, forteller Fredrikson.

- De vanligste triggerne for utbrudd er soleksponering, varme eller kulde, skader, stress, menstruasjon eller svekkelse av immunforsvaret - ved for eksempel forkjølelse. Det er derfor ikke uvanlig at det er hyppig forekomst om høsten, med kaldere vær og forkjølelsestid, sier Fredrikson til Side2.

- Kan man forebygge herpes?

- De viktigste forebyggende tiltakene er å dempe triggerne i den grad det er mulig, for eksempel å beskytte leppene med høy solfaktor. For personer med veldig store plager og hyppige infeksjoner kan man snakke med legen sin om forebyggende reseptbelagt behandling, sier farmasøyten.

Prøv å finn ut hva som vanligvis utløser munnsår hos deg, og ta forbehold deretter.

- Bruk leppepomade med høy solfaktor når du er ute i solen, siden sol er en vanlig trigger. Mange som vet at de får utbrudd i visse situasjoner har tilgjengelig et virushemmende legemiddel, slik at de får startet behandling ved første tegn til utbrudd. Gjør ikke det nytten sin, må du bare lindre symptomer og hindre tilleggsinfeksjoner i den grad det er mulig, med for eksempel munnsårplaster, sinksalve eller sårsalver. God håndhygiene og å unngå å ta på sårene er også viktig for å unngå videre smitte, sier hun.

LES OGSÅ: 7 myter om kjønssykdommer du må slutte å tro på

Viktig med rask behandling av herpes og munnsår

Om man kjenner at forkjølelsessåret er på vei, er det viktig å handle raskt.

- Det finnes reseptfrie legemidler som inneholder aciklovir eller penciclovir, som begge virker virushemmende. Best virkning får du dersom du starter behandlingen helt i startfasen av utbruddet, helst innen 4 timer etter at du kjenner symptomer. Disse legemidlene kan også redusere tilhelingstiden og redusere ubehaget. Reseptfri behandling med virushemmende legemidler er kun for voksne og barn over 12 år. Alternativt finnes det munnsårplaster som lar såret være i fred, og kan hindre videre smitte. I noen tilfeller kan det være aktuelt å bruke en sårsalve, for å hindre at såret blir ytterligere infisert. Det finnes også reseptbelagte midler, sier farmasøyt Fredrikson.

Det er imidlertid ikke alle som føler at det er nødvendig med behandling, ettersom plagene vil variere fra person til person. De fleste opplever at munnsåret forsvinner av seg selv iløpet av 7-10 dager.

- Hvis forkjølelsessåret utvikler seg til det verre eller ikke er vekk etter 10 dager, bør lege kontaktes. Hvis reseptfri legemiddelbehandling ikke hjelper innen 5 dager, bør lege kontaktes, sier Fredrikson.

Ikke lovpålagt å opplyse partner om herpes

Herpes smitter først og fremst gjennom kontakt, når man har et utbrudd. Men selv om det er smittsomt, er det ikke i Norge lovpålagt å fortelle partner om at man har viruset.

Stine Solli, sykepleier ved Sex og Samfunn, forteller at mange blir bekymrede når de får påvist herpesviruset, fordi de er usikker på hvordan det blir å leve med det. - For de fleste er det slik at man ikke blir rammet mer enn et par ganger iløpet av livet, sier hun.
Stine Solli, sykepleier ved Sex og Samfunn, forteller at mange blir bekymrede når de får påvist herpesviruset, fordi de er usikker på hvordan det blir å leve med det. - For de fleste er det slik at man ikke blir rammet mer enn et par ganger iløpet av livet, sier hun. Foto: Astrid-Helen Holm / Side2

- Man er ikke lovpålagt å fortelle verken tidligere partnere, eller nåværende partner, om at man har herpes, slik som man må om man for eksempel har klamydia og HIV. Så her må man bruke sitt eget moralske kompass og finne ut om det er noe man føler man bør gi beskjed om. Leppeherpes regnes ikke som en seksuelt overførbar sykdom, selv om det kan kryssmitte, ved for eksempel oralsex, sier Stine Solli, sykepleier og prosjektleder for seksualundervisning ved Sex og samfunn.

Sykepleieren forteller at noen blir triste og bekymrede når de får påvist herpesvirus.

- De blir urolige fordi de ikke helt vet hva viruset innebærer. Det første utbruddet er ofte verst - flere får store, og mange blemmer. Det gjør vondt, og de kan få feber. Da er det naturlig at de blir redde for at dette er noe de kommer til å plages mye av, gjennom hele livet. Men vi vet at de færreste gjør det. De fleste som smittes får faktisk aldri noen utbrudd, og noen får det bare en eller to ganger i løpet av hele livet,sier hun.

Tips for å unngå smitte av leppeherpes:

- Vask hendene ofte når du har munnsår. Dette reduserer sjansen for å smitte deg selv og andre.

- Unngå å ta på sårene, da herpesvirus kan smitte til andre, eller til andre deler av kroppen.

- Unngå å kysse andre, dele flasker og låne ut leppeprodukter som leppestift eller leppepomade før såret har grodd. Bruk eventuelt et munnsårplaster.

Kilde: Apotek1