overgangsalder

En natt i mars 2020 våknet Elisabeth og følte at noe var veldig galt

Da Elisabeth kom i overgangsalderen, ble stoffskiftet hennes påvirket. Hormonpreparater ga henne en helt ny hverdag, men veien frem var lang.

<b>FIKK HJELP:</b> Elisabeth slet med plager i overgangsalderen, men fikk et nytt liv da hun begynte med hormonbehandling. 
FIKK HJELP: Elisabeth slet med plager i overgangsalderen, men fikk et nytt liv da hun begynte med hormonbehandling.  Foto: Gry Traaen
Først publisert Sist oppdatert

En natt i mars 2020 våknet Elisabeth Stenstad (52) fra Bø i Telemark med voldsom svette.

– Jeg fikk rett og slett et anfall der jeg skalv og hev ­etter pusten. Jeg var klissvåt av svette og helt «vissen» i kroppen, særlig venstre arm og ben. Det kjentes som det strålte utover fra brystet, forteller hun.

Hun ble redd, fordi hun tenkte det sikkert var noe med hjertet i og med at hun hadde spesielt vondt på venstre side og at det kjentes som det strålte ut i venstre arm.

Elisabeth ble hentet med ­ambulanse, og ble sjekket fra topp til tå. Det ble tatt mange tester, blant annet av hjertet.

Men legene fant ­ingenting, utover lavt stoffskifte som hun hadde slitt med i mange år.

Fikk mindre smerter

Elisabeth hadde hatt lavt stoffskifte siden hun var 25 år og ble gravid for første gang. Dessverre mistet hun barnet i uke 12. Graviditeten utløste høyt stoffskifte.

To år etter at hun mistet barnet, ble Elisabeth gravid igjen. Denne gangen gikk alt bra, men plutselig hadde hun utviklet lavt stoffskifte.

– Jeg kjente med en gang at livet ble lettere da jeg i 2016 begynte med hormoner (T3 og T4) som regulerer kroppens stoffskifte. Tåkehodet forsvant, vekten ble stabil, jeg fikk mindre smerter i kroppen og ble lettere til sinns.

<b>FIKK SMERTER:</b> Elisabeth fikk anfall med nattesvette og leddsmerter da hun kom i overgangsalderen. Det tok litt tid før hun fikk god behandling, men til slutt fikk hun heldigvis hjelp.
FIKK SMERTER: Elisabeth fikk anfall med nattesvette og leddsmerter da hun kom i overgangsalderen. Det tok litt tid før hun fikk god behandling, men til slutt fikk hun heldigvis hjelp. Foto: Gry Traaen

Nå ble stoffskiftet holdt i sjakk med medisiner, men dosene måtte ofte justeres opp og ned.

– Jeg trengte mer T3, som er det stoffet som får kroppen til å føle seg bra. Hvis kroppen ikke klarer å produsere nok T3, føler man seg gjerne dårlig.

I 2017 begynte Elisabeth å få nattesvette når det nærmet seg menstruasjonen. Hun fikk store smerter rett før menstruasjonen, og de store blødningene resulterte i for lite jern. Hun måtte gå på ­store doser med jerntabletter.

Les også: «Hva i all verden?!» tenkte Idun Linnea da de merkelige symptomene dukket opp

En sammenheng

Elisabeth levde godt til tross for at hun hadde lavt stoffskifte. Helt til den dagen i 2020 da anfallet om natten gjorde henne veldig dårlig.

– Legene som behandlet meg tenkte ikke på at det kunne skyldes overgangsalder. Det var jeg selv som kom på at det kunne være en sammenheng, etter å ha lest meg litt opp på temaet. Testene jeg tok kunne ikke si sikkert om overgangsalderen var i gang, men jeg klarte ikke å legge det fra meg. Jeg har jo hørt at det kunne slå ulikt ut, og da jeg hadde så rare symptomer, tenkte jeg at det kunne være det.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Elisabeth ble henvist til en gynekolog, og det viste seg at hun hadde rett. Overgangsalderen var godt i gang, og hun startet på hormonbehandling med østrogen.

<b>UTFORDRENDE:</b> Elisabeth hadde hatt lavt stoffskifte siden hun var 25 år og ble gravid for første gang.
UTFORDRENDE: Elisabeth hadde hatt lavt stoffskifte siden hun var 25 år og ble gravid for første gang. Foto: Gry Traaen

– Det var vanskelig å vite hva som var hva, men stoffskifteprøvene viste ikke noe tegn på forandring. Det var frustrerende.

Symptomer ved lavt stoffskifte kan være hetetokter, nattesvette, mindre muskelstyrke og sexlyst.

I tillegg opplever flere at slimhinnen i skjeden blir tynnere og tørrere, og at de går opp i vekt. Andre symptomer kan være søvnproblemer, humørsvingninger og tristhet eller depresjon.

Fikk hjertemedisin

– Jeg ble sendt hjem, men kjente at jeg var støl i hele kroppen. Jeg ble veldig sliten i etterkant av dette anfallet. Datteren min og jeg skulle ta en gåtur, og jeg kjente at jeg var litt tung i kroppen.

Pulsen slo hardere og fortere jo ­lengre hun kom opp i bakkene.

– Plutselig hoppet hjertet over et slag, og det føltes som om jeg ble helt tom og måtte ­trekke pusten flere ganger. Jeg måtte avbryte gåturen og gå ned igjen til bilen, forteller Elisabeth.

Hun fikk time hos en vikar­lege, og han satte henne på betablokkere, som er medisin mot hjerte- og karsykdom. Elisabeth fikk beskjed om å prøve den når hun skulle ut å gå.

Men hele tiden kjente hun på uro og nummenhet i venstre arm.

– Jeg fikk to nye anfall i mai, og på nytt ble jeg sendt til sykehuset i ambulanse. De tok EKG, men alt var bra. Denne gangen var også stoffskiftet bra. I juni kom jeg til en hjertespesialist, men han fant heller ikke noe. Han ba meg om ikke å bruke betablokkere, sier hun.

Les også: (+) Ingrid slet med artrosesmerter i hendene – dette ble redningen

Hormonbehandling hjalp

Elisabeths magefølelse fortalte henne at dette måtte være noe annet. Hun googlet hvilke symptomer overgangsalder kunne gi, men kjente seg ikke veldig godt igjen, bortsett fra det med de nattlige anfallene.

Det viste seg at Elisabeth hadde rett. Hun hadde kommet i overgangsalderen, og dette hadde påvirket stoffskiftet hennes. Men til tross for at prøvene var fine, var formen elendig.

<b>AKTIVITET:</b> Frisk luft og mosjon er viktig for Elisabeth, og el-sykkelen er i bruk nesten daglig.
AKTIVITET: Frisk luft og mosjon er viktig for Elisabeth, og el-sykkelen er i bruk nesten daglig. Foto: Gry Traaen

Gynekologen satte henne umiddelbart på hormonbehandling med østrogen. Hun prøvde både plaster og tabletter, og det hjalp veldig.

– Plaster virket fort, og det gjorde at jeg følte meg mye bedre. Kroppen begynte å fungere igjen. Pulsen ble jevnere, smertene i kroppen forsvant, det samme gjorde uroen. Det er synd at de gamle mytene om at hormonbehandling er farlig fortsatt henger i. Det gjør at folk blir skremt uten grunn. For dette gjør ­virkelig en forskjell for livskvaliteten, sier Elisabeth.

En ny hverdag

De nattlige anfallene forsvant også. I ettertid har hun skjønt at det var panikkanfall hun hadde.

– Etter hvert dukket også anfallene opp på dagtid, og det kunne for eksempel komme når jeg kjørte bil eller var på jobb. Det var helt forferdelig, sier hun.

Overgangsalderen innebar også smerter i knær og ledd.

– I en periode så jeg for meg at jeg måtte slutte i jobben og bli ufør, så plagsomt var det. Mitt råd er at har du store plager, så må du få hjelp. For meg ble det en ny hverdag med hormonbehandlingen.

Og det beste av alt var at når hun begynte med det, kunne hun trappe ned på medisinen mot lavt stoffskifte

– Og nå bruker jeg lavere dose enn før. Stoffskiftet mitt hadde blitt veldig påvirket av hormonfallet, nå ble det endelig stabilt igjen, sier hun.

Les også: Therese kjente en merkelig følelse «der nede». Hos legen ble hun møtt med undring

Økt risiko for lavt stoffskifte

– Det viser seg at mange kvinner med plager i overgangsalderen også har utviklet lavt stoffskifte. Symp­tomene kan ligne på hverandre, og det er viktig at begge tilstandene får riktig behandling, sier overlege Natalia Aresvik ved A-Medi i Asker.

<b>SPESIALIST:</b> Overlege Natalia Aresvik.
SPESIALIST: Overlege Natalia Aresvik. Foto: Privat

Hun er ­spesialist i indremedisin og ­geriatri, har en doktorgrad i medisin og har forsket på hjerte­sykdommer. Til daglig jobber hun ved A-Medi i Asker.

Hun forteller at hetetokter og søvnvansker, overflødig vann i bena og «berg-og-dal-bane-tur» av følelser er alle klassiske tegn på overgangsalder.

– Når skjoldbruskkjertelen undersøkes, kan det vise seg at den bidrar til en forverring av symptomene. Overgangsalder og lavt stoffskifte har flere fellestrekk, og noen ganger påvirker de hverandre på en slik måte at alvorlighetsgraden av symptomene øker, sier hun.

Det er viktig ikke å overse hverken overgangsalder eller lavt stoffskifte, og huske at disse ofte kan opptre i kombinasjon.

– Ikke tenk at du sikkert bare er trett eller at dette går over av seg selv, råder legen.

Det er lurt å bestille time hos lege, slik at du kan få tatt blodprøver som kan brukes til å fastslå om symptomene er relatert til overgangsalder, skjoldbruskkjertelen eller begge deler.

– Heldigvis er det god hjelp å få. Hormonterapibehandling for overgangsalderen gjør at man blir i bedre form, både fysisk og mentalt. Man blir ofte både mer effektiv og gladere. Hetetokter reduseres, sexlysten kommer tilbake. Tilstanden til hår og negler forbedres, huden blir fastere og yngre. Hevelser forsvinner, man går lettere ned i vekt og tarmfunk­sjonen blir bedre, sier Aresvik.