opplevde drama midt på natten

Mette glemmer aldri synet som møtte henne på soverommet

Heldigvis holdt en tøff graviditet Mette (40) våken akkurat denne natten. Det kan ha reddet samboerens liv. Tross stor mage og bekkenløsning fikk hun superkrefter.

<b>HJEMME:</b> Erik (40), Mette (41) med lille Aron på seks måneder hjemme i leiligheten på Lørenskog. 
HJEMME: Erik (40), Mette (41) med lille Aron på seks måneder hjemme i leiligheten på Lørenskog.  Foto: Berith Eva Lamøy
Publisert

Klokken er 01.00 om natten. Mette Ulseth er høygravid og noen uker unna terminen i november 2023.

Hun sliter med å finne en behagelig sovestilling. Den siste delen av svangerskapet har hun slitt med sterk bekkenløsning og søvnproblemer.

På gjesterommet ligger Mettes venninne Marthe som også er gravid. Venninnen kom fra Kristiansand og overrasket Mette med babyshower denne dagen.

Mens venninnene koste seg meg kaker og gaver, gikk samboeren Erik Widlund (40) en lang tur med hundene.

Etter en stund hører Mette samboeren hoste i gangen.

«Kan du komme med et glass vann, kjære», spør hun.

Snart dukker Erik opp med et vannglass. Han tar glasset med seg og går når hun har drukket, uten å si noe.

Hun får en følelse av at noe ikke er som det skal.

Oppførte han seg ikke litt merkelig?

Hun tenker ikke mer over det. Han er vel bare sliten.

Men søvnen vil ikke komme.

Som mange ganger før gir hun opp og sukker for seg selv. Setter seg opp med store puter i ryggen og surfer på mobilen. Når hun likevel ikke får sove …

Les også: Familien på fire var på ferie da Hans Kristian dro på joggetur. Han kom aldri tilbake

Den ekle lyden

Da hører hun en hvesende, ekkel lyd fra soverommet.

Plutselig får Mette superkrefter og spretter opp fra sengen.

Synet som møter henne, gjør Mette iskald innvendig.

Erik står på knærne i sengen, er blå i ansiktet og tungen henger ut og han får ikke puste.

«Marthe! Du må ringe ambulansen», roper Mette.

I det samme faller Erik fremover og slår hodet i sengekanten. Han har mistet bevisstheten. Hun klarer å dytte ham opp igjen. Mette legger hodet mot brystet hans, men hører ikke hjertet slå. Sammen med venninnen får hun dratt ham ned på sengen.

På impuls setter hun seg skrevs over samboeren med den store magen og starter med hjerte-lunge- redning. Mette teller kompresjonene. Merker ikke noe til smertene hun vanligvis har, kjenner ikke at hun blir sliten.

Det er som om hun har fått superkrefter. Hun og venninnen bytter på å gjøre kompresjoner. Tiden går i sneglefart. Kommer ikke ambulansen snart?

Selv om det føles som en evighet, tar det ikke lang tid før ambulansefolkene står i stuen. De løfter ham fra sengen inn til stuen og kobler ham på hjertestarteren.

Mette og venninnen blir bedt om å gå inn i et annet rom. Men Mette blir stående som forstenet og se på at ambulansefolkene jobbe med samboeren. Det durer i maskinen. Det virker ikke som de får liv i ham …

Hun kan ikke miste Erik nå. Barnet i magen kan ikke miste pappaen sin!

HJERTESTOPP: Like før Aron skulle komme til verden, stoppet pappas hjerte. Det var flaks at han overlevde.
HJERTESTOPP: Like før Aron skulle komme til verden, stoppet pappas hjerte. Det var flaks at han overlevde. Foto: Privat

Starte en familie

Mette og Erik møttes i fitnessmiljøet der de begge trener og konkurrerer nasjonalt og internasjonalt. Hun er fra Jevnaker, han fra Grua. Den første tiden bor de sammen på Strømmen.

De trener minst én, men ofte to ganger daglig. Paret høster flere pallplasseringer i ulike konkurranser. Så bestemmer de seg for å starte en familie. De vet begge at det harde treningsregimet ikke passer med familielivet. På sikt vil de legge fitnesslivet på hylla for godt.

Da det viser seg at Mette har problemer med å bli gravid, bestemmer paret seg for å få prøverørsbehandling. Mette trapper ned treningen betydelig, til fire ganger per uke. Likevel er graviditetstesten negativ – hver gang.

<b>FAMILIE:</b> Mette og Erik konkurrerte innen fitness i flere år før de valgte å legge livsstilen på hylla og starte en familie.
FAMILIE: Mette og Erik konkurrerte innen fitness i flere år før de valgte å legge livsstilen på hylla og starte en familie. Foto: Privat

Mette blir anbefalt å kutte ut treningen helt i en periode og gå ned til 50 prosent stilling på jobb, for å roe kroppen skikkelig ned. Hun bytter ut trening med lange gåturer.

Etter å ha prøvd i tre år er graviditetstesten endelig positiv i 2023. Lykke!

Men graviditeten starter med ekstrem kvalme og oppkast daglig de fire første månedene. Så får Mette migrene, fire av fem dager i uken. Det varer i to måneder.

Hun får være frisk og kan endelig kose seg med den voksende magen i tre uker. Hun handler søte, små plagg og gleder seg til det nye mennesket som snart kommer. Erik har tre konkurranser fra slutten av september til oktober som sine aller siste.

På ultralyd får paret vite at de venter en gutt, og bestemmer seg for at han skal hete Aron. De finner seg ny bolig med større plass i et nyetablert boligfelt i Snøbyen på Lørenskog.

En dag etter at Mette har gått lang tur med hundene og vasket hele huset, låser kroppen seg fullstendig. På legevakten viser seg at hun har fått kronisk bekkenløsning. Enkelte dager er så smertefulle at hun blir avhengig av krykker for å komme seg rundt.

Selv om de kjøper en seng med håndtak og danderer med oppbyggende puter, får ikke Mette sove noe særlig godt. En natt er hun så sliten at hun må få sovemedisiner.

<b>DET NYE LIVET:</b> Mette (41) og samboeren Erik (40) har begge fått et nytt perspektiv på livet etter at Erik var nær ved å dø av hjertestans.
DET NYE LIVET: Mette (41) og samboeren Erik (40) har begge fått et nytt perspektiv på livet etter at Erik var nær ved å dø av hjertestans. Foto: Privat

Mette har så store smerter at Erik må ta seg av det meste i huset. Mette klarer knapt å røre seg. Hver gang ender det med at hun hylgråter av smerte.

Han må derfor stå for det meste i hjemmet. Samtidig som det er mye stress på jobben, forsøker han å trene seg opp til de siste konkurransene før babyen kommer.

Les også: (+) Da Johanna trykket inn gassen i stedet for bremsen, forsto Henriette at noe var alvorlig galt

Tre forsøk

Tilbake til den dramatiske oktobernatten i fjor: Mette står i stuen deres der de har startet det nye livet sitt, og ser på at ambulansefolkene prøver å få Eriks hjerte til å slå. Klokken nærmer seg 02.00 på natten.

Det durer i maskinen igjen. Så går det, på tredje forsøk.

De får hjertet hans i gang.

Erik veiver med armene og drar i ledningene som er koblet til kroppen hans.

«Jeg vil ikke», roper han.

Selv om de er rundt ti personer i stuen, klarer de ikke stagge Erik, som er sterkere enn de fleste. For å få fraktet ham til sykehus, må han legges i narkose.

Nå som noen andre har tatt over, kommer følelsene og tårene. Kommer Erik til å dø?

DRØMMEN: Mette og Erik har endelig startet livet som en familie sammen med Aron og hundene Mini og Lois.
DRØMMEN: Mette og Erik har endelig startet livet som en familie sammen med Aron og hundene Mini og Lois. Foto: Berith Eva Lamøy

Noen timer senere står Mette ved sengen til sin kjæreste Erik og Rikshospitalet. Han ligger i dyp koma.

I magen ligger lille Aron og venter på å få komme til verden. Tenk om han aldri får møte pappaen sin!

Tanken på at dette ikke skal gå bra, er ikke til å holde ut. Kommer Erik til å være seg selv når og hvis han våkner opp?

Mette er så full av spørsmål og bekymring at hun ikke klarer å konsentrere seg om fødselen.

Mette får et eget rom på Rikshospitalet så hun kan være i nærheten av Erik. Helsepersonellet tar godt vare på henne, og Mette får hele tiden informasjon om hvordan det går med Erik.

Etter halvannet døgn i kunstig koma forsøker legene å vekke Erik. Da utagerer han så voldsomt at de må legge ham i koma på nytt. Legene forklarer at mange pasienter har problemer med å skille mellom drøm og virkelighet når de våkner opp fra koma. Det er normalt.

Da beskjeden om at Erik vil overleve kommer, blir alle lettet. Men legene kan ikke love at han ikke får varige mén. Etter fem dager på Rikshospitalet får Erik reise til Ahus.

I hver sin etasje

Da Erik kommer til seg selv, husker han bare at han gikk og la seg den kvelden Mette og venninnene hadde babyshower. Alt annet er slettet fra minnet. Det er også er normalt, ifølge legene.

Mette er så lettet over at Erik ser ut til å være seg selv. At hjernen hans ikke har tatt skade av hjertestansen. At han er den samme Erik som før! Kan hende Erik får bli med på fødselen likevel, håper hun.

<b>STERKT:</b> Erik måtte delta på fødselen via FaceTime på grunn av påvist covidsmitte. Men etterpå fikk familien et eget isolat der de kunne nyte Arons første timer i verden. 
STERKT: Erik måtte delta på fødselen via FaceTime på grunn av påvist covidsmitte. Men etterpå fikk familien et eget isolat der de kunne nyte Arons første timer i verden.  Foto: IMG_84031.jpg

Det er to uker til lille Aron skal komme. Fordi morkaken ligger foran fosteret, er det blitt bestemt at barnet skal tas med keisersnitt.

Legene kan ikke lovet at Erik kan få være med på fødselen.

De to har planlagt at de skal være sammen når barnet kommer. De har snakket om det og gledet seg sånn.

Hun ligger to etasjer over Erik og gjøres klar til fødsel.

I fødebrevet til jordmødrene har Mette skrevet: «Ingen får skjære i meg før pappaen til babyen er til stede. Han har ligget på Hjerteovervåkningen i 3. etasje og blir skrevet ut i dag. Han må hentes før keisersnittet starter.»

Dagen før fødselen får Erik operert inn en hjertestarter. Selv om det er en rutineoperasjon, må han ligge på overvåkning i 24 timer.

Mette er så redd for at han ikke skal rekke fødselen. At han skal sendes hjem alene etter alt han har gjennomgått.

Kvelden før fødselen får hun vite at Erik har fått covid ved en rutinesjekk. Han får ikke være med likevel.

«Kan han bli med hvis han bruker munnbind?» spør Mette.

«Dessverre», sier legene.

Mette blir så lei seg at hun ikke klarer å tenke på fødselen engang. Mettes mamma blir med henne inn.

<b>LYKKE:</b> Erik og Mette er glade for at lille Aron fikk beholde pappaen sin. – Det er ingen selvfølge at jeg overlevde og får se sønnen min vokse opp, sier pappa Erik. 
LYKKE: Erik og Mette er glade for at lille Aron fikk beholde pappaen sin. – Det er ingen selvfølge at jeg overlevde og får se sønnen min vokse opp, sier pappa Erik.  Foto: Privat

Det tar syv minutter før lille Aron er ute. Selv om Erik ikke får sitte i samme rom, får han se sønnen bli født via FaceTime.

Jordmødrene som har lest Mettes fødebrev, ordner med et isolat på barselavdelingen så de tre får være sammen de første timene av Arons liv.

Les også: Oda skulle bare på kino med nabogutten. Hun kom aldri hjem igjen

Takknemlighet

Lørenskog, 2024: Paret sitter i den koselige leiligheten sin i syvende etasje med utsikt helt til Oslofjorden.

Lille Aron er blitt fem måneder og sitter på mammas fang og pludrer. Han er lykkelig uvitende om foreldrenes drama og den tøffe starten på livet hans.

Erik forteller at han ikke var redd for Mette da det ble klart at han ikke kunne være med. Selv om han ikke fikk sitte ved siden av henne under fødselen og holde hånden hennes, var han den første som fikk se sønnen.

– Mette er sterk. Jeg visste at hun ville klare seg, sier han.

Etter fødselen fikk den lille familien tilbringe de første dagene på isolat på sykehuset. Der fikk de knytte de første, viktige båndene. Mor, far og barn.

Tiden etter den traumatiske opplevelsen var både den tøffeste og den fineste i livet deres.

Heldigvis har det hjulpet å snakke om den vonde hendelsen med familie og venner – og i terapirommet med psykolog.

Begge kjenner på takknemlighet for at alt gikk bra. Og for at venner og familie stilte sånn opp.

– Erik fikk takk og lov beholde livet og helsen. Vi vet det ikke er en selvfølge, sier Mette.

NYFØDT: Aron kom til verden lykkelig uvitende om dramaet som hadde utspilt seg i forkant av fødselen.
NYFØDT: Aron kom til verden lykkelig uvitende om dramaet som hadde utspilt seg i forkant av fødselen. Foto: Privat

Legene vet ikke sikkert hva som forårsaket hjertestansen. Var det hardtrening i kombinasjon med mye stress?

Prøver viste ubalanse i elektrolyttene, som kan komme av svingninger i salt og væskeinntaket i forbindelse med konkurranse.

Både Erik og Mette har slått seg til ro med tingens tilstand.

Hendelsen har gitt paret et nytt perspektiv på livet. Små bagateller betyr ikke noe.

Mette må tørke en tåre som har lurt seg frem i øyekroken. Selv om de har snakket om det som skjedde mange ganger, gjør det fortsatt litt vondt å gå inn i det igjen.

– Jeg er bare så glad for at Erik er her, og at Aron fikk beholde pappaen sin!

Denne saken ble første gang publisert 08/07 2024.

Les også