avslutte vennskap
Tre kvinner forteller: Slik slo jeg opp med venninnen min
Dersom et vennskap tapper deg for energi, må du ikke bli værende. Her forteller tre kvinner sin historie om å slå opp med venner.
– Man trenger ikke gjøre det slutt med en venn, sånn som man gjør med en partner, sier psykolog Ellinor Ellingsen, privatpraktiserende psykolog som er spesialist i klinisk familiepsykologi.
Hun understreker at der man i et parforhold har man seremonier og milepælen det er å gifte seg, er uklare rammer i et vennskap.
På samme måte som man kan gli inn i et vennskap, kan man også gli ut av det.
Ikke noe monogami
– Gjør man det slutt med partneren, er det kanskje fordi man ønsker en ny partner. Sånn er det ikke med vennskap. Man trenger ikke gjøre det slutt med en venn for å få en ny. Det er ikke noe monogami i et vennskap.
Hun mener det er normalt med ulike typer vennskap i ulike faser av livet, som kan endres når man for eksempel får barn, bytter jobb eller blir skilt.
– At vennskap tar slutt er naturlig, og alle vennskap må ikke opprettholdes for enhver pris. Som regel fader de ut av seg selv. Noen mister kontakten fordi de bytter jobb, mens vennskapet med en treningspartner naturlig nok tar slutt om man slutter å trene.
Les også: Alexander (40) var lei av det evige maset i hverdagen – da tok han et eventyrlig valg
– Det føltes som en skilsmisse
Tre anonyme kvinner har valgt å dele sin historie om å slå opp med venner.
– For noen år siden valgte jeg å gjøre det slutt med min bestevenninne som jeg hadde hatt siden barndommen. Vi to hadde hengt sammen som erteris gjennom hele oppveksten, sier «Guro» (48).
Etter at hun og venninnen ble godt voksne og stiftet egne familier, merket hunstadig oftere at ting kunne bli anspent mellom dem.
– Min opplevelse var at vi utviklet oss i forskjellige retninger, og jeg la merke til at vi har veldig forskjellig humor. Stadig oftere ringte hun meg dagen etter at vi møttes, enten det var alene eller med andre, og spurte hva jeg egentlig mente med ting jeg hadde sagt. Min opplevelse var at hun ofte tilla meg dårlige hensikter, og jeg fikk inntrykk av at hun trodde jeg bevisst ønsket å såre henne.
«Guro» merket at dette både såret henne og tappet henne for energi.
– Jeg begynte å føle meg anspent, og kjente at jeg ikke kunne være meg selv i hennes nærvær. En dag valgte jeg å ringe henne og si det som det var, at jeg ønsket å avslutte vårt vennskap fordi jeg ble sliten og ofte lei meg når vi var sammen. Jeg sa også at jeg regnet med at hun følte det på samme måte, at det ikke kunne være godt for henne heller å føle seg så utrygg sammen med meg.
Etter den samtalen har de ikke hatt kontakt.
– For meg føltes det nesten som å ta ut skilsmisse. Det var godt å være ærlig og direkte i stedet for bare å trekke seg vekk, sier hun.
Samlivsbrudd ble vennebrudd
– Jeg avsluttet kontakt med noen venner i forbindelse med min skilsmisse. Noen av mine venner var også venner med min eks, og selv om vi prøvde å holde kontakt, ble det mindre og mindre. Nå treffes vi bare ved helttilfeldige møter, sier «Karen» (54).
– Min tidligere mann er veldig utadvendt og sosial, og vi inviterte ofte folk hjem til oss. Jeg har prøvd å invitere de samme hjem nå også, men min nye mann er ikke like utadvendt og sosial, så det fungerte ikke.
Hun føler likevel hun ikke trenger mange venninner i livet sitt.
– Jeg har fire–fem venninner som jeg møter jevnlig, noen kanskje bare et par ganger i året, men det holder. Andre venner «møter» jeg bare gjennom sosiale medier, forteller hun.
Les også (+): Da Anne Rimmen falt for Ailo, sendte hun mail til sjefen: «Jeg vet at det ikke passer seg, men sånn er det»
Mangelen på barn kom i veien
– Jeg har mistet kontakt med de fleste vennene jeg vokste opp med, hovedsakelig fordi de har fått barn, og jeg ikke har det. Da mangler vien felles plattform på en måte, sier «Nina» (32).
Hun har også valgt bort venner som stjeler energi.
– Jeg tenker at det er lettere å være bevisst sine venner i voksen alder, da man vet mer om hvilke mennesker man liker å ha rundt seg.
– Jeg har noen få gode venner, og et par av dem bor i utlandet. Jeg har også prøvd å skape nye vennskap, men det kan være vanskelig. Mange nye forbindelser «fader» lett ut fordi man ikke har historie, tror jeg.
Hun har prøvd en Facebook-gruppe, som hun synes er et bra initiativ, men det ble til at man møttes én gang.
– Det kan sammenlignes litt med Tinder, kanskje. Å bevare vennskap kan være ekstra vanskelig når man er i et parforhold, fordi man automatisk får den sosiale delen med en partner, sier hun.
Bok om vennskap
– Jeg har ikke selv opplevd konkrete brudd med venner, men jeg har vært skyldig i ikke lenger å ta kontakt, som har ført til at vennskapet fisler ut, sier forfatter Monica Isakstuen.
Hun har skrevet en prisbelønt roman, Mine venner, som også er satt opp som teater. I boken blir flere temaer rundt vennskap behandlet, også dette med at vennskap kan ta slutt.
Og hvordan kvitter man seg egentlig med venner som ikke lenger «betyr noe», eller passer inn i en ny livssituasjon?
– Jeg har opplevd at vennskap tar slutt i forbindelse med flytting, eller at livet har forandret seg på annen måte. Eller noen er sikkert blitt lei av meg, akkurat som jeg kan bli lei av noen.
– Men da har vi kanskje bare fjernet oss litt fra hverandre, heller enn å ta irritasjonen opp som et stort tema. Noen ganger finner man tilbake, andre ganger blir man perifere for hverandre. Men direkte å «slå opp» med en person, det har jeg ikke opplevd.
Fem nære venner er nok
Det er heller ikke så mange venner som trengs for å ha et godt liv, skal vi tro den kjente britiske psykologen Robin Dunbar, som har forsket på vennskap hele sitt liv.
Han anslår at vi maksimalt kan håndtere fem nære venner, av typen du kan gråte på skulderen til, og opptil 50 gode venner vi inviterer til fest.
Psykolog Ellingsen nyanserer også venner ut fra hva vi «bruker» dem til:
– Noen er «historiske» venner, som vi har kjent siden barnehagen eller skoleårene, mens andre er kommet til i voksen alder. Slike som det er hyggelig å drikke prosecco eller gå fjelltur sammen med. Det er normalt å miste noen underveis, og at nye kommer til, sier hun.
Monica Isakstuen tenker at hun ikke har mange venner, som til tider er sårt:
– Jeg har ikke en stor vennegjeng og har opp gjennom livet vært misunnelig på dem som har det. Samtidig har jeg likt best å forholde meg til én og én venninne. I dag har jeg fire til fem venninner som jeg betrakter som virkelig nære. Det viktigste i et vennskap er en gjensidig nysgjerrighet på hverandre, at samtalen flyter lett, og at det er rom for forskjeller og forandring, sier hun.
Unngå energityvene
Ikke alle relasjoner er givende. Hvis du opplever vennskap der du ikke blir hørt, sett eller forstått, så kan det være lurt å ta grep. Kjenn etter hva denne personen gjør med deg. Tapper hun deg for energi? Gruer deg til å være sammen med henne? Blir du utrygg på hva hun sier om deg bak din rygg?
– En venninne som ikke godtar deg som du er, eller som bare klager over seg og sitt, er ikke sunn for deg. Det er ikke uvanlig at det skjer, men hvorfor skal man utsette seg for det? Med et vennskap forventer man noe positivt. Hvis vennskapet kun oppleves tappende, er det ikke nødvendig å holde ut for enhver pris. Da er det bedre å gi slipp.
Psykologens råd er å trekke seg unna et destruktivt vennskap.
– La det fade ut. Det er ikke alle vennskap som er ment for å vare livet ut. Har personen gjort noe konkret, kan det være greit å ta det opp, som en reaksjon på en handling eller noe som har blitt sagt. Det kan være godt for egen selvhevdelse. Men samtidig må du tenke på din egen sårbarhet, for noen mennesker kan det være like greit å beskytte seg mot.
Denne saken ble første gang publisert 10/08 2022, og sist oppdatert 10/08 2022.