Intelligens

Fordelene ved å være (litt) dum

Å være smart er anerkjent og ønskelig for de fleste, men finnes det fordeler ved å være litt dum? Vi har sjekket med ekspertene.

FORDELER MED Å VÆRE UINTELLIGENT? Finnes det egentlig noen fordeler med å være litt dum?
FORDELER MED Å VÆRE UINTELLIGENT? Finnes det egentlig noen fordeler med å være litt dum? Foto: Getty Images (illustrasjonsbilde)
Først publisert Sist oppdatert

I tv-serien «Norges dummeste» må kjendisdeltagerne utføre mange praktiske, logiske og kunnskapsbaserte oppgaver. Målet er å være smartere enn de andre, komme seg fort ut av programmet, og ikke sitte igjen som vinneren av tittelen.

Dag William Haugeto Stang er nestleder i sentralstyret hos Mensa Norge, der man kan bli medlem når man har bestått en spesifikk IQ-test med godt resultat.

– Fordelen med å være dum er at man grubler litt mindre, og overtenker kanskje ikke så mye, mener Stang.

Han sier at ulempen med høy IQ er at man gjerne tenker gjennom ting veldig nøye, og har en mindre grad av naivitet enn de med lavere intelligens.

Les også: 5 tegn på uvanlig høy intelligens

Hjelper ikke i relasjoner

Samtidig understreker han at høy IQ ikke er en god hjelp i alle situasjoner.

MENSA: Dag William Haugeto Stang er nestleder i Mensas sentralstyre.
MENSA: Dag William Haugeto Stang er nestleder i Mensas sentralstyre. Foto: Privat

– Det kan man for eksempel se i nære relasjoner. Her ser jeg at flere med høy IQ overtenker, og gjør den feilslutningen at man er smart nok til at dette går bra, men så har man ikke kunnskapen og erfaringen som gjør det mulig. Hvis man ikke har kunnskap, hjelper det lite å ha høy IQ. Det vil ikke gi deg sterk kompetanse alene, du må være informert også.

Han sier at dersom man er litt dum, og ikke har informasjon, vil man kanskje lettere søke etter den informasjonen man trenger, mens hvis man har høy IQ, kan man gjerne tro at man finner ut av ting selv.

– Sammen er bedre enn alene også for de med høy IQ, sier han.

Les også: (+) Begge mine foreldre ble rammet. Hva bør jeg ha orden på dersom jeg skulle bli dement?

Slipper grubling

Stang mener at å være klok er avhengig av hvor mye informasjon man har, og hvor mye man trener opp intelligensen.

– Det er det samme på andre områder. Man kan være et supertalent i friidrett, men om man ikke trener får man ikke brukt talentet til noe. Å ha høy IQ betyr at man har talent for å sette ting sammen, og er raskere på kognitive ting, forklarer han.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Han forteller at dersom man er litt dum, vil man slippe grubling.

Da har man også kortere vei til å glede seg over tilværelsen.

– Det er et grep jeg gir meg selv; å fokusere på det jeg er takknemlig for, for hvis jeg har mindre kapasitet til å ha mange ting i synsfeltet samtidig, er det lettere å glede seg over tilværelsen. Det er deilig å ikke forholde seg til så mange ting hele tiden.

Kan forholde seg til færre ting

Han tenker at folk med lavere intelligens ikke hele tiden trenger å forholde seg til alt de har kunnskap om, slik folk med høy IQ gjerne gjør.

– Hvis man ikke vet noe om det, kan man ikke få gjort noe med det, og dermed er det å være uniformert litt fint, framfor å lete etter løsninger hele tiden. Man slipper å føle at man må ta ansvar for ting konstant.

Stang mener det kan være lønnsomt å slippe å forholde seg til veldig mange ting samtidig, fordi man da klarer å leve mer i øyeblikket.

Les også: Psykiater: – Dette må du slutte med

Psykolog: – Ingen fordeler

Torbjørn Madsen er psykolog og daglig leder for Oslo psykologkontor. Han er uenig i at det finnes spesifikke fordeler med å ha lav intelligens.

PSYKOLOG: Torbjørn Madsen, daglig leder for Oslo psykologkontor.
PSYKOLOG: Torbjørn Madsen, daglig leder for Oslo psykologkontor. Foto: Privat

– Det er, meg bekjent, ingen fordeler med å ha lav intelligens.

Han mener at det kan være vanlig å blande kortene litt når man snakker om dette.

– Dersom en ser for seg en «snill, men ikke så smart» person som «alle liker», dreier dette seg som regel om at personen har en del andre kvaliteter som folk liker. Eksempelvis personlighetstrekk som høy omgjengelighet og lav fiendtlighet, sier han.

Han mener at høy intelligens for det aller meste er utelukkende positivt.

– Men vi har gjerne en tendens til å legge i overkant mye vekt på intelligens som årsak for hvordan mennesker er. Særlig gjelder dette mennesker som fester mye verdi til sin egenskap som «høyt intelligent».