folk som prater for mye

Dette gjør du når noen prater for mye

Skravler partneren, kollegaen eller venninnen din absolutt hele tiden? Det finnes konkrete grep man kan ta i en samtale der man føler seg avbrutt og overkjørt.

KAN BLI MYE: Det er ikke lett å komme til i en samtale, hvis den du prater med bare skravler videre alene.
KAN BLI MYE: Det er ikke lett å komme til i en samtale, hvis den du prater med bare skravler videre alene. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

– Noen mennesker prater mye når de er nervøse, noe som ofte gjør at de kan ha vansker med å være oppmerksom på signaler fra samtalepartneren, og dermed både feiltolke og overse den andres behov for å komme til orde, sier psykolog Frida Erlandsen fra helsetjenesten Dr. Dropin.

Hun forteller at dette også kan gjelde mennesker som har vansker med oppmerksomhetsfokus, eller med å tolke og forstå sosiale cues, normer og implisitte samtaleregler.

– Noen har et behov for å prate mye som et uttrykk for frykt for ikke å bli hørt. Andre årsaker kan være relatert til ekstroverte personlighetstrekk, der en henter mye energi av å prate, man er engasjert og bruker det å uttrykke seg verbalt som en måte å bearbeide tanker, opplevelser og følelser på, sier hun.

Les også: I Norge rammes 80 000 årlig: – Jeg var livredd

Hvordan unngå å bli avbrutt?

Når noen snakker hele tiden, kan det oppleves vanskelig å få sagt noe selv. Man kan bli avbrutt, elller rett og slett bare ende opp med å snakke samtidig som den som skravler mest.

PSYKOLOG: Frida Erlandsen fra Dr. Dropin.
PSYKOLOG: Frida Erlandsen fra Dr. Dropin. Foto: Privat

Det kan føles vanskelig, men hva kan man egentlig gjøre med det?

– Det kan være lurt å reflektere litt rundt hvorfor en har den opplevelsen en har – gå i deg selv først. Er det noe i meg som gjør at det er vanskelig for meg å ta plass i en samtale? Kanskje er man redd for å si dumme ting, eller fornærme samtalepartneren. Det kan også være lurt å spørre en venn eller samtalepartner om de også legger merke til at du har vansker med å komme til orde, sier Erlandsen.

Videre finnes det også konkrete grep man kan ta i en samtale der man føler seg avbrutt og overkjørt. Disse går ut på å tydeliggjøre for samtalepartneren at man ønsker å snakke ferdig.

– Eksempelvis kan man påpeke at man føler seg avbrutt, man kan si i fra om at man ønsker å snakke ferdig, eller lage kjøreregler for hvordan samtalen skal organiseres, spesielt i tilfeller der det er mange til stede.

Les også: (+) En dag åpner lille Gerd den forbudte skuffen. Da faller alle brikkene på plass

Hvem prater mest?

– Mennesker som skårer høyt på personlighetstrekket ekstroversjon tenderer til å prate mye, forteller Dr. Dropin-psykologen.

– De henter som nevnt energi av sosiale situasjoner, de kan eksempelvis tenke høyt, de kan like å hevde seg, ha oppmerksomheten rettet mot seg, og har høy interesse for å være sammen med andre. Man ser også at narsissistiske personligheter har en tendens til å ta mye plass i samtaler, og like å ha fokus rettet mot seg.

Erlandsen forteller at det er fullt mulig å endre seg dersom man selv er en som prater mye og ofte.

– Ja, man kan øve seg på å være deltakende i en samtale hvor man både snakker og lytter. Et godt tips er å ha fokus på hva det andre mennesket faktisk sier, fremfor å bruke den tiden på å tenke på hva du selv ønsker å si, forteller hun, og forklarer nærmere:

– En øvelse kan være å tenke på samtale som et ballspill: Når jeg har ballen prater jeg, og når jeg er ferdig å prate kaster jeg ballen til deg. Jeg skal vente med å prate frem til jeg har fått ballen i retur.

Hun forteller at dersom man klarer å lytte mer, kan dette trigge nysgjerrigheten i oss, som igjen kan føre til at vi ønsker å stille flere spørsmål.

– Å stille spørsmål er en fin måte å vise interesse for den andre, og man vil øke sjansen for å bli opplevd og føle seg som en aktivt lyttende samtalepartner.

Les også: Tvillingene Brit Mari og Kari Ann var uadskillelige. I voksen alder skjedde det ufattelige

Lite ære til lytterne

Leif Arild Steen er humorist, foredragsholder, forfatter og artist. Sammen med humorist Torolf Nordbø, ga han i 2015 ut boka Snakk mindre, sei meir - ei slags handbok i effektiv kommunikasjon. I boka jakter de på den beste og mest effektive måten å kommunisere på.

– Det er i utgangspunktet fint med folk som snakker mye. Hvis ikke ville det blitt veldig stille. Men i en verden som dyrker og belønner de rappkjefta snakkerne, som for eksempel i talkshow mm, så er det en gruppe som ikke alltid får den æren og statusen de fortjener; nemlig lytterne, sier Steen, og utdyper:

ARTIST OG FORFATTER: Leif Arild Steen mener man bør tenke mer på lytterne, og ikke bare på de som snakker.
ARTIST OG FORFATTER: Leif Arild Steen mener man bør tenke mer på lytterne, og ikke bare på de som snakker. Foto: Privat

– Og det er jo litt merkelig. For de som snakker mye er helt avhengig av at noen lytter til dem. Uten dem ville det bli veldig rart. Lytterne på sin side, er ikke så avhengig av snakkerne. De ville sannsynligvis klart seg helt greit uten.

Han mener man bør gi lytterne mer av den statusen de fortjener.

– Kanskje skulle man på lært om lytteteknikk på skolen, like mye som presentasjonsteknikk? Det ville kanskje ikke være så lett for en person å snakke «hull i hodet» på deg, om vedkommende hadde respektert deg som lytter mer? Det handler også om respekt for andres tid. Derfor finnes uttrykk som «snakk mindre, si mer», sier Steen.

Denne saken ble første gang publisert 15/10 2024, og sist oppdatert 15/10 2024.

Les også