DÅRLIG SØVN:
Ellen (54) har sovet fire timer hver natt i 12 år
Ellen la en stein i vinduskarmen hver gang hun våknet og fikk bakoversveis neste morgen.
Hetetokter har holdt Ellen Nielsen (53) våken de siste 12 årene, og hun har bare fått fire timers søvn hver natt.
– Rett før jeg fikk hetetoktene mine startet det å prikke i kroppen, og det begynte å suse i ørene. Deretter våknet jeg av en voldsom hetetokt. Jeg våknet flere ganger i løpet av natten, sier danske Nielsen.
For å finne ut av hvor mange ganger hun ble vekket av hetetoktene sine, valgte Ellen å legge en liten bunke småstein på nattbordet. Hver gang hun våknet, la hun en stein i vinduskarmen.
Resultatet var sjokkerende.
– Om morgenen kunne jeg telle hvor mange steiner som lå i vinduskarmen. Noen morgener lå det opptil 20 steiner der. Det var helt vanvittig.
Etter å ha lagt steiner i vinduskarmen i flere netter, forsto Ellen omfanget av problemet.
Hvis hun skulle få bukt med hetetoktene, måtte hun finne en løsning raskt.
Prøvde det meste
– Jeg begynte å jogge og endre kostholdet mitt, og det fungerte fint de første årene, men så kom hetetoktene tilbake.
Ellen forsøkte ulike naturpreparater og melatonin-tilskudd, og prøvde også naturlig hormonterapi, men heller ikke det hjalp på hverken søvn eller hetetokter.
– I starten virket det bra, og hetetoktene mine ble redusert, men det blusset opp igjen. Så gikk det et par år hvor hetetoktene tiltok, og jeg valgte å fjerne alt av sukker og alkohol og foretok en fullstendig endring av kosten. Hvis jeg spiste litt godteri eller drakk et glass vin, gikk kroppen helt amok.
Gradvis mistet Ellen også overskuddet sitt.
– Jeg var så frustrert. Det verste var at jeg ble langt mindre tolerant og fikk en veldig kort lunte.
Først i fjor valgte Ellen å oppsøke fastlegen.
– Jeg har sittet utallige ganger hos fastlegen og grått fordi jeg ikke har fått sove om natten. Jeg har tatt melatonin for å sove bedre, men det hjalp ikke. Det beste har faktisk vært å mosjonere. Etter å ha løpt 10 kilometer, har jeg sovet godt om natten. Men jeg kan jo ikke drive og slite meg ut for å sove godt.
Hormonplaster
Løsningen ble å få et hormonplaster foreskrevet av legen. Selv om hun i starten var skeptisk til å utsette kroppen sin for kunstige hormoner, har plasteret fjernet toppen av hetetoktene.
– Jeg har faktisk ikke hatt hetetokter siden jeg begynte med plasteret. Jeg sover 6–7 timer i strekk. Det er helt fantastisk. Jeg føler meg nesten som et helt nytt menneske. De fleste mennesker vil kunne regulere det med kosthold og mosjon, tror jeg, men for slike som meg fungerer det ikke.
Les også: Tone ble verre og verre og satt i rullestol i 20 år – nå går hun
Kronisk søvnløshet
– Kronisk søvnløshet er utbredt, og en stor del av den voksne befolkningen lider av dette, sier Lege og søvnveileder Liselotte Rønne ved Center for Stress i København.
Ifølge Folkehelseinstituttet har ca. 15 prosent av voksne insomni. Forekomsten er høyere hos kvinner og eldre. Det rapporteres om at én av tre nordmenn sliter med ukentlige søvnvansker. Årsakene kan være kroppslige plager, bekymringer, stress, støy eller bruk av skjerm utover kvelden.
– Konkrete faktorer på dårlig søvn er at du våkner med tåkehjerne, er tung i hodet, og har en følelse av kvalme og utilpasshet i kroppen, sier Rønne.
Les også: Tusenvis droppet viktig sjekk: – Situasjonen kan bli alvorlig
Bryt mønsteret
En av de mest effektive metodene mot søvnløshet, går ut på å presse seg selv til å sove mindre.
– Dersom du har et elendig og avbrutt søvnmønster og bare sover fire–fem timer, skal du prøve å legge deg kl. 01.00 og stå opp kl. 06.00. Uansett hvordan du har sovet. Når alarmen ringer og du føler at du fint kunne sovet tre timer til, skal du ikke la deg friste av det. Det gjelder også i helgen og på fridager. Når du så begynner å sove gjennom hele dette tidsrommet, skal du legge til 30 minutter i den ene enden og f.eks. legge deg kl. 00.30. Slik skal du fortsette å legge til tid helt til du får syv til åtte timer søvn i ett strekk, og du våkner uthvilt hver morgen.
Liselotte Rønne trekker frem spesielt ett råd dersom du vil sove bedre og forebygge søvnproblemer: Prøv å ha en fast døgnrytme.
– Det er viktigere å ha god kvalitet på søvnen fremfor et visst antall timer. Dersom du føler deg frisk og opplagt etter seks timer, holder det. Søvnen må ikke bli et prosjekt, sier hun.
Andre råd er å slappe av en times tid før sengetid og å unngå koffeinholdig drikke etter klokken 16.00.
Les også: (+) – Jeg er sjalu på min datters svigerforeldre. De gir henne alt
Pleier seg selv
For 54-årige Lisbeth Hjerrild er hetetoktene som et tog som kommer farende, men de har likevel ikke gått særlig mye utover søvnen hennes.
– Noen netter sover jeg greit, andre netter sover jeg dårlig og snur og vender på meg på grunn av hetetoktene og tankespinn, men det er ikke noe jeg gjør til et problem. For meg er det helt naturlig å være i overgangsalderen, sier hun.
Lisbeth har ikke fått medisin for søvnmangelen og har heller ikke oppsøkt legen.
– Jeg aksepterer det og lever med det, selv om jeg har mange smerter. Man kan dessverre ikke måle hvor hardt man er rammet av overgangsalderen, men jeg tror det har noe med innstilling å gjøre. Jeg kan gjerne gå rundt og synes synd på meg selv, men det hjelper ikke.
Lisbeth har funnet hjelp i litteratur og artikler om emnet. Her har hun funnet gode råd om endring av kostholds- og mosjonsvaner.
– Inntak av sukker har stor effekt på meg. Spiser jeg sjokolade eller et kakestykke, merker jeg at uroen sprer seg, og så sover jeg dårlig. Jeg droppet sukker i et helt år, og det hadde en stor effekt. Turgåing og trening har i tillegg bidratt til at jeg har gått ned 10 kilo, og det har kanskje også gjort at jeg sover bedre.
Og når Lisbeth plages av søvnmangel, forsøker hun å kompensere med å pleie seg selv.
– Jeg har forsøkt å være raus mot meg selv. Jeg har unngått å planlegge for mye, særlig i helgene. For dersom jeg blir stresset, går det galt. Ren omsorg for meg selv har vært min redning, sier hun.
Ingen overgangsalder er lik
En ting er imidlertid sikkert, ingen overgangsalder er lik. Noen kvinner har to hetetokter i løpet av et døgn, mens andre har 100. Hos enkelte kvinner kan toktene pågå i 10 år eller mer, som hos Ellen, og for andre er det fem år eller mindre, som hos Lisbeth.
– Overgangsalder er for de fleste forbundet med hetetokter, men den påvirker også søvnen vår, fortell Caroline Fibæk, dansk naturopat og hormonterapeut.
Les også: Her gifter Nina seg med mannen hun elsker. Det er bare én ting som ikke stemmer
Derfor sover du dårligere
Det er flere årsaker til at du sover dårligere i overgangsalderen.
– Nivået av kjønnshormoner faller kraftig rundt 35 års alderen, samt at lageret av egg reduseres, noe som påvirker mengden av hormonet progesteron. Det gjør at nervesystemet blir mer sensitivt, og derfor våkner du lettere, forklarer Fibæk.
Det fører igjen til at du kan være plaget av søvnvansker. Men hva så med hetetoktene, hva er årsaken til at du ligger badet i svette eller har uro i kroppen?
– Hetetoktene er en interaksjon mellom stresshormonet kortisol, adrenalin og østrogen. I årene frem mot overgangsalderen inntreffer noen bratte økninger i østrogennivået. Dersom du i tillegg er litt stresset, har kroppen veldig vanskelig for å bryte ned østrogenet igjen. Og fordi østrogenet brytes ned langsommere, kan det gi voldsomme hetetokter, som igjen kan føre til at noen kvinner derfor våkner oftere enn andre, utdyper Fibæk.
Artikkelen ble først publisert i det danske magasinet Alt for Damerne.
Denne saken ble første gang publisert 29/09 2020, og sist oppdatert 13/10 2022.