PCOS
Lillian (24) var bare 14 år da hun fikk diagnosen: – Det er nå sykdommen begynner å bli mer farlig
Etter en time hos gynekologen, fikk Lillian diagnosen bare 14 år gammel.
– Det startet med at jeg fikk ekstreme magesmerter som varte i et par timer før mensen brøt ut. Det var sinnssyke mengder blod, masse smerter, og mye usikkerhet.
– Etter hvert mistet jeg mensen, og den var borte i månedsvis om gangen, forteller Lillian Torgunrud (24) fra Eidsvoll.
I 13-års alderen begynte hun også å gro skjegg, og visste ikke helt hvor hun skulle gjøre av seg.
Følelsen av å gro skjegg som en 13 år gammel jente var veldig vond, men det var først de neste årene hun virkelig begynte å kjenne på det.
– Jeg visste jo heller ikke om det var normalt eller ikke da det først dukket opp.
– Jeg forstod vel at det ikke var normalt fra starten av, men jeg tror jeg prøvde så godt jeg kunne å blokkere det, og tenke minst mulig på det og håpe at det bare skulle gå over av seg selv, sier Lillian åpenhjertig.
Hun begynte å barbere seg i veldig tidlig alder - noe hun i grunnen angrer på den dag i dag.
Om hun ikke hadde startet med det så tidlig, hadde hun mest sannsynlig ikke hatt så kraftig og synlig hårvekst nå, tror 24-åringen.
– Jeg tror nok at alle så det, og spesielt i garderoben etter gymtimer, men jeg fikk heldigvis aldri noen kommentarer på det.
– Det var nok fordelen med å gå på en skole med så få elever. Vi hadde jo kjent hverandre siden barnehagen, og var ikke flere enn 12 på det meste i vår klasse.
– Jeg er ganske sikker på at det hadde vært veldig annerledes hvis jeg hadde gått på en større skole, og sannsynligheten for at jeg hadde blitt mobbet, hadde nok vært ganske stor, sier Lillian.
Les også: Den skjulte folkeplagen: – Noen vil dø av det og noen vil måtte leve med det hele livet
Mer informasjon om PCOS
14 år gammel hadde hun sin første time hos gynekologen, og fikk konstatert diagnosen pcos allerede med en gang etter ultralyden var gjennomført.
Trolig var det blandingen av skjeggveksten, overvekten og cystene på eggstokkene som gjorde at de kunne diagnostisere henne så raskt, forklarer Lillian.
– Da gynekologen sa «cyster», så tenkte vi jo automatisk «kreft». Men vi fikk heldigvis avkreftet dette veldig fort. Jeg ble fortalt kort hva pcos var, men på langt nær nok til å føle at jeg hadde peiling.
– Jeg ble fortalt at jeg kom til å ha problemer med å få barn, og at jeg har økt sjanse for en rekke andre sykdommer. Som så ung, var egentlig det det skumleste, spesielt når det var så mye annet jeg ikke skjønte, forteller Lillian.
Hun husker hvordan hun stusset litt over at hun i etterkant fikk null oppfølging, og at legen rådet henne til å gå ned i vekt og å begynne på p-piller - da det trolig var det eneste som ville hjelpe.
– Jeg fikk resept på p-piller, men det gjorde bare alt 100 ganger verre.
Lillian beskriver hvordan hun gjennom ungdomstiden hadde ekstrem hårvekst og skjeggvekst, fedme, og smerter, men at de absolutt verste symptomene var depresjon og angst.
– Det har påvirket livet mitt veldig siden jeg fikk det, og er enda mine største fiender til den dag i dag. Jeg har ikke fått noen behandling for PCOS, men søkte om å få dekket laserbehandling da jeg var var 16 år.
Beskjeden var at hun ikke kom til å få det, med mindre hun var så psykisk ustabil at hun ikke klarte å fungere i hverdagen.
– Det var heller ingen medisiner jeg kunne få på den tiden, så det gikk til det punktet hvor jeg rett og slett ga opp.
– Det var ikke før først i 2021 at jeg bestemte meg for å prøve igjen, så jeg dro til en kvinnehelsespesialist. Til min store fortvilelse, da igjen kun for å bli fortalt at jeg må gå ned i vekt, og begynne på p-piller.
- Polycystisk ovariesyndrom (PCOS), betyr det at hormonene i kroppen er i ubalanse.
- Østrogener, androgener og progesteron er tre typer hormoner fra eggstokkene som påvirkes mest. Disse hormonene påvirker kroppen på flere måter: menstruasjonen, eggløsningen, hårveksten på kroppen og i ansiktet.
- Kvinner med PCOS har ofte små, væskefylte hulrom på eggstokkene, såkalte cyster.
- Vi vet ikke hvorfor noen kvinner får PCOS, men det ser ut til å være arvelig.
- Kvinner med PCOS har oftere uønsket hårvekst på kroppen og i ansiktet. De kan også være plaget med fet hud og kviser, også kalt akne.
- Halvparten av kvinnene med PCOS er overvektige.
- Diagnosen blir stilt på bakgrunn av sykehistorien og den kliniske undersøkelsen. Ofte blir det tatt blodprøver for å sjekke hormonnivået og for å utelukke andre årsaker til symptomene.
- Behandlingen for polycystisk ovariesyndrom avhenger av hvilke symptomer du har og om du ønsker å bli gravid.
- PCOS rammer kvinner på ulike måter. Omtrent 75 av 100 kvinner med PCOS strever med å bli gravide. Men det betyr ikke at det rammer deg. Mange kvinner lykkes i å få barn, med eller uten behandling.
- På lang sikt kan det være økt sannsynlighet for å få diabetes type 2. Kvinner med PCOS har problemer med å regulere sukkermengden i blodet. Dette skjer hos omtrent 5 av 100 kvinner med PCOS. Sannsynligheten øker om du er overvektig.
Kilde: helsenorge.no
Les også (+): Jenny Jenssen avslører sin slankemeny: – Dette spiser jeg nå
Fordommer mot hårveksten
Akkurat de siste årene har vært greie, sier Lillian, og forteller at hun har lært seg å leve med sykdommen.
– Det er selvfølgelig noen begrensninger som følger med diagnosen, blant annet noen sosiale ting, og mye avhenger av dagsformen.
– Enn så lenge lever jeg ganske greit med sykdommen, men det er jo nå som jeg begynner å dra på årene at den begynner å bli mer farlig.
– Jeg barberer meg når jeg vil og føler for det, ikke lenger fordi jeg føler at jeg MÅ. Det synes jeg er et veldig stort fremskritt.
Lillian har valgt å være åpen om diagnosen, og vil være en stemme for de som sliter med det samme, men som ikke tør å stå frem selv.
– Jeg har fått litt blandede reaksjoner. Veldig mange positive, men også mange unggutter og menn som kommenterer på utseendet mitt, og skriver ting som: «Hu har jo mer skjegg enn deg jo!», «hu kunne jo ha barbert seg før hu tok bilde da», og «du veit det finnes noe som heter barberhøvler?».
– Heldigvis synes jeg egentlig det bare er morsomt, og har ledd godt av disse kommentarene. Jeg er ikke av typen som tar ting til meg.
– For meg er det viktig å leve i øyeblikket, og ta ting som det kommer. Livsmottoet mitt er: «Alt skjer for en grunn.» Det slår aldri feil, fastslår Lillian.
Denne saken ble første gang publisert 08/11 2023, og sist oppdatert 08/11 2023.