Mange opplever «korona-KVISER»
Økt bruk av munnbind irriterer huden. Dette bør du gjøre for å unngå «maskne»
Og ja, du bør faktisk endre hudpleierutinen din.
Hudtilstanden akne mekanika har fått kallenavnet «maskne» av mange i det siste. Dette av nokså naturlige årsaker – mange bruker nå munnbind for å forhindre covid-19-smitte.
Dette kan føre til kviseutbrudd på områdene av huden munnbindene gnisser mot.
Dette er også noe hudlege Miray Al-Mustafa, som jobber på A-Medi og Oslo Hud- og Laserklinikk, tror vi også kommer til å se mer av fremover.
– Helsepersonell i Norge som har vært i frontlinjen har først og fremst fått munnbindrelaterte hudlidelser med irritativt kontakteksem, akne eller trykkrelaterte sår, som for eksempel på kinn eller bak øret, hvor masken sitter stramt, sier hun.
– Nå som det er påbudt med munnbind flere steder i Oslo, tror jeg vi vil se flere plager relatert til dette.
I slutten av september ble det påbudt med munnbind på kollektivtrafikken for å hindre smittespredning i Oslo, der det ikke er mulig å holde en meters avstand fra andre. Oslo lufthavn har også innført munnbindpåbud der meteren ikke kan overholdes.
– For de som bruker dette daglig vil det betyr stor irritasjon på huden og hvordan de reagere avhenger selvfølgelig av utgangspunktet. Sterk hud tåler mer enn skadet hud. Hudpleieklinikkene opplever mange spørsmål rundt dette temaet nå, sier hudpleier Anki Hansen. Hun driver også bloggen Skincare by Anki og er fagansvarlig hos Scandinavian Beauty.
Les også: Intimbarbering: Slik får du best resultat
Hva er det?
Akne mekanika er, som navnet antyder, en form for akne som oppstår av mekaniske triggere.
Det kan være plagg eller hjelmer som gnisser mot huden. I munnbind-tilfellene oppstår akne mekanikaen i områdene munnbindet vanligvis dekker, som kjeve, kinn, hake, munn og nese.
– Når fukt og svette blir værende igjen på huden og bidrar til å tette igjen porene, bidrar dette til bakterievekst og utvikling av akne. Det hjelper ikke om man har fet fuktighetskrem eller sminke under masken, som kan bidra til den okkluderende (tildekkende, red. anm.) effekten, sier Dr. Al-Mustafa.
Hun forklarer at det kan være flere faktorer som bidrar til at «masknen» oppstår:
– Den okkluderende biten av masken, at masken ikke er helt ren, eller at sminken man har under, med masken over, bidrar til et for tett og okkluderende miljø for huden, sier hudlegen.
– Man må her heller ikke glemme kontaktallergi for stoffer i masken, eller det som er vanligere: Det vi hudleger kaller irritativt kontakteksem, hvor det ikke foreligger en allergisk reaksjon, men en betennelsesreaksjon i huden som oppstår når hudbarrieren blir skadet, på grunn av konstant fysisk irritasjon, som for eksempel maskebruk.
Hvis du vil bruke sminke, men trenger munnbind på vei til arbeid, anbefaler hun å reise tidligere på jobben og heller sminke deg der.
Les også: Hårfjerning gjennom historien – derfor «skulle» kvinner være hårløse
Slik gjenkjenner du «maskne»
Så hvordan kan man gjenkjenne «maskne» eller akne mekanika?
Hudlege Al-Mustafa forklarer at det kan komme i form av lukkede komedoner, med små hvite nupper.
Det kan også være åpne komedoner, hvor nuppene har en sort prikk sentralt. Den sorte prikken er synlig talg.
Det kan også være et vanlig lett kviseutbrudd, eller – om du fra tidligere sliter med fet hud eller kviser – en skikkelig oppblomstring av akne.
– Ofte oppstår det først kun rett under masken, men det kan raskt spre seg til resten av ansiktet, sier hun.
Les også: Nakstad om koronahøsten: – Ja, du kan feire halloween
– Bør endre rutinene
Hudpleier Hansen sier det er viktig å styrke hudbarrieren slik at den tåler en større grad av irritasjon fra munnbindene, og i tillegg bruker ingredienser som virker styrkende, beroligende og helende.
– De som bruker munnbind hver dag bør endre hudpleierutine for å få minst mulig irritasjon i huden. Det kan bety en snillere rens, et beroligende serum og en dagkrem som beskytter og styrker huden, sier hudpleier Hansen.
Hun mener det er lurt å få hjelp av en hudterapeut for å se over produktene du bruker for å sjekke hva som bør korrigeres.
–Det er særdeles viktig at du ikke begir deg ut på aggressive behandlinger eller produkter i denne perioden, da dette bare vil forsterke irritasjonen og skaden på huden ytterligere. Langvarig irritasjon setter i gang prosesser i huden som gir deg hudskader og tidlig hudaldring. Du kan oppleve alt fra akne til eksem og ekstremt irritert hud, sier hun.
Les også: Ikke gjør dette om du er redd for å bli smittet av korona
Slik tilpasser du hudpleierutinen
Så hvordan kan du motvirke eller bekjempe «maskne» i det daglige?
Her er en god hudpleierutine viktig, og kanskje må du også introdusere noen nye ingredienser.
1. Rens
– Det er viktig å rense ansiktet med en ansiktsrens – ikke Lano! –morgen og kveld, sier hudlege Al-Mustafa.
Hun sier at en mild rens kan være nok.
– Selvom det kjemisk sett ikke er strengt nødvendig, pleier jeg, dersom man har hudproblemer, å anbefale dobbelrens om kvelden.
2. Salisylsyre
- Skal du ha en mild ansiktsrens, kan for eksempel rensemelken fra La Roche Posay være et godt alternativ.
- Til dobbelrens kan du bruke Precleanse Oil fra Dermalogica, deretter rensemelk.
- Salisylsyre: Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant fra Paula’s Choice.
- Matt og tynn solkrem: Invisible Fluid fra La Roche Posay.
- Dagkrem med fukt og UV-filter: Sheer Hydration SPF 40 fra Neostrata.
- Retinol: ZO Skin.
- Niacinamide: Niactil 4% fra norske Elixir er et godt produkt.
- Ansiktsmaske: Pore Clarifying Charcoal Gel Mask fra Paula’s Choice. Denne inneholder kull og leire som renser huden forsiktig uten at man blir tørr.
Kilde: Hudlege Miray Al-Mustafa
Etter å ha renset om morgenen, anbefaler hudlege Al-Mustafa å bruke et produkt som inneholder salisylsyre.
– Det er fettløselig, så det går inn i porene, renser dem, reduserer bakterievekst, skrubber huden kjemisk, men roer også ned betent hud.
3. Solkrem og/eller dagkrem
Etter salisylsyre kan du vente 1-2 minutter mens du børster håret eller krelr på deg, og deretter ta på solkrem.
Solkremen påføres området som ikke dekkes av masken dersom du har på deg masken med én gang du går ut hjemmefra.
– Her anbefaler jeg enten kun en ren, helt matt og tynn solkrem, eller en dagkrem med fukt, som ikke tetter igjen porer, og med solbeskyttelse, sier hudlegen.
Les også: Slik syr du ditt eget munnbind
4. Ny rens og retinol
Til kvelds anbefaler hudlegen dobbelrens og bruk av retinol.
– Kanskje starte med 0.25 % to ganger i uken og øke til annenhver kveld etter en måneds tid.
– De to første månedene kan huden reagere litt på retinolet- det er «no pain, no gain» med retinol, men etter hvert vil man merke forbedringene, forklarer Al-Mustafa.
5. Niacinamide
– De kveldene man ikke bruker retinol, kan man bruke produkter med niacinamide, som vi vet reduserer talgproduksjonen, men også passer for tørr hud, fordi den reduserer vanntap fra huden, sier hudlege Al-Mustafa.
6. Maske
– To kvelder i uken syns jeg også man bruke en maske til å rense huden godt og gi det det lille ekstra, sier hudlegen.
7. Unngå makeup og produkter tilsatt parfyme
Hudpleier Hansen sier du bør være sikker på at du kjøper såkalte «hudvennlige» produkter.
– Du bør med fordel unngå makeup og produkter tilsatt parfyme, som virker irriterende i seg selv, sier hun, og ser at produkter kjøpt på klinikker er trygge.
– Sminke i seg selv er ikke skadelig, så lenge det er hudvennlig sminke. Men du må alltid huske å gjøre huden fri for sminke før du legger deg, dobbel rens foretrekkes. Generelt bør du unngå alle elementer du vet irriterer huden fra før. Noen reagerer på krydder, andre på kaffe, avslutter hun.
Les også: Solskader som kan ramme deg om du ikke beskytter deg i solen
Denne saken ble første gang publisert 22/10 2020, og sist oppdatert 26/10 2020.