Ny forskning om mat og blodtrykk

Frukt kan gi deg lavere blodtrykk

Kan epler, pærer og sitrusfrukter senke blodtrykket? Ny forskning tyder på det.

<b>SUNT OG BRA FOR BLODTRYKKET:</b> Ny forskning fra Sverige viser at frukt er bra for hjertehelsen.
SUNT OG BRA FOR BLODTRYKKET: Ny forskning fra Sverige viser at frukt er bra for hjertehelsen. Foto: Getty Images
Først publisert

Ny svensk forskning viser en sammenheng mellom høyt inntak av frukt og lavt blodtrykk.

Det antas at 15 prosent av den voksne befolkningen i Norge har en behandlingstrengende høyt blodtrykk, og 7–800 000 mennesker står på blodtrykkssenkende behandling.

I Sverige lever enn én av fem personer i Sverige og litt over halvparten av alle 65-åringer med høyt blodtrykk.

Dette gir en stor risikofaktor for hjerte- og karsykdommer.

– Vår studie konsentrerer seg om sammenhengen mellom fruktforbruk og blodtrykk målt hjemme, noe det fortsatt ikke finnes mye kunn­skap om, sier Fredrik Nyström, professor i indremedisin ved Linköpings universitet.

– Resultatene viser at inntak av epler og pærer samt sitrusfrukter utgjør en signifikant forskjell.

Les også: De vanligste krefttypene – og symptomene du ikke bør ignorere

Målte blodtrykket hjemme

Fredrik Nyström, professor i indremedisin ved Linköpings universitet.
Fredrik Nyström, professor i indremedisin ved Linköpings universitet. Foto: Privat

De som deltok i studien, måtte svare på hvor ofte de spiste frukt.

Alternativene ble deretter kategorisert i fire grupper: Ikke hver uke, 1–2 ganger i uken, 3–4 ganger i uken og minst 5 ganger i uken.

Studiedeltagerne målte blod­trykket hjemme i en uke, men også på en klinikk. Ingen av deltagerne ble behandlet med blodtrykkssenkende medisin.

Høyt inntak av frukt, uavhengig av frukttype, viste seg å føre til betydelig lavere blod­trykk målt hjemme.

Etter å ha justert for livsstilsfaktorer var forskjellen fortsatt til stede for epler, pærer og sitrusfrukter.

Selv når blodtrykket ble målt på klinikken, så man en sammenheng mellom høyt fruktinntak og lavere blodtrykk.

– Det vil kreves ytterligere studier for at vi skal kunne påvise en klar sammenheng mellom fruktinntak og blodtrykk, sier Nyström.

Kristina Sparreljung, ­generalsekretær i den svenske Hjärt-Lungfonden.
Kristina Sparreljung, ­generalsekretær i den svenske Hjärt-Lungfonden. Foto: Leonard Gren

– Det må være randomiserte, kontrollerte studier med lang oppfølgingstid, som måler forbruket av spesifikke frukter og mengde frukt som konsumeres.

Les også: (+) Dietten som gir deg kickstarten du trenger for å rase ned i vekt

Kan utarbeide livsstilsråd

Studien som er gjennomført, inkluderer 2283 kvinner og menn mellom 50 og 65 år fra befolkningsstudien SCAPIS.

Det er den svenske hjerte- og lungeforeningens største forsk­ningssatsingen gjennom tidene.

– Studien gir en klar indikasjon på forskningens betydning for å kunne utarbeide ­vitenskapelig funderte livsstils­råd, Kristina Sparreljung, ­generalsekretær i den svenske Hjärt-Lungfonden.

– Dersom flere mennesker forbedrer livsstilen sin basert på den kunnskapen som er tilgjengelig i dag, vil vi komme ett skritt videre i kampen mot hjerte- og karsykdommer, sier Sparreljung.