oppskrifter til frokost og lunsj

Jenny Jenssen og Fedon Lindberg deler sine favoritter til frokost og lunsj

Med disse oppskriftene kan du spise enkle og sunne måltider.

Pluss ikon
GODE OPPSKRIFTER: Jenny Jenssen og Fedon Lindeberg deler sine beste oppskrifter med oss.
GODE OPPSKRIFTER: Jenny Jenssen og Fedon Lindeberg deler sine beste oppskrifter med oss. Foto: Svein Brimi og Petter Berg
Først publisert

Både Jenny Jenssen og Fedon Lindberg er opptatt av sunne og enkle oppsskrifter.

Mens Jenssen fikk inspirasjon og matglede gjennom deltagelsen i tv-programmet 16 ukers helvete, har Lindberg i en årrekke vært talsperson for en livsstil med lavkarbo.

Vi har samlet en haug spennende forslag fra dem begge til hva du kan spise til frokost og lunsj.

Slurver du med frokosten, kan det fort balle på seg utover dagen. Kanskje blir du fortere sulten eller velger mat som ikke spiller på lag med kropp og helse.

Her er deres frokostfavoritter.

Oppskrift på havrerundstykker

Havre reduserer det dårlige kolesterolet, gir stabilt blodsukker, gjør det lettere å holde vekten, styrker immunforsvaret og senker blodtrykket.

Sett deigen om kvelden og by på nybakte rundstykker til frokost. Oppskriften gir ca. 12 rundstykker.

HAVRERUNDSTYKKER: En mettende frokost.
HAVRERUNDSTYKKER: En mettende frokost. Foto: Hanne Buxrud

2 dl vann

1 ss Molkosan (eller eplesidereddik/surdeigsstarter). Molkosan er et rent naturprodukt, økologisk fremstilt av konsentrert myse. De som er intolerante for melkeprotein eller laktose, kan tåle den. Kjøpes i helsekostbutikker.

250 g havregryn, glutenfrie

½ ts natriumredusert salt

250 g cottage cheese

2 egg

1 toppet ts bakepulver

1 toppet ts fiberhusk

sesamfrø til pynt

Bland vann med Molkosan i en bakebolle. Tilsett havregryn og salt og bland godt.

Legg et klede over bollen og la det stå over natten – eller i minimum 8 timer – i romtemperatur.

Ha cottage cheese og egg i en bolle. Bruk en stavmikser og kjør til en glatt røre. Bland den bløtlagte havren med røren av cottage cheese og egg. Tilsett bakepulver og fiberhusk og bland godt.

La deigen stå i 5 minutter. Form 12 rundstykker og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Dryss over sesamfrø. Stek ved 180° på midtre rille i sa. 30 minutter, til rundstykkene er gylne.

Les også: (+) Jenny Jenssens favorittøvelser: – Jeg vet hvordan det er å være bedagelig anlagt

Oppskrift på yoghurt med litt attåt

RASK OG GOD: Yoghurt med sunt tilbehør.
RASK OG GOD: Yoghurt med sunt tilbehør. Foto: Hanne Buxrud

Herlig frisk og mettende start på dagen. Oppskriften gir én porsjon.

1–1½ dl yoghurt vanilje

1 ss cottage cheese

2 ss havregryn

Til pynt: frukt og bær du har

Bland yoghurt med cottage cheese før du drysser over havregryn. Topp med frisk frukt og bær. Denner er lynrask på travle dager. En sunn frokost som du lager i en fei.

Oppskrift på havregrøt

HAVREGRØT: Denne fristende frokosten holder deg mett lenge.
HAVREGRØT: Denne fristende frokosten holder deg mett lenge. Foto: Hanne Buxrud

Visste du at litt nøtter i grøten holder deg mett lenger?

1 porsjon

2½ dl lettmelk

1 dl lettkokte havregryn

10 mandler/5 valnøtter

50 g jordbær

50 g blåbær

50 g banan eller bringebær

Kok opp havregryn ogmelk på middels varme. La små­koke i 5 minutter eller til ønsket konsistens.

En porsjon havregrøt i seg selv er veldig rimelig. Legger du til bær, øker fristelsen og porsjonsprisen noe.

Lunsj: Rask omelett med grønnsaker og fetaost

METTENDE OMELETT: Denne er rask å lage og gir deg metthetsfølelse i lang tid.
METTENDE OMELETT: Denne er rask å lage og gir deg metthetsfølelse i lang tid. Foto: Hanne Buxrud

Denne oppskriften gir fire porsjoner. Omelett er bra blant annet fordi egg inneholder kolin, som er skikkelig bra hjerneføde.

1 aubergine, skåret i terninger

1 stor squash, skåret i terninger

2 ss extra virgin olivenolje

200 g maiskort

200 g spinat pepper tørket basilikum eller oregano 8 egg 150 g fetaost grønn salat.

Stek aubergine i olje til den er mør og deretter squash i olje i samme panne til den er mør.

Tilsett mais, spinat og krydder, og stek til alt er gjennomvarmt.

Visp sammen eggene og hell over grønnsakblandingen. Smuldre fetaosten over, og stek forsiktig i ca. 5 minutter til på middels varme.

Snu omeletten og stek til eggene har stivnet rundt kanten og omeletten er blitt lysebrun på toppen.

Server med en enkel, grønn salat og tomater.

Les også: (+) Slik går du ned i vekt med airfryer-menyen

Knekkebrød med ost og skinke

KNEKKEBRØD: Knekkebrødene trenger ikke være en tørr matopplevelse med det rette tilbehøret.
KNEKKEBRØD: Knekkebrødene trenger ikke være en tørr matopplevelse med det rette tilbehøret. Foto: Hanne Buxrud

Så fristende at vi får vann i munnen! Og vi liker den knasende lyden av grønnsaker og knekkebrød. Dette er én porsjon.

3 Ryvita knekkebrød

Magerost - tynt lag

3 skinkeskiver

Spirer, rødløk og paprika

Vi pynter både over og under skinkeskivene. Ryvita bidrar til god metthetsfølelse og hjelper å holde magen i gang. Ryvita finnes også med havre dersom du er følsom for rug.

HYGGELIG: Det er ingenting i veien for å ta med lunsjen ut i det fri.
HYGGELIG: Det er ingenting i veien for å ta med lunsjen ut i det fri. Foto: Marte Garmann

Ferdigsmurte brødskriver pakket inn i matpapir er helt innafor til lunsj i det fri. Her får du flere forslag til vårens hyggeligste utelunsj:

Oppskårne grønnsaker

Frukt med Kesam

Ferdiglaget salat eller fruktsalat

Bær

Nybakt brød

Pålegg

Omelett

Tortillalefser til salat eller middagsrester

Les også: (+) Ekspert anbefaler to guloster: Har lavest kaloriinnhold

Oppskrift på kyllingwraps

Wraps er en enkelt og rask måte å lage sunne og varierte lunsjer og middager på. Det er mulig å variere proteinkilden med kulling, laks, magert kjøtt, erter, bønner og linser.

WRAPS: Wraps kan varieres i det uendelige, med ulike proteinkilder og grønnsaker.
WRAPS: Wraps kan varieres i det uendelige, med ulike proteinkilder og grønnsaker. Foto: Hanne Buxrud

Fyll opp med mye grønt i hver wrap, så blir det både sunnere og mer mettende uten at det blir for mye kalorier.

100 g kyllingfilet

100 g paprika

50 g rødløk

2 tortillalefser

50 g avokado

Stek kylling (eller annet protein) i olje, og krydre med ønsket krydder, for eksempel hvitløk, chilli og urter.

Varm wrapsene i ovnen, mens du kutter opp grønnsakene.

Server og kos deg med maten.