oppskrifter til frokost og lunsj
Jenny Jenssen og Fedon Lindberg deler sine favoritter til frokost og lunsj
Med disse oppskriftene kan du spise enkle og sunne måltider.
Både Jenny Jenssen og Fedon Lindberg er opptatt av sunne og enkle oppsskrifter.
Mens Jenssen fikk inspirasjon og matglede gjennom deltagelsen i tv-programmet 16 ukers helvete, har Lindberg i en årrekke vært talsperson for en livsstil med lavkarbo.
Vi har samlet en haug spennende forslag fra dem begge til hva du kan spise til frokost og lunsj.
Slurver du med frokosten, kan det fort balle på seg utover dagen. Kanskje blir du fortere sulten eller velger mat som ikke spiller på lag med kropp og helse.
Her er deres frokostfavoritter.
Oppskrift på havrerundstykker
Havre reduserer det dårlige kolesterolet, gir stabilt blodsukker, gjør det lettere å holde vekten, styrker immunforsvaret og senker blodtrykket.
Sett deigen om kvelden og by på nybakte rundstykker til frokost. Oppskriften gir ca. 12 rundstykker.
2 dl vann
1 ss Molkosan (eller eplesidereddik/surdeigsstarter). Molkosan er et rent naturprodukt, økologisk fremstilt av konsentrert myse. De som er intolerante for melkeprotein eller laktose, kan tåle den. Kjøpes i helsekostbutikker.
250 g havregryn, glutenfrie
½ ts natriumredusert salt
250 g cottage cheese
2 egg
1 toppet ts bakepulver
1 toppet ts fiberhusk
sesamfrø til pynt
Bland vann med Molkosan i en bakebolle. Tilsett havregryn og salt og bland godt.
Legg et klede over bollen og la det stå over natten – eller i minimum 8 timer – i romtemperatur.
Ha cottage cheese og egg i en bolle. Bruk en stavmikser og kjør til en glatt røre. Bland den bløtlagte havren med røren av cottage cheese og egg. Tilsett bakepulver og fiberhusk og bland godt.
La deigen stå i 5 minutter. Form 12 rundstykker og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Dryss over sesamfrø. Stek ved 180° på midtre rille i sa. 30 minutter, til rundstykkene er gylne.
Les også: (+) Jenny Jenssens favorittøvelser: – Jeg vet hvordan det er å være bedagelig anlagt
Oppskrift på yoghurt med litt attåt
Herlig frisk og mettende start på dagen. Oppskriften gir én porsjon.
1–1½ dl yoghurt vanilje
1 ss cottage cheese
2 ss havregryn
Til pynt: frukt og bær du har
Bland yoghurt med cottage cheese før du drysser over havregryn. Topp med frisk frukt og bær. Denner er lynrask på travle dager. En sunn frokost som du lager i en fei.
Oppskrift på havregrøt
Visste du at litt nøtter i grøten holder deg mett lenger?
1 porsjon
2½ dl lettmelk
1 dl lettkokte havregryn
10 mandler/5 valnøtter
50 g jordbær
50 g blåbær
50 g banan eller bringebær
Kok opp havregryn ogmelk på middels varme. La småkoke i 5 minutter eller til ønsket konsistens.
En porsjon havregrøt i seg selv er veldig rimelig. Legger du til bær, øker fristelsen og porsjonsprisen noe.
Lunsj: Rask omelett med grønnsaker og fetaost
Denne oppskriften gir fire porsjoner. Omelett er bra blant annet fordi egg inneholder kolin, som er skikkelig bra hjerneføde.
1 aubergine, skåret i terninger
1 stor squash, skåret i terninger
2 ss extra virgin olivenolje
200 g maiskort
200 g spinat pepper tørket basilikum eller oregano 8 egg 150 g fetaost grønn salat.
Stek aubergine i olje til den er mør og deretter squash i olje i samme panne til den er mør.
Tilsett mais, spinat og krydder, og stek til alt er gjennomvarmt.
Visp sammen eggene og hell over grønnsakblandingen. Smuldre fetaosten over, og stek forsiktig i ca. 5 minutter til på middels varme.
Snu omeletten og stek til eggene har stivnet rundt kanten og omeletten er blitt lysebrun på toppen.
Server med en enkel, grønn salat og tomater.
Les også: (+) Slik går du ned i vekt med airfryer-menyen
Knekkebrød med ost og skinke
Så fristende at vi får vann i munnen! Og vi liker den knasende lyden av grønnsaker og knekkebrød. Dette er én porsjon.
3 Ryvita knekkebrød
Magerost - tynt lag
3 skinkeskiver
Spirer, rødløk og paprika
Vi pynter både over og under skinkeskivene. Ryvita bidrar til god metthetsfølelse og hjelper å holde magen i gang. Ryvita finnes også med havre dersom du er følsom for rug.
Ferdigsmurte brødskriver pakket inn i matpapir er helt innafor til lunsj i det fri. Her får du flere forslag til vårens hyggeligste utelunsj:
Oppskårne grønnsaker
Frukt med Kesam
Ferdiglaget salat eller fruktsalat
Bær
Nybakt brød
Pålegg
Omelett
Tortillalefser til salat eller middagsrester
Les også: (+) Ekspert anbefaler to guloster: Har lavest kaloriinnhold
Oppskrift på kyllingwraps
Wraps er en enkelt og rask måte å lage sunne og varierte lunsjer og middager på. Det er mulig å variere proteinkilden med kulling, laks, magert kjøtt, erter, bønner og linser.
Fyll opp med mye grønt i hver wrap, så blir det både sunnere og mer mettende uten at det blir for mye kalorier.
100 g kyllingfilet
100 g paprika
50 g rødløk
2 tortillalefser
50 g avokado
Stek kylling (eller annet protein) i olje, og krydre med ønsket krydder, for eksempel hvitløk, chilli og urter.
Varm wrapsene i ovnen, mens du kutter opp grønnsakene.
Server og kos deg med maten.