Magefett
Fem metoder for å bli kvitt magefettet
Kosthold og trening er to av metodene.
Når er du overvektig?
Jøran Hjelmesæth, leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved sykehuset i Vestfold, anbefaler folk å måle midjemålet heller enn BMI.
- Midjemål er et bedre mål på helseskadelig fedme enn BMI. Dessuten kan du bruke det som motivasjon. Om du begynner å trene endrer midjemålet seg mer enn vekta. For den enkelte er midjemålet dermed en bedre måte å følge opp helseutviklingen på, sier legen.
Verdens Helseorganisasjon mener at økt risiko for hjerte og karsykdommer begynner fra 80 cm rundt midjen for kvinner. Hjelmesæth synes dette er litt strengt, og mener norske damer bør spare bekymringen til de nærmer seg 88 cm rundt midjen.
Her måler du: Mål ca. midt mellom nedre ribben og hoftekammen. Er du usikker på hvor det er, mål et par centimeter over navlen.
Mange av oss skulle gjerne vært magefettet foruten - og det er mange grunner til at magefettet bør bort. Ikke bare synes de fleste av oss at vi er penere uten de ekstra kiloene på magen, men fettet som sitter rundt midjen er også mye farligere enn fett vi har andre steder på kroppen.
Dr. med Jøran Hjelmesæth, leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved sykehuset i Vestfold, kunne ønske kvinner var mer bekymret for fettet rundt magen, og litt mindre bekymret for fettet på rumpe og lår.
- Mens fettet på rumpe og lår faktisk er litt beskyttende for kroppen, er magefettet hissigere. Vanligvis lagres overskuddsfettet rundt innvollene, noe som gir større risiko for hjerte- og karsykdommer, sier legen.
Magefettet sitter løsere
Heldigvis sitter magefettet løsere enn fettet andre steder på kroppen. Det betyr at om du begynner å trene og spise sunnere, er det stort sett magefettet man mister i begynnelsen.
Vi har skrevet om fem ulike metoder for å bli kvitt fettet på magen. Noen av metodene passer for alle, mens noen passer best for deg som er fornøyd med figuren, men gjerne vil bli kvitt de umulige kiloene som sitter igjen på magen.
Velger du å fjerne magen med et inngrep eller en behandling, må du selv bestemme hvilken metode som passer for deg. Et tips kan være å kontakte flere som tilbyr ulike behandlinger for fettfjerning for å høre hva de kan gjøre for deg og magen din. Fettfjerning med laser og fettfjerning med kulde er relativt nytt i Norge, og det er uenighet om effekten av behandlingene. Vi har valgt å ta dem med for å vise noe av mangfoldet av tilbudet som finnes.
Slik blir du kvitt magefettet ....
...med kostholdsendringer
En endring av kostholdet er noe alle kan få til, det er billig, og du kan begynne å se resultater rundt magen allerede etter en uke.
- Man blir i utgangspunktet ikke kvitt magefettet spesifikt - det nytter ikke å punktslanke seg. Men ofte er det mer "fart i" magefettet, i motsetning til det som for eksempel sitter på hoftene. Dermed vil enhver vektnedgang synes på livvidden ganske så raskt, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.
Smarte hverdagsgrep er å bytte ut kaloritette matvarer med mindre kaloritette, og begrense kosen til en dag eller to, ikke hele uken og hele helgen.
- Gode bytter er lett leverpostei fremfor helfet, mager melk fremfor helfet og lett, lette guloster og magre smøreoster fremfor helfete guloster og brie, spesialsalami fremfor vanlig salami, myk lettmargarin fremfor helfet margarin eller smør, lettbrus og farris fremfor sukkerbrus, syltetøy med mer bær og mindre sukker fremfor vanlig syltetøy. Et godt tips er å se etter nøkkelhullmerket, sier Arsky.
Mindre tallerken
Skeptisk
Jøran Hjelmesæth, leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold er i utgangspunktet skeptisk til de mange nye behandlingene som har dukket opp de siste årene for å fjerne fett.
Vi har omtalt to slike metoder i denne saken, nemlig fettfjerning med laser, og fettfjerning med kulde. Hjelmesæth har sett på begge metodene, og mener det er viktig å understreke at metodene kan være egnet for å fjerne fett lokalt hos folk som har et mindre fettdepot de vil bli kvitt, men uegnet for folk som er overvektige.
- Disse type behandlinger har ikke noen plass i fedme- eller vektreduksjonsbehandling, sier han.
Han stiller også spørsmål ved hvorvidt det er sunt å fjerne fettet under huden, både på magen og på rumpe og lår.
- Da fjernes fett som kanskje er beskyttende for kroppen. Det er ikke nødvendigvis fordelaktig - kanskje er det heller tvert om, sier legen.
- Jeg vil også tro at kaloriene ikke blir borte på denne måten - og at du dermed må spise mindre og trene mer om du vil bli slankere, sier Hjelmesæth.
For deg som vil ned i vekt, anbefaler hun å velge en litt mindre tallerken enn vanlig til middagen, og fylle halve tallerkenen med grønnsaker, kvarte med kjøtt/fisk/fugl/soya, og den siste kvarte med poteter/ris/pasta, helst av fullkorn.
- Ha med deg frukt og grønt til enhver tid, så har du noe sunt å spise når sulten kommer. Banan, klementin, minigulrøtter, sukkererter og noen nøtter er fin mellommat som ikke legger seg rundt livet.
For å holde forbrenningen i gang er det fint å spise hver tredje til fjerde time. Noen matvarer øker forbrenningen ekstra. Det gjelder for eksempel kaffe, grønn te, chili og ingefær. Proteinrik mat som rent kjøtt uten mye fett, eggehvite og magre meieriprodukter øker også forbrenningen, i tillegg til at de også er mettende og næringsrike, ifølge Arsky.
Vil du ha hjelp til å gå ned i vekt på denne måten kan fastlegen din hjelpe deg, du kan kontakte en ernæringsfysiolog, eller melde deg på kurs.
Hvis du i en periode vil gå på diett for å bli kvitt magefettet, er det flere å velge mellom. Mange er fornøyde med lavkarbo-dietten, mens for andre passer lavkalori-kurer, slik som suppekuren, bedre.
... med trening
Det er vanskelig å forbrenne fett på bare et spesielt sted på kroppen. Men begynner du å trene regelmessig, vil det fort synes på magen.
Ifølge Inge Thomas Ravlo, personlig trener og ernæringsterapeut hos Studio Day, er det genetikk som bestemmer hvor fettet tas fra. Men noen treningsformer er mer effektive for magen enn andre.
- Intervalltrening, gjerne kombinert med hard styrketrening, kan endre nivå på magefettet. Selv om det virker som om det er styrketrening som alene tar mest magefett, vil kombinasjonen av styrketrening og kondisjonstrening gjøre at treningen blir mer effektiv, sier Ravlo.
Han anbefaler pilatesøvelser for den som vil få en smalere midje, fordi øvelser som trekker sammen magemusklene bidrar til å holde tarm og magesekk bedre på plass. Øvelser hvor bekkenet trekkes opp er også bra for midjen.
- For å forbrenne mest mulig fett, gjelder det for 95 prosent av befolkningen å trene hardest mulig. De resterende fem prosentene kan ha en vanskelig genetikk, som gjør at ikke fettet slipper så lett. Det som kjennetegner de fem prosentene er lav forbrenning, de går lett opp i vekt, og det er vanskelig å komme seg ned igjen i vekt. I det tilfellet kan det ha stor effekt å gå en tur tidlig på dagen på tom mage for å få i gang forbrenningen, sier Ravlo.
Korte, men hyppige økter
Et godt tips fra treneren er å dele opp treningen i kortere, men hyppigere økter. Det er bedre med to økter a 20 minutter, enn en på 40 minutter. Har du veldig stor mage, er det derfor smart å trene korte økter på 10, 20 eller 30 minutter ofte. Da er det kanskje også lettere å motivere seg? For å komme i gang, anbefaler treneren at du går turer, gjerne i litt terreng slik at du får noen oppoverbakker. Hvis du i tillegg gjør noen styrkeøvelser hjemme, er du godt på vei!
- Treningseffekten er der fra første minutt. Jo verre form du er i, jo større fordeler har du av treningen. Dersom du trener 2-3 ganger i uka, og i tillegg gjør et fem minutters styrkeprogram for magen hjemme hver dag, vil du se effekt allerede etter et par uker, sier Ravlo.
For mange kan en personlig trener være til hjelp for å velge øvelser og intensitet. Medlemskap på et treningsstudio kan også være en god investering. Sørg for gode sko og treningsutstyr du føler deg vel i.
Best resultat på magen får du om du kombinerer trening med kostholdsomlegging. Og husk at trening og et sunt kosthold er viktig for alle, og gir gevinster i fleng utover flatere mage: Risikoen for en rekke sykdommer reduseres, du får mer overskudd, humøret blir bedre, du sover bedre - og du blir generelt mer fornøyd med deg selv.
...med tradisjonell fettsuging
Tidligere har vi publisert en fotodokumentar om Cecilie (39), som fikk fjernet magehud og fett kirurgisk. Fettsuging har vært tilgjengelig i Norge siden begynnelsen av 90-tallet, og er en kirurgisk behandlingsteknikk for fjerning av uønsket eller skjemmende fettvev.
- Dette er ikke en slankekur. Metoden egner seg best for folk som er fornøyd med kroppsvekten sin, men som har et ekstra fettdepot, for eksempel på magen, som de ikke klarer å bli kvitt, sier Helge Einar Roald, plastikkirurg ved Colosseumklinikken.
For best resultat, bør de som velger fettsuging ikke være for gamle. Gammel hud har ikke samme elastisitet lenger, og huden må kunne tilpasse seg inngrepet. Mangler huden elastisitet vil ikke huden trekke seg sammen igjen etter fettsugingen. Derfor er det, ifølge Roald, et vindu fram til man er rundt 60 år for fettsuging.
- Fettsuging foregår ved at vi lager en eller flere små åpninger i huden. Deretter sprøyter vi inn en blanding av lokalbedøvelse for å redusere smerter etterpå, saltvann for å sprenge fettcellene fra hverandre og adrenalin for at blodkarene skal trekke seg sammen og gi mindre blødning. Vi løfter området mellom muskler og hud, og sprenger fettcellene fra hverandre med blandingen vår. Deretter går vi inn med stumpe kanyler. Noen bruker maskinsug til å fjerne fettet, men vi bruker liposculptur, sprøyter, for å skulpturere området nøye. Deretter lukker vi igjen de små åpningene, og pasienten vil få arr som er knappe en halv centimeter lange etterpå, forklarer Roald.
Smertefullt
Pasienten er i dyp sedasjon (en lett narkoseform) under inngrepet, og det er både operasjonssykepleiere og anestesilege til stede sammen med plastikkirurgen som utfører inngrepet. Fettsuging er smertefullt, og man trenger god bedøvelse. Smerten etterpå kan beskrives som om du har fått en hard, indre massasje. De første 2-3 dagene er det mest vondt, og etter 4-5 dager er hevelsen maksimal.
Du må gå med kompresjonsplagg en uke både dag og natt, og etter det må du bruke det noen uker på dagtid for å unngå hevelser, og for å få et jevnest mulig resultat. Som etter andre inngrep må du være forsiktig og ta det med ro i starten. Det endelige resultatet ser du først etter 3-6 måneder.
- Som ved alle kirurgiske inngrep kan det oppstå komplikasjoner. Det er derfor viktig å velge noen som har riktig kompetanse dersom det skulle oppstå uforutsette ting. Sjekk kvalifikasjonene til kirurgen, undersøk fasilitetene på operasjonsstedet, og sjekk om det er sykepleiere og anestesilege til stede under inngrepet, råder Roald, som i tillegg til å være kirurg på Colosseumklinikken også er leder i Norsk forening for estetisk plastikkirurgi.
Roald er også kritisk til å få utført kosmetiske inngrep i utlandet.
...med laser
Fettfjerning med laser er en nyere behandling for å fjerne uønsket fett, og har vært utført i Norge i rundt halvannet år. Ringvoll Klinikken tilbyr denne formen for fettfjerning.
- Dette er ingen slankeoperasjon, og gjøres for personer med BMI under 30. Det er noen steder fettcellene er vanskelige å slanke eller trene bort, men laseren kan konsentreres om enkelte områder som mage, rumpe eller lår, sier Heidi Solvang, daglig leder for Ringvoll Klinikken.
Solvang er en av dem som utfører laserbehandlingen. Fettfjerning med laser skjer med lokalbedøvelse, i operasjonsstue under sterile forhold. Det lages noen små hull på ca to millimeter, der laseren, som er omtrent på størrelse med en fyrstikk, føres inn for å ødelegge fettcellene. Laseren gjør at fettcellene blir ødelagt, slik at fettet blir flytende. Noen av fettet blir tatt opp med sug, resten skiller kroppen ut som avfallsstoffer. Fra 500 ml opp til to liter fett kan fjernes under operasjonen, ifølge Solvang.
Resultat etter to måneder
Sluttresultatet ser man etter et par måneders tid.
- Dersom man ønsker et raskere resultat kan man kombinere behandlingen med ultralyd og bindevevsmassasje etter operasjonen, sier Solvang.
Hun mener fordeler med laserbehandling er at det ikke er så tøft for kroppen som tradisjonell fettfjerning. Dessuten er det mer skånsomt siden pasienten slipper narkose, samt at laseren brenner av blodårene, og at pasienten på den måten unngår store blødninger. Ifølge Solvang får man også en mer hudoppstrammende effekt med laser.
- Selve behandlingen er ikke vond, men det kan være vondt når lokalbedøvelsen settes. Pasienten er oftest i normal aktivitet en dag etter behandlingen, og anbefales å bruke magebelte dag og natt i en uke, deretter en uke til på dagtid.
...med kulde
Å fryse bort fett er en relativt ny metode for å bli kvitt uønsket fett. Privatklinikken AS var først ute med å tilby denne type fettfjerning i Norge, og har holdt på rundt halvannet år.
- Metoden er ideell for de som er noenlunde normalvektige, men som har en ekstra bulk av fett som ikke forsvinner med kost og trening. Den egner seg dårligere for folk med betydelig overvekt, for tykt lag av fett under huden og de med for hardt og stramt vev av fett og hud i kombinasjon, sier Marcus Eriksson, overlege og plastikkirurg ved Privatklinikken.
Fettvev som ønskes fjernet utsettes for kulde rett under null grader i en time. Maskinen som brukes har to håndtak, og til magen velges som regel det største. Vakuum trekker hud og fett ca. 6-10 cm inn i håndtaket, hvor det blir nedkjølt. Huden blir beskyttet under behandlingen for å unngå frostskader.
- Den som får behandling kjenner et drag i huden, men ellers er behandlingen smertefri. Man kan kjenne nummenhet og ømhet i huden etterpå, men man kan gå rett på jobb eller trene etter kuldebehandlingen, sier Eriksson.
Moderat bulk av fett
I løpet av 2-4 måneder forsvinner, ifølge kirurgen, i gjennomsnitt 22-32 prosent av fettet i behandlet område.
- Når man har en moderat bulk av uønsket fett men ellers er slank kan man få opptil 90 prosent permanent fettreduksjon, forklarer kirurgen.
Metoden Privatklinikken bruker heter coolsculpting. Kirurgen advarer mot kopier av den behandlingen. Han understreker også at det er nødvendig med en legevurdering før man setter i gang, slik at legen kan forsikre seg om at pasienten egner seg, og at resultatet blir bra. Legen må også utelukke tilstander som kan medføre farlige komplikasjoner.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost