Knekkebrøddietten

Følger du denne dietten til punkt og prikke, kan du miste én til to kilo hver uke i begynnelsen

Knekkebrøddietten er en sikker vinner om du ønsker en rask og trygg vei til en lettere og sunnere kropp.

MYE PYNT: Magerost på Ryvita-knekkebrød og masse pynt gjør måltidet fristende.
MYE PYNT: Magerost på Ryvita-knekkebrød og masse pynt gjør måltidet fristende. Foto: Hanne Buxrud
Først publisert Sist oppdatert

Hvis du ønsker å gå ned i vekt, kan knekkebrød­dietten være tingen for deg. Følger du den til punkt og prikke, vil du kunne miste én til to kilo hver uke de første ukene.

– Knekkebrøddietten er en såkalt lavkalori- eller lavenergi­diett, den inneholder inntil 1200 kalorier per dag. Når du bare spiser 1200 kalorier om dagen og veier for eksempel 100 kilo, så vil kroppens ulike organer, som hjerte, hjerne, lever og nyrer, trenge 1800 kalorier til for å kunne utføre sitt arbeid. Da hentes energien i kroppens fettlager, noe som fører til vekttap over tid, sier Jøran Hjelmesæth.

Han er seksjonsleder for Hormon, overvekt og ernæringsavdelingen (tidligere Senter for sykelig overvekt) i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo.

<b>20 ÅR GAMMEL DIET: </b>Jøran Hjelmesæth, seksjonsleder og professor.
20 ÅR GAMMEL DIET: Jøran Hjelmesæth, seksjonsleder og professor. Foto: Sykehuset i Vestfold

Hjelmesæth forklarer at knekkebrøddietten ble utviklet ved Senter for sykelig overvekt av klinisk ernæringsfysiolog og forsker Line Kristin Johnson for 20 år siden.

Den har blitt brukt som behandlings­tilbud med gode resultater siden. Han påpeker at man bør ta et multivitaminpreparat som et supplement til kostholdet for tilskudd av mineraler og vitaminer.

– Energireserver er det mer enn nok av i fettvevet hos de som har fedme, men knekkebrøddietten anbefales ikke til barn, ungdom eller eldre uten oppfølging av lege. Folk med kronisk, alvorlig sykdom bør styre unna. Men friske, voksne mennesker med fedme kan gå på denne dietten i 12–16 uker, det er helt uproblematisk, sier han.

Les også: (+) Vibeke (50) hadde prøvd «alt» – så raste hun ned i vekt: – Folk får hakeslepp

Fiber- og proteinrik mat

Klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson, som altså var med på å utvikle dietten, forklarer at målet var å finne en rask og trygg vektnedgang for pasienter som skulle gjennom­føre vektreduserende kirurgi.

– Jeg samlet informasjon fra andre sentre som allerede hadde erfaring på området. På den tiden var det lang ventetid på operasjon, og mange av pasientene våre var utålmodige etter å komme i gang med vekttap. Enkelte gikk ned flere titalls kilo med dietten i ventetiden, og noen valgte å avlyse inngrepet fordi vekttapet var så stort, forklarer hun.

<b>RASK:</b> Med denne dietten går alle ned, sier Line Kristin Johnson.
RASK: Med denne dietten går alle ned, sier Line Kristin Johnson. Foto: Jan Magnus Fredheim

Johnson understreker at knekkebrøddietten er en videreutvikling av et konsept som har vært brukt lenge for å gå raskt ned i vekt.

– Dietten går ut på å kombinere fiberrik mat, altså grove knekkebrød, med proteinrikt pålegg. Både fiber og protein er mettende. Når du i tillegg velger fettfattige ingredienser, så holder du kaloriinnholdet nede. Ved siden av å spise knekkebrød med pålegg til frokost, lunsj og kvelds har man også et middagsmåltid, forklarer Johnson.

Planlegging er viktig

I tillegg kan man spise så mye grønnsaker man ønsker blant annet for å unngå sultfølelse.

Vann, kaffe og te uten sukker kan drikkes fritt i løpet av dagen. Hun anbefaler å lage en grønnsaksuppe som et tilskudd til dietten.

– Det er godt å få i seg noe varmt i løpet av dagen i tillegg til middag når energinivået i kostholdet er så lavt, påpeker hun.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Ellers mener hun at planlegging er svært viktig for å lykkes med gjennomføring av dietten.

– Motivasjon er veldig viktig, men vel så viktig er tilrettelegging. Vær mentalt forberedt på å spise mindre og sørg for å ha de nødvendige matvarene i huset før du starter opp. Gjerne litt fysemat, som sukkerfrie drops eller pastiller. Bær er både godt og sunt. Kjøp inn god te du kan kose deg med, sier hun.

Det er også lurt å kvitte seg med unødvendige frist­elser som snacks og godteri. Et annet råd er å spise et av dagens måltider før du skal ut og handle, eventuelt handle mat på nett. Husk å ta et multivitamintilskudd hver dag.

Les også:(+) Slik går du ned i vekt med airfryer-dietten

Dette er knekkebrøddietten

FROKOST:

• 1–2 grove knekkebrød med valgfritt pålegg

• 1 glass (1½ dl) skummet melk (søt eller sur),1 Yoplait yoghurt 00%

• Vann og grønnsaker i fri mengde.Eventuelt kaffe/te uten melk/sukker

LUNSJ:

• 2 grove knekkebrød med valgfritt pålegg

• 1 glass (1½ dl) skummet melk (søt eller sur),1 Yoplait yoghurt 00%

• Vann og grønnsaker i fri mengde.Eventuelt kaffe/te uten melk/sukker

FRISTENDE: Knekkebrød trenger ikke å se kjedelig ut
FRISTENDE: Knekkebrød trenger ikke å se kjedelig ut Foto: Hanne Buxrud

MIDDAG:

• 150 g kokt torsk, sei eller annen mager fisk, eller:

• 70 g kokt laks, makrell eller annen fet fisk, eller:

• 1 kyllingbryst stekt i ovn eller i teflonpanne utenstekefett, eller:

• 100 g magert, rent kjøtt tilberedt uten stekefett

• Tilbehør: 1 liten potet eller 2 ss kokt fullkornsris eller 2 ss fullkornspasta. Vann og grønnsaker i fri mengde.

KVELDSMAT:

Samme som lunsj.

På ett av knekkebrødene per dag: 1 ss makrell i tomat,røkelaks, peppermakrell, sardiner, sild eller tunfisk.

På det andre av knekkebrødene: Tynt lag med cottagecheese med grønnsaker (paprika, tomat, agurk, reddik etc.) eller magerost.

På de fire andre knekkebrødene kan du velge mellom: Kokt skinke, pastrami­skinke, kalkunpålegg, mager leverpostei, bankekjøtt,reker, crabsticks, fiske­pudding, fiskekaker, egg i skiver, grønnsakspålegg.

Hvordan lykkes i lengden

Både Hjelmesæth og Johnson sier at man bør vente med mye fysisk aktivitet til man har gått ned en del kilo.

Både fordi det kan være krevende nok i seg selv å legge om kostholdet, men også fordi det vil oppleves mye lettere å være i aktivitet etter vektnedgang.

FRISTENDE: Raskt ned i vekt med knekkebrød er en velkjent diett
FRISTENDE: Raskt ned i vekt med knekkebrød er en velkjent diett Foto: Hanne Buxrud

– Man bør absolutt fort­sette med hverdagsmosjon om man liker å sykle eller gå tur, men vi får tilbake­meldi­nger på at det er så mye ­lettere og gøyere å drive med aktivitet når kroppen er ­lettere, sier Johnson.

Det samme sier Hjelmesæth. Han påpeker at fysisk aktivitet vil være en viktig faktor for å holde ­vekten stabilt nede på sikt.

– De fleste klarer å gå ned i vekt, men utfordringen kom­­mer når man har kommet ned i ønsket vekt. Kroppen trenger mindre energi enn da den var på sitt tyngste, og man må legge seg på et daglig kalori­inntak som er langt lavere enn før dietten. Vi ser at det er større sjanse for varig vekttap når folk får kompetent oppfølging og støtte, sier Hjelmesæth.

Johnson forteller at mange pasienter bruker knekkebrød­dietten som grunnmur når de har oppnådd ønsket vekt og bygger den ut med om lag 200–300 kalorier for kvinner og opptil 500–600 kalorier for menn. Da klarer de å holde vekten stabil.

– Om du tenker at jobben er gjort når du har oppnådd ønsket vekt, så vil du raskt se at du legger på deg igjen om du går tilbake til det gamle spisemønsteret. Lag en plan for tiden etter at dietten er over allerede før du starter, råder hun.

Les også: (+) Denne diette kan gi et stort vekttap, men det er én stor hake

Kan gi flere positive opplevelser

Gunn Helene Arsky er ernæringsfysiolog, cand. sient of synes dietten er god for dem som vil ned i vekt.

– Med en diett som er utviklet av en klinisk ernæringsfysiolog og brukt med suksess i 20 år,er det garantert en bra diett i utgangspunktet, sier hun.

<b>POSITIV:</b> Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog cand. scient synes dietten er et godt utgangspunkt.
POSITIV: Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog cand. scient synes dietten er et godt utgangspunkt. Foto: Privat

Arsky forteller at knekkebrøddietten kan gi flere positive opplevelser.

– For eksempel vil mange oppleve det som nyttig å ha en tydelig plan å følge, som kan hjelpe dem med å holde seg på rett spor. Oppfordringen til å spise rikelig med grønnsaker kan føre til bedre fordøyelse, økt metthetsfølelse og økt inntak av viktige næringsstoffer, sier hun, og fortsetter:

– I tillegg kan det være en ny smaksopplevelse for mange og kanskje lede til nye spisevaner. Jeg tenker også at enkelheten i måltidsplanen kan gjøre det lettere for mange å følge dietten uten å måtte tenke mye på hva de skal spise.

Kan bli en utfordring

Samtidig vil hun peke på noen utfordringer med knekkebrøddietten.

– Å spise den samme typen mat dag etter dag kan føre til at man blir matlei og kanskje mister motivasjonen. Det er også lett å oppleve at utvalget av matvarer er begrenset. I ukene som dietten varer, er det også vanskelig å spise ute eller delta i sosiale sammenkomster, i og med at matvalget idietten er så begrenset.

Også smaken kan bli utfordrende i lengden.

– Smaken av et tørt knekkebrød er også mindre tilfredsstillende umiddelbart. Man må tygge knekkebrødet mange, mange ganger før en viss sødme kommer frem, mens man i en søt frokost­blanding eller et hamburgerbrød får sødmen umiddelbart. Noen kan oppleve at knekke­brødene og påleggene ikke metter godt nok eller tilfredsstiller dem på samme måte som andre matvarer de er vant til å spise, sier Arsky.