Jenny Jenssens slankeklubb
Sunn og glad-prinsippet
Danseband-dronning Jenny Jenssens har funnet en ny metode for å gå ned i vekt.
- Glem ordet slankekur, spis deg sunn og glad, da kommer trivselsvekten av seg selv, sier Jenny Jenssen, som har drevet slankekurs i 30 år.
Ble med i "vektvokterne"
Det hele startet da hun reiste til USA som utvekslingsstudent etter gymnaset.
- Fra 4. november til 4. august la jeg på meg 12 kilo. Dette til tross for at jeg i løpet av perioden tok eksamen som aerobic-instruktør og gikk mitt første slankekurs hos Weight Watchers - Vektvokterne, forteller Jenny Jenssen.
Kjente ikke igjen sin egen datter
Da hun landet på Evenes, sto foreldrene og speidet etter datteren. Og da hun kom bort til dem, hørte hun dem si: «Men skulle ikke Jenny være med dette flyet?» De kjente henne ikke igjen, selv da hun sto rett foran dem.
Og kanskje var det ikke så rart. Hun hadde tatt afropermanent, farget lyse striper, hun hadde lange falske negler - og lagt på seg 12 kilo.
- Jeg så ut som en oppblåst afrodukke! Det hjalp godt å komme hjem til norsk kosthold, og ikke minst slippe de enorme porsjonene de har der borte. Men norsk kost var ikke nok. Jeg måtte få hjelp av et kurs, forteller Jenny.
Mange kilo senere...
De 12 kiloene forsvant, og Jenny ble så begeistret for det norske slankekurset at hun utdannet seg til kursleder. Siden har hun holdt på, og i løpet av 30 år har hun jobbet for to av de store aktørene i markedet. Hvert år har hun hatt rundt 1500 på kurs. Det blir til sammen 45 000 kvinner - og noen menn - og uhorvelig mange kilo.
For vel halvannet år siden sa hun opp.
- Jeg fant ut at jeg ville samle all min erfaring i et nytt opplegg.
Startet Jennys Sunn & Glad
Og jeg ville at det skulle være akkurat som sangen min, enkelt og folkelig, sier Jenny. Hun kaller opplegget for Jennys Sunn & Glad.
- Jeg mener nemlig at en sunn kropp automatisk blir gladere, og er du glad, er det lettere å holde en sunn linje, sier Jenny.
- Etter så mange år som kursveileder vet jeg hva som fungerer og hva som ikke gjør det.
Garanterer vekttap
For å være helt sikker på at menyforslagene er riktig sammensatt, har hun arbeidet tett med en ernæringsfysiolog som har gjennomgått hele opplegget. Og rett etter jul i fjor startet Jenny sitt første testkurs. Jippi, fem kilo ned!
- Det ble akkurat så vellykket som jeg trodde. Alle gikk ned, og en av kursdeltagerne, Marianne Fivel (40), har til og med gått videre og blitt kursleder, forteller Jenny.
- Det er ikke vanskelig. Man skal spise ofte, små porsjoner, holde seg til kvotene, festkvoten bare på lørdager, og så gå hver dag. Følger du opplegget, går du ned! garanterer Marianne.
Dett er Jennys metode
– Jennys Sunn & Glad er basert på 30 års erfaring, sier Jenny Jenssen om sitt nye slankeopplegg.
Mat med trafikklys
Jenny deler maten inn i rød, gul og grønn etter hvor sunn den er og hvor mye du kan tillate deg å spise av den:
Eksempler på RØD mat:
Skolebrød, peanøtter, sjokolade, lakris, marsipan, iskrem, saltstenger, smør, majones, sprit, øl og vin.
Eksempler på GUL mat:
Epler, appelsin, pærer, banan, druer, fruktjuice, brun lettost, kjøttpålegg over 10 prosent fett, fiskepudding, makrell, leverpostei under 3 prosent fett.
Eksempler på GRØNN mat:
Gulrot, kålrot, salat, agurk, paprika og tomat.
- Vi har lagd et opplegg som skal være folkelig og forståelig, sier den populære artisten.
Må veie all maten
- Vi har regnet ut riktig kalorimengde, slik at kursdeltagerne slipper å tenke på å holde orden på det. Det viktige er å være nøye med kvotene. Den første tiden må man veie maten, men av erfaring vet jeg at det er noe man lærer seg veldig fort. Mattypene er delt opp etter trafikklysprinsippet.
Trafikklysprinsippet
- Mat merket grønt er det bare å spise masse av. Gult lys er maten du må veie. Dette er hverdagsmaten som gir energi. Maten merket rødt hører til partykvoten, og her har du maks 500 kalorier i uka, sier Jenny.
Brødkvoten: 40 gram brød, grove rundstykker, grove knekkebrød, klibrød eller havrebrød eller usukrede kornblandinger.
- Hvis du vil spise noe annet enn brødmat, kan du bytte ut brødkvotene med 100 gram ferdigkokt ris, spaghetti, mais, linser, bønner eller 100 gram kjøtt eller fisk, for eksempel i en grønn salat. Påleggskvoten er på 40 gram som inneholder under 10 prosent fett, eller 20 gram av dem som har mer.
Middagskvoten: 200 gram av kjøtt fugl eller fisk.
- Velg rene produkter som karbonadedeig i stedet for kjøttdeig, magre pølser framfor farsemat. Maten skal veies når den er ferdig tilberedt, og bare den spiselige delen. Fjern alt fett samt skinnet på kyllingen.
Potetkvoten: 100 gram kokt potet, ris eller pasta. Velg gjerne brun ris eller fullkornpasta som gir bedre metthetsfølelse og mer fiber.
Tilbehørskvoten: 0,5 dl saus, 1 ss olivenolje eller 3 ss dressing.
- Velg magre varianter. Det er viktig at maten ikke blir smakløs og tørr. Langtidssteking eller baking bevarer fuktigheten i kjøtt og fisk. Lag deilige dressinger på yoghurt, kesam eller krydre maten med masse urter, sier Jenny.
Melkekvoten: 5 dl skummet, ekstra lett melk eller tre beger med yoghurt med lavt fett- og sukkerinnhold.
Fruktkvoten: 300 gram frukt.
- Det tilsvarer rundt tre frukter av middels størrelse. Unntaket er søt frukt som banan, druer og mango. Da er kvoten 150 gram. Hvis du vil drikke juice kan du ta 3 dl.
Ekstramåltidet: To skiver klibrød eller to skiver grove knekkebrød med 20 gram pålegg.
Grønnsakskvoten: Minimum 500 gram om dagen.
- Det kan virke mye, men ta med knaskegulrøtter og cherrytomater på jobben og kos deg med det i løpet av dagen. Dette kommer i tillegg til frukt og potetkvoten.
Enkle aktivitetsmål
Å spise sunt og riktig er vel og bra, men det aller beste resultatet får du med kombinasjonen riktig mat og økt aktivitet.
Én aktivitetskvote er rundt ett tusen skritt, eller 10 minutters gange.
To aktiviteter om dagen
Den første uken skal du gi deg selv to aktivitetskvoter hver dag.
- Det betyr at du skal gå 10 minutter ut i verden og 10 minutter tilbake, forklarer Jenny.
Gradvis økning
Uke 2 skal du øke med én kvote, det vil si 15 minutter ut og 15 minutter tilbake.
- Jeg vet at det er lettere å starte forsiktig og heller øke jevnt og trutt. Ikke gå ut for hardt med urealistiske mål. Alle turer skal loggføres, på samme måte som du skal skrive opp alt du spiser. Da blir innsatsen synlig, sier Jenny Jenssen.
Så mye skal til
...for å forbrenne energien av...
100 gram peanøtter må du:
- gå rolig i 3,5 timer
- jogge 1 tine og
- minutter
- løpe i 56 minutter
- gjøre husarbeid i 3 timer
- se på tv i 10 timer og 15 minutter
1 flaske vin:
- gå rolig 2 timer og 30 minutter
- jogge i 53 minutter
- løpe i 37 minutter
- se på tv i 6 timer og 50 minutter
- gjøre husarbeid eller danse moderat i 1 time og 50 minutter
1 rosinbolle:
- gå rolig i 50 minutter
- jogge i 19 minutter
- løpe i 11 minutter
- se på tv i 2 timer og 25 minutter
- gjøre husarbeid eller danse moderat i 45 minutter
Her er dagskvotene
3 brødkvoter à 40 gram
3 påleggskvoter à 20-40 gram
1 middagskvote:
1 kvote med kjøtt eller fisk eller 150-200 gram vegetarproteiner
1 potetkvote à 100 gram potet, ris, pasta eller couscous
1 tilbehørskvote (1 ts olje, 1-3 ss dressing eller 0,5 dl mager saus)
Tilleggskvoter pr. dag:
1 melkekvote à 5 dl skummet/ekstra lettmelk
3 fruktkvoter à 100 gram eller 50 gram søt frukt
1 ekstramåltid bestående av 2 klibrød med pålegg
Minimum 500 gram grønnsaker
Multivitaminer og tran
Minimum 2 aktivitetskvoter
Tilleggskvoter pr. uke:
1 partykvote på 500 kcal som kan disponeres etter eget ønske. Disse «partykaloriene» skal telles. For eksempel: 1 flaske vin, (490 kcal) eller 100 gram potetgull (550 kcal).
Også Jenny må justere
Selv fant Jenny trivselsvekten sin for mange år siden. Likevel opplever hun stadig at hun må finpusse litt.
- Jo eldre man blir, jo lettere har kiloene for å snike seg på og sette seg fast, innrømmer Jenny.
Fet restaurantmat
- I og med at jeg er mye på turné og må spise på hoteller og restauranter, blir det av og til vanskelig å finne den rette, magre maten, forteller hun.
Les også: Ned i vekt uten å slite
Når hun er hjemme, har hun ingen problemer med å spise riktig. Hos Jenny bugner det til enhver tid med fargerik frukt og knasende grønnsaker. Hennes lille datter Tilje får alt hun peker på av sunt og godt. Og godteri forekommer bare på lørdager.
Lure smågodtpriser
- Men vi opplever ofte at Tilje heller vil ha frukt. Da jeg var gravid med henne spiste jeg store mengder frukt. Kanskje det er derfor? Dessverre er det jo slik at det som er sunt ofte er ganske dyrt. Når man har lyst på noe godt kan man lett fristes av smågodt til 4,90 hektoen. Det høres billig ut, men når du tenker på at det faktisk er 50 kroner kiloen, blir det ikke akkurat billig, sier Jenny.
For sukkerskatt
Hun er varm tilhenger av knallhard sukkerskatt, og hun vil ha momsfritak på frukt og grønt.
Les også: Den beste slankesnacksen
- Når du har lyst på en is, hvorfor ikke vurdere en kurv med blåbær? Man synes kanskje at 28 kroner for en kurv er dyrt, men en stor is koster det samme, sier Jenny og legger til:
- Vi vet jo hva kroppen helst vil ha!
- Glem kuren
Hun mener at det handler om hvordan man programmerer sin egen tankegang. Glem kuren, kos deg. Mange har prøvd kur etter kur, og det eneste de oppnår er å få noen kilo ekstra for hver gang. Derfor vil Jenny at vi skal glemme ordet «slankekur».
- Det er så negativt ladet, sier Jenny.
- Å gå på en kur høres sykelig ut. Makten sitter i hodet, det er der du bestemmer om du skal lykkes med din ønskede vektreduksjon. Måten vi snakker til oss selv på, er avgjørende. Si til deg selv at du vil, kan og klarer det. Da vil du lykkes, sier Jenny.
Denne saken ble første gang publisert 18/03 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.