vektreduksjon
Liv-Karin (42): – Slik gikk jeg ned 20 kg uten å slanke meg
«Hacket» hjernen - da begynte kiloene å rase av.
Liv-Karin Evensen gikk ned 20 kilo bare ved å endre tankemønsteret sitt.
- Folk tror meg ikke når jeg sier at jeg ikke har slanket meg. Jeg er 20 kilo lettere enn jeg var for tre og et halvt år siden, men jeg har altså ikke fulgt noe strengt kostholds-regime. Tvert imot. Jeg har spist meg god og mett hver eneste dag, og jeg har så absolutt skeiet ut innimellom også, forteller hun.
Bestemte seg for å leve sunnere
I 2015 begynte Liv-Karin på en coachingutdannelse innen
effektiv NLP og psykologi hos psykolog Sigurd Stubsjøen og kognitiv psykoterapeut Rita Tellefsdal. Her lærte hun blant annet om positiv endring av adferd og måloppnåelse, og hun tok utgangspunkt i sitt eget liv da hun fikk tildelt oppgaver.
– Jeg satte meg som mål at jeg skulle begynne å leve litt sunnere. Først og fremst for mer energi og overskudd i hverdagen, men også for å komme meg noe ned i vekt etter å ha satt to barn til verden, sier Liv-Karin til Norsk Ukeblad.
– I småbarnsperioden ble det nemlig mye ferdigmat og mye kjappe løsninger. Jeg småspiste ofte mellom måltidene, og det ble mye kos. Jeg følte meg i ubalanse med min egen kropp, og dette igjen førte til ubalanse på mange andre områder i livet. Jeg var usikker på meg selv og følte meg aldri god nok.
Les også: Fem grep som gjør deg slankere
Vektreduksjon over tid
Hun hadde ingen tro på vidunderdiettene, da det har vist seg at kortsiktige løsninger som oftest gir kortsiktige resultat. På bakgrunn av dette valgte Liv-Karin å sette seg lave vektmål over relativt lang tid, nettopp fordi en vektreduksjon i seg selv ikke skulle være hovedfokuset.
– Det ble mye googling til å begynne med. Jeg lot meg inspirere av bloggere og bøker, men jeg var hele tiden obs på å lage min egen vri på maten og tilpasse den til mine smaksløker. For altså, det er jo ingen vits i å spise mat du ikke synes er god bare fordi den er sunn. Da vil du mest sannsynlig ende opp med å ta dårlige valg etterpå, påpeker Liv-Karin.
– Jeg trålet butikkhyllene med et åpent sinn, på konstant jakt etter nye smaker og smakskombinasjoner. Og jeg erfarte at det å leve sunt hverken trenger å være kjedelig eller særlig tungvint. Det handler ofte bare om å ha de rette råvarene i hus. I mitt tilfelle gjerne grønnkål, spinat, rucola, avokado, bønner, granateple og egg. Utover dette forsøker jeg å variere litt med tanke på hva jeg har liggende. Det gjør at smaksløkene stadig blir trigget av noe nytt og ikke går lei, forteller Liv-Karin.
Bra for kroppen
Til frokost har hun ofte en grønn smoothie med blant annet spinat, eple, ingefær og avokado. Hun lager alltid en stor porsjon og setter kjølig slik at hun har til to eller tre frokoster.
– Lunsj forbereder jeg gjerne kvelden før ved å steke en omelett. I små bokser legger jeg det jeg måtte finne av godsaker i kjøleskapet, en god dressing eller litt sitron, og veldig ofte litt hjemmelaget kikertpure/hummus, da dette er en fullverdig proteinkilde for kroppen. Noen ganger kan jeg også ty til gårsdagens rester, for når jeg først er i gang med å kokkelere, lager jeg ofte en stor porsjon, sier Liv-Karin.
Hun «spiser» alltid med øynene først. Allerede da trigges smaksløkene og gleder seg til fest.
– Jeg er opptatt av mindfulness, så jeg spiser sakte og virkelig nyter det jeg har laget, for det smaker jo så godt! Samtidig passer jeg på å fortelle meg selv hvor bra denne maten er for både kropp og psyke.
Ved å skreddersy et eget kostholdsprogram basert på hvor hun ville og hvilke smaker hun likte best, har hun med tiden klart å etablere nye og automatiserte vaner rundt mat, som for Liv-Karin gjør det uanstrengt å velge riktig.
– Når man virkelig hungrer etter den sunne maten og gleder seg til å spise den, ja, da kan man med hånden på hjertet si at livsstilsendringen er endelig. Jeg kommer aldri til å vende tilbake til et liv med usunne vaner igjen, hevder hun.
Hjernekraft
Visste du at hjernen produserer dopamin hver gang du ser frem til noe? Dopamin er et lite molekyl som forteller deg; «dette er noe du liker og har lyst på». Dopamin utløser også planleggingsprosessen for hvordan vi skal få tak i nettopp det vi har lyst på, og samtidig hjelper det oss til å holde fokus og nå et bestemt mål.
– Det som er så spennende med dette belønningssystemet, er hvor tilpasningsdyktig det er. Du kan lære hjernen til å bli like glad i sunn mat som usunn mat, forteller Sigurd Stubsjøen.
Han er psykolog og holder livsstilsendringskurs der han tar i bruk kognitiv terapi for å hjelpe folk til å endre måten de spiser på.
Les også: Den nye utroskapstrenden
– Det Liv-Karin egentlig gjorde, var at hun hacket hjernen sin og kapret dens belønningssystem, og hun brukte tid på å finne gode løsninger. Ved å gjøre dette, startet hun en endringsprosess i hjernen. Dette klarte hun ved å utforske nye smaker og glede seg til å spise den nye maten, sier Stubsjøen.
– Liv-Karins suksesshistorie viser hvor virkningsfullt det er å heller fokusere på kvalitet i matveien og innarbeiding av gode og vedvarende spisevaner som er lette å følge, fremfor slankekurer, dietter og kaloritelling, forklarer psykologen.
Slik omprogrammerer du hjernen din
Dette er psykolog Sigurd Stubsjøens seks trinn til omprogrammering av hjernen:
1. Spør deg selv: Hvorfor er det viktig for meg å gå ned i vekt? Når du kan fokusere på hvorfor du vil spise sunnere og leve sunnere – altså hva som motiverer deg – vil dette hjelpe deg med å bryte uvanene dine.
2. Visualiser den nye adferden. Du skal først lukke øynene og se for deg en negativ spisevane. Så skal du bytte den negative vanen med den positive. Du skal kjenne etter hvordan det er å utføre den nye adferden.
3. Snu triggerne. Finn ut hva som utløser den dårlige vanen din. Så skal duvisualisere at du, i trigger-situasjonen, velger en god vane i stedet.
Liv-Karins plankeprogram
1 min. planke med strake armer
30 sekunder vanlig planke
15 sekunder sideplanke på
begge sider.
Dette gjøres tre ganger i løpet av dagen, for eksempel når du står opp, på jobb når ingen ser deg og før du legger deg. Øk antall sekunder etter hvert.
4. Belønn deg selvmed nye smaker. De fleste av oss spiser fordi vi forventer at maten smaker godt. Og dersom du forventer at en skål med nøtter skal smake kjempegodt, vil du da få lyst til å spise nøttene fremfor godterier. Det er denne nye smaksopplevelsen som skal være belønningen din.
5. Gjenta og gjenta over tid. Du kan raskt innføre den nye adferden ved å visualisere den igjen og igjen. Og for hver gang du gjør dette mentalt, tror hjernen din at du har utført ønsket adferd på ordentlig. Jo oftere vi utfører en adferd, jo fortere blir den til en ny vane. Men du må regne med å bruke tid på dette.
6. Kjenn at du har lykkes når du handler på autopilot. Du vet at du endelig er i mål når du kjenner et sug etter den nye maten. Når du ikke må tenke, men bare handler på autopilot. Trinn seks er et resultat av de forutgående trinn som er blitt repetert mange nok ganger.
Les også: Dette hjelper mot oppblåst mage
- Selvfølelsen trenger et løft
Det vil være vanskelig, ja, nærmest umulig, å innarbeide varige og gode spisevaner over tid dersom det foreligger dype, psykologiske grunner til at du er overvektig, sier Stubsjøen.
– Dersom du for eksempel sliter med dårlig selvfølelse, er det svært vanlig å søke trøst i mat. Det å spise noe godt føles tilfredsstillende der og da. Det gir en slags ro, og du føler deg litt bedre. Men etter du har spist, får du oppleve medaljens bakside i form av dårlig samvittighet og selvbebreidelse, og du fanges i en nedadgående spiral som er vanskelig å bryte ut av.
Stubsjøen mener at dersom du klarer å forstå hvordan tankene dine påvirker følelsene dine, vil det bli mye lettere for deg å kunne spise sunt og etablerer sunne vaner.
– Det er ikke mulig å gi et kort og konsist svar på hvordan man øker selvfølelsen, men dersom du klarer å være litt snillere mot deg selv og begynne å like deg selv, har du tatt de første viktige stegene, utdyper han.
Les også: Lavkarbo for nybegynnere
Positiv tenkning
Liv-Karin gjør oppmerksom på at det er viktig å tilegne seg kunnskap om hvordan man skaper endring også på det psykiske planet dersom man vil lykkes med å etablere gode matvaner. For psykologi og varig vektreduksjon henger nøye sammen. Det erfarte hun da hun gikk i lære hos Stubsjøen og Tellefsdal.
– Jeg måtte kartlegge og kvitte meg med de negative tankene og følelsene jeg hadde tilegnet meg over tid, og som ubevisst styrte matvalgene mine i hverdagen i feil retning. Som nevnt slet jeg med et dårlig selvbilde og følelsen av ikke å være god nok. Fikk jeg for eksempel et kompliment av noen, var det alltid en stemme inni meg som sa: «Du skulle sett meg uten sminke eller uten klær, du». Jeg var i det hele tatt en mester i å snakke meg selv ned, sier Liv-Karin.
– Det er du som velger hvilket tre du vil vanne, men forvent deg da at det er det treet du vanner som vil gro. Og husk – du har alltid et valg. Hvis du velger å vanne de positive tankene, er det disse som til slutt vil blomstre.
Vil du vite mer om Liv-Karins helsereise kan du gå inn på bloggen hennes helhetligbalanse.no.