Slanking og lavkarbo-diett
Enkle lavkarbo-oppskrifter
Her er lavkarbo-dietten alle klarer.
Om menyen:
- Du trenger ikke å endevende kostholdet ditt for å gå ned i vekt. Ofte trenger du bare å bytte ut enkelte matvarer med andre som smaker godt og som er bedre for deg, sier Inge Lindseth.
Han er en varm tilhenger av et lavkarbohydrat-kosthold og er overbevist om at vi, ved å spise mindre karbohydrater, får kroppen til å fungere som den skal og at vi dermed blir mindre fristet til å spise mat vi ikke burde spise.
1500 kalorier daglig
- Karbohydratinntaket er svært lavt i forhold til hva man får i seg ved et vanlig kosthold. Nå er jo også energiinntaket meget lavt, gjennomsnittlig 1500 kcal per dag, men til tross for dette er også andelen som kommer fra karbohydrater lavt. 12-22 prosent av energiinntaket kommer altså fra karbohydrat med denne dietten, noe som avviker ganske mye fra de 50-55 energiprosentene som myndighetene anbefaler, sier Vibeke Landaas.
Vi hjelper deg med å gå ned i vekt med god mat som passer om sommeren.
Hver dag i en uke fremover presenterer vi mettende og gode dagsmenyer med lavkarbo-mat
Ernæringsfysiolog Inge Lindseth har satt sammen ukemenyen. I tillegg har vi bedt ernæringsfysiolog Vibeke Landaas om å beregne næringsinnhold for de ulike dagsmenyene.
Menyen har også lavt kaloriinnhold, og kan derfor også brukes av deg som vil kutte inntak av kalorier.
Det finnes en rekke matvarer som er karbohydrat-feller, så følg menyen.
DAG 1
Frokost
Skive med pålegg
1 skive rugbrød,
6 skiver kjøttpålegg,
smør
1 kokt egg
biter av friske grønnsaker
Lunsj
Kyllingsalat med valnøtter
(én porsjon)
100 g (dvs. 1 stk.) kyllingbrystfilét
4 valnøtter
1 tomat i biter
3 ss finhakket purre
1 dl agurk i biter
2 dl salatblader
1 ss olivenolje
Del kyllingen i biter og stek den med litt meierismør. Krydre med salt, pepper, friske urter. Legg varm kylling på salatblandingen og server mens den enda er varm.
Middag
Fiskesuppe
De beste karbohydratene:
De beste karbohydratkildene er de som er næringsrike og gir liten stigning i blodsukkeret. Eksempler på slike karbohydrater er:
Grønnsaker, nøtter, bær, frukt, yoghurt naturell, cottage cheese, belgfrukter og hele korn.
(en porsjon) Lag dobbel porsjon og spis resten til kvelds.
150 g ørret eller annen fet fisk (laks, kveite, makrell, sild, breiflabb)
2 dl brokkoli i små bunter
½ gulrot i biter
½ dl purre i biter
½ dl løk i biter
2 ss yoghurt naturell
1 ss tomatpuré
1 ss olivenolje
4 dl vann
salt, pepper og annet krydder etter smak
Pisk sammen vann, yoghurt, tomatpuré, olivenolje og krydder. Kok opp, tilsett de oppkuttede grønnsakene og fisken til slutt.
La det trekke/småkoke i 10 til 15 minutter til grønnsakene og fisken er gjennomkokt /passe mør.
Kvelds
Fiskesuppe
Rester fra middagen
Mellommåltider
En neve nøtter eller mandler (ca 30 gram), en appelsin eller et eple, et beger lettyoghurt, friske bær eller minigulrøtter kan fungerer som mellommåltid til denne menyen.
Innholder:
Mengde, gram: 2144
Energi, kcal: 1552
Protein, gram: 128,3
Fett, gram: 94,8
Karbohydrat, gram: 38,6
Kostfiber, gram: 18,4
Les også:
Slik blir du kvitt fettet på magen
Gå ned 2-3 kilo på en uke med suppekur
Denne saken ble første gang publisert 04/07 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.