Dagsmeny under 1500 kcal
Deilig søndagsmat under 1500 kcal
Dagens samlede energiinntak: 1434 kcal
Så mange kalorier trenger du
Kalorikalkulatoren gir et anslag på hvor mange kalorier du trenger for å holde vekten eller oppnå moderat til kraftig vekttap. Beregningene er basert på kroppsvekt, høyde, alder, kjønn og aktivitetsnivå.
Klikk Helse har de siste sju lørdagene presentert dagsmenyer under 1500 kcal. Det er en kalorimengde som for de fleste vil kunne gi vektnedgang over tid.
Med alle sju dagsmenyene har du en fiks ferdig ukemeny som kan hjelpe deg ned i vekt. Oppskriftene er hentet fra Vektkonsulentene.no.
Oppskriftene til dag 7 finner du nederst på denne siden. Dagens samlede energiinntak: 1434 kcal.
Vil du ha flere oppskrifter? Her er de første:
Slankeklubb
- Følger du programmet, vil du få alle næringsstoffene du trenger, og gå ned en kilo i uken uten å være sulten, forteller Tonje Askim, som er ansvarlig for Vektkonsulentene.no
Kostopplegget til Vektkonsulentene består i å redusere antall kalorier i kosten ved hjelp av sunn og mettende mager mat. For kvinner ligger daglig kaloriinntak på 1500, for menn på 1800.
Ligner statens anbefalinger
Ernæringsfysiolog cand.scient Gunn Helene Arsky peker på at kostopplegget ikke er langt unna de statlige anbefalingene.
- Det er bare proteininntaket som de anbefaler noe høyere, men det er godt mulig at dersom man veier mye og trenger for eksempel 70-80 g protein per dag, så vil det samsvare med de statlige anbefalingene også når det gjelder protein, sier hun.
Størst vektnedgang i starten
Professor og seksjonsleder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold, Jøran Hjelmesæth, mener kostforslagene ser fornuftige og sunne ut.
- Men hvor stor vektreduksjon det gir er individuelt og avhengig av mange ting, legger han til.
FROKOST: Eggerøre og sprø skinke
En populær klassiker som metter godt.
Dette trenger du:
1 egg
25 g (2 ss) matyoghurt
en anelse salt
5 g (1 ts) myk margarin til steking
40 g god spekeskinke
30 g (1 tynn skive) formbrød
5 g (1 ts) myk margarin
brønnkarse eller annet grønt
Slik gjør du:
Visp egget sammen med yoghurt og en anelse salt. Smelt margarin i stekepannen, hell i eggemassen og la den stivne. Vend forsiktig rundt så eggene stivner jevnt.
Legg skinken på bakepapir på stekebrett, og rist det i ovn ved 200 grader til det er helt sprøtt.
Rist brødet og smør det. Legg eggerøre og skinke på brødet. Pynt med grønt.
Tips! Server eventuelt tomatsalat ved siden av.
Næringsinnhold:
Energi 345 kcal
Protein 22 g (26 %)
Karbohydrater 14 g (17 %)
Fett 22 g (57 %)
Kostfiber 2 g
Les også:
LUNSJ: Calzone med spinat
Calzone er en italiensk spesialitet, en slags pizza som er brettet dobbelt.
Dette trenger du:
50 g (2 små) sjalottløk
2 hvitløkbåter
10 g (2 ts) olje til steking
200 g frisk spinat
salt, pepper
1 porsjon pizzadeig (se oppskrift)
50 g halvfet mozzarellaost
Dette trenger du til pizzadeig:
250 g durumhvete eller pizzamel
1/3 pakke gjær
1½ dl lunket vann
½ ts salt
2 ss olivenolje
Slik gjør du:
Start med pizzadeigen. Rør gjæren ut i lunkent vann, rør inn mel, salt og olje og elt deigen godt så den blir blank og smidig.
Del i porsjoner på 80 g hver. Sett den ene porsjonen til heving. Pakk de resterende i plast, og legg dem i kjøleskap.
Der holder de seg i 4 dager. Da har du deig ferdig til utkjevling. Deigen kan også bakes til rundstykker.
Forvarm stekeovnen til 250 grader.
Lag fyllet mens deigen hever. Finhakk sjalottløk og hvitløk, og stek det i olje i et par minutter. Tilsett spinat og rør godt om. La den steke med til den faller sammen. Det går fort.
Krydre med salt og pepper.
Kjevle pizzadeigen tynt ut, og legg grønnsaker og ost på den ene halvdelen.
Brett den andre deighalvdelen over, klem kantene godt sammen og klem litt på hele deigen så fyllet blir jevnt fordelt.
Legg calzonen over på bakepapir på stekebrett. Stek den midt i ovnen i ca. 20 minutter, til skorpen er gyllen og deigen gjennomstekt.
Næringsinnhold:
Energi 433 kcal
Protein 23 g (21 %)
Karbohydrater 41 g (41 %)
Fett 18 g (38 %)
Kostfiber 6 g
Mellommåltid (100 kcal):
100 g mager kesam med 50 g naturell yoghurt og 50 g frukt.
Les også:
MIDDAG: Gulasj med potet-selleri-mos
Varmende og mettende året rundt.
Dette trenger du:
50 g løk
½ hvitløkbåt
1 ts olje til steking
120 g biffstrimler
¼ ts karve
¼ ts paprikapulver
¼ ts salt
1 knivsodd pepper
1-2 dl buljong (vann + ½ blokk kjøttbuljong)
1 ss tomatpuré
75 g paprika
Dette trenger du til potet-selleri-mos:
100 g poteter
100 g knollselleri
5 g (1 ss) myk
margarin
salt
hakket persille
Slik gjør du:
Hakk løk og hvitløk, og fres det i olje i en gryte. Tilsett kjøttet og stek videre til det er brunt. Krydre med karve, paprika, salt og pepper. Hell i buljong og tomatpuré, og la retten trekke under lokk i ca. 30 minutter til kjøttet er mørt.
Rens og skjær paprikaen i grove terninger, og la dem koke med i retten de siste 5 minuttene.
Skrell og skjær poteter og selleri i små terninger. Kok dem møre i usaltet vann.
Hell av kokevannet, og damp poteter og selleri godt.
Mos det med margarin, og smak til med salt.
Server gulasjen med mosen, og dryss godt med hakket persille over.
Næringsinnhold:
Energi 364 kcal
Protein 33 g (38 %)
Karbohydrater 31 g (37 %)
Fett 10 g (25 %)
Kostfiber 8 g
Les også:
Hilde gikk ned 40 kilo på 11 måneder
DESSERT: Limegrillet fersken med vaniljeis
En smaksrik dessert som er lett å lage og gir få kalorier.
Dette trenger du:
saft av ½ lime
søtstoff
2 halve hermetiske ferskener (usøtet)
125 g mager yoghurtis
revet limeskall
Slik gjør du:
Smak limesaft til med søtstoff, og vend de halve ferskenene i saften.
Varm opp en grillpanne eller stekepanne, og grill ferskenene til de er delikat gylne og har brune grillstriper.
Ta opp kuler av isen, og legg dem på ferskenen. Dryss over limeskall.
Næringsinnhold:
Energi 192 kcal
Protein 4 g (7 %)
Karbohydrater 46 g (74 %)
Fett 5 g (19 %)
Kostfiber 1 g