Dagsmeny under 1500 kcal

Deilig søndagsmat under 1500 kcal

Dagens samlede energiinntak: 1434 kcal

DAGSMENY: Vektkonsulentene har utarbeidet dagsmenyer under 1500 kcal.
DAGSMENY: Vektkonsulentene har utarbeidet dagsmenyer under 1500 kcal. Foto: FOTO: Lars Ranek/Mikkel Adsbøl, Vektkonsulentene
Først publisert Sist oppdatert

Så mange kalorier trenger du

Kalorikalkulatoren gir et anslag på hvor mange kalorier du trenger for å holde vekten eller oppnå moderat til kraftig vekttap. Beregningene er basert på kroppsvekt, høyde, alder, kjønn og aktivitetsnivå.

PRØV KALORIKALKULATOREN HER

Klikk Helse har de siste sju lørdagene presentert dagsmenyer under 1500 kcal. Det er en kalorimengde som for de fleste vil kunne gi vektnedgang over tid.

Med alle sju dagsmenyene har du en fiks ferdig ukemeny som kan hjelpe deg ned i vekt. Oppskriftene er hentet fra Vektkonsulentene.no.

Oppskriftene til dag 7 finner du nederst på denne siden. Dagens samlede energiinntak: 1434 kcal.

Vil du ha flere oppskrifter? Her er de første:

Dag 6

Dag 5

Dag 4

Dag 3

Dag 2

Dag 1

Slankeklubb

- Følger du programmet, vil du få alle næringsstoffene du trenger, og gå ned en kilo i uken uten å være sulten, forteller Tonje Askim, som er ansvarlig for Vektkonsulentene.no

Kostopplegget til Vektkonsulentene består i å redusere antall kalorier i kosten ved hjelp av sunn og mettende mager mat. For kvinner ligger daglig kaloriinntak på 1500, for menn på 1800.

Ligner statens anbefalinger

Ernæringsfysiolog cand.scient Gunn Helene Arsky peker på at kostopplegget ikke er langt unna de statlige anbefalingene.

- Det er bare proteininntaket som de anbefaler noe høyere, men det er godt mulig at dersom man veier mye og trenger for eksempel 70-80 g protein per dag, så vil det samsvare med de statlige anbefalingene også når det gjelder protein, sier hun.

Størst vektnedgang i starten

Professor og seksjonsleder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold, Jøran Hjelmesæth, mener kostforslagene ser fornuftige og sunne ut.

- Men hvor stor vektreduksjon det gir er individuelt og avhengig av mange ting, legger han til.

FROKOST: Eggerøre og sprø skinke

En populær klassiker som metter godt.

DAGSMENY: Vektkonsulentene har utarbeidet dagsmenyer under 1500 kcal.
DAGSMENY: Vektkonsulentene har utarbeidet dagsmenyer under 1500 kcal. Foto: FOTO: Lars Ranek/Mikkel Adsbøl, Vektkonsulentene

Dette trenger du:

1 egg

25 g (2 ss) matyoghurt

en anelse salt

5 g (1 ts) myk margarin til steking

40 g god spekeskinke

30 g (1 tynn skive) formbrød

5 g (1 ts) myk margarin

brønnkarse eller annet grønt

Slik gjør du:

Visp egget sammen med yoghurt og en anelse salt. Smelt margarin i stekepannen, hell i eggemassen og la den stivne. Vend forsiktig rundt så eggene stivner jevnt.

Legg skinken på bakepapir på stekebrett, og rist det i ovn ved 200 grader til det er helt sprøtt.

Rist brødet og smør det. Legg eggerøre og skinke på brødet. Pynt med grønt.

Tips! Server eventuelt tomatsalat ved siden av.

Næringsinnhold:

Energi 345 kcal

Protein 22 g (26 %)

Karbohydrater 14 g (17 %)

Fett 22 g (57 %)

Kostfiber 2 g

Les også:

Bent gikk ned 23 kilo

Bettina gikk ned 38 kilo

img Del på Facebook



LUNSJ: Calzone med spinat

Calzone er en italiensk spesialitet, en slags pizza som er brettet dobbelt.

Dette trenger du:

DAGSMENY: Vektkonsulentene har utarbeidet dagsmenyer under 1500 kcal.
DAGSMENY: Vektkonsulentene har utarbeidet dagsmenyer under 1500 kcal. Foto: FOTO: Lars Ranek/Mikkel Adsbøl, Vektkonsulentene

50 g (2 små) sjalottløk

2 hvitløkbåter

10 g (2 ts) olje til steking

200 g frisk spinat

salt, pepper

1 porsjon pizzadeig (se oppskrift)

50 g halvfet mozzarellaost

Dette trenger du til pizzadeig:

250 g durumhvete eller pizzamel

1/3 pakke gjær

1½ dl lunket vann

½ ts salt

2 ss olivenolje

Slik gjør du:

Start med pizzadeigen. Rør gjæren ut i lunkent vann, rør inn mel, salt og olje og elt deigen godt så den blir blank og smidig.

Del i porsjoner på 80 g hver. Sett den ene porsjonen til heving. Pakk de resterende i plast, og legg dem i kjøleskap.

Der holder de seg i 4 dager. Da har du deig ferdig til utkjevling. Deigen kan også bakes til rundstykker.

Forvarm stekeovnen til 250 grader.

Lag fyllet mens deigen hever. Finhakk sjalottløk og hvitløk, og stek det i olje i et par minutter. Tilsett spinat og rør godt om. La den steke med til den faller sammen. Det går fort.

Krydre med salt og pepper.

Kjevle pizzadeigen tynt ut, og legg grønnsaker og ost på den ene halvdelen.

Brett den andre deighalvdelen over, klem kantene godt sammen og klem litt på hele deigen så fyllet blir jevnt fordelt.

Legg calzonen over på bakepapir på stekebrett. Stek den midt i ovnen i ca. 20 minutter, til skorpen er gyllen og deigen gjennomstekt.

Næringsinnhold:

Energi 433 kcal

Protein 23 g (21 %)

Karbohydrater 41 g (41 %)

Fett 18 g (38 %)

Kostfiber 6 g

Mellommåltid (100 kcal):

100 g mager kesam med 50 g naturell yoghurt og 50 g frukt.

Les også:

Pernille gikk ned 27 kilo

Bent gikk ned 23 kilo

img Del på Facebook



MIDDAG: Gulasj med potet-selleri-mos

Varmende og mettende året rundt.

Dette trenger du:

50 g løk

DAGSMENY: Vektkonsulentene har utarbeidet dagsmenyer under 1500 kcal.
DAGSMENY: Vektkonsulentene har utarbeidet dagsmenyer under 1500 kcal. Foto: FOTO: Lars Ranek/Mikkel Adsbøl, Vektkonsulentene

½ hvitløkbåt

1 ts olje til steking

120 g biffstrimler

¼ ts karve

¼ ts paprikapulver

¼ ts salt

1 knivsodd pepper

1-2 dl buljong (vann + ½ blokk kjøttbuljong)

1 ss tomatpuré

75 g paprika

Dette trenger du til potet-selleri-mos:

100 g poteter

100 g knollselleri

5 g (1 ss) myk

margarin

salt

hakket persille

Slik gjør du:

Hakk løk og hvitløk, og fres det i olje i en gryte. Tilsett kjøttet og stek videre til det er brunt. Krydre med karve, paprika, salt og pepper. Hell i buljong og tomatpuré, og la retten trekke under lokk i ca. 30 minutter til kjøttet er mørt.

Rens og skjær paprikaen i grove terninger, og la dem koke med i retten de siste 5 minuttene.

Skrell og skjær poteter og selleri i små terninger. Kok dem møre i usaltet vann.

Hell av kokevannet, og damp poteter og selleri godt.

Mos det med margarin, og smak til med salt.

Server gulasjen med mosen, og dryss godt med hakket persille over.

Næringsinnhold:

Energi 364 kcal

Protein 33 g (38 %)

Karbohydrater 31 g (37 %)

Fett 10 g (25 %)

Kostfiber 8 g

Les også:

Hilde gikk ned 40 kilo på 11 måneder

Bent gikk ned 23 kilo

img Del på Facebook



DESSERT: Limegrillet fersken med vaniljeis

En smaksrik dessert som er lett å lage og gir få kalorier.

Dette trenger du:

saft av ½ lime

søtstoff

DAGSMENY: Vektkonsulentene har utarbeidet dagsmenyer under 1500 kcal.
DAGSMENY: Vektkonsulentene har utarbeidet dagsmenyer under 1500 kcal. Foto: FOTO: Lars Ranek/Mikkel Adsbøl, Vektkonsulentene

2 halve hermetiske ferskener (usøtet)

125 g mager yoghurtis

revet limeskall

Slik gjør du:

Smak limesaft til med søtstoff, og vend de halve ferskenene i saften.

Varm opp en grillpanne eller stekepanne, og grill ferskenene til de er delikat gylne og har brune grillstriper.

Ta opp kuler av isen, og legg dem på ferskenen. Dryss over limeskall.

Næringsinnhold:

Energi 192 kcal

Protein 4 g (7 %)

Karbohydrater 46 g (74 %)

Fett 5 g (19 %)

Kostfiber 1 g

Les også:

Bettina gikk ned 38 kilo

Heidi holder vekten stabil

img Del på Facebook