Dagsmeny under 1500 kcal
Slik spiser du under 1500 kalorier på en dag
Med denne menyen går du ned i vekt.
Så mange kalorier trenger du
Kalorikalkulatoren gir et anslag på hvor mange kalorier du trenger for å holde vekten eller oppnå moderat til kraftig vekttap. Beregningene er basert på kroppsvekt, høyde, alder, kjønn og aktivitetsnivå.
Klikk Helse presenterer sju lørdager i sommer en dagsmeny under 1500 kcal. Det er en kalorimengde som for de fleste vil kunne gi vektnedgang over tid.
Dagens meny er nummer fire i rekken. Oppskriftene finner du nederst i saken.
De tre første dagsmenyene finner du her (1462 kcal), her (1378 kcal) og her (1450 kcal)
Etter sju uker har du en fiks ferdig ukemeny som kan hjelpe deg ned i vekt. Oppskriftene er hentet fra Vektkonsulentene.no.
Oppskriftene til dag tre finner du nederst på denne siden. Dagens samlede energiinntak: 1447 kcal
Slankeklubb
- Følger du programmet, vil du få alle næringsstoffene du trenger, og gå ned en kilo i uken uten å være sulten, forteller Tonje Askim, som er ansvarlig for Vektkonsulentene.no
Kostopplegget til Vektkonsulentene består i å redusere antall kalorier i kosten ved hjelp av sunn og mettende mager mat. For kvinner ligger daglig kaloriinntak på 1500, for menn på 1800.
Ligner statens anbefalinger
Ernæringsfysiolog cand.scient Gunn Helene Arsky peker på at kostopplegget ikke er langt unna de statlige anbefalingene.
- Det er bare proteininntaket som de anbefaler noe høyere, men det er godt mulig at dersom man veier mye og trenger for eksempel 70-80 g protein per dag, så vil det samsvare med de statlige anbefalingene også når det gjelder protein, sier hun.
Størst vektnedgang i starten
Professor og seksjonsleder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold, Jøran Hjelmesæth, mener kostforslagene ser fornuftige og sunne ut.
- Men hvor stor vektreduksjon det gir er individuelt og avhengig av mange ting, legger han til.
FROKOST: Jordbærsoll
Smak sollen til med sitronsaft. Bruk bringebær i stedet for jordbær.
Dette trenger du:
¼ dl skummet kulturmelk
½ dl naturell yoghurt
¼-½ ts stevia eller
tilsvarende søtstoff
½ ts vaniljesukker
150 g jordbær
Slik gjør du:
Visp sammen kulturmelk, yoghurt, søtstoff og vaniljesukker.
Mos halvparten av jordbærene med gaffel, og rør dem i melken. Hell det i en dyp tallerken.
Skjær resten av jordbærene i skiver, og dryss dem over sollen.
Næringsinnhold:
Energi 163 kcal
Protein 9 g (21 %)
Karbohydrater 22 g (52 %)
Fett 5 g (27 %)
Kostfiber 3 g
Les også:
Hilde gikk ned 40 kilo på 11 måneder
LUNSJ: Pastasalat med fennikel
Du velger selv om du vil lage salaten med eller uten dressing.
Dette trenger du:
120 g stekt kjøtt, f.eks. biff, kalkun eller kylling
50 g fennikel eller stilkselleri
50 g paprika
1 tomat
50 g vårløk
30 g soltørkede tomater
10 g (1 ss) pinjekjerner
75 g kokt pasta
1 porsjon olje-eddikdressing
frisk basilikum
Olje-eddikdressing:
1 ts sennep
15 g (1 ss) olivenolje
2 ss hvitvins- eller balsamicoeddik
½ hvitløkbåt, presset (kan sløyfes)
salt, pepper
Slik gjør du:
Skjær kjøttet i pene, små stykker.
Skjær fennikel og paprika i tynne strimler. Del tomaten i to, ta ut frøene og skjær fruktkjøttet i små strimler. Skjær vårløken i tynne ringer, soltørkede tomater i små terninger.
Rist pinjekjernene i tørr stekepanne.
Bland alle ingrediensene. Rør sammen dressingen, og hell den over salaten.
Bland den godt, og pynt med basilikum.
Næringsinnhold:
Salat uten dressing:
Energi 475 kcal
Protein 40 g (34 %)
Karbohydrater 45 g (42 %)
Fett 12 g (24 %)
Kostfiber 9 g
Oljedressing:
Energi 143 kcal
Protein 0 g
Karbohydrater 1 g (3 %)
Fett 15 g (97 %)
Kostfiber 0 g
Mellommåltid (100 kcal):
80 g skyr eller mager kesam og 1 appelsin.
Les også:
MIDDAG: Sprø lakseruller med papayasalat
Varier laksen, gi den nytt tilbehør og ny, pikant smak.
Dette trenger du til papayasalat:
½ umoden papaya
saft av 1 lime
3-4 dråper fishsauce eller en anelse salt
20 g (1 god ss) saltede peanøtter
frisk koriander
ev. en liten, rød chili
Dette trenger du til laks:
40 g rispapir
120 g fersk laks
½ avokado
25 g agurk
25 g salat
blad av thaibasilikum (fra innvandrerbutikk, kan sløyfes)
blad av vanlig basilikum
10 g (2 ts) olje til steking
15 g (1 ss) søt chilisaus
Slik gjør du:
Start med salaten. Skrell papayaen, skrap ut de svarte kjernene og skjær fruktkjøttet i tynne, små strimler. Bland dem med limesaft, fishsauce, hakkede peanøtter, hakket koriander og hakket chili.
Legg rispapir i bløt i kaldt vann så det blir mykt, og flytt det forsiktig over på en fjøl.
Skjær laksen i skiver, avokado, agurk og salat i strimler.
Legg alt på rispapir, og rull fast sammen. La rullen hvile i ca. 15 minutter.
Varm olje i stekepannen, og stek rullen gyllen og sprø.
Skjær rullen i ca. 3 cm brede skiver, og server dem med papayasalaten og chilisaus.
Næringsinnhold:
Energi 566 kcal
Protein 32 g (21 %)
Karbohydrater 60 g (42 %)
Fett 25 g (37 %)
Kostfiber 5 g