hvordan bli kvitt søtsug
Disse metodene virker mot søtsug
Søtsug rammer oss alle, og kan være vanskelig å bli kvitt. Men noen metoder har vist seg å fungere.
– Søtsuget kommer oftest når det er lenge siden du har spist, når du kjeder deg, når du er stresset, eller når du er bekymret. Det varierer også for den enkelte fra dag til dag. Noen mennesker opplever aldri slikt sug heller, men får kanskje den samme lysten, bare på salt mat, forteller Gunn Helene Arsky.
Hun er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, forfatter og yogalærer.
Det er gjerne om ettermiddagen og kvelden at vi er mest søtsugne.
– Mange syns også det er oppkvikkende, og at det å spise sukkerholdig mat gir gledesfølelse. Sukker er med på å skape lykkesignaler i hjernen, men det kan vi også oppleve av sunnere former for karbohydratrik mat som grovbrød, havregrøt, fullkornspasta og rotgrønnsaker. Det virker bare saktere og gir ikke et kick, forklarer Arsky.
Lavt blodsukker
– Om det er lenge siden du har spist, kan du få lyst på sukker fordi kroppen har lavt blodsukker. Men det virker faktisk bedre å spise noe grovt enn å spise sukkerholdig mat, fordi grovere varianter gir en stabil sukkertilførsel til blodet, mens sukkerholdig mat virker raskt før effekten forsvinner helt, forteller hun.
Om du får søtsug når du er stresset, kjeder deg, er trist eller i andre mer følelsesbetonte situasjoner, er det ifølge ernæringsfysiologen ikke et fysisk sug, men et psykisk sug.
– Det kan jo oppleves like reelt, men skyldes altså tillærte vaner om hva som 'hjelper' eller hva som passer som 'premie' i gitte situasjoner. Hvis du opplever dette ofte, bør du ta en nærmere titt på årsakene bak det opplevde sukkerbehovet.
Noen mener at sukkersug kommer av for dårlig kromstatus i kroppen.
– Krom kan kanskje indirekte sies å ha denne effekten, fordi krom er med på å styre effekten av hormonet insulin som regulerer blodsukkeret vårt.
Les også: Dette er kosematen du kan nyte med god samvittighet
Dette motvirker søtsug
– Første bud er å spise hyppig, men lite, og grovt. Det sørger for en jevn energitilførsel og liten trang til småspising. Du bør spise minst tre, kanskje fire hovedmåltider hver dag, og en til to mellommåltider også. La det ikke gå mer enn fire timer mellom måltidene. Da unngår du søtsuget i stort monn, sier Arsky.
Det kan også hjelpe å finne ut i hvilke situasjoner du har ekstra lyst på noe søtt.
– Er ikke kjærlighetslivet helt på track? Var det stressende på jobben? Følte du behov for å feire noe ekstra - i dag også? Ved å finne ut hvilke underliggende faktorer som påvirker deg, er det lettere å kjenne igjen 'lusa på gangen' og stå imot.
Hun har flere anbefalinger å komme med.
Det første er å lage deg en god kopp te.
– Søtsuget er ofte bare et savn etter noe å spise eller holde på med, og da kan en kopp te hjelpe. Ha gjerne i litt melk og en halv teskje honning. En smart måte å lure søtsuget på uten å få i seg en eneste kalori, er å drikke peppermyntete eller chai-te. Krydrete urteteer er søte i seg selv, og inneholder heller ikke tilsetningsstoffer av noe slag. Man kan også ta en sukkerfri pastill eller sukkerfri tyggegummi.
Hun understreker at sukkerfritt ikke nødvendigvis er kalorifritt. Sukkerfri sjokolade for eksempel, inneholder mye fett.
– Hvis du har veldig lyst på sjokolade, ta bare litt, og velg noe mørkt. Sørg for å nyte den. Jeg pleier å anbefale en liten bit skikkelig eksklusiv mørk sjokolade som gir en intens smaksopplevelse, men som ikke gir så mye kalorier. Og så får du mye antioksidanter også, selv i en 10 grams bit.
Les også: (+) Vibeke (50) hadde prøvd «alt» – så raste hun ned i vekt: – Folk får hakeslepp
Disiplin er en begrenset ressurs
Mange tenker at å holde seg unna søtt og sukker kun handler om selvdisiplin. Men for mange blir søtsuget verre av å hele tiden holde det unna.
– Disiplin er godt støttet av forskning å være en begrenset ressurs i oss, forteller Frøya Kulset, psykolog hos Oslo Psykologbehandling.
Hun har jobbet mye med personer som lider av spisefortyrrelser.
Kulset forteller at den begrensede disiplinen kan sees om man bruker disiplinen sin til å for eksempel ikke spise et kakestykke.
– Da vil mange ha mer problemer med å bruke disiplinen sin til andre oppgaver, som konsentrasjon på jobb, husvask og lignende. Jeg synes å huske noen forsøk man har gjort på deltagere som fikk vanlig dessert eller diettversjoner av dessert, og at også de som fikk en diettversjon fortsatt opplevde å bruke disiplinen, og med andre ord fortsatt hadde et behov etter å «gi etter» for noe etterpå, sier hun.
Les også: Dordi (21) spiser kun norsk mat: Det er spesielt én ting hun savner
Kan bli mer krevende
– Dette er så klart en veldig forenklet forklaring, men likevel en mekanisme som gjør seg gjeldende for mange, også når det kommer til dette med å alltid skulle «holde seg flink» med mat og søtsug, sier Kulset, og fortetter:
– Mine kjappe tanker om dette er derfor at strenge dietter og det å alltid skulle motstå søtsug, kan komme på bekostning av å «bruke opp» mye av disiplinen man har til rådighet, og at det muligens kan bli mer krevende å komme seg gjennom resten av dagens gjøremål.
Derfor mener hun det virker lite hensiktsmessig å prøve å lure seg selv med diettversjoner av «usunn mat». Det kan også føre til at man opplever å ikke ha mer disiplin igjen, at man «sprekker», overspiser og blir fylt av dårlig samvittighet og irritasjon over dårlig selvdisiplin.
– Man bruker mye disiplin over en kort tid, for så å ha «brukt opp» disiplinen sin og ende opp med å ha behov for svært lite disiplinering i neste periode, sier Kulset.