livsstil

Karin (55) hadde leddsmerter og veide 94 kilo da hun tok grep: – Det var helt sprøtt!

Karin Larsen (55) slet med både leddgikt og overvekt da hun bestemte seg for å endre livsstil. På svært kort tid oppnådde hun imponerende resultater.

<b>SMERTEFRI:</b> – Det var helt fantastisk å oppleve hvor fort forandringen kom, forteller Karin Larsen.
SMERTEFRI: – Det var helt fantastisk å oppleve hvor fort forandringen kom, forteller Karin Larsen. Foto: Sara Skytte
Først publisert Sist oppdatert

I dag sykler 55 år gamle Karin Larsen rundt 130 kilometer på terrengsykkelen sin hver uke.

Hun går ofte på tur, og i tillegg trener hun for å løpe et 10 kilometers­løp i sommer.

Hun fikk påmelding til det populære løpet av barna sine i julegave.

Karin utstråler så mye energi og livsglede at det er vanskelig å tro at virkeligheten hennes så helt annerledes ut for et drøyt år siden.

– Jeg kan faktisk ikke huske nøyaktig når leddsmertene startet. Det er mange år siden jeg fikk diagnosen leddgikt, og jeg hadde vent meg til smertene, forteller Karin.

Vurderte kostholdet nøye

Hun hadde flere ganger lurt på om hun skulle prøve det anti­inflammatoriske kostholdet.

Det hørtes både interessant og relevant ut for henne. Hun ville også gjerne ned i vekt, for vekten hadde gradvis krøpet opp i 94 kilo.

  • Omega-3-fettsyrer fra fet fisk, avocadro, nøtter, olivenolje, grønne grønnsaker som brokkoli, spinat og grønnkål er essensielt.
  • Grønnsaker er det viktigste i dette kostholdet, fyll på med grønnsaker til alle måltider.
  • Spis mindre porsjoner.
  • Spis proteiner som kylling, fisk og egg, som er lettere å fordøye enn for eksempel rødt kjøtt, Proteiner kan også komme fra planteriket, som quinoa, linser og bønner.
  • Drikk vann hovedsaklig til alle måltider.
  • Det å spise melkeprodukter er helt i orden, men det bør ikke utgi en veldig stor del av kostholdet.
  • Det samme gjelder for fullkornsprodukter.
  • Salt, sukker og transfettsyrer, som mye ferdigmat er full av, er svært inflammatorisk, så dettte må begrenses til et absolutt minimum.
  • Dette kostholdet skal i følge forkjemperne dempe betennelser i kroppen og forebygge livsstilssykdommer.
  • Kostholdet likner på det som anbefales av Helsedirektoratet.

Kilde: Den danske kostholdsveilederen og ernæringskonsulenten Martin Kreutzer. Han har skrevet flere bøker om antiinflammatorisk kosthold. Det er han Karin har gått til behandling hos.

Se mer

– Da jeg plutselig fikk en periode med mer tid i kalenderen, og mannen min samtidig presset på, bestemte jeg meg for å bestille time med ernæringskonsulent Martin Kreutzer, sier Karin.

Kreutzer er aktuell med boken Antiinflammatorisk kost. Sluk branden, der hærger kroppen indefra. Ifølge boken handler det om å spise grønnsaker, sørge for å få masse Omega 3-fettsyrer fra fisk, nøtter og frø, samt ellers unngå sukker, alkohol, usunt fett og røyk.

Karin var opptatt av at ikke kostholdet skulle bli for avansert å følge.

Måtte ikke bli for vanskelig

– Vi har to hjem­me­­boende barn, og maten måtte tilpasses hele familien.

Hun fikk raskt grep om de betennelsesdempende prinsippene, som hun i dag beskriver som ganske sunn fornuft. Fra å ha spist mye og mange ganger i løpet av dagen, kuttet Karin nå ned til fire daglige måltider.

Hun økte inntaket av de gode antiinflammatoriske matvarene, som laks, blåbær, mandler, avokado, skyr og egg.

Og så selvfølgelig kål, som ble forvandlet til deilige salater med en god dressing. Hun avsto nesten helt fra sukker, poteter, ris, pasta og alkohol.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Les også: Denne vanntabben kan faktisk sende deg opp i vekt

<b>STØTTE:</b> Karins mann og resten av familien støtter valget hennes og gleder seg over at hun nå er smertefri.
STØTTE: Karins mann og resten av familien støtter valget hennes og gleder seg over at hun nå er smertefri. Foto: Sara Skytte

32 kilo lettere

27. januar 2021 hadde Karin sin første konsultasjon med ernæringsfysiolog Martin Kreutzer. 28. januar startet hun den nye livsstilen.

Og 10. februar kunne hun skrive til Martin at ledd­smertene var borte.

1. FINN TID til å sette deg grundig inn i prinsippene.

2. HOLD UT – selv når det blir vanskelig, for det blir både oppturer og nedturer underveis.

3. HUSK MOSJON Det er prikken over i-en, både når det gjelder vektnedgang og å bli smertefri.

4. FÅ STØTTE fra dine kjære og involver dem i prosjektet, så de vet hvorfor du spiser som du gjør og si kanskje nei til enkelte matvarer og et glass vin.

Se mer

– Det var helt sprøtt! Jeg hadde blitt smertefri på 14 dager, sier Karin og fortsetter:

– I dag kjenner jeg nesten ingenting til leddgikten min, hverken når jeg sykler eller løper. Mens jeg før nesten hadde blitt vant til smertene og levd med den som en del av livet, forsvant de plutselig.

Med smertene i sjakk fikk Karin et nytt hovedmål: Vektnedgang.

For hun gikk raskt ned i vekt med det betennelsesdempende kost­holdet, ti kilo de første åtte ukene.

I dag har Karin gått ned 32 kilo, og en ny prosess venter – nemlig å holde vekten.

– Vektnedgangen er helt klart også bra for leddene mine, sier hun.

– Samtidig har det vært vold­somt motiverende at dietten ikke bare resulterte i mindre smerter og god form, men også at jeg kunne gå fra størrelse extra large til størrelse small.

Les også: (+) Britt hadde prøvd «alt» – så fant hun endelig metoden som sendte henne ned i vekt

Gjør små endringer

Når de andre i familien får potetmos, lager Karin blomkålmos. På samme måte med ris, da spiser hun blomkålris.

Hun lager også en deilig pizzabunn av aubergin.

– Du kan lage disse små vriene relativt enkelt, så vi spiser nesten det samme i familien. Jeg har også begynt å lage kjøttboller av kyllingkjøttdeig, det hadde jeg ikke prøvd før, men de blir veldig gode.

<b>LETTERE:</b> Karin har også gått ned mange kilo.
LETTERE: Karin har også gått ned mange kilo. Foto: Sara Skytte

– Jeg spiser dessert av og til, du kan for eksempel lage en skikkelig deilig betennelsesdempende rulade. Jeg liker å være på kjøkkenet, men det er ikke sånn at jeg kommer på mine egne oppskrifter. Jeg holder meg helt til de i bøkene, forklarer Karin.

Stor forståelse

Hun koblet raskt trening til sin nye livsstil.

Det er ikke et must, men gir mye mening fra et ­antiinflammatorisk perspektiv.

Regelmessig trening styrker nemlig immunforsvaret. Årsaken er at utfordrende trening som presser kroppens grenser, gir immunforsvaret et spark.

Umiddel­bart fører dette til at immunforsvaret svekkes, men når du hviler, blir immunforsvaret sterkere.

– Jeg hadde et stort ønske fra starten om at trening ikke var noe som bare måtte gjøres, men noe jeg ville gjøre. Det ønsket har absolutt blitt oppfylt.

– Først syklet jeg rundt på elsykkel, men jeg har for lengst gitt den til et av barna. På den måten kan vi også sykle sammen. Nå gir jeg i stedet gass på terrengsykkelen flere dager i uken, sier Karin.

Les også: Kristine (38) visste ikke at hun hadde en for mange ukjent diagnose: – I perioder levde jeg på kun et halvt rundstykke om dagen, men gikk likevel ikke ned i vekt

<b>DEILIGE TURER:</b> – I starten syklet jeg på en elsykkel. Nå har jeg gitt den bort til et av barna. Jeg foretrekker å kjenne at jeg bruker bena, sier Karin.
DEILIGE TURER: – I starten syklet jeg på en elsykkel. Nå har jeg gitt den bort til et av barna. Jeg foretrekker å kjenne at jeg bruker bena, sier Karin. Foto: Sara Skytte

God støtte hjemmefra

Hun nevner også støtten fra ektemannen, Martin, men også fra resten av familien og venne­kretsen som en avgjørende faktor for suksessen med sin nye livsstil.

– Alle har rett og slett vært enormt forståelsesfulle og faktisk også ganske nysgjerrige. I starten inviterte jeg folk hjem til meg, for da kunne jeg stå for menyen og ha kontroll på råvarer og mengde. Alle roste maten.

– Venninnen min sa om noen daddelboller: «Disse smaker rett og slett så godt, de kan umulig være sunne». Men du kommer langt med blåbær, dadler, mørk sjokolade, skyr, et revet eple og lignende.

Kan være nyttig

Ernæringsfysiolog og cand.scient Gunn Helene Arsky forteller at inflammasjon vanligvis er en svært nyttig reaksjon i kroppen, men at det for visse sykdommer kan oppstå kronisk inflammasjon.

– Inflammasjon tar knekken på inntrengere, kaster ut gamle celler og reparerer skader. Men av og til reagerer immunforsvaret på en måte som er uheldig eller til og med skadelig for kroppen, spesielt om inflammasjonen får bli kronisk, forteller hun.

KOMMER MED ANBEFALINGER: Ernæringsfysilog Gunn Helene Arsky.
KOMMER MED ANBEFALINGER: Ernæringsfysilog Gunn Helene Arsky. Foto: Juha Rossi

– En kronisk betennelse i kroppen fører til at vevet på betennelsesstedet ødelegges. Noen slike kroniske betennelser ser vi i leddgikt (revmatoid artritt), systemisk lupus erytematosus, Sjögrens syndrom, ulike nyre- og tarmsykdommer og sykdom i skjoldbruskkjertelen (tyreoiditt). Da er det smart å velge mat som kan dempe betennelsene.

Maten som beskrives i Martin Kreutzers liste, er i stor grad betennelsesdempende, ifølge ernæringsfysiolog Arsky.

Hun forteller at mat innimellom kan starte, men oftest forverre, en betennelsestilstand i kroppen.

– Slik mat man bør unngå. Prossesert mat som hurtigmat, gatekjøkkenmat, potetgull og saltsnacks, raffinerte karbohydrater som hvitt brød, pasta, hvit ris, kjeks, tortillas og kaker, og fritert/stekt mat som pommes frites, smultringer, stekt kylling med skinn og churros.

Hun anbefaler også å droppe drikker med tilsatt sukker, som brus, søt te, energidrikker, sportsdrikker, saft og nektar.

– Jeg ville i alvorligere tilfeller anbefalt å utelate kjøtt, fisk og meieriprodukter helt, enten i en kortere eller lengre periode. Ellers bør man begrense bearbeidet og rødt kjøtt som bacon, fett kjøtt, salami, pølser, røkt kjøtt, leverpostei, kjøttboller og rødt kjøtt generelt.

– Også produkter med mye transfett, som industrifremstilte bakervarer, muffins, noen posesupper, lammekjøtt, og fete meieriprodukter som helmelk, ost, fløte og rømme kan skape betennelser i kroppen, sier Arsky.