havregryn og sunnhet:
Syv grunner til å spise havre
Å begynne dagen med en tallerken havregrøt er en god investering i helsen. Havre er supermat full av nyttige ting som kroppen elsker! Her er syv grunner til å spise mer havre.
På kafeer serveres havre-latte på løpende bånd. Butikkhyllene er fulle av havreris, havrebrød, havreyoghurt og havredrikk.
Havre har gått fra å være en utskjelt fattigmannskost til superkorn.
Havre, eller Avena sativa på latin, er litt av en supermatvare, viser en rekke studier.
– Den inneholder sunne varianter av karbohydrater, fett og protein som kroppen behøver for å ha det bra, sier kostholdseksperten Emma Lindblom som selv spiser havre omtrent daglig.
– Min frokost varierer mellom havregrøt med diverse topping, kald grøt og kulturmelk med havrebasert granola og havrebrød. Og går jeg på min favorittkafé, bestiller jeg gjerne en luksusvariant av havregrøt med multer, nøttesmør, skummet melk og kardemomme.
Gir bedre ork
Foruten sunne karbohydrater, fett og protein, inneholder havre også verdifulle vitaminer og mineraler, samt fytokjemikalier som beskytter cellene. Og også betaglukaner – et slags fiber som blant mye annet kan hjelpe til med å forbedre nivåene på kolesterol og fett i blodet, gi en stabiliserende blodsukkerkurve og styrke immunforsvaret.
Emma Lindblom, som har skrevet boken «Haja havre», jobber blant annet med Sveriges eliteidrettsmenn og -kvinner og hjelper dem med riktig kosthold.
– Gjett hva jeg anbefaler at de spiser? Akkurat – havre! Foruten alle de positive helseeffektene er havre nemlig utmerket treningsmat som kan forbedre utholdenhet og resultater, forteller hun.
Reduserer det dårlige kolesterolet
Fibersorten betaglukan, som finnes i havre, kan senke det dårlige kolesterolnivået, LDL.
Betaglukaner bidrar til en gelé som tar med seg kolesteroldannende gallesyrer ut av kroppen. Da trenger kroppen
å produsere mer gallesyre. For å kunne danne gallesyre, bruker leveren kolesterol, først og fremst LDL-kolesterol. Det hjelper til med å senke det totale kolesterolet og særlig LDL-kolesterolet.
Les også: (+) Gro hadde forsøkt «alt» for å bli slank. Så kom fastlegen med et forslag
Gir stabilt blodsukker
Fibersorten betaglukan i havre, som er et oppløselig fiber, gjør at det tar lengre tid for glykosemolekylene å brytes ned og absorberes i tynntarmen.
Det betyr at det vil ta lengre tid for glykosemolekylene å komme ut i blodet. Det resulterer i at blodsukkerkurven blir jevnere og blodsukkertoppen ikke så høy. Dette påvirker også mengden av insulin i blodet, som blir jevnere og lavere.
Lettere å holde vekten
Å spise mer havre er en god idé for å holde seg mett lengre. Studier viser at mennesker som spiser en havrebasert frokost som regel spiser en bedre sammensatt lunsj enn andre. Forskere tror at havre øker metthetsfølelsen og metthetshormonene, og at det gjør at man får mindre appetitt.
Styrker immunforsvaret
Havre med sine mange gode egenskaper synes også å kunne hjelpe til med å utvikle, vedlikeholde og stimulere immunforsvaret og gjøre oss bedre rustet mot sykdommer. Blant annet har fibersorten betaglukan en effekt på immunforsvaret.
Senker blodtrykket
Havre bidrar også til lavere blodtrykk, og det synes å være en kobling mellom fiber i havre og hjerte- og karhelse.
Noen stoffer i havre gjør nemlig blodkarene mer elastiske, noe som gjør det vanskeligere for det dårlige kolesterolet LDL og triglyserider å sette seg fast i blodkarveggene. Og den spesielle fibersorten betaglukan i havre ser også ut til å ha en spesiell positiv effekt på høyt blodtrykk.
Les også: (+) Ned i vekt med helgekos
Bedre tarmflora
Ulike studier viser at havre har en positiv effekt på mage- og tarmhelsen. Man tror det har å gjøre med så vel fiber som de såkalte fytokjemikaliene i havre. Fytokjemikalier har et virus- og bakteriedrepende effekt og beskytter også cellene våre fra betennelser og oksidasjon. Og de påvirker immunforsvaret, forbrenningen og ikke minst tarmfloraen.
Forebygger hjerte- og karsykdommer
I havre finnes en rekke forskjellige fytokjemikalier, for eksempel avenantramider. De fungerer som en antioksidant og har en betennelsesdempende effekt.
Det kan hjelpe til med å redusere den kroniske betennelsen som oppstår ved livsstilsrelaterte sykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2, overvekt og metabolsk syndrom (samlebegrep som omfatter overvekt og økt mageomkrets, høyt blodtrykk, høye insulin-verdier og ugunstige nivå av fettstoffer i blodet).
Kilde: Kostholdseksperten Emma Lindblom