jordbær
Å spise jordbær kan gi deg flere helsefordeler
Forskere ba 35 friske menn og kvinner spise omtrent to porsjoner med jordbær daglig i to måneder. Resultatet er gledelig nytt for alle som elsker jordbær.
Å spise jordbær kan fremme kognitiv funksjon og forbedre kardiovaskulære risikofaktorer.
En enkel kostholdsendring hos eldre der de begynner å spise mer jordbær, kan ha ekstra god effekt, fordi jordbær inneholder hjertesunne elementer, inkludert folat, kalium, fiber, fytosteroler og polyfenoler, sier hovedforsker Shirin Hooshmand til nettstedet Health News.
Forskningsresultatene kom fram i en klinisk studie som ble presentert på Nutrition 2023, den årlige konferansen til American Society of Nutrition (ASN). Den er utført av forskere fra San Diego State University i USA.
– Det er ingen tvil om at jordbær er sunt og det er spennende resultater, sier Iselin Sagen, ernæringsrådgiver hos Opplysningskontoret for frukt og grønt, som har en mastergrad i samfunnsernæring.
Reduserer skadelig stress
35 friske menn og kvinner i alderen 66 til 88 år som spiste omtrent to porsjoner med jordbær daglig i åtte uker, deltok i forsøket. Studien var dobbeltblind og placebokontrollert.
Hver deltaker fikk enten et kontrollpulver eller 26 gram frysetørket jordbærpulver i åtte uker, tilsvarende to porsjoner jordbær hver dag. Forsøkspersonene ble servert jordbær i pulverform for at de ikke skulle vite hva de fikk, jordbær eller placeboulver.
– Forskningen viser blant annet at jordbærspising kan føre til økt antioksidantkapasitet. Det måler kroppens evne til å beskytte seg mot oksidativt stress, en biologisk ubalanse hvor kroppens naturlige produksjon av frie radikaler er økt, noe som igjen skaper stress som øker risikoen for å skade cellen, sier Hooshmand til nettstedet.
Ved å spise jordbær økte antioksidantkapasiteten med hele 10.2 prosent. Den kognitive funksjonen økte med 5.2 prosent, mens blodtrykket ble redusert med 3.6 prosent.
I tillegg ble testpersonene litt slankere. Midjemålet ble redusert med 1.1 prosent.
Dette kan imidlertid ha med å gjøre at de endret også andre ting i kostholdet under forskningsperioden, så det er vanskelig å slå fast at det var jordbærenes fortjeneste, ifølge forskerne.
Les også: Vibeke (49) hadde prøvd «alt» – så raste hun ned i vekt: – Folk får hakeslepp
Mange sunne elementer
Tidligere kliniske studier har koblet jordbærforbruk til fordeler knyttet til noen risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer, inkludert lavere blodtrykk og totalkolesterol og LDL-kolesterol (dårlig kolesterol).
– Designet på studien er utgangspunktet ganske bra, og sees på som «gullstandard» innen ernæringsforskning, men langtidsstudier i tillegg til slike kliniske studier er også nødvendig for å kunne si om noe kan ha en effekt over tid, sier, sier Sagen.
Hun mener det likevel kan være grunn til å møte studien med en viss skepsis, ettersom den ble finansiert av California Strawberry Commission.
Sammenhengen mellom inntak av jordbær og hjernens helse har også blitt grundig undersøkt i tidligere kliniske og befolkningsbaserte studier.
– Det finnes flere kliniske studier med jordbærpulver der man har målt ulike faktorer som kan påvirke kognisjon hos eldre.
– For å vite at det ikke er øvrige faktorer i kostholdet som de har spist utenom burde både forsøksgruppen og kontrollgruppen spist lik mat utenom også, men det har jeg ikke klart å finne ut om ble gjort i dette tilfellet.
Les også: (+) «Superpille» sendte Anne Marie ned 28 kilo. Det ble starten på et bedre liv.
God kilde til folat
Sagen forteller at en neve jordbær dekker hele 92 prosent av dagsbehovet for vitamin C, som er viktig for normal kollagendannelse, opptak av jern fra vegetabilske kilder og som bidrar til å opprettholde et normalt immunforsvar.
Bare en liten håndfull jordbær er altså nok.
– Vitamin C finner du kun i frukt, bær, grønnsaker og poteter og kroppen trenger tilførsel av vitaminet hver dag siden vitaminet er vannløselig og ikke lagres i kroppen, sier Sagen.
– Som det påpekes i studien, er jordbær også en god kilde til folat og fiber. Folat er blant annet viktig for normal psykologisk funksjon, for normal bloddannelse og bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Jordbær er også rik på kalium, slik som de aller fleste andre frukt og grønnsaker, og kalium bidrar til et normalt blodtrykk, forteller ernæringsrådgiveren.
Hun mener at en rekke matvarer sannsynligvis ville vist en lignende effekt hvis vi forsket på dem på samme måte.
– Kombinasjonen av ulike frukt og grønnsaker, og synergieffekten man får når man spiser et vidt spekter har nok større helsefordeler enn jordbær isolert. Hadde forsøket vært gjort på for eksempel brokkoli, kunne det vært at man ville fått mange av de samme resultatene, siden brokkoli også er en god kilde til folat og kalium.
Spis mye frukt og bær
Sagen sier at jordbær gir definitive helsefordeler, og at det kanskje også er plantestoffer i bær generelt som kan gjøre godt for kognisjonen.
– Jeg anbefaler å føle myndighetenes anbefalinger om minst 500 gram frukt og grønnsaker hver dag, halvparten av hver. Bær må gjerne inngå. Spis fargerikt og varier, da gir man kroppen en variasjon av forskjellige vitaminer og mineraler og plantestoffer, sier hun.
Hun slår fast at det må forskes mer på plantestoffer.
– Studier som isolerer enkeltmatvarer kan være en del av forklaringen på hvilke effekter de ulike næringsstoffene kan ha, sier hun.
Bra med fiber
– Bær generelt er også veldig fiberrikt. Noen har kanskje merket at det blir lettere å gå på do etter å ha spist mye bær, og det stemmer. Fiber binder vann, øker volum og gjør fordøyelsen smidig. Samtidig metter fiberrik mat, sier hun.
Jordbær inneholder i tillegg svært lite kalorier.
– Så om du koser deg med jordbær fremfor andre kanskje mindre sunne alternativer vil dette absolutt kunne være positivt for å enten gå ned i vekt om det er målet, eller opprettholde en normal vekt. Jordbær er rett og slett naturens eget sunne godteri, med helseeffektene på kjøpet.
Sagen sier at det er gjort litt for lite forskning på dette for å fastslå helt bestemt at jordbær kan ha alle disse helsefordelene.
– Men det er næringsstoffer i jordbær som kan påvirke både blodtrykk (kalium) og psykologisk funksjon (folat). Alle kan spise og nyte jordbær med den beste samvittighet.