Ny forskning:
Dette kosttilskuddet bremser aldring
Livsstil er viktigere for å oppnå et langt og sunt liv enn vi tidligere har trodd. Men to viktige næringsstoffer kan også spille en avgjørende rolle.

Vi blir eldre for hver generasjon som går, og sjansen for å leve til man er 100 år er nesten 30 ganger større for en som er født i dag, enn for en som ble født i 1924.
Samtidig øker sykdommer knyttet til livsstil, som hjerte- og karsykdommer, diabetestype 2 og kreft.
Stadig flere forskere er interessert i aldringens mysterier, hvilke faktorer som bestemmer hvor gamle vi blir, og hvordan helsen vår kan opprettholdes langt opp i alderdommen.
Forskningen taler sitt tydelige språk: Arvelighet spiller en viktig rolle for hvor lenge vi lever, og hvilke sykdommer vi rammes av.
Men hvordan vi lever, og hva vi spiser, utgjør en større forskjell enn vi tidligere trodde og kan ofte kompensere for arvelige risikofaktorer.
Kan forebygges
– Det pågår mye spennende forskning som viser at det er mye vi kan gjøre i hverdagen for å øke sjansene for å leve et langt og sunt liv, sier Trine Baur Opstad, biolog og forsker ved Hjertemedisinsk avdeling ved Universitetet i Oslo.
Verdens helseorganisasjon, WHO, anslår for eksempel at 75–80 prosent av alle dødsfall som skyldes hjerte- og karsykdommer, kan forebygges gjennom en sunnere og mer aktiv livsstil.
Livsstil er også i stor grad knyttet til sykdommer som diabetes og kreft.

– Kunnskapen om risiko- og helsefaktorer vokser hele tiden, og det er viktig at vi jobber aktivt med å formidle disse forskningsresultatene. Til syvende og sist handler det om å gi folk sjansen til å ta valg som på sikt kan føre til både et lengre og bedre liv, sier Opstad.
Hun har viet en stor del av forskningen sin til å kartlegge hvordan genene våre samhandler med andre faktorer som kan påvirke risikoen for å lide av for eksempel hjerte- og karsykdommer.
Som en del av forskningen har hun studert hvordan den ytterste delen av kromosomene våre, de såkalte telomerene, påvirker sykdomsrisiko og aldring.
– Telomerenes oppgave er å beskytte arvestoffet og kontrollere celledelingen, som er selve forutsetningen for liv, sier Trine Baur Opstad og fortsetter:
– Telomerene forkortes hver gang en celle deler seg og når til slutt et kritisk nivå der celledelingen bremses og cellen dør. Under visse omstendigheter forkortes telomerene raskere, og da kommer mange av sykdommene som vi forbinder med aldring og død.
Les også: Grepene som gir deg en bedre alderdom
Ingen tvil
For et par år siden fikk Trine Baur Opstad i oppdrag å studere hvordan spormineralet selen og det vitaminlignende koenzymet Q10 påvirker telomerer og dermed aldring.
Bakgrunnen var den store, svenske KiSel-10-studien og en rekke senere studier på det samme materialet.
De la grunnlaget for en inngående kunnskap om nøyaktig hvordan selen og Q10 kan redusere risikoen for å dø for tidlig av hjerte- og karsykdommer med så mye som 50 prosent.

– Vi analyserte blodprøver fra KiSel-10-studien, og det ble klart at deltagerne som tok selen og Q10, hadde mer «rest» av telomerene sine sammenlignet med deltagerne som fikk placebo.
– Nøyaktig hvordan disse mekanismene fungerer, gjenstår å se. Men en sannsynlig forklaring er at selen og Q10 fungerer som sterke antioksidanter som motvirker oksidativt stress og betennelse – faktorer som gjør at telomerer forkortes, som igjen akselererer aldringsprosessen i cellene. På denne måten kan cellenes «best-før-dato» skyves frem i tid, sier hun.
I dag vet vi at faktorer som langvarig stress, røyking, alkoholmisbruk, overdreven soling og skadelige miljøpåvirkninger kan bidra til for tidlig forkorting av telomerer.
Samtidig vet vi at tilskudd av selen og koenzym Q10 – næringsstoffer som mange eldre mangler – kan virke bremsende på aldringsprosessen og i det lange løp også føre til at vi lever lenger.
– Det fine er at det aldri er for sent å endre livsstil og sørge for at vi får i oss de næringsstoffene vi trenger – selv om det selvfølgelig er best å begynne å leve sunt tidlig i livet, sier Trine Baur Opstad.
Les også: (+) Gunhild ville stenge Norge helt under korona: – Stormen rundt meg har ennå ikke stilnet helt
Velg sunn mat
Geriater i Aleris, Øystein Fossdal er spesialist i alderssykdommer og i indremedisin. Han forteller at telomerer forkortes med alderen og at progressiv telomerforkorting fører til at cellen dør.
– Hyppigheten av telomerforkorting påvirker sannsynligvis personens aldringstempo, forklarer han.

Fossdal sier at røyking, eksponering for forurensning, mangel på fysisk aktivitet, fedme, stress og et usunt kosthold sannsynligvis øker den oksidative belastningen og hastigheten på telomerforkorting.
– For å bevare telomerer og forhåpentligvis redusere aldringshastigheten bør man spise sunt og ikke for mye, og inkludere antioksidanter, fiber, soyaprotein og sunt fett fra avokado, fisk og nøtter i kostholdet, sier han, og utdyper:
– Matvarer som blåbær, bringebær, plommer, epler og andre bær og frukt, grønnkål, spinat, gulrøtter, gresskar, tomater, rødkål og andre planter med sterke farger, røde bønner, svarte linser, fisk, som inneholder selen, nøtter, havre, te, kaffe, kakao og annen vitamin C-rik og E-rik mat er en god kilde til antioksidanter.
Disse kombinert med et middelhavskosthold som inneholder frukt, og hele korn kan bidra til å beskytte telomerer.
Bør være oppmerksom
– Generelt når det gjelder kosttilskudd skal man være oppmerksom på bivirkninger og symptomer på overdosering, det er spesielt viktig om det «kræsjer» med medisinene du bruker i dag, understreker Fossdal.
Han forteller at Q10 er et vitamin der K-analog kan interagere med warfarin (marevan).
–Samtidig bruk kan gjøre det vanskelig å innstille pasienten på antikoagulasjonsbehandling, og gi nedsatt effekt.
Selen finner man i sjømat, egg, kornprodukter, kjøtt, nøtter og frø, så de fleste får ifølge legen i seg nok selen i kosten.
– Øvre grense for daglig inntak er satt til 300 mikrogram selen. Q10 finner man i vanlig mat som eggeplomme, kjøtt av svin, storfe og kylling, brokkoli, samt andre grønnsaker, planteoljer (soyaolje, olivenolje og rapsolje), nøtter, frø og fet fisk, sier han.
Les også: Derfor sverger flere til dette på kjøkkenet: – Til en viss grad selvrensende
Kan avta med alderen
– Til tross for at Q10 er i vanlig mat, kan naturlige nivåer av Q10 i kroppen avta med alderen. Både selen og Q10, samt andre vitaminer og mineraler, er viktige for kroppen vår.
Han viser til den svenske KiSel-10 studien, der det deltok pasienter mellom 70 og 80 år som hadde lavt nivå av selen fra før.
– Derfor behøves det mer forskning for å se om de samme effektene vises hos andre deler av befolkningen, og for å kunne si med sikkerhet at tilskudd med selen og Q10 faktisk bremser aldringsprosesser.
Han understreker at kosttilskudd ikke er blant de viktigste tiltakene man må gjøre for å bremse aldring.
– Jeg tror man sikrer best mulig alderdom gjennom mosjon, variert sunt kosthold og å være sosial og ha det gøy med de man er glad i. I tillegg bør eldre, spesielt de med kroniske sykdommer, kontrollere vitaminer og mineraler jevnlig for å sikre at de har de nødvendige byggesteinene, slår han fast, og legger til:
– Jeg gleder meg til å følge forskningen til Trine Baur Opstad og andre videre, og være med på å sikre at eldre får best mulig helse og livskvalitet.