Trene når man er syk
Å trene når du er syk kan skade hjertet
Hvis du presser deg gjennom en treningsøkt i håp om at det skal tvinge sykdommen ut av kroppen, gjør du sannsynligvis det motsatte. Å trene når du er syk kan nemlig føre til hjertemuskelbetennelse.
– Hvis man trener når man er syk, kan man få hjertemuskelbetennelse, som kan føre til hjertestans eller plutselig hjertedød lenge etterpå, sier Katarina Steding-Ehrenborg.
Hun er lektor i helsevitenskap og dosent i eksperimentell klinisk fysiologi ved Universitet i Lund i Sverige, og har forsket på belastningen på hjertet i ulike sammenhenger.
Steding-Ehrenborg forteller at å trene når du er syk er like farlig å trene enten du er idrettsutøver eller en vanlig mosjonist.
– Vanlige forkjølelsesvirus som rhinovirus og koronavirus er lite tilbøyelige til å sette seg på hjertet, men når halsen kjennes litt sår og hodepinen kommer, er det umulig å avgjøre på egen hånd om dette er et virus som vil sette seg på hjertet eller ikke. Da er det bedre å la være å trene og vente til du er frisk, sier hun.
Hjertet belastes under trening
Hovedregelen er at hvis du har noen former for symptomer fra halsen og nedover, skal du ikke trene.
– Stoffskiftet i hjertemuskelen forhøyes under trening fordi hjertet arbeider ekstra hardt med å forsyne alle musklene med blod. Det innebærer at hjertet også er mer mottagelig for infeksjoner enn når du hviler.
Les også: Denne dietten bør du holde deg langt unna
I tillegg har enkelte eksperimentelle studier vist at høy fysisk aktivitet under pågående hjertemuskelbetennelse øker mengden mikroorganismer, øker vevskaden og mengden arrvev, og dermed øker risikoen for død.
Fraråder å trosse sykdomstegn
Katarina Steding-Ehrenborgs nye bok «Alle hjerter gleder seg» er en guide i hvordan vi kan ta bedre vare på hjertet vårt og leve lengre. Hun fraråder å trosse små sykdomstegn.
– Man bør droppe treningen når man har vondt i halsen, når man føler seg slapp og øm i kroppen, og når man har feber. Man bør rett og slett ikke øke pulsen. Når vi er syke, jobber hjertet ekstra hardt med å pumpe blod for å hjelpe kroppen med å forsvare seg mot virus. Det innebærer at hjertets egen forbrenning også er forhøyet, noe som gjør det mer mottakelig for infeksjoner.
Les også: Nok vann kan hjelpe deg ned i vekt
Hun forteller at du ikke nødvendigvis må holde deg helt i ro, men dette kommer an på hvor syk du er.
– Når du har feber og er slapp skal du du hvile, men om du bare har litt vondt i halsen kan du gjøre rolige aktiviteter, som for eksempel gå en tur eller gjøre yoga. Du kan ta opp treningen igjen når symtomene etter en forkjølelse er borte og du føler deg bra, men dersom du har hatt en hjertemuskelinflammasjon, må du undersøkes av lege før du kan klareres for trening, fastslår hun.
Stopp trening ved begynnende symptomer
Melina Magulas er fysisk trener og idrettsfysiolog ved Norges Idrettshøgskole. Hun sier også klart nei på spørsmål om man kan trene hvis man har virusinfeksjoner som forkjølelse og influensa.
– Det gjelder spesielt ved begynnende symptomer og underveis i sykdomsforløpet. Skal du ivareta helsen din best mulig venter du til du er har god allmenntilstand og i tillegg er helt frisk i luftveiene, sier Magulas.
Hun slår fast at selv om man kan føle seg ganske normal på dagtid, men hoster om natta og er mot slutten av en infeksjon, bør man droppe treningen.
– Du kan nok helt fint gjøre fysisk aktivitet, som å gå, ta husvasken og gjøre styrketrening på lett intensitet. Å trene med virusinfeksjon øker risikoen for tilstandene myokarditt og perikarditt, betennelse i henholdsvis hjertemuskelen eller hjerteposen.
Les også: Slik vet du at du har hjerteinfarkt
Fysisk trening øker riskoen
Virusinfeksjoner er også den vanligste årsaken til betennelse på hjerteposen, så fysisk trening ved virusinfeksjon øker risikoen.
– Når du trener eksponeres et større antall proteiner på hjertemuskelcellenes overflate, og disse fanger inn mikroorganismer som for eksempel virus. Et virus vil da lettere kunne feste seg på cellen og trenge inn og føre til betennelse i hjertemuskelen, sier Magulas.
– Når du er syk er kroppen i unntakstilstand og det er bedre at du tar det med ro noen dager ekstra etter sykdom for å være sikker, enn å starte for tidlig og kanskje få tilbakefall av sykdommen eller mer alvorlige tilstander som myo- og perikarditt, sier Magulas.