hva gjør leveren

12 grunner til at leveren er mye bedre enn dyre detox-kurer

Du trenger ingen dyre detox-kurer. Leveren din gjør jobben for deg.

LEVEREN RENSER KROPPEN: Leveren gjør en fantastisk jobb med å ivareta kroppen din.
LEVEREN RENSER KROPPEN: Leveren gjør en fantastisk jobb med å ivareta kroppen din. Foto: Getty Images.
Publisert

Visste du at leveren din vokser ut igjen dersom deler av den må fjernes på grunn av for eksempel kreft?

Leveren din gjør mye for kroppen. Vi har snakket med leverforsker Maja Thiele, lektor ved Syddansk Universitet og Odense Universitetssykehus.

Hun er lege ved avdelingen for mage-, tarm- og leversykdommer på sykehuset i Herlev, og gir oss 12 fakta om leveren du kanskje ikke kjenner til.

1. Man kan skjære bort halve leveren, og så vokser den ut igjen.

2. Leveren er et av de mest hardtarbeidende organene i kroppen vår, men også et av de mest hardføre. Den kan ofte reparere seg selv.

3. Leveren fungerer som et distrubisjonssenter for sukker og fett, og øker blodsukkeret i fasteperioder slik at blodsukkeret holdes stabilt.

4. Leveren veier ca. 1,5 kg. Det gjør den til kroppens nest største organ, etter huden.

5. Den bryter ned blant annet alkohol, medisiner, ulike hormoner og giftstoffer, og renser kroppen for dette helt av seg selv.

Les også: Dette bør du sjekke hos fastlegen

Kan utvikle fettlever av alkohol

6. Når det gjelder alkohol, blir det først brutt ned til et giftig stoff som heter acetaldehyd (etanol) og deretter til acetat, som er ufarlig. Leveren bruker acetat til å produsere enten energi eller fett. Leveren er hardfør, og så lenge du drikker alkohol med måte, kan den fint håndtere det. Men ved inntak av større mengder alkohol vil leveren akkumulere fett i cellene, og et langvarig og høyt alkoholinntak fører til at det ekstra fettet stresser levercellene slik at de begynner å dø.

Døde leverceller kan aktivere immunforsvaret og føre til at man utvikler fett­lever. Det kan i sin tur lede til skrumplever, som er en alvorlig sykdom.

Dersom du nøyer deg med et eller to glass alkohol om gangen, tar du godt vare på leveren din. Friske menn og kvinner har liten risiko for skadevirkninger dersom de drikker færre enn 10 standardglass alkohol pr. uke. Et standardglass tilsvarer for eksempel 50 cl øl, et lite glass vin eller 4 cl sprit.

Det er viktig å gi leveren pauser fra alkohol, slik at den kan lege seg selv. Du risikerer faktisk å utvikle fettlever dersom du har for vane å unne deg en halv flaske vin om kvelden, en drink før middagen, et glass hvitvin når du soler deg og lignende. Det jevnlige og stadige inntaket av alkohol fører nemlig til at leveren din aldri får pause.

Enkelte mennesker har også en «følsom» lever som ikke tåler så mye alkohol. Andre kan drikke ganske mye i årevis uten at det får noen store konsekvenser for leveren, men du kan ikke på forhånd vite hvilken type lever nettopp du har.

Les også: Linn Tyra traff mannen i sitt liv, Petter. To uker senere fikk de sjokkbeskjeden

Eget avgiftningsorgan

7. Leveren trenger ingen spesiell diett eller mirakelkost for fungere optimalt eller for å bli avgiftet. Leveren er kroppens eget avgiftingsorgan, og klarer utmerket å avgifte seg selv. Likevel elsker den et sunt og variert kosthold med massevis av fiber og grønt, og hvis du spiser mye av grove grønnsaker får du i deg både fiber og grønt samtidig.

Grove grønnsaker er for eksempel aubergine, blomkål, brokkoli, grønne bønner, grønnkål, gulrøtter, hvitkål, jordskokk, pastinakk, persillerot, pepperrot, purreløk, rosenkål, rødbeter, selleri, spinat og erter.

8. Lavkarbo kan fungere godt. Visse studier tyder på at det er veldig bra for leveren med et kosthold som er rikt på sunne fettstoffer og proteiner og har få karbohydrater. Men det er viktig at fettet hovedsakelig er plantebasert, for leveren liker ikke at du propper i deg for eksempel bacon.

9. Fruktose (fruktsukker) og glukosesirup (maissirup) med høy fruktoseinnhold kan også gi fettlever. Spesielt sukkerholdige drikker som brus inneholder disse sukkerartene, og det vil være veldig sunt for leveren din om du bytter ut brusen med vann.

10. Overvekt og diabetes type 2 øker risikoen for å utvikle fettlever. Opptil 75 prosent av overvektige personer har fettlever, men et vekttap på kun 10 prosent kan faktisk få leveren i balanse igjen.

Les også: (+) Er det greit å glede seg til livet etter barselpermisjonen?

Probiotika er godt for leveren

11. Tarmen og floraen av tarmbakterier har stått i fokus de siste årene når det gjelder helsespørsmål. Det er et tett samspill mellom leveren og tarmsystemet, og forskere undersøker fortiden om probiotika og fermentert mat, altså mat som har gjennomgått en gjæringsprosess som bryter ned sukker og stivelse er sunt for leveren.

Uansett skader det ikke om du får i deg for eksempel kefir, som inneholder probiotika, og er rik på en rekke forskjellige melkesyrebakterier.

12. Du kan ikke trene opp leveren din til å bli sterk og frisk, men ved å mosjonere kan du likevel indirekte styrke den. Mosjon forbedrer sukkerforbrenningen og lindrer også betennelsestilstander i kroppen generelt, og begge deler setter leveren din stor pris på.

Spesielt dersom du har en kronisk leversykdom er det viktig med trening. Alle typer trening fungerer, både styrke- og kondisjonstrening.

Denne saken ble første gang publisert 02/03 2022.

Les også