Geir Kåre ble lam etter en stupeulykke

– Jeg sa allerede som liten at jeg heller ville dø enn å bli lam

Geir Kåre Nyland var toppidrettsutøver, men etter en tragisk ulykke, er livet hans blitt totalt forandret. Nå deler han åpenhjertig om sin nye hverdag.

FIGHTER: MMA-utøver Geir Kåre Nyland ble lam etter en stupeulykke på Sørenga i Oslo i 2021.
Publisert

Geir Kåre Nyland (33) var en dedikert MMA-utøver (fullkontakt-kampsport) med en lidenskap for trening, kamp og fysisk mestring.

Dagene bestod av målrettede treningsøkter, adrenalinfylte konkurranser og en urokkelig tro på å stadig utfordre seg selv. Men i løpet av sekunder ble livet noe helt annet enn han hadde sett for seg.

En tragisk stupeulykke på Sørenga i Oslo 2021 gjorde ham lam fra livet og ned, og legene spådde at han aldri ville gå igjen. Livet hans, som tidligere handlet om å presse grenser i ringen, ble nå en kamp for å gjenvinne kontrollen over hverdagen.

– Jeg våknet opp til et mareritt, men bestemte meg raskt for én ting; jeg skulle ikke gi opp.

Geir Kåre forteller at han helt siden barndommen har fryktet å miste førligheten.

– Jeg sa allerede som liten at jeg heller ville dø enn å bli lam, forteller han ærlig.

STERK MENTALT: Da Geir Kåre våknet opp lam, var han fra første stund fast bestemt på ikke å gi opp.

TV 2-dokumentaren «Fighter»

I TV 2-dokumentaren «Fighter», som er aktuell på TV 2 i disse dager, får vi et nært og ærlig innblikk i hvordan en tidligere toppidrettsutøver tilpasser seg livet etter en livsendrende skade. Gjennom kameraets linser deler han både de mørkeste stundene og de små, men betydningsfulle seirene.

– Da vi startet med å filme dokumentaren, visste jeg ikke helt hva jeg bega meg ut på. Jeg ønsket å vise hvordan det er å leve med en slik skade. Jeg håper også jeg kan inspirere andre og sette ting i perspektiv, forteller han.

Gjennom den tøffe reisen har familien vært en viktig kilde til støtte og motivasjon.

– Jeg har hentet mye styrke hos familien, som alltid har vært der for meg. Uten dem hadde jeg ikke vært der jeg er i dag, forteller han.

Lillesøsteren Emma har spilt en avgjørende rolle. Etter ulykken flyttet hun inn hos Geir Kåre for å hjelpe ham i hverdagen.

– Før ulykken var det han som tok meg med på ting, men nå har jeg vært der for ham, sier Emma og fortsetter:

– Jeg er så ekstremt stolt av ham og hvordan han har taklet alt.

NÆRT FORHOLD: Her omfavner Geir Kåre og pappa Aikan hverandre i dokumentarserien.

For Emma er Geir Kåre en stor inspirasjon.

– Han har vært gjennom så mye, men har aldri sluttet å kjempe. Han er virkelig en fighter, sier hun med varme i stemmen.

Les også: Det siste Robert tenker er «dette kan ikke gå bra»

VIKTIG STØTTE: Familien Nyland har tette bånd. Lillesøster Emma flyttet inn hos Geir Kåre like etter den fatale ulykken. 

Kampen mot Oslo kommune

En av utfordringene etter ulykken har vært Geir Kåres kamp mot Oslo kommune for å få erstatning. Han har tidligere vunnet i tingretten og i Borgarting lagmannsrett, men saken er nå anket til Høyesterett.

– Det har vært og er en utmattende prosess. Jeg skulle ønske at ingen andre måtte gå gjennom det samme.

Til tross for motgangen, nekter han å gi opp. Kampen har lært ham mye, men han håper at fremtiden kan bli enklere for andre i lignende situasjoner.

– Det er tøft å stå i, men jeg vet jeg kommer styrket ut av det.

TOPPTRENT: Før ulykken skjedde, var Geir Kåre en topptrent MMA-utøver med mange seire.

Les også: (+) Jeg vil aldri glemme synet som møtte meg hjemme

Gjør det beste ut av livet

– Jeg kan ikke få tilbake alt jeg hadde før ulykken, men jeg kan fortsatt gjøre det beste ut av livet, poengterer han bestemt.

TILBAKE PÅ ULYKKESSTEDET: Idrettsprofilen kjemper mot Oslo kommune for å få erstatning etter ulykken. Nå skal saken opp i Høyesterett. 

Geir Kåres historie er en påminnelse om at livet kan ta uventede vendinger, men også om at styrke kan komme i mange former.

– Livet er annerledes nå, men det betyr ikke at det ikke kan være bra, understreker han.

– Så hvordan har du det nå?

– Når folk spør meg om det, får jeg en metafor i hodet: Et tre, der noen av grenene er fylt med grønne blader, mens andre greiner er visne. Det er mange kamper som må kjempes, men til syvende og sist har jeg det bra.