Behandling av vanlige plager

11 helt vanlige plager – og hvordan du blir kvitt dem

Helt vanlige plager - og veldig plagsomme!

FOTSOPP: Hvis det blir liggende fuktighet mellom tærne, kan det lett oppstå fotsopp.
FOTSOPP: Hvis det blir liggende fuktighet mellom tærne, kan det lett oppstå fotsopp. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com
Sist oppdatert

Kroppen din er en komplisert organisme som gjennom livet vil være vertskap for mange ulike plager, sykdommer og skavanker.

Mens alvorlige sykdommer selvfølgelig må behandles hos lege, er det mange små plager man kan hanskes med selv.

Noen av tilstandene vil du, hvis du er uheldig, ha med deg hele livet, mens andre kan du bli kvitt for godt dersom du behandler de på riktig måte.

Under finner du en guide til 11 vanlige plager og tilstander, med informasjon om hvordan du best kan behandle dem, enten hos legen eller hjemme med remedier fra apoteket.

Husk at det ikke er flaut å oppsøke lege, og at det ofte er lettere å bli kvitt for eksempel lus, vorter og fotsopp dersom man kommer i gang med behandlingen tidlig.

Fotsopp

Fotsopp kommer av at dermatofytter, en type sopp, infiserer huden mellom tærne. Fotsopp trives godt i fuktig miljø, og er vanligst hos unge voksne og idrettsutøvere. (se bilde øverst i artikkelen)

— Mitt inntrykk er at det er vanligst blant menn, fordi de ofte svetter mer på beina, sier fotterapeut Borge.

Viktig å holde seg tørr

Hun ser ikke mye fotsopp hos sine pasienter, men understreker viktigheten av å holde seg tørr på føttene både for de som har fotsopp, og også for å forebygge.

— Tørk veldig godt mellom tærne etter dusj og bad. Hvis det blir liggende fukt mellom tærne, er det lett at det oppstår fotsopp, sier hun.

Soppdrepende krem som gjelder

Har du først fått sopp er det soppdrepende krem som gjelder, ifølge Helseleksikonet.no:

"Dersom fotsoppen har spredt seg til resten av foten, behandles man i to uker. I kompliserte tilfeller der huden har dype sprekker med bakterieinfeksjon, eller lokalbehandling med krem ikke har fungert, gis soppdrepende medisin som tablettkur i en til fire uker. Hvis man i tillegg har bakterieinfeksjon, gis antibiotika".

— Pasienter med diabetes som får kraftig utbrudd av fotsopp bør oppsøke lege på grunn av infeksjonsfare, oppfordrer Borge.

Les mer om fotsopp her

BEHANDLING MOT LUS: Hodelus kan behandles med lusemiddel, barbering eller kjemming av hår.
BEHANDLING MOT LUS: Hodelus kan behandles med lusemiddel, barbering eller kjemming av hår. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Lus

Hodelus er små lus som lever i hodebunnen til mennesker. Den gir kløe i hodebunnen, men dersom det er første gang en person har lus kan det da ta opp til flere uker før denne kløen merkes.

Smitten skjer ved at lus kryper fra en person til en annen og er ikke et tegn på dårlig hygiene. Det skriver Helsenorge på sine sider.

Hodelus kan behandles med lusemiddel, barbering eller kjemming av hår.

— Det vanligste er å bruke lusekam i kombinasjon med et lusemiddel. Lusekammen hjelper til å fjerne lus og egg fra håret og hodebunnen.

Det sier Inger Johanne Kjelsen, farmasøyt for Sykehusapotekene Oslo.

—Lusemidlene påvirker lusene direkte ved å kvele dem eller påvirke nervesystemet slik at de dør, fortsetter hun.

Les også: Christine (31) tilbrakte 14 år på psykiatriske institusjoner – på grunn av misforståelser

Lusemiddel kun når lus er oppdaget

Malation og permetrin er begge virkestoffer i legemidler som kan kjøpes reseptfritt ved norske apoteker. Hos gravide kvinner, og barn under to år, skal malation ikke brukes, men permetrin. Malation kan imidlertid brukes av kvinner som ammer.

Du skal likevel ikke bruke disse midlene med mindre du har påvist lus.

— De behandlende lusemidlene skal man kun bruke dersom man har sett lus eller egg i håret. Hvis man er redd for å få lus fordi det går lus på skolen, i barnehagen eller et familiemedlem har lus, så kan man bruke en forebyggende spray i håret. Sprayen har effekt i opptil syv timer, sier Kjelsen.

Hun forteller at feil bruk av slike midler i verste fall kan gi resistensutvikling hos lusene slik at de blir vanskeligere å bli kvitt i fremtiden.

— Hvis man ønsker å være føre var er lusekam og den forebyggende sprayen veien å gå, sier farmasøyten.

Det er viktig at bruksanvisning følges nøye og at samtlige i familien og omgangskretsen som kan være smittet behandles samtidig. Dette for å hindre at man blir smittet igjen.

Kjelsen minner om at at lusekurer skal gjentas etter ca. 1 uke. Dette er viktig for å ta knekken på eventuelle lus og egg som overlevde første runde.

Barbering er en mulighet

Ifølge Helsenorge overlever ikke lus i hår som er kortere enn en halv centimeter. Barbering kan derfor være en enkel behandling mot lus, spesielt hos mindre barn.

Det kan være greit å vite at lus vil kravle rundt i det håret som er klipt av samt at noen lus kan holde seg fast i stubber på hodet. Bruk derfor en lusekam for å fjerne disse.

Barn kan gå på skole og barnehage som vanlig, men det skal informeres om at barnet er smittet. Andre som har vært i nærkontakt med en smittet, skal undersøkes for hodelus.

Les mer om lus her.

Vorter

VORTER: Vorter går bort av seg selv, men at det kan ta flere år.
VORTER: Vorter går bort av seg selv, men at det kan ta flere år. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Vorter er utvekster på huden og forårsakes av virus. Fordi mange blir immune med årene er slike vorter mer vanlig hos barn enn voksne, skriver Helsenorge på sine sider.

Fotvorter smitter vanligvis i offentlige lokaler der man går med bare føtter, for eksempel i fellesdusjer og garderober.

— Vorter skyldes et virus og overføres direkte eller indirekte gjennom berøring med gjenstander. Vorter opptrer typisk under føttene og på hendene, sier Birgitte Bjørntvedt Øie, allmennlege hos Centrum Fastlegegruppe.

På fingrene og føttene kommer vortene av at humant papillomavirus (HPV) infiserer hudcellene i disse områdene. Hudcellene som er infiserte begynner deretter å dele seg.

Unngå å bli smittet

Øie forteller videre at det er grep man kan ta for å forhindre å bli smittet av disse virusene.

—Du bør unngå å ta på vorter og du bør bruke badesko på steder hvor det er mange som går barbent, for eksempel i svømmehaller og gymgarderober. For å unngå å smitte seg selv er det også viktig å vaske hendene godt etter at man har tatt på vortene sine, sier legen.

Hun forklarer at vorter går bort av seg selv, men at det kan ta flere år.

—Vorter som sitter på fotsålene kan bli smertefulle og ubehagelige. De kan også oppleves kosmetisk skjemmende, fortsetter hun.

Øie forteller at det fint går an å forsøke med behandling hjemmefra.

—Hvis vortene ikke er så store kan du forsøke å behandle dem selv ved å skrape dem ned og deretter påføre vortemiddel som man får kjøpt på apoteket, sier hun.

Tørr og hard hud på vorten bør bløtgjøres og files bort før påføring, slik at vortemiddelet kommer direkte på vorten.

En hinne vil etterhvert dannes, og denne fjernes en til to ganger i uka. Behandlingen kan ta opptil flere måneder.

Les også: Sy­ke­plei­e­ren stål­set­ter seg og gir henne dødsdommen, men Mari bare ler: – Det var det jeg viss­te!

Frysebehandling av vorter

Det er imidlertid ikke alltid at behandling med vortemiddel er godt nok. Da kan du oppsøke lege og få frysebehandling.

Det finnes også frysebehandlinger som kan kjøpes på apotek og utføres hjemme, men disse vil ikke gi samme effekt som hos lege.

Det finnes også andre behandlingsformer man kan forsøke for å kvitte seg med vorter.

— Vortene kan også behandles ved at det injiseres et stoff i vorten eller at det smøres på en antivirusmedisin. Det må som regel utføres av hudlege, sier allmennlegen.

Les mer om vorter her.

Inngrodd tånegl

Inngrodd tånegl kan ramme de fleste, og er spesielt vanlig hos de som ikke klipper neglene, men som heller river de rett av.

— Det er også slik at negler som blir for tykke lettere gror ned i huden. Det er mye som sitter nede ved neglen som vil hope seg opp og presse på om man ikke steller føttene regelmessig. Blant annet forhornet hud og neglerester.

Det sier Gøril Skipnes Borge, fotterapeut ved Ila Hud- og fotklinikk.

BEHANDLING AV INNGRODD TÅNEGL: Du kan forsøke å behandle inngrodd tånegl selv.
BEHANDLING AV INNGRODD TÅNEGL: Du kan forsøke å behandle inngrodd tånegl selv. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com

Klipp rett av

Fotterapeuten anbefaler regelmessig stell av føttene for å forebygge inngrodd tånegl.

— Klipp alltid neglen rett over. Du kan eventuelt runde hjørnene litt, eller file, sier hun.

Har du først fått inngrodd tånegl kan du ifølge Helseleksikonet forsøke å behandle selv ved å klippe neglen rett av, samt bruke romslige sokker og sko som lufter.

Det oppgis også at grønnsåpebad kan hjelpe med å helbrede inngrodd tånegl, men det vil ikke fotterapeuten anbefale.

— Grønnsåpe har en ph-verdi på 10, og tørker ut huden. Det er bedre å bruke en mildere såpe som er mer skånsom mot huden, forteller hun.

Det er hjelp å få

Har du fått en betennelse i tåen, anbefaler Helseleksikonet at du behandler med betennelsesdempende krem eller antibiotika i tablettform.

Autoriserte fotterapeuter, som Borge, kan også bruke en slags metallstang som vil hjelpe til med å rette ut neglen, slik at den gror over huden og ikke inn i den. En spangeplate kan også brukes for å løfte neglens ytterkanter.

Det er imidlertid ikke alltid at ovennevnte behandlinger har effekt.

— I verste fall må du til kirurg for å få fjerne litt av negleroten på den siden hvor den gror ned, sier Borge.

Det kan også, i enkelte tilfeller, være aktuelt å fjerne hele neglen kirurgisk.

Les mer om inngrodd tånegl her.

BEHANDLING AV KVISER: Behandlingen er litt ulik avhengig av om det er ungdommer/tenåringer som rammes eller om det er voksne.
BEHANDLING AV KVISER: Behandlingen er litt ulik avhengig av om det er ungdommer/tenåringer som rammes eller om det er voksne. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com

Kviser

Ifølge Helseleksikonet rammer akne og kviser på et eller annet tidspunkt 80 prosent av de mellom 11 og 30 år.

For de som er hardest rammet, kan ubehandlet kvisedannelse føre til arrdannelse, depresjon og sosiale problemer.

Ulik behandling

Behandlingen mot kviser er litt ulik avhengig av alder hos den som er rammet.

For ungdommer kan følgende behandlinger være aktuelle:

— Basiron, Epi Duo og Differin er stoffer som demper betennelse og motvirker tilstoppinger i utførselsganger. Dalacin reduserer bakterieaktiviteten.

Det sier hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken.

Ifølge hudlegen kan tetracyclin/tetralysaltabletter, som er et antibiotikum, brukes.

— Hvis det er veldig ille, og ikke noe annet hjelper, er isotretinoin- tabletter aktuelt. Det blir mer aktuelt jo mer utbredt plagene er og jo lengre de varer, sier han.

Men også voksne får kviser.

Da er det oftere aktuelt med isotretinoin, som ifølge Langeland har dokumentert virkning på akne/kviser hos voksne.

Legemiddelet kan imidlertid, ifølge Helseleksikonet, gi alvorlige bivirkninger og føre til fosterskader hos gravide.

Kremer kan være nok for milde plager

Helsenorge skriver på sine sider at det finnes mange ulike kremer og geler med retinoider som kan være tilstrekkelig i behandling mot milde plager. Noen får du reseptfritt og andre kan du få på resept av lege.

De fleste merker bedring etter noen uker med slik behandling, men noen kan få bivirkninger som rød eller flassende hud. Slike kremer og geler gjør også huden mer ømfintlig for sollys og solbrenthet.

Les mer om akne og kviser her.

MUNNSÅR: Det finnes produkter som kan forkorte infeksjonen noe.
MUNNSÅR: Det finnes produkter som kan forkorte infeksjonen noe. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com

Munnsår

Munnsår skyldes en infeksjon med herpesvirus og sårene kan være svært smertefulle. Trøsten er at de normalt ikke er farlige, og går som regel tilbake av seg selv i løpet av sju til ti dager uten behandling.

Kan forkorte utbruddet

Det finnes likevel produkter som kan forkorte forløpet noe.

— Zovirx/ vectavirsalve kan hjelpe dersom det påsmøres ved tidligere symptomer. Tilsvarende i tablettform, zovirax/valtrex, kan tas tidlig ved utbrudd, eller brukes forebyggende for dem som er mest plaget, forteller hudlege Langeland.

Han understreker at det er viktig å bruke sårsalve på munnsårene for å unngå å få en bakterieinfeksjon (brennkopper) i tillegg.

For at utbruddene skal bli så få som mulig for den som er smittet av viruset, har hudlegen følgende råd:

— Ha tabletter tilgjengelig ved nye utbrudd. Eventuelt kan du benytte en tablett daglig forebyggende når du mistenker at nye utbrudd kan komme, eller når det er spesielt ubeleilig, tipser han.

Bør beskytte leppene

Du bør beskytte leppene mot sterkt sollys for å forebygge utbrudd, for eksempel ved å benytte leppepomade med høy solfaktor.

Videre er god håndhygiene viktig for å forebygge forkjølelse og for å hindre smittespredning når man først har fått munnsår.

Ettersom viruset overføres når man har utbrudd bør man unngå å kysse personer som har utbrudd av munnsår. Man bør også unngå munnsex fordi viruset da kan overføres og gi smertefulle sår på kjønnsorganene.

— Utløsende faktorer for senere hepesutbrudd er stress, UV-lys og mekanisk irritasjon som for eksempel kyssing, sier hudlegen.

Les mer om munnsår her.

Neglsopp

Neglesopp er ufarlig og trenger ikke behandling, men man kan få behandling dersom soppen er bekreftet og symptomene er plagsomme.

Den smitter ikke til andre mennesker, men kan smitte til andre negler.

— Neglesopp bekreftes med en dyrkningsprøve hos legen, forklarer Borge.

Symptomer kan være gulbrun, misfarget og tykk negl.

— Neglesopp kommer ofte av for trange sko, eller at neglen har fått en skade. Det kan også skyldes sirkulasjonssvikt i føttene når man blir eldre, forklarer Borge.

NEGLESOPP: Man kan få behandling dersom neglesopp er bekreftet og symptomene er plagsomme.
NEGLESOPP: Man kan få behandling dersom neglesopp er bekreftet og symptomene er plagsomme. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com

Vanskelig å bli kvitt

Neglesopp er veldig vanskelig å bli kvitt og Borge forteller at hun har hatt pasienter som tilsynelatende har blitt kvitt soppen, men som opplever at den blusser opp igjen etter en tid.

— Man kan gå til lege og få en tablettkur, men noen vegrer seg på grunn av de mulige bivirkningene tablettene har, sier Borge.

Langvarig behandling

Lokalbehandling kan i noen tilfeller være effektivt hos barn. Uansett kur, så er behandlingen langvarig; 6-12 måneder for lokalbehandling og 12 uker for tablettkuren.

Regelmessig stell av føttene kan bidra til å holde neglesoppen i sjakk.

— En fotterapeut kan hjelpe ved å slipe ned neglen og rense godt. Om du går jevnlig til fotbehandling vil du kunne sørge for at det ikke blir verre. Det finnes også ulike lakker og medikamenter på apoteket, men de kurerer sjelden neglesopp helt, sier fotterapeuten.

Les mer om neglesopp her.

Skabb

Skabb gir intens kløe og utslett på kroppen hos personer som vanligvis er hudfriske. Utslettet består ofte av kloremerker, og kløen blir verre etter leggetid.

Skabben smitter ofte ved nær og gjentatt kontakt og smitter også lett ved seksuell kontakt.

BEHANDLING AV SKABB: For å bli kvitt skabb må man gjennomgå medikamentell behandling.
BEHANDLING AV SKABB: For å bli kvitt skabb må man gjennomgå medikamentell behandling. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com

Dersom man mistenker skabb bør fastlegen oppsøkes for en undersøkelse. Hvis skabb påvises er det nødvendig med behandling som kan ta livet av midden. Det skriver Helsenorge på sine sider.

Hudlege Langeland forteller at skabb i dag har utviklet seg til å bli en hyppig sykdom i Norge, mest blant ungdom. Ofte spres imidlertid skabben til hele familien.

— Mens skabbmiddelet Nix tidligere var svært effektivt og kurerte de fleste, er det blitt utbredt resistens blant skabb i Norge slik at dette middelet svært ofte gir behandlingssvikt, forteller hudlegen.

Alle i husstanden må behandles samtidig

Førstehåndsmiddelet for behandling av skabb er derfor nå blitt Benzylbenzoat 20%, markedsført som Tenutex.

— Middelet skal smøres grundig på i 2-3 fortløpende omganger bortsett fra ansikt hode. Deretter skal man dusje etter 12 timer og gjennomgå ny behandling etter 8 dager, sier hudlegen.

Han understreker også at hele husstanden må behandles samtidig. Behandlingen må også gjentas hvis man ikke blir bra.

— Da benyttes Tenutex igjen, i tillegg til Ivermektin- tabletter, også kjent som Scatol. Disse tablettene er dyre og godkjent på blå resept, fortsetter han.

Les også: Merethe var den som fikset alt – midt under middagsselskapet merker hun at noe er alvorlig galt

Behandling av tekstiler

Allmennlege Øie forklarer at også tekstiler du har vært i kontakt med må behandles.

— Sengeklær, håndklær og tøy som har vært i kontakt med huden må vaskes på 60 grader. Tekstiler som ikke tåler dette kan legges i en pose i fryseren i et døgn eller henges ut til lufting og deretter henges bort. Skabbmidden dør etter et par timer uten hudkontakt, sier hun.

Selv om behandlingen er vellykket, kan kløen vare så lenge som 4-6 uker etter behandling. Fuktighetskrem og eventuelt milde kortisonkremer kan brukes lokalt dersom kløen er plagsom.

Smittefaren etter behandling er veldig lav, og barn kan gå i barnehage og på skole dagen etter behandling.

Les mer om skabb her.

Mollusker

Mollusker viser seg som små, runde blemmer eller knuter i huden, med et lite søkk på toppen. De er vanligst hos barn i alderen to til fem år, og smitter lett ved nærkontakt.

Ifølge Øie er mollusker ufarlige, og krever vanligvis ingen behandling.

— Som regel vil de gå tilbake av seg selv etter seks til ni måneder, men av og til kan det ta opptil et par år, forteller hun.

MOLLUSKER: Mollusker ufarlige, og krever vanligvis ingen behandling. 
MOLLUSKER: Mollusker ufarlige, og krever vanligvis ingen behandling.  Foto: Jon Langeland, Hudklinikken.

Kan behandles hos lege

Hun forklarer videre at det kan være aktuelt å behandle mollusker dersom hudforandringene oppleves kosmetisk skjemmende, eller at de gir plager i form av kløe eller ubehag.

— Behandlingen foregår hos lege og består i at man pirker bort innholdet i midten av mollusken med en sprøytespiss etter at man har bedøvet huden med en krem. De kan også fryses bort og det finnes også medikamenter som kan smøres på molluskene, sier Øie.

Slike behandlinger kan være smertefulle. Derfor bør spesielt barn behandles med lokalbedøvelse som emla- krem eller plaster i forkant.

Les mer om mollusker her.

PIGMENTFLEKKER: Hvorvidt pigmentflekkene er permanente eller ikke, avhenger av hva slags pigmentflekker det er.
PIGMENTFLEKKER: Hvorvidt pigmentflekkene er permanente eller ikke, avhenger av hva slags pigmentflekker det er. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix.

Pigmentflekker

Pigmentflekker er mørke flekker i huden som blant annet kan komme i forbindelse med graviditet og p-pillebruk, og som forsterkes av sol.

Hvorvidt pigmentflekkene er permanente eller ikke, avhenger av hva slags pigmentflekker det er.

— Enkeltstående pigmentflekker forårsaket av sollys hos personer over 40 år kan for eksempel fryses bort. Symmetriske pigmenteringer i ansiktet hos kvinner som har vært gravide eller bruker p-piller er som regel forårsaket av hormoner, og kan derfor være vanskelige å bli kvitt, sier hudlege Langeland.

Det finnes imidlertid kremer for å bleke disse, som kremer med hydroquinone eller andre blekende stoffer, men ifølge hudlegen hjelper de ikke alltid.

Vær forsiktig med sol

For å forebygge pigmentflekker, anbefaler hudlegen å bruke høy solfaktor, samt være forsiktig med kombinasjonen p-piller og soling, spesielt på våren.

Pigmentflekker som allerede har kommet i huden, kan ikke reverseres ved solbeskyttelse, men du kan redusere videre utvikling.

Laserbehandling kan eventuelt være en alternativ behandling. Dersom du er gravid kan det være nyttig å vite at man sjelden starter slik behandling under graviditet.

Les mer om pigmentflekker her.

FLASS: Flass er et vanlig problem, og oppstår gjerne når hodebunnen blir for fet.
FLASS: Flass er et vanlig problem, og oppstår gjerne når hodebunnen blir for fet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Flass

Flass er et vanlig problem, og oppstår gjerne når hodebunnen blir for fet.

Her er det mye du selv kan gjøre og du får blant annet kjøpt sjampoer som er spesielt egnet for de som flasser.

Farmasøyt Kjelsen forteller at det finnes flere alternativer hos apotekene.

— Det finnes fuktighetsgivende geleer, sjampo og balsam for flass i hodebunnen. Det er viktig å bruke milde produkter som ikke irriterer hodebunnen, men som allikevel jobber med årsaken til flasset. Både tørr hodebunn og soppinfeksjon i hodebunnen vil kunne gi flass og produktene du får på apoteket hjelper for dette, sier hun.

Les også: Dette skjer med forbrenningen om du spiser på kvelden

Fjern flasset før behandling

Er du plaget med store mengder flass, fjern flasset før du starter behandling. Dette fordi hudrestene hindrer stoffene i å nå frem til sitt virkested.

For å fjerne skorper og rester av hud anbefales det at du bruker varm olivenolje eller sjampo som inneholder salisylsyre.

I noen tilfeller kan det være vanskelig å bli kvitt flasset, og man trenger da legehjelp. Blant annet kan eksem være årsaken og her er seboreisk eksem det vanligste.I disse tilfellene vil legen skrive ut steroidekrem eller -sjampo, gjerne sammen med et soppdrepende middel.

Kjelsen bekrefter dette.

— Ofte er det en soppinfeksjon som gir flass, og flassjampoer påvirker og hemmer denne soppen. Ved daglig bruk vil man kunne redusere mengden sopp og dermed mengden flass, sier hun.

Mye du selv kan gjøre

Bruk av færre hårprodukter, sunt kosthold og regelmessig hårvask med sjampo, kan være livsstilsvaner som kan hjelpe til med å forebygge flass. Redusert stressnivå og sol kan også hjelpe.

Vær oppmerksom på at noen produkter mot flass inneholder selensulfid som kan føre til misfarging av hår og hodebunn.

Man bør ikke farge, bleke eller rette håret når man bruker produkter som inneholder selensulfid.

Les mer om flass her.

Denne saken ble første gang publisert 20/04 2015, og sist oppdatert 06/01 2021.

Les også