Halsbrann

Følger du disse rådene blir du raskt kvitt halsbrann

Det svir, brenner og kan gi dårlig ånde. Her er de beste tipsene mot halsbrann og sure oppstøt.

HALSBRANN: Halsbrann og sure oppstøt er fryktelig ubehagelig. Følger du disse tipsene kan du slippe unna det hele.
HALSBRANN: Halsbrann og sure oppstøt er fryktelig ubehagelig. Følger du disse tipsene kan du slippe unna det hele. Foto: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

Halsbrann kan være en svært ubehagelig opplevelse.

– Det er mye som kan forårsake halsbrann. For eksempel at muskelen som stenger av området øverst i magesekken ikke fungerer optimalt og gjør at syre fra magesekken kommer opp i spiserøret, forteller Hanne M. Andersen, fagdirektør i Apoekforeningen.

– Det kan også komme av magesår, høyt alkoholinntak, kosthold med for eksempel store fete måltider, slik som i julehøytiden, og matretter som kan irritere mageslimhinnen, som kaffe, sitrusfrukter og sterke krydder, sier hun.

Hun forteller at gravide er langt mer utsatt for halsbrann, spesielt i siste del av svangerskapet.

– Det kommer som følge av press på magesekken fra fosteret som tar plass, forklarer Andersen.

Les også: 12 grunner til at leveren er bedre enn dyre detox-kurer

Små måltider

En viktig del av fordøyelsen skjer i magen. Her blandes maten med magesyre og visse fordøyelsesenzymer, som er med på bryte ned og finfordele maten ytterligere.

– Mage­syren er svært sterk, og virker like etsende som batterisyren du finner i bilbat­terier, sier ernæringsfysiolog og cand.scient Gunn Helene Arsky.

Hun forteller at magesekken produserer magesyre tilpasset hvor mye og hva slags mat du har spist.

– Kjøtt, fisk og annen proteinrik mat krever mye magesyre for å fordøyes. Magesekken er dekket av et tykt slimlag som er beregnet på å tåle magesyren. Det er ikke spiserøret.

Arsky forteller at dersom du spiser små måltider, med mindre fet og proteinrik mat, kan det redusere risikoen for sure oppstøt.

– Magesekken trenger ikke å produsere så mye magesyre når det er mindre protein å fordøye. Mindre fett gjør at maten går raskere ut i tarmen, og et lite måltid gjør at magesekken ikke utspiles slik at syren kommer opp i spiserøret.

Urter og te

Du har kanskje hørt at peppermynte, både friske urter og te, er bra for fordøyelsen? Det gjelder ikke de som sliter med sure oppstøt.

– De viktigste stoffene i peppermynte er mentol og menthone. Dette er to sterke eteriske oljer som gir peppermynte god duft og peppermyntedrops god smak. På laboratoriebenken har peppermynte vist seg å ta knekken på både bakterier og virus, og de får magesekkveggen til å slappe av, forteller Arsky.

Nettopp derfor er peppermynte uheldig ved sure oppstøt. Lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret slapper så mye av at mageinnholdet kommer opp i spiserøret.

– Velg heller fennikelte for en rolig mage, og frisk rosmarin der du ville brukt frisk peppermynte.

Les også: D-vitamin kan avgjøre hvor syk du blir av covid-19

Kutt ut kulsyre

Mange opplever at brus og mineralvann med kullsyre forverrer symptomene ved sure oppstøt. Ikke bare er drikken syrlig i seg selv, boblene øker trykket i magesekken idet du drikker den.

Forskning viser at kullsyreholdig drikke fører til en svært kortvarig senkning av PH i spiserøret akkurat i det øyeblikket drikken passerer.

I tillegg kan kullsyreholdige drikker føre til en forbigående reduksjon i trykket i spiserørsklaffen, den som skiller magesekken fra spiserøret.

– Men forskerne finner ingen sikre bevis for at kullsyreholdige drikker direkte forårsaker sure oppstøt og skade på spiserøret. Kjenn derfor etter om du føler deg bedre uten kullsyreholdige drikker. Kjenner du ingen forskjell, trenger du ikke endre på vanene dine, sier Arsky.

SYRLIG: Enkelte drikker kan forårsake sure oppstøt.
SYRLIG: Enkelte drikker kan forårsake sure oppstøt.

Vektnedgang og halsbrann

Det er vanlig å slite med sure oppstøt i sammenheng med fedme.

– I en artikkel fra 2013 skriver to forskere fra gastroenterologiskseksjon ved Temple University School of Medicine at det også er vanlig med komplikasjoner som følge av langvarig, kroniske sure oppstøt. De henviser til refluksøsofagitt og Barretts øsofagus – begge tilstander der slimhinnen i spiserøret forandres, beskriver Arsky.

Hun forklarer at de som har eplefasong, der livvidden er støtte enn hoftevidden, ser ut til å være mest utsatt for sure oppstøt.

– Den gode nyheten er at denne formen for overvekt, er «lettest» å bli kvitt. Når det gjelder fett som lagres på lår og sete, er magefettet mer reaktivt, og lar seg lettere påvirke av en livsstilsendring med mindre og sunnere mat og mer fysisk aktivitet.

Les også: (+) Sønnen min har fem barn med fem kvinner. Han vet ikke hva jeg har gjort med arven hans

Tekstiler som strammer

Om du sliter med sure oppstøt, er klærne du har på deg, verdt å se nøyere på. Bukselinninger, BH-stropper eller kjoleliv som strammer rett under brystet, klemmer på magen og kan gi deg sure oppstøt.

– Velg derfor klær med løs passform, knepp opp en knapp om det trengs, og la magen få plass til å arbeide i fred. Det samme gjelder på natten – magen trenger plass til å jobbe. Bygg deg opp med flere myke puter under bryst og hode, slik at mageinnholdet holder seg i magen og ikke flyter tilbake i spiserøret, råder ernæringsfysiologen.

Magesår til besvær

Magesår er sår i slimhinnen i selve mage­sekken eller øverst i tolvfingertarmen. I løpet av de siste ti årene har man funnet ut at de fleste magesår skyldes en bakterie som heter Heliobacter pylori.

– Acetylsalisylsyre og smertestillende midler som ibuprofen kan imidlertid også gi magesår ved langvarig bruk. Magesår kjennetegnes ofte ved at man har en bitende eller brennende følelse mellom navlen og brystbenet. Dette oppstår gjerne én til tre timer etter et måltid, og noen ganger kan smertene også komme under og like etter måltidet, sier Arsky.

Symptomene kan minne mye om sure oppstøt. Uten behandling vil magesår komme igjen.

– Om du er det minste i tvil om du har sure oppstøt eller magesår, bør du kontakte legen din for en utredning.

Kaffe, sjokolade og alkohol

Tyske forskere har funnet at koffeinholdig kaffe økte symptomene på sure oppstøt kraftig. Men når de ga pasientene koffeinfri kaffe, forsvant de fleste av symptomene. Det kunne tyde på at koffeinet i seg selv virket negativt på sure oppstøt.

– Men når pasientene drakk te som inneholdt koffein, ga det ikke symptomer. Hvorfor koffein fra kaffe har denne virkningen, vet forskerne ikke, sier Arsky, som anbefaler at man holder seg til én kopp om dagen.

Sjokolade kan også påvirke halsbrann.

– Lykkeføl­elsen som de bioaktive og helsebringende stoffene i mørk sjokolade gir oss, får også klaffen i spiserøret til å slappe av. Dermed opplever noen å få sure oppstøt av sjoko­lade, mens det går bedre med hvit eller lys sjokolade.

Alkohol kan løsne på klaffen mellom spiserøret og magesekken.

– Da kan magesyren skyves opp i spiserøret og gi den brennende følelsen som de med sure oppstøt kjenner godt. Dette gjelder all slags alkohol, men den med bobler kan være verst, som champagne, cava, øl, prosecco og drinker med blandevann. Sure drinker som whisky sour, mojito og caipirinha kan også skape problemer, sier Arsky.

Spør på apoteket

Å ha et sunt kosthold med jevnlige tilpassede måltider er den enkleste og beste veien å gå for å unngå halsbrann, ifølge Apotekforeningen.

– Det viktigste er nok at hvis men har plager kan det hjelpe med små hyppige måltider uten produkter som irriterer mageslimhinnen. På apotekene finnes det flere ulike produkter som kan hjelpe hvis man er plaget. Snakk med personalet, så hjelper de å finne produkter egnet for å lindre plagene, sier fagdirektør Andersen.