bruk av nesespray:
Laila sluttet aldri å være tett i nesa. Da hun skjønte hvorfor, var det allerede for sent
Laila Johansson har vært avhengig av nesespray i 25 år. Hun klarer ikke å slutte.
– Jeg får ikke puste med nesa, og jeg klarer heller ikke puste bare med munnen, da får jeg helt panikk, og det kjennes som jeg kveles.
Laila Johansen har blitt avhengig av nesespray.
Hun var ofte plaget med halsbetennelser da hun var liten, og husker godt den gangen hun var rundt 13 år gammel og fikk en spesielt kraftig og langvarig halsbetennelse, som ikke ville gå over av seg selv.
Bakteriene spredte gradvis fra svelget og oppover, og det endte til slutt med en helt tett nese. Hun gikk til legen, som ga henne resept på nesespray.
– Legen sa at man ikke skulle bruke sprayen i tide og utide, man måtte ha noen opphold, sier Laila.
Reseptfritt
– På den tiden var det bare nesedråper som var mulig å få kjøpt reseptfritt, forteller Laila.
Ikke så mye senere, på 80-tallet, ble nesesprayen reseptfri. Da kunne alle kjøpe nesespray på apotekene uten å ha vært innom legen først.
– Og da var det jo bare å kjøre på, når man trengte det, sier Laila med en liten latter.
Hun synes nesten det er litt skummelt å lese på nesesprayflaskene, der det advares om at sprayen ikke bør brukes mer enn ti dager sammenhengende.
– Det skal faktisk ikke mer til enn de dagene for å bli avhengig, og du begynner du å kjenne på tetthetsfølelsen. Og da er det kanskje ikke det at du er syk lenger, men at du rett og slett har brukt nesespray, sier Laila.
Hun mener avhengighetsproblematikk ikke var blitt et tema på den tida, så hun tenkte ikke noe spesielt over det.
– Det var jo ikke noe prat om det til å begynne med, så det gikk sin gang, og jeg tenkte at dette er ikke det verste man kan bruke, det er vel ganske ufarlig å bruke nesespray. Så om jeg brukte det litt dann og vann, hver dag, det kunne vel ikke spille noen rolle?
Les også: Tett nese? Ikke gå i nesespray-fella
Fjernet mandlene
Laila forteller hvor mye plaget hun var i starten av tenårene med halsproblemer og tett nese.
– Det gikk et par år der jeg slet veldig mye med tetthet, før mandlene mine ble operert vekk, sier hun.
Legene trodde at problemene med tett nese ville bli borte når mandlene ble fjernet, men det viste seg å ikke stemme.
– Jeg sluttet aldri med å være tett i nesa, selv om problemene i halsen løste seg. Da begynte jeg å skjønne at det kanskje var en annen årsak til tettheten. At det kanskje var på grunn av nesesprayen.
Hun vet ikke sikkert når hun ble avhengig.
– Det er som med andre avhengigheter, det går så gradvis, og så er man bare der, sier Laila.
Ba legen om hjelp
– Det har blitt mer fokus på det med avhengighet, men jeg har bare latt det gå, og brukt nesesprayen hele tida, sier hun.
Hun forteller at det er først de siste årene at hun har begynt å snakke med legen om avhengighetsproblemene. Hun fortalte at hun hadde brukt sprayen hver dag de siste 25 årene, og spurte han hva de kunne gjøre med det.
Da legen skjønte hvor ille det stod til ga han henne en kortisonspray, som skulle gjøre det enkelt å slutte med nesesprayen.
– Men det er ikke så lett som han skulle ha det til, for selv om jeg hadde innpå med kortison–nesespray var jeg like tett i nesa, sier Laila.
Hun opplevde likevel at det ble litt mindre sårt når hun brukte kortisonsprayen, fordi betennelsen da ga seg.
– Nå bruker jeg både kortison og den vanlige nesesprayen, sier hun.
Hun har av og til fått følelsen av at legen tenker «avhengig av nesespray, hvor vanskelig kan det være, det er jo bare å kutte ut sprayen så er du ferdig».
Laila har begynt å lure på om hun er spesielt sart på dette området, men hun er tydelig når hun forteller om hvor plagsomt og vanskelig det er å forsøke å trappe ned. Når hun blir tett får hun panikk, og føler seg tvunget til å bruke nesesprayen.
Les også: (+) «Jeg vet noe om deg», sa en venninne. Solveig trodde hun hadde gjort noe galt. Men så kom det vonde ordet
Henvist til spesialist
Senere fikk Laila henvisning til spesialist, og tilbakemeldingen var klar og tydelig. «Det er jo helt ødelagt oppi der, du må rett og slett slutte med nesespray», var beskjeden hun fikk.
Hun fikk råd og tips til hvordan hun best kunne trappe ned bruken.
– Jeg kunne skylle nesa med saltvann, bruke saltvannsspray og kortisonspray, alle mulige slags sprayer.
Med skrekk for hvor lang tid det ville ta før problemene ble borte, var ikke dette noen trøst for Laila.
–Det kan ta måneder før alt begynner å ligne på normalen, og at du kan begynne å kjenne på å være åpen igjen. Det står for meg som et mareritt, sier hun.
– Jeg har gitt litt opp å reise til spesialist, det er ingen vits å reise dit og føle seg dum, fordi jeg ikke «bare slutter». Man går jo derifra med den følelsen. At det bare er å slutte, og at jeg er dum som ikke bare gjør det.
Plagsomme bihulebetennelser
Etter hvert fikk Laila hyppige bihulebetennelser, som etter en tid utviklet seg til å bli kroniske. Hun ønsker å være fri fra avhengigheten og slutte med sprayen.
– Jeg vet ikke hvordan det skal gå til at jeg slutter, men jeg håper jeg finner en løsning. Jeg ønsker det veldig, for det følger jo med noen plager ved å bruke nesespray hele tiden.
– Prøver jeg å slutte med sprayen, så får jeg kraftig bihulebetennelse. Legene har sagt det samme hele veien, at jeg bare må slutte, og at det etter en viss tid vil gå tilbake igjen, men det tar jo ganske lang tid, sier Laila.
Innimellom mister hun luktesansen helt, som følge av bihulebetennelsen.
– Den tiden jeg må gå uten spray vil være helt forferdelig, slimhinnene hovner opp og jeg blir helt sørpe tett, det er ingen luft inn gjennom nesen. Og prøver jeg å minske litt på bruken får jeg bihulebetennelse med én gang, som er omtrent som å ha tannverk i hele ansiktet.
Panikkfølelse
– Jeg har prøvd å slutte, og klarer meg kanskje frem til kvelden, men å legge meg til å sove? Nei, jeg ligger jo der, og jeg kjenner nesten at jeg begynner å hyperventilere, for jeg puster helt feil, siden jeg sliter sånn med å puste med munnen, sier Laila.
Hun forteller at om morgenen er hun helt tørr i luftveiene, og at hun ofte våkner alt for tidlig for å bruke sprayen.
– Det kjennes som noen har tørket tunga mi med hårføner, sier hun.
Hun prøver å holde spraybruken nede på et slags fornuftig nivå, og etterfyller, som hun sier, til spesielle tider.
– Til måltider og sånt, der det er veldig kjekt å få puste fritt.
Hun hamstrer nesespray for å aldri gå tom.
– Jeg kjenner på panikken. Foran meg på bordet her står det to nesesprayer og en saltvannsspray, på kontoret mitt har jeg to, en på badet, en på nattbordet, en på kjøkkenet, i alt jeg eier av vesker og sannsynligvis en i alle jakkelommene mine. Hvis noe av dette går tomt, så er panikken helt fullkommen. Det er helt merkelig, sier hun.
På alle handlelister står det nesespray, med store bokstaver.
Mange med samme problem
Hun møter ofte folk som kjenner seg igjen i problemet hennes, de forteller at de sliter med akkurat de samme utfordringene.
– Det virker så ufarlig med nesespray, og det er kanskje derfor så mange går på en smell også.
Men Laila har også opplevd at enkelte kan ha vanskelig for å forstå problemet hennes, og at hun kan føle seg mistrodd. De kan si at, «det er vel bare å kutte ut sprayen», så blir du kvitt problemet.
Tanken på å skulle slutte med nesespray føles nesten helt umulig, da hun sluttet å røyke var det bare peanuts, sammenlignet med å skulle slutte med nesespray.
Lill Karin Bondø, øre–nese–hals-spesialist ved Aleris, mener det er hundre prosent sikkert at alle kan klare å slutte med nesespray, og at ikke alle trenger kirurgi.
Hun forklarer at ved forkjølelse har man god hjelp av nesespray, den gjør så man får puste med nesen.
– Hvis den brukes over tid, kan man bli avhengig, først og fremst på grunn av at neseslimhinnen blir litt skadet av langvarig bruk, og gjør at nesen kan bli tett, og at man derfor føler vedvarende behov for nesespray.
– I tillegg vil den deilige følelsen man får av at nesen blir helt åpen, også kunne gi en slags psykologisk avhengighet. Enkelte forteller om at de føler de vil kveles når de holder på å sovne, og ikke får puste med nesen. Det er et stort problem for svært mange, sier Bondø.
Hun forteller at det er hjelp å få mot avhengigheten. Og at alle kan klare å slutte. Det bør undersøkes for å se om neseskilleveggen er skeiv, om det er polypper, allergier eller andre ting som gjør nesen tett.
Bondø anbefaler ofte en betennelsesdempende spray for den hovne slimhinnen, en som inneholder kortison. Da vil man gradvis får tilbake normal funksjon i nesen.
– Enkelte er skeptiske til kortison, men disse sprayene inneholder bare mikrogram med kortison, og virker bare lokalt i nesen. Noen klarer å kaste nesesprayen og holde ut en periode med tett nese, mens andre ønsker en nedtrappingsplan, sier Bondø.
En nedtrappingsplan kan for eksempel være at pasienten får en barne–nesespray, og trapper ned bruken i ett og ett nesebor om gangen.
– Selv om man har prøvd mange ganger, så er det verdt å ta en tur til legen igjen, sier hun.
– Konsekvensene av langvarig bruk kan bli at man kan få skader på neseslimhinnen, som blir tynnere. Man får lettere neseblødning, man kan få skorper og sår i nesa, og i verste fall hull i neseskilleveggen, sier Bondø.