Råd mot treg mage
Treg mage eller mye smerter: Dette hjelper
Mange sliter med treg og forstoppet mage. Ekspertene har gode råd som kan hjelpe deg.
God helse starter i magen, sies det, og det ligger mye i det utsagnet.
All næring vi trenger for å holde kropp og hjerne i tipp topp stand, må nemlig gjennom fordøyelsessystemet, og mange strever med smerter og fordøyelsesproblemer.
Årsakene kan være mange og ikke alltid like lett å finne ut av.
– Fordøyelseskanalen strekker seg fra munnhulen til endetarmen, og det er potensielt mange steder som kan rammes av sykdom eller endret funksjon, sier
Naeem Zahid, spesialist i generell kirurgi og
medisinsk direktør i Aleris.
Mens plager fra den øvre delen av tarmsystemet vil kunne gi problemer med å svelge, gi oppkast eller smerter i mellomgulvet, vil plager fra nedre delen av tarmsystemet forårsake forstoppelse, diaré, magesmerter og blod eller slim i avføringen.
– Fordøyelsesbesvær er i så måte et noe upresist begrep, men veldig mange vil allikevel tenke på plager fra øvre del av systemet når de hører begrepet – og da særlig fra magesekken og spiserøret. Dette kan være plager som murrende smerte i mellomgulvet eller halsbrann og sure oppstøt, forklarer Zahid.
Uforklarlige magesmerter
Han forteller at det er flere grunner til smerter og ubehag i øvre del av magen, og at det i veldig mange tilfeller ikke alltid finnes en sikker årsak til smertene.
– Har du nyoppståtte plager fra magen som ikke går over av seg selv, bør du ta kontakt med lege for å få en undersøkelse. Magesmerter, blod i avføringen og endret avføringsmønster kan være symptomer på kreft i fordøyelsessystemet.
– Smerter fra mellomgulvet kan være symptom på magesår, i tillegg vil gallestein også gi smerter fra øvre del av magen, det oppstår gjerne etter måltider med høyt fettinnhold, opplyser Zahid.
Livsstilsendring kan bedre symptomene
Mange strever med forstoppelse, diaré og oppblåsthet, og det er viktig å sjekke med lege hvis ikke plagene går over av seg selv.
Om det ikke er en bestemt medisinsk årsak som er grunnen til plagene, kan som regel treg mage behandles ved enkle livsstilsendringer.
– Mange sliter med treg og forstoppet mage, og det er viktig å finne ut av årsaken til plagene. Hvis du imidlertid har utelukket at det er sykdom som er grunnen til plagene, er det heldigvis tiltak du kan gjøre, sier Janne Langehaug Antonsen, klinisk ernæringsfysiolog ved Volvat.
Ernæringsfysiologen mener alle bør fokusere på å følge enkle «regler».
Sjekk om du spiser nok. Det er lurt med jevnlige måltider, helst fire om dagen. For lang tid mellom måltidene kan føre til overspising, og en tommelfingerregel er at det bør gå tre til fire timer imellom hver gang du spiser.
– På tross av at vi lever i et overflodssamfunn er det faktisk noen som ikke får i seg nok mat i løpet av dagen. For at tarmfunksjonen skal fungere optimalt, er det nødvendig med regelmessig påfyll og nok energi, understreker Antonsen.
Les også: (+) Det var alltid jeg som måtte ordne alt. Men nå orket jeg ikke mer
Tilfør fiber i kosten
Et kosthold uten nok fiber kan gimageproblemer og dårlig fordøyelse. Husk derfor å få i deg nok grønnsaker og fullkornsprodukter i løpet av dagen.
– Havre og spelt er spesielt godekilder, sier ernæringsfysiologen.
For den som plages med magen, anbefaler hun også å prøve tilskudd av gelédannende fiber som et hjelpemiddel i en periode.
– Det er ufarlig, er ikke vanedannende og kan hjelpe deg med å få orden på magen sammen med andre tiltak.
Det viktigste er at du spiser variert. Da får du lettere i deg de næringsstoffene som kroppen trenger.
Det er Zahid enig i.
– Veldig mange har for stort forbruk av kjøtt og sukker. Fisk og grønnsaker er bedre enn kjøtt. Man bør faktisk spise fisk til middag to til tre ganger i uken. De fleste kan nok spise mer grønnsaker, frukt og bær, det helt sikkert mange som ikke klarer sine «fem om dagen», sier han.
Høyt inntak av frukt og grønnsaker bidrar til at maten passerer fortere gjennom tarmen, og du unngår plager med forstoppelse.
– Det er lurt å følge den såkalte tallerkenmodellen, med en tredeling mellom proteiner fra kjøtt, fisk, fjørfe, egg eller meieriprodukter; grønnsaker, frukt, bær og potet, pasta, ris eller quinoa , anbefaler Antonsen.
Les også: Da datteren på fem parkerte henne i en liten oppoverbakke, skjønte Ida (36) at hun måtte ta grep
Vann til alle måltider
Å drikke rikelig med væske er vesentlig for en god fordøyelse. Helst bør du drikke vann, både til maten og gjennom dagen.
– Det er bedre å drikke jevnt og trutt, enn i skippertak. For mye koffein vil trekke ut væsken av kroppen, så vær spesielt oppmerksom på kaffe, te, brus og energidrikker med koffein, advarer ernæringsfysiologen.
Har du dårlig tid og «spiser i farten»? Det er ikke bra for magen. Hjernen og magen er koblet sammen, og det psykologiske påvirker fordøyelsen.
– Det er derfor lurt å ta det rolig når du spiser, så ikke stresset påvirker magen. Husk også at fysisk aktivitet er viktig for at tarmfunksjonen skal fungere optimalt. Her er det ikke nødvendigvis snakk om hard trening, men det å være i daglig bevegelse, sier Antonsen.