Risikoen øker med alderen:

Det er ingen tidlige tegn på sykdommen som rammer 300.000 nordmenn

Fra 50-årsalder svekkes skjelettet vårt gradvis. Trening og kosthold er bare noe av det som kan hjelpe mot brudd.

BENSKJØRHET: Et røntgenbilde viser forandringer i skjelettet i et tilfelle av osteoartrose på venstre hofte.
BENSKJØRHET: Et røntgenbilde viser forandringer i skjelettet i et tilfelle av osteoartrose på venstre hofte. Foto: Universal Images Group via Getty Images
Først publisert

Benskjørhet (osteoartrose) er for de aller fleste relatert til alderdom. Med årene blir skjelettet mindre robust, og noen utvikler det vi kaller benskjørhet eller osteoporose.

Eldre som rammes av benskjørhet, blir naturlig nok ekstra redde for å falle og brekke et ben.

– Skjelettet vårt er under konstant vedlikehold. Det betyr at gammelt og slitt ben blir byttet ut med nytt, friskt ben, og skjelettet holdes sterkt og robust. Når vi blir eldre, endres balansen i vedlikeholdet, slik at gammelt ben blir fjernet raskere enn kroppen klarer å lage nytt ben. Dermed mister vi gradvis mer og mer ben, sier Lene Bergendal Solberg, ortoped og forsker ved Oslo universitetssykehus.

Ifølge Folkehelse­instituttet har rundt 300 000 nordmenn osteoporose, og kvinner har nesten dobbelt så stor hoftebruddrisiko som menn. Heldigvis er det en del ting du kan gjøre for å forebygge benskjørhet.

Lene Bergendal Solberg, ortoped og forsker ved Oslo universitetssykehus.
Lene Bergendal Solberg, ortoped og forsker ved Oslo universitetssykehus. Foto: Privat

Les også: Camilla ble merket for livet av den forferdelige ulykken, men Henrik har stått ved hennes side i tykt og tynt

Forebyggende tiltak

Det er flere medvirkende årsaker til benskjørhet, og både inaktivitet, lite næringsinntak, andre sykdommer og medisiner kan påvirke.

– Vi vet også at arv spiller en viktig rolle, og har du foreldre som har benskjørhet eller som har brukket lårhalsen, har du høyere risiko for å få slike problemer selv, sier Solberg.

Det viktigste du selv kan gjøre for å redusere risikoen for benskjørhet, er å sikre godt næringsinntak med sunne matvarer. Sørg for å få tilstrekkelig med kalsium og vitamin D gjennom solen, kosthold eller via tilskudd.

Stump røyken

I tillegg er det lurt med fysisk aktivitet som belaster skjelettet, som løping og styrketrening.

De vanligste symptomene

• Benbrudd

• Ryggsmerter

• Krum rygg

Du vil oftest ikke merke noe til benskjørhet før du eventuelt får et brudd. Benskjørhet i seg selv er ikke vondt, inntil du brekker noe. Det er ben i ryggsøylen, håndleddet og lårhalsen som vanligvis knekker ved ben­skjørhet.

Kilde: Helsenorge.no

– Jo tidligere du gjør dette, desto bedre er det. Kroppen bygger nemlig opp ben frem til omtrent 30-årsalder ved at vedlikeholdsprosessen av skjelettet går i pluss. Og jo mer ben du har å tære på etter dette, dess bedre er det, siden vi alle før eller senere får et svakere skjelett, opplyser hun.

Å stumpe røyken er essensielt. Røyking reduserer nemlig bentettheten, både hos kvinner og menn.

– Å unngå røyking kan ha en effekt av stor betydning. Flere faktorer påvirker skjelettet, men som regel er effekten så liten at det ikke påvirker brudd­risikoen i særlig grad, sier Arne Høiseth, røntgenlege ved Aleris.

Les også: Tre uker etter at bildet er tatt, får familien sjokkbeskjeden

Høyere risiko

Benskjørhet i seg selv er ikke vondt, inntil du brekker noe. Benskjørhet eller osteoporose gjør at knoklene knekker ved små belastninger.

– Noen har relativt høy risiko for å få brudd, det er det som kalles benskjørhet. Bruddrisikoen avhenger først og fremst av skjelettets styrke, som igjen er kommer an på hvor mye kalsiumholdig benvev knoklene inneholder, forklarer Høiseth.

Arne Høiseth, røntgenlege ved Aleris.
Arne Høiseth, røntgenlege ved Aleris. Foto: Privat

For å sjekke hvordan det står til med skjelettet, utføres det «benmassemåling», også kalt «bentetthetsmåling». Om du har lav benmasse eller ei, er gjerne genetisk.

Grovt sett er det slik at de med lavest vekt også har de slankeste knoklene og dermed den høyeste risikoen for å få brudd.

– Skjelettet bygges opp og blir sterkere frem til vi er i
30-årene, og fra 50-årsalder svekkes skjelettet gradvis hos både menn og kvinner, opplyser Høiseth.

Les også: Det startet med at Rune Kenneth (39) fikk uforklarlige smerter i nakken – nå må de leve livet i en annen versjon

Ingen tidlige tegn

Det er ingen tidlige tegn på benskjørhet. De fleste vet derfor ikke at de er benskjøre før de får et brudd.

Har du høy risiko for brudd i et lårben og i ryggen, anbefales brudd-forebyggende behandling. Det finnes flere svært gode medisiner mot benskjørhet som omtrent halverer risiko for brudd. De virker enten ved å stoppe nedbrytning av ben eller ved å øke nydannelsen av ben.

  • Tabletter: Førstevalget når det kommer til behandling av osteoporose, er tabletter med benresorpsjonshemmere. Dette kan også gis som en årlig infusjon rett i blodet.
  • Sprøyter: Det er også mulig å ta en sprøyte som hindrer bennedbrytning et par ganger i året. Dette er behandling som i utgangspunktet tilbys til kvinner over 75 år, eller de som har nyresvikt. Disse medikamentene hindrer den normale nedbrytningen som kommer med økt alder.
  • Bygger opp ben: De med alvorlig osteoporose eller som ikke har god nok effekt av annen behandling, kan forsøke benoppbyggende medisin (teriparatide).
  • Også andre medikamenter som hormonbehandling anbefales, men har mer usikker effekt og kan ha andre uønskede effekter.

Kilder: Lene Bergendal Solberg og Arne Høiseth

Se mer

– Mange kvinner får først et håndleddsbrudd, som er et mindre alvorlig brudd enn for eksempel brudd i overarmen, ryggen eller hoften. Hvis legen ved første håndledd- eller ankelbrudd kan fange opp at du har økt risiko for nytt brudd, og så starte behandling mot osteoporose, kan man hos mange unngå mer alvorlige brudd, sier Solberg.

  • Stump røyken
  • Sørg for sunt kosthold
  • Sterkere ben reduserer faren for benbrudd. For at skjelettet skal forbli sterkt, trenger du nok kalsium og vitamin D. Gode kilder til kalsium finnes i meieriprodukter som melk og yoghurt, samt mørkegrønne grønnsaker som spinat. Mesteparten av kroppens vitamin D får vi dannet i huden når solen skinner på den.
  • Trening: Vektbærende trening som turgåing eller jogging kan styrke skjelettet. Styrketrening kan også hjelpe. Særlig når man er ung, vil trening bidra til å bygge opp benmassen. Inaktivitet og sengeleie svekker skjelettet relativt raskt.
  • Balansetrening kan forhindre fall hos eldre. Øvelser kan fås hos legen eller hos en fysioterapeut.

Kilde: Helsenorge.no

Se mer
TREN RIKTIG: Fysisk aktivitet som belaster skjelettet, som løping og styrketrening, reduserer risikoen for benskjørhet.
TREN RIKTIG: Fysisk aktivitet som belaster skjelettet, som løping og styrketrening, reduserer risikoen for benskjørhet. Foto: Colourbox

Om du står i faresonen for osteoporose, er det lurt å teste deg. Den eneste måten å finne ut hvordan du ligger an, er altså å få utført en måling av benmassen, helst i hoften, altså øverst på lårbenet, eller i ryggsøylen.

Er du over 50 år og har hatt et brudd som kom av daglige aktiviteter i hjemmet eller etter fall fra egen høyde, anbefales du utredning og vurdering av behandling mot benskjørhet. Det samme gjelder om du har høy risiko for osteoporose enten på grunn av arv, sykdommer eller medisinbruk.

– Det finnes svært gode medisiner mot benskjørhet, som kan halvere risikoen for brudd. Medisinene virker enten ved å stoppe nedbrytning av ben eller ved å øke nydannelsen av ben, sier Solberg.

Les også: Sykepleieren stålsetter seg og gir henne den brutale beskjeden, men Mari bare ler: – Det var det jeg visste!

Disse bør testes

Anbefalingen er at alle kvinner og menn som har hatt et brudd etter fylte 50 år, bør utredes og vurderes for behandling mot osteoporose.

– Hvis du vet at du har ben­skjørhet i nær familie, kan det dessuten være lurt å måle bentettheten selv om du er under 50 år, og selv om du ikke har hatt et brudd, sier Solberg.

Hvis du har osteoporose, er det svært viktig å unngå fall. Her er noen tips:

• Hold gulvene ryddige og frie for ting du kan snuble i.

• Bruk sko som passer godt og som gir godt grep på underlaget.

• Ikke gå rundt i sokker eller strømper.

• Ha gelender eller håndtak i trappen.

• Bruk gummimatte på badet og i dusjen.

• Ha en lommelykt ved sengen, eller sørg på annen måte for god belysning hvis du må opp når det er mørkt.

 Kilde: Helsenorge.no

Se mer

Også for personer med underliggende sykdommer eller som bruker spesielle medisiner, anbefales utredning for benskjørhet.

For å vurdere hvem som kan ha nytte av behandling, anbefales det at det gjøres en måling av skjelettet. Da kan du finne ut hvor langt nedbrytningsprosessen har kommet, og legen kan starte behandling som vil motvirke svekkelsen av skjelettet.

– Hvis du vil gjennomføre brudd-forebyggende behandling, vil jeg anbefale en slik test. Den kan godt utføres så snart skjelettet er fullt utviklet, altså etter 30-årsalder, men legen vil neppe anbefale noen form for medisinering før 50-årsalder, avslutter Høiseth.