urinlekkasje

Lekker det urin når du hoster eller anstrenger deg? Du er ikke alene

En fjerdedel av norske kvinner sliter med lekkasje fra blæra. Her er tipsene for en tørrere hverdag.

TIPS MOT URINLEKKASJE: Det kan være flaut å be om hjelp, men det finnes råd mot urinlekkasje.
TIPS MOT URINLEKKASJE: Det kan være flaut å be om hjelp, men det finnes råd mot urinlekkasje. Foto: Getty Images.
Først publisert

Inkontinens, eller urinlekkasje, betegnes av fagfolk som en folkesykdom og så mange som en fjerdedel av norske kvinner sliter med lekkasje og blæreproblematikk.

Likevel opplever mange kvinner frustrasjon over mangelen på nok informasjon rundt problemet, og mange synes det kan være vanskelig å snakke om.

Flaut å lekke urin

– Urinlekkasje er ofte belagt med skam og noe det ikke snakkes så høyt om. Samtidig tror jeg mange kvinner oppsøker lege for dette, kanskje etter at det har gått noen år, sier Henriette Veiby Holm, overlege ved seksjon for
rekonstruksjon og urologi på Rikshospitalet.

Hun mener kvinner bør tilbys behandling for urinlekkasje hvis dette bedrer livskvaliteten.

Henriette Veiby Holm, overlege ved seksjon for
rekonstruksjon og urologi på Rikshospitalet.
Henriette Veiby Holm, overlege ved seksjon for rekonstruksjon og urologi på Rikshospitalet. Foto: Privat

– Det finnes mange ulike former for urinlekkasje, avhengig av hva som er bakenforliggende årsak. De to vanligste er anstrengelseslekkasje og overaktiv blære.

– For å gi riktig behandling er det viktig å finne riktig årsak til problemet. Noen kvinner har en kombinasjon av de to hovedtypene som da må behandles ulikt, forteller urologen.

Les også: Irritabel tarm? Da kan dette være dietten for deg

Oppsøk lege ved inkontinens

– Kvinner skal ikke være redde for å ta dette opp med fastlegen sin dersom det påvirker livskvaliteten, sier Rune Svenningsen, overlege og professor ved gynekologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus.

Han forteller at de fleste behandlingstiltak kan iverksettes av fastleger, eventuelt private gynekologer eller urologer.

– Det er kun når det blir snakk om operasjon at man henvises til sykehus. Det er med andre ord ingen nedre grense for når man kan tilbys hjelp,understreker han.

Hvis man strever med lekkasje, er det lurt å oppsøke lege som kan hjelpe til med å utrede hvilken type lekkasje det er snakk om.

Overaktiv blære

– Noen opplever lekkasje i forbindelse med vannlatingstrang, det vil si at de ikke klarer å holde seg og opplever dermed lekkasje på vei til toalettet. Symptomer på overaktiv blære er usedvanlig sterk vannlatingstrang, hyppig vannlating og i noen tilfeller urinlekkasje, forteller Svenningsen.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Dette er ofte en type lekkasje som kommer med økende alder, men kan også være et symptom på en bakenforliggende nevrologisk sykdom eller sykdom i blære og urinrør.

– I noen tilfeller kan kvinner oppleve denne formen for lekkasje i forbindelse med urinveisinfeksjoner. Disse utredes som regel hos fastleger, urolog eller nevrolog, avhengig av hva den underliggende årsaken er, sier han.

Som regel er årsaken ukjent, men noen sykdommer kan ha dette som symptom, og det må utredes.

– Det finnes effektive medisiner mot overaktiv blære, og det er flere steg på behandlingsstigen, forteller Veiby Holm.

Det første som bør sees på, er livsstil. Noen som klager over hyppig vannlating drikker rett og slett veldig mye, og da er det ikke rart de må tisse ofte.

− Drikker du opp mot 6 liter væske om dagen, vil det hjelpe å redusere dette. Rådet er å skrive liste over hvor mye du drikker og tisser i løpet av en dag.

Et sunt kosthold og fysisk aktivitet er også gunstig. Overvekt øker risikoen for begge typer urinlekkasje.

– Behandlingen for overaktiv blære starter med tabletter. Om ikke tabletter har effekt er Botox i urinblæren eller nervemodulering neste behandlingsvalg på stigen, forklarer hun.

Les også (+) Anna (49) var utslitt og hadde smerter i flere år – venninnen oppdaget hva som var galt

Rune Svenningsen, overlege og
professor ved gynekologisk avdeling
ved Oslo universitetssykehus.
Rune Svenningsen, overlege og professor ved gynekologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus. Foto: Privat

Anstrengelseslekkasje

Den vanligste urinlekkasjeformen hos kvinner er anstrengelseslekkasje, også kjent som stressinkontinens. Det typiske for denne lekkasjevarianten er at man lekker ved hoste og fysisk aktivitet. Lekkasjen er altså uavhengig av vannlatingstrang.

– Årsaken er gjerne at støttevevet rundt urinrøret har blitt overbelastet i forbindelse med svangerskap og fødsler, og disse kvinnene blir gjerne henvist til gynekolog, sier Rune Svenningsen.

Også i forbindelse med overgangsalderen vil mange oppleve at disse problemene øker.

– De fleste vil oppleve en viss grad av lekkasje når de hopper på trampoline eller nyser. Det ødelagte støttevevet rundt urinrøret kan føre til at noen lekker litt, mens andre har store problemer med lekkasje, forklarer Veiby Holm.

Ved denne diagnosen er ikke medisiner like effektivt, men du gjør lurt i å se på livsstilsfaktorer og fysisk aktivitet. Dersom du er overvektig vil vektnedgang også hjelpe.

– I tillegg kan du komme langt med bekkenbunnsøvelser. For effekt kreves det at de utføres hver dag i en lengre periode, opplyser urologen.

Noen kvinner opplever lekkasje kun ved trening og ikke ellers. Da finnes det flere spesiallagede myke silikoninnlegg man kan legge inn i skjeden som en ekstra støtte for urinrøretunder trening.

– Disse legges inn av kvinnen selv som en tampong og tas ut igjen etter at maner ferdig med treningen. Alle fastleger oggynekologer kan skrive ut blå resept på disse, sier Svenningsen.

Kan trene opp bekkenbunnen

For de fleste kvinnene med anstrengelseslekkasje kan man trene opp igjen musklene i bekkenbunnen for å kompensere for det skadede vevet. Knipeøvelser er en godt dokumentert behandling så lenge man gjør det riktig.

– Man kan da trene seg helt tørr. Bekkenbunnstrening kan i noen tilfeller også ha en gunstig effekt på mindre fremfall, forteller han.

Bekkenbunnstrening kan være en vanskelig teknikk og en del kvinner har derfor behov for å få hjelp til dette hos en fysioterapeut med spesialkompetanse, selv om man skal gjøre øvelsene selv hjemme hver dag.

– Mange kvinner gir opp treningen, fordi det tar fire til seks måneder før man merker effekt, og dersom man slutter å gjøre øvelsene kommer lekkasjen tilbake. Det er derfor viktig at man legger treningen inn som en del av sin hverdagsrutine, forklarer Svenningsen.

Les også: Her er sannheten om hvorfor du har hvite flekker på neglene dine

Kan opereres bort

For kvinnene som ikke får full effekt av bekkenbunnstrening eller av en eller annen grunn ikke kan drive med bekkenbunnstrening, kan operasjon være løsningen.

– Da legger man et syntetisk bånd som en erstatning for det ødelagte bindevevet under urinrøret. Operasjoner som benytter slik bånd eller slynger kalles gjerne TVT (tensjonsfri vaginaltape). Dette materialet er utviklet for å være vevsvennlig og tolereres godt av de fleste kvinner, forklarer gynekologen.

Behandling med vaginal østrogen kan også hjelpe mot både overaktiv blære, anstrengelseslekkasje og urinveisinfeksjon.

– Alle kvinner med én eller flere av disse plagene burde tilbys vaginal østrogen fra de kommer i overgangs-alderen og resten av livet. Det har ingen bivirkninger, forteller Veiby Holm.

Noen kvinner med anstrengelseslekkasje kan også bli hjulpet av injeksjonsbehandling.

– Dette blir nå mer og mer benyttet som et alternativ til de syntetiske båndene. Ved dette inngrepet sprøytes det en vannbasert gel inn i urinrørsveggen for å hjelpe urinrøret å tette bedre. Dette inngrepet har svært få komplikasjoner, men er dessverre ikke like effektivt som de syntetiske båndene, sier hun.

De syntetiske båndene kurerer urinlekkasje hos 90 prosent, mens injeksjonsterapi kun kurerer 25 prosent.

– Dette er et godt alternativ til slynger hos pasienter som ikke har så stor lekkasje eller hvor det er forhold ved pasienten som medfører at de ikke kan opereres med et syntetisk bånd.