utbrenthet og hørsel

Anna fikk merkelige symptomer og ble nesten døv på høyre øre. Årsaken kom som en overraskelse

Anna forsto ikke at det var varsellampene som blinket. – Det føltes som om hjernen min la ned virksomheten.

<b>HØRSELSPROBLEMER:</b> Anna både tinnitus og strekt nedsatt hørsel. Hun har jobbet mye med seg selv for å lære seg å leve med problemene.
HØRSELSPROBLEMER: Anna både tinnitus og strekt nedsatt hørsel. Hun har jobbet mye med seg selv for å lære seg å leve med problemene. Foto: Mats Samuelsson
Først publisert Sist oppdatert

Våren 2018 følte svenske Anna Säll seg trett og utmattet. Hun hadde presset seg selv til det ytterste på jobben og holdt generelt et høyt tempo.

Samtidig hadde hun vært gjennom en vanskelig skilsmisse, og slet med å få pengene til å strekke til og å få en hverdag til å fungere med tre barn som skulle hentes og bringes.

Kroppen hennes sendte tydelige signaler om at hun presset seg selv for mye, men Anna forsto ikke at det var varsellampene som blinket. Hun fortsatte å kjempe imot.

– Jeg hadde vondt i hodet hele tiden, og jeg måtte ha skinne i munnen fordi kjevene mine var så stramme. Magen min var helt ute av kontroll, og jeg hadde mistanke om både laktoseintoleranse og gluten­allergi, forteller Anna.

Hun begynte også å miste hukommelsen innimellom, og hadde vanskelig for å huske de enkleste ting som sitt eget personnummer og telefonnummer.

– Det føltes som om hjernen min la ned virksomheten, sier Anna.

<b>FIKK HØREAPPARAT:</b> Vendepunktet for Anna kom da hun fikk høreapparat. Det gjør at hun hører bedre, og det hjelper også mot tinnitusen. – Det å bli venn med lyden har betydd mye for meg, sier hun.
FIKK HØREAPPARAT: Vendepunktet for Anna kom da hun fikk høreapparat. Det gjør at hun hører bedre, og det hjelper også mot tinnitusen. – Det å bli venn med lyden har betydd mye for meg, sier hun. Foto: Mats Samuelsson

Var langt nede

Plutselig, midt i alt stresset, fikk hun alvorlig tinnitus. Hun oppdaget også at hun hadde mistet hørselen på høyre øre.

– Hjelp, hva skjer, tenkte jeg og fikk helt panikk.

Anna var bekymret for at hun kanskje hadde fått en svulst på hørselsnerven, da ensidig hørselstap og tinnitus er to av symptomene på det.

– Jeg var langt nede og gråt nesten hele tiden, sier Anna.

En MR-undersøkelse viste imidlertid at hun ikke hadde noen svulst. Men hørselstester viste at hun bare hørte enkelte lyder og var nesten døv på det høyre øret.

Anna Beskriver tinnitusen sin som en brølende flymotor som noen ganger ledsages av en «bippende» lyd.

– Jeg sov dårlig om natten og våknet av at jeg trodde det var brannalarmen som gikk. Jeg var i høy alarmberedskap, forteller hun.

Anne ble sykmeldt, og det meste føltes håpløst. Legen forklarte henne at både hørselstapet og tinnitusen skyldtes stress.

Anna, som normalt er en utadvendt og munter person, kjente ikke seg selv igjen. Alt hun før hadde opplevd som morsomt og positivt føltes plutselig vanskelig.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

– Jeg følte meg utenfor og greide ikke å følge med i en samtale. Jeg unngikk alle steder med høye lyder. Legene foreslo antidepressiver, som kunne hjelpe mot tinnitus, men det ville jeg ikke ha. Jeg ville prøve å endre ting i livet mitt på egen hånd og finne en balanse uten medisin, sier Anna.

Les også: Agnes (24) var på en vanlig linsekontroll da optikeren reagerte på noe. Diagnosen kom som et stort sjokk på henne

Venn med lyden

Vendepunktet kom da hun fikk høreapparat på høyre øre – det gjør både at hun hører bedre, og det hjelper mot tinnitusen.

– Høreapparatet slipper inn litt lyd som «maskerer» tinnitusen.

Anna har også fått hjelp av ACT (Acceptance and Com­mit­ment Therapy), en terapiform som hjelper henne med å fokusere på det hun kan kontrollere.

I ACT jobber man blant annet med å akseptere sin egen lidelse og «bli venn med» lyden fremfor å bekjempe den.

– Det å bli venn med lyden har betydd mye for meg, det har gjort at jeg har fått det bedre, sier Anna.

Hun har jobbet hardt med seg selv for å akseptere tinnitus og hørselstap, og for å håndtere stress og angst. Hun bruker både meditasjon, yoga og mindfulness for å ha det bra.

– Det er fælt å ha tinnitus, og det har tatt tid å venne seg til det. I dag prøver jeg å leve på en måte som får kroppen min til å ha det så godt som mulig.

Hun har sluttet å presse seg selv.

– Jeg lytter mer til kroppens signaler, jeg er snillere mot meg selv og tillater meg å ta hørepauser og hvile meg. Og ikke minst å si ja til ting som gjør meg glad!

Les også: (+) Da jeg åpnet kofferten til mannen min, fikk jeg sjokk. Hvordan kunne han?

Ikke en uvanlig kombinasjon

Det er naturlig å høre dårligere når man blir eldre – øret eldes akkurat som resten av kroppen. Og forskning viser at både arvelige faktorer og stress kan spille en stor rolle.

– Stress er viktigere enn vi tidligere har trodd, sier stressforsker Dan Hasson på Karo­lin­ska institutet i Stockholm.

STRESSFORSKER: Dan Hansson forsker på stress, og forteller at stress kan føre til hørselsproblemer, som i Annas tilfelle.
STRESSFORSKER: Dan Hansson forsker på stress, og forteller at stress kan føre til hørselsproblemer, som i Annas tilfelle. Foto: Ronnit Hasson

Hans forskning på stress og hørselsproblemer har vist at det er en sammenheng mellom langvarig stress og hørselsproblemer.

Ifølge Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) har cirka én million nordmenn nedsatt hørsel, og rundt 200 000 bruker høreapparat. Og det er vanligere blant dem som er utsatt for forskjellige former for stress og som sover dårlig, sier Hasson.

– Personer som er utsatt for langvarig stress og har vanskelig for å slappe av har større sannsynlighet for å få problemer med hørselen, sier han.

– En teori er at stressfor­årsaker små betennelsestilstander i øret, som sammen med genetisk sårbarhet gjør det mer mottagelig for sykdom.

Hans forskning viser også at det er en klar sammenheng mellom følelsesmessig utmattelse og tinnitus.

– Langvarig stress ogtinnitus går hånd i hånd, sier han.

Les også: Jessica (49) skulle bare slappe av i godstolen etter en lang dag. Så begynte dramaet

Følsomhet for støy

Tidligere undersøkelser har vist at det også er en klar sammenheng mellom langvarig stress og over­følsomhet for lyder.

– Det å føle seg utilpass i støyende omgivelser og ha vanskelig for å tolerere lyden av for eksempel tv-en eller klirrende bestikk, kan være tegn på midler­tidig eller mer langvarig overfølsomhet for støy, kjent som hyperakusis, sier Hasson.

Han forteller at støyfølsomhet er van­ligere enn man kanskje tror, og at en stor del av det kan være forbundet med stress.

– Mange er kanskje ikke engang klar over at de er følsomme overfor lyd. De unngår simpelthen omgivelser med lyder de synes er ubehagelige. Men hvis man ikke får hjelp, kan det fort bli et sosialt handikapp.

Han sier at for å beskytte seg mot hørselsproblemer er det viktig å få nok hvile, og å kunne slappe av etter en periode med stress. Han anbefaler puste­øvelser som det mest effektive redskapet for å kunne slappe av.

– Du føler jo ikke stress eller angst mens du trekker pusten dypt, forklarer han.

Det kan være noe så enkelt som å ta dype åndedrag og gjøre enkle pusteøvelser.

– Sørg for å få så mye hvile og søvn som du trenger, og unngå for mye stress. Du kan også beskytte ørene dine og få spesialkonstruerte ørepropper. De koster noen få hundrelapper og fungerer som et slags filter som tar toppen av de ubehageligelydene. Og hvis du blir følsom overfor lyder og har vanskelig for å tåle hver­dagens støy, er det på tide å teste hørselen din – og overveie om du trenger å hvile deg og slappe av, sier forsker Hasson.