Ulike kjærlighetsspråk:

Stine leste at 3 av 4 par i deres situasjon gikk fra hverandre: – Jeg fikk panikk

Stine (48) og Jens (47) har vært på flere samlivskurs, og merker hvordan det har gjort forholdet deres sterkere.

<b>FORTSATT FORELSKET:</b> – Vi er ikke noe glansbildepar, men vi jobber med forholdet vårt, forteller Stine og Jan. Og som parterapeut og samlivsmentor besitter nok Stine flere verktøy enn de fleste.
FORTSATT FORELSKET: – Vi er ikke noe glansbildepar, men vi jobber med forholdet vårt, forteller Stine og Jan. Og som parterapeut og samlivsmentor besitter nok Stine flere verktøy enn de fleste. Foto: Linn Holstad Hines
Først publisert

Stine og Jens Kase var på sitt første samlivskurs for 17 år siden, året etter at de ble foreldre til tvillinger. I ettertid har Stine også utdannet seg til par- og familieterapeut.

Når vi spør Jens hvordan det er å være gift med en parterapeut, kommer svaret umiddelbart:

– Det er ikke så slitsomt som det høres ut som!

Begge ler hjertelig. Det er et spørsmål han har fått før. Stadig stiller han opp sammen med Stine og forteller om jobben de har gjort sammen, og hva det har betydd for familien. Og han gjør det med glede.

Han oppfordrer andre menn til å bli med på samlivskurs med kona.

– Jeg mener faktisk at slike kurs burde vært obligatoriske. Jeg innrømmer at jeg var litt skeptisk i starten, men det forsvant fort, sier han.

– Det er viktig å understreke at vi ikke er noe glansbildepar, skyter Stine inn og fortsetter:

– Vi har våre konflikter som alle andre. Forskjellen ligger nok i måten vi jobber med dem på.

Sa opp jobben

For snart tre år siden hoppet hun i det og sa opp jobben sin som par- og familieterapeut ved et familievernkontor, og satset for fullt på sin egen bedrift.

Her kaller hun seg samlivsmentor og tilbyr både nettbaserte samlivskurs og personlig rådgivning.

– Jeg vil at det skal være lav terskel for å komme til meg. Terapi høres for mange skummelt ut, derfor vil jeg være en mentor. Jeg vil lære bort hvordan vi kan skape gode relasjoner. For det er jo ikke noe vi lærer på skolen! Alle har sine ting å jobbe med, og det holder å være nysgjerrig på hvordan man kan få større glede inn i forholdet sitt, sier hun.

Les også: Snakker du og kjæresten samme kjærlighetsspråk?

Noe måtte gjøres

For 18 år siden gikk Stine og Jens fra å være heftig forelsket til plutselig å bli foreldre til tvillinger. Det var en brå overgang for paret som var vant til å bruke både tid på hverandre og fritidsaktivitetene de elsket.

– Lunta vår ble stadig kortere, og jeg skjønte at her trenger vi noen verktøy. På et tidspunkt leste jeg også at 75 prosent av alle tvillingforeldre skiller seg. Da fikk jeg panikk, minnes Stine.

Hun begynte å lete etter råd og fant et samlivskurs. Neste skritt var å få med seg Jens. Han forsto også at noe måtte gjøres, selv om samlivskurs var en fjern tanke.

– Jeg skal innrømme at jeg tenkte: «Nå er jeg snill som blir med på dette», sier Jens og ler.

– Men det var overraskende lystbetont. Du starter ikke med de vanskeligste tingene, men med oppgaver som kan være både trivelige og morsomme. Som for eksempel å forstå kjærlighetsspråkene.

For Jens har blitt glad i kjærlighetsspråkene. Han overrasker gjerne sine kolleger på kontoret, hvor han jobber som leder innen forsikringsbransjen, med å snakke litt om hvordan vi uttrykker oss i forskjellige kjærlighetsspråk.

STERKERE FORHOLD: Stine og Jens fikk et sterkere forhold etter at de gikk i terapi sammen.
STERKERE FORHOLD: Stine og Jens fikk et sterkere forhold etter at de gikk i terapi sammen. Foto: Linn Holstad Hines

– De færreste forventer at jeg skal begynne å snakke om slikt, så jeg har litt moro med det. Men jeg har hatt utbytte av samlivskursene også på jobben. Jeg har lært å forstå meg selv bedre i møte med andre, sier han.

En annen konsekvens av samlivskurset var at Stine utdannet seg til familieterapeut. Hun har til og med tatt mastergrad i faget. For tiden skriver hun også bok om hvordan vi kan mestre samlivet.

– Jeg hadde en åpenbaring og følte at kurslederen måtte ha verdens morsomste jobb. Og siden har det vært livet mitt å jobbe med par og familier, sier Stine og smiler.

Kjærlighetsspråkene

Men hva er egentlig et kjærlighetsspråk?

– Vi har forskjellige kjærlighetsspråk, forklarer Stine.

– Jens sitt kjærlighetsspråk er å gjøre tjenester, mens mitt er fysisk nærhet. Når Jens ordner praktiske ting for meg, gir han uttrykk for sin kjærlighet, mens jeg ønsker klemmer og å holde i hånden. Det gjorde at jeg ikke følte meg elsket, forklarer Stine.

Det er et av de vanligste spørsmålene Stine får: «Hvorfor føler jeg meg ikke elsket?» Svaret er å se hverandre i hverdagen og forstå hverandres uttrykk for kjærlighet, mener Jens.

– Klemming og kos er ikke så viktig for meg. Så når vi forsto hverandres kjærlighetsspråk, ble det også lettere å sette pris på hverandre, sier han.

Før de dro på kurs, oppsto det ofte misforståelser som igjen førte til konflikter som de ikke hadde verktøyer til å løse. Da ble løsningen ofte å gå i forsvar, noe som er helt vanlig, forklarer Stine.

– Vi går ubevisst inn i vante mønstre, derfor har vi ofte den samme konflikten om og om igjen, helt til vi får hjelp til å forstå vårt eget reaksjonsmønster. Når vi blir bevisst dette, er det som å få en bruksanvisning til forholdet. Nå finnes det ingen fasit, for vi er alle forskjellige, men det blir lettere å finne løsningene sammen, sier hun.

Nettopp derfor vil Stine komme de største konfliktene i forkjøpet.

– Alt blir lettere hvis vi starter tidlig, før konfliktene vokser seg store. Da jeg jobbet ved familievernkontoret, var det mange som skulle ønske de hadde møtt meg før, mens forholdet ennå var mulig å redde. Det knuste hjertet mitt hver gang, og jeg bestemte meg for at jeg ville jobbe med å forebygge og styrke parforhold, sier hun.

– For det er utrolig hva som er mulig hvis begge ønsker å jobbe med forholdet. Jeg har opplevd at par går fra tanker om brudd til å finne tilbake til kjærligheten flere ganger.

Les også: (+) Det er 20 år siden Tom forlot meg. Nå sto han her og ville ha meg tilbake

Vil rive ned tabuet

Det spørsmålet Stine får aller oftest er: «Hvordan får jeg med meg mannen min på samlivskurs eller samtale?»

– Å jobbe med parforholdet er nærmest tabu, spesielt for menn. Men yngre menn er klare for å snakke om følelser, så her har det helt klart skjedd en endring de siste årene, sier hun.

Jens har fundert på hvorfor mange menn ikke ønsker å jobbe med for­holdet.

– Jeg tror de kjenner på ubehaget. De er kanskje redde for at det skal bli slitsomt å snakke om problemene. I tillegg er det uvant.

For å gjøre terskelen lavere for mennene, kan du sitte hjemme og jobbe med Stines samlivskurs og være helt anonym.

– Jeg håper å nå ut til mennene gjennom damene. De tar jo med seg mannen sin på noen av oppgavene. Det er mulig å få et bedre forhold selv om man jobber med sine egne ting, men det er selvfølgelig best når man er to. Da blir det et felles prosjekt og en felles forståelse, forklarer hun.

Jens og Stine understreker at det å leve sammen i mange år er en stor jobb.

– Det betyr ikke at vi sitter og graver i de tunge tingene hele tiden. Men vi tar konfliktene med en gang, slik at de ikke får vokse seg store.

Blant annet har de blitt flinkere til å bli tydelige overfor hverandre. De fleste vet hvordan det kan gå hvis man må gjette seg til hva partneren ønsker seg.

– Det er veldig godt at Stine er blitt så tydelig på hva hun ønsker. Hvis hun vil ha blomster, eller at jeg skal ta henne med på romantisk middag, sier hun det, forteller Jens.

– Og jeg tar imot også! Selv om det er jeg som har bedt ham kjøpe blomster, er det romantisk. Og når han blir vant til at jeg ønsker meg blomster, så kjøper han plutselig blomster uten at jeg har bedt om det også, sier Stine og smiler.

<b>HÅND I HÅND GJENNOM LIVET:</b> Forholdet har blitt mer stabilt og sterkere etter samlivsterapi, er paret enig om. 
HÅND I HÅND GJENNOM LIVET: Forholdet har blitt mer stabilt og sterkere etter samlivsterapi, er paret enig om.  Foto: Linn Holstad Hines

Mange går fra hverandre om høsten

August er den travleste tiden for parterapeuter, og mange par går fra hverandre etter ferien.

– Det har noe med forventninger å gjøre. Håpet om at det blir bra når vi endelig får fri sammen. Men det er de små grepene i hverdagen som skaper gode relasjoner, og som fører til at ferien blir en god opplevelse, forteller Stine. Mange skyver utfordringene under teppet. Det skyldes at vi er slitne, og ikke orker ta diskusjoner i hverdagen. Med høye for forventninger om hvor deilig det skal bli med fri, samt mye irritasjon som er skjøvet under teppet, så kollapser mange parforhold, sier Stine.

Bestem dere for å ta forholdet på alvor, legg en ny kurs, og ta ansvar for det du kan gjøre bedre, uten å skylde på partneren. Det er mulig å snu skuta, det krever bare bevissthet, og at dere ønsker å få det bedre sammen.

Les også: «Det var rart», tenkte Louise (38) om beskjeden fra legen. Det ble starten på et ni år langt mareritt

Vær tydelig

Stines beste tips til par som sliter i forholdet er å være tydelig på egne behov.

– Øv deg på å si hva du trenger på en hyggelig måte. Ta utgangspunkt i hva du selv føler, i stedet for å bruke anklager. Bruk jeg-setninger, fremfor du-setninger. For eksempel: «Jeg ønsker at du kunne overraske meg med blomster en dag», i stedet for «du gir meg aldri blomster!», sier hun.

Hun anbefaler også å koble seg på hverandre litt hver dag, legge vekk skjermene og ha et fristed der man ser hverandre.

– Gi hverandre litt nærhet hver dag, for eksempel et hei og ha det-rituale i form av en klem eller et kyss. Det utløser kjærlighetshormonene. Se en serie eller gå en tur sammen på kvelden. Slik holder dere nærheten ved like i hverdagen.

Par bør også trene på å være rause med hverandre, og å gi uten å forvente noe tilbake.

– La den andre få holde på med sin favorittaktivitet, og ikke hold telling med hvem som har fått gjøre hva. Å være raus er det motsatte av konkurranse, og kan føre til at man får gode ting tilbake. Hvis dere skal gjøre noe sammen, kan det være fint å gjøre noe annet enn det dere vanligvis gjør, kanskje dra et sted dere ikke har vært før? Eller gå tur et annet sted enn dere pleier. Det bidrar til nye samtaleemner og stimulerer forholdet.

Noe av det viktigste mener Stine er å lære seg kjærlighetsspråkene.

– 80 prosent av alle par har ulike kjærlighetsspråk, og ved å forstå at vi er forskjellige, kan vi bli bedre både på å formidle og ta imot kjærlighet, slår hun fast.