Influensa

Symptomene som betyr influensa

Her er symptomene som viser at du ikke bare er forkjølet, men har influensa.

INFLUENSA: Virussykdommen gir helt tydelige, generelle og kroppslige symptomer med muskelverk og hodepine.
INFLUENSA: Virussykdommen gir helt tydelige, generelle og kroppslige symptomer med muskelverk og hodepine. Foto: Gettyimages.no
Sist oppdatert

Symptomene kommer fort: Du får kanskje ikke alle på en gang, men de fleste vil komme i tur og orden.

Du har feber, føler deg slapp, har hodepine, frysninger, muskel- og leddsmerter, sår hals og tørrhoste.

– Influensa gir helt tydelige, generelle og kroppslige symptomer med muskelverk og hodepine. Man føler seg rett og slett helt mørbanka i flere dager, i tillegg til sterk feber, sier spesialist i allmennmedisin, Kari Løvendahl Mogstad.

Forkjølelse kommer som regel gradvis. Influensaen er kommet som kastet på deg. Det er store sjanser for at du følte deg frisk kvelden før.

Har du feber i tillegg kan du være ganske sikker i din sak; Dette er en god, gammeldags sesonginfluensa. Og du kan snu deg rundt - og prøve å sove videre med god samvittighet.

Les også: Hvordan bli kvitt forkjølelse?

Symptomer på influensa

Symptomer på influensa er som andre øvre- og nedre luftveissykdommer: Hodepine, muskelverk, slapphet, muskelsvakhet, gjerne høy feber, frysninger og sår hals.

– Men man kan ha influensalignende symptomer uten at det er en riktig influensasykdom. Influensaen kommer i epidemier, og det er nye virus som angriper oss, sier Mogstad.

Når influensaen kommer over deg, føler du deg rett og slett elendig. Det verker på steder i kroppen du ikke visste eksisterte, og det er lite som virker mer fristende enn å krype under dynen.

– Influensaen starter gjerne med at feberen går i været, og deretter kommer kroppsplagene og slappheten. Halssmerter og hoste kan komme etter hvert, og slik kan man kjenne seg i en til to uker, sier hun.

Covid-19 eller influensa?

Koronasymptomer og symptomer på influensa kan ligne på hverandre.

I følge Folkehelseinstituttet er det derfor lurt å teste seg for koronavirus, selv om behandlingen er den samme.

Symptomer på korona kan starte med luftveisinfeksjon og vage symptomer som for eksempel hodepine og tett nese, eller mer klassiske influensalignende symptomer som som feber, hoste, sår hals og nedsatt allmenntilstand.

Dette er kjente symptomer på influensa. Det kan også være tegn på covid-19.

Regler og retningslinjer for hvordan du skal forholde deg til koronatmitte endrer seg, så husk å holde deg oppdatert på FHI sine nettsider.

Influensabehandling

Hva gjør du når du har fått influensa? Hold sengen, hold jevnest mulig temperatur, drikk mye vann og bruk eventuelt Paracet eller Ibux for å lindre smerter og feberen, samt slimhinneavsvellende midler.

Det finnes ingen måte å lure seg unna influensaen på når du først er smittet. Nå gjelder det først og fremst å lindre symptomene.

Et annet lindrende råd er å skylle neseganger og gurgle luftveiene med saltvann. Du kan lage saltblanding selv eller kjøpe det ferdig blandet og sterilt på apoteket.

Influensa er en årlig, sesongpreget sykdom som inntreffer i epidemier om vinteren over hele verden. Årsaken til at sykdommen inntreffer er forskjellige virus - influensavirus A og B.

– Man føler seg ofte svært syk, men tilstanden går raskt over. Hos eldre, barn og folk med kronisk lunge- eller hjertesykdom kan influensa være alvorlig, sier allmennlege og spesialist i allmennmedisin, Svein Høegh Henrichsen.

Av den grunn anbefales risikogruppene, pårørende, samt de som jobber med disse gruppene i helsevesenet å vaksinere seg hvert år.

Les også: (+) Matheo (2) ble født døv og uten balanseorgan. Nå lærer han seg tegnspråk

Hvor lenge varer influensa?

I følge Folkehelseinstituttet har som oftest influensa en varighet på en ukes tid, mens inkubasjonstiden vanligvis er på 2 dager.

Det er også vanlig å være trøtt i noen uker etter det, og hosten kan vedvare en stund.

Får man en ny runde med feber, er det grunn til å være på vakt. Det kan bety at man har fått en bakteriell infeksjon som komplikasjon til influensaen. Ved slik mistanke bør lege kontaktes.

Du bør også kontakte lege dersom symptomene blir verre eller varer lenge, om du blir syk igjen etter å ha blitt bedre, får problemer med magen og kaster opp eller får feber på rundt 40 grader, skjelvinger, brystsmerter eller hoster opp gulgrønt slim.

Influensasmitte

Har du influensa, er du også smittebærer, noe som gir deg enda en grunn til å holde deg hjemme.

Influensaen er mer omfattende enn en vanlig forkjølelse, menn de har likevel en del felles. Virus forårsaker også forkjølelse som sitter i de øvre luftveiene. Symptomene kan også ligne, som tett nese, sår hals og hodepine.

Folkehelseinstituttet forklarer at du kan smitte andre med influensa allerede dagen før symptomene viser seg, og du kan være smittsom i tre til fem dager.

En huskeregel er at man har smitten så lenge man har feber.

  • Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko
  • Beboere i omsorgsboliger og sykehjem og alle fra fylte 65 år
  • Barn og voksne med: diabetes type 1 og 2 kronisk luftveissykdom, hjerte- og karsykdom, leversvikt eller nyresvikt kronisk nevrologisk sykdom eller skade nedsatt immunforsvar svært alvorlig fedme (KMI over 40) annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege

Kilde: fhi.no

Se mer

Det er da naturlig nok lurt å begrense omgangen med andre så mye som mulig, holde seg unna kroppslig kontakt, hoste og nyse i papirlommetørkler og vaske hendene godt.

Les også: Disse fire faktorene kan gjøre at du får Covid-19-plager lenge

Ta influensavaksine?

Influensa skyldes virus og det er derfor virkningsløst å gi antibiotika. Det virker nemlig bare på bakterier.

En influensavaksine trenger også en til to uker på å gjøre sin virkning i kroppen og for å ha optimal effekt. Men så lenge du føler deg frisk, kan du ta den.

Har du allerede blitt smittet, er det imidlertid for sent med vaksine

– Det som gjelder er å ta det veldig med ro. Hold sengen, og ta eventuelt smertestillende midler mot smerter og feber, sier lege Løvendahl Mogstad.

Denne saken ble første gang publisert 10/11 2017, men er oppdatert og republisert, 7/4 2022.

Denne saken ble første gang publisert 07/04 2022, og sist oppdatert 07/04 2022.

Les også