Dette avslører pupillene dine

Du blir ikke fysisk blind, men krevende tankeoppgaver kan skape en midlertidig, mental blindhet. Det kan blant annet føre til at vi blir farlige bilførere fordi vi blir uoppmerksomme.

SKJØNNHETSSYMBOL: Pupillene utvider seg blant annet ved kognitive anstrengelser, og store pupiller gjør oss mer attraktive overfor det motsatte kjønn. (Foto: Getty Images).
Publisert Sist oppdatert

Øynene sies å være sjelens speil, og mer enn noen andre deler av øyet er pupillen den som tydeligst reflekterer vår mentale tilstand. 

Og dess mer vi anstrenger oss rent kognitivt, jo mer utvider pupillene seg. Men denne mentale anstrengelsen som utvider pupillene våre, snevrer også inn vår oppmerksomhet.

– I det daglige betyr dette at når vi for eksempel er ute og kjører bil og samtidig skal følge med på andre biler, trafikkskilt og fotgjengere og i tillegg utføre en oppmerksomhetskrevende oppgave som å se på GPS-en, kan vi bli mindre oppmerksomme på potensielle farer, skriver professor Bruno Laeng ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo i en e-post.

Et mer humoristisk eksempel på denne blindheten er «Den usynlige gorillaen», som var et eksperiment hvor en gruppe mennesker ble satt til å se på en video. Denne viste to personer, hvorav den ene hadde hvit t-skjorte, som kastet en basketball mellom seg. 

Oppgaven var å telle hvor mange ganger personen i hvit t-skjorte kastet ballen. Men det var ikke det eneste som skjedde i videoen, for utkledd som en gorilla gikk en person gjennom ballkastescenen. Når observatørene ble spurt om de så noe uvanlig i videoen, svarte 50 prosent at det gjorde de ikke.

Selv om mentale anstrengelser kan gjøre oss uoppmerksomme for andre hendelser enn den vi fokuserer på, så kan de store pupillene som følger av anstrengelsen faktisk gjøre oss mer attraktive for det annet kjønn. Mer om dette lenger ned i teksten.

Begrenset hjernekapasitet

I gorilla-eksperimentet var det imidlertid ikke slik at deltagerne hadde svakt syn, men fordi hjernekapasiteten vår ikke er uendelig, og ikke tilstrekkelig til å tolke alle de sanseinntrykkene vi kontinuerlig mottar, fikk de ikke med seg alt som skjedde.

– Så når man er intenst fokusert på noe, er det liten eller ingen ledig oppmerksomhetskapasitet til andre ting, forklarer Laeng.

TAP AV DYBDESKARPHET: Når hjernen anstrenger seg for å løse en oppgave vil pupillene våre utvide seg, og det vil gå på bekostning av synets dybdeskarphet.

Daniel Kahneman, nobelprisvinner i økonomi, skriver om dette i sin bok «Tenke, fort og langsomt». Han sammenligner pupillene våre med et sikringsskap. Men der hvor en sikring popper på grunn av overbelastning, tilpasser hjernen kapasiteten sin til oppgavene som skal utføres, som blant annet å tolke synsinntrykk. Den kapasiteten som er igjen når den viktigste oppgaven har fått sitt, fordeles til de andre.

«Denne avanserte fordelingen av oppmerksomhet er blitt fininnstilt gjennom en lang evolusjonshistorie», skriver han.

Les også:  Øye-symptomer kan avsløre synsproblemer, eller i verste fall alvorlige sykdommer

Pupillene speiler kunnskap og intelligens

Og siden pupillene avspeiler hvor mye hjernen din jobber, kan pupillene ifølge Kahneman også være et speil på hvor flink du er til noe, og han referer til fysiologiske studier som viser at ved økte kunnskaper og ferdigheter vil hjernen jobbe mindre.

Men det samme gjelder også for intelligente personer, de anstrenger seg mindre for å løse et problem, og det forteller pupillstørrelsen noe om.

FORSKER PÅ PUPILLEN: Professor Bruno Laeng ved Psykologisk institutt ved Universitet i Oslo forsker på pupillene, såkalt pupillometri.

«Det gir seg utslag både i pupillstørrelse og hjerneaktivitet», skriver Kahneman.

Så neste gang du skal løse en komplisert oppgave, still deg foran speilet og se hvordan pupillstørrelsen din endrer seg.

Liten tvil: Store pupiller er sexy

Størrelsen på pupillene reflekterer altså din evne til problemløsning, men pupillstørrelsen har også betydning for hvordan andre personer opplever deg.

«Merkelig nok er hun mye mer tiltrekkende i det ene bildet enn i det andre», skriver Kahneman om en situasjon hvor en kollega av ham lot en gruppe menn se på to bilder av samme kvinne, men med én vesentlig forskjell: Pupillene hennes er utvidet i det ene bildet, sammentrukket i det andre.

 

Kollegaen Kahneman refererte til, var den tyskfødte amerikanske psykologen Eckhard Hess. Han hadde vist to bilder av den samme, vakre kvinnen til en gruppe menn, men med den forskjellen at pupillene hennes var store på det ene bildet og små på det andre. Gruppen av menn hadde brukt ordene «mer feminin», «pen» og «myk» om kvinnen når hun hadde store pupiller, men med små pupiller ble hun beskrevet som «hard», «egoistisk» og «kald».

«Det kan være liten tvil om at de store pupillene gjorde kvinnen mer attraktiv overfor mennene», skrev Hess om eksperimentet i en artikkel i tidsskriftet Scientific American.

Attraksjonen med store pupiller spilte seg imidlertid ut begge veier, for det viste seg at når mennene fikk se bilder av personer av det motsatte kjønn med store pupiller, ble det også fart i deres egne pupiller. De utvidet seg markant. Det samme skjedde når kvinner fikk se bilder av menn med store pupiller.

Og siden store pupiller oppleves attraktivt av det motsatte kjønn (samme reaksjonen kunne også avleses mellom homoseksuelle), er det ikke unaturlig at midler som utvider pupillene har blitt jaktet på i apotekene. For det finnes medikamenter som gjør pupillene større, som for eksempel øyendråper med virkestoffet atropin og antihistaminer som brukes ved behandling av allergier.

Men det er kanskje ikke alle pupillutvidende medikamenter du har lyst til å ha i deg, som for eksempel de narkotiske stoffene amfetamin, hasj og LSD. Opiater som morfin og heroin krymper imidlertid pupillene. Det samme gjør alkohol.

Kan være tegn på sykdom

Det er ikke uvanlig at størrelsen på pupillene varierer, og store pupiller skyldes vanligvis lysmengde og sinnsstemning. Ei heller er det uvanlig at størrelsen varierer mellom pupillene.

Rundt 20 prosent av oss har det som ifølge Store norske leksikon kalles anisokori, en tilstand hvor pupillene i høyre og venstre øye har ulik størrelse (knapt én millimeter i forskjell). 

Denne tilstanden kan være medfødt, men det er når den oppstår senere i livet at det er grunn til å ta det alvorlig. 

Asymmetrien kan være «tegn på sykdom eller skader i øyets indre deler eller i hjernen eller nervesystemet», skriver professor emeritus i øyesykdommer, Gunnar Høvding, på Store norske leksikon. Og da bør man ifølge Høvding oppsøke lege.

Faktaboks

Større pupill – økt overlevelsessjanse

I urmenneskets verden handlet det ikke så mye om kognitivt krevende oppgaver, for dem dreide det seg om å skaffe mat og overleve. Samt å få med seg eventuelle snikende farer, og da var store pupiller en god hjelp.

Ifølge Bruno Laeng ville det økede lysinnslippet på øyet som følge av en større pupill sette urmennesket bedre i stand til å oppdage eventuelle farer.

– I denne sammenheng er det likevel viktig å skille mellom å oppdage og identifisere, utdyper han og legger til:

– Selv om evnen til å oppdage økte med større pupill, ville det likevel umiddelbart være uklart hva man oppdaget, altså identifisere hva man sto overfor.

Ifølge Kahneman påvirket den økte oppdagelsesevnen urmenneskets overlevelsesmuligheter: «Å orientere seg og reagere raskt på de største truslene og mest lovende mulighetene økte overlevelsessjansen», skriver han.