Hjernetrim:
Demenstest: Hjerneforskernes beste råd for å trene hjernen
Visste du at hjernen din må utfordres og trenes for å holde seg frisk? Hjerneforskerne gir deg råd og treningsoppgaver som får hjernen din i toppform – og som kan hjelpe mot demens.
Er du typen som holder deg i form og tar godt vare på kroppen din?
Tar du sunne valg i butikken og går lange turer i skog og mark?
Det er bra, men du må ikke glemme hjernen, den må også mates og bli tatt godt vare på akkurat som resten av kroppen.
Selv om hjernen jobber hele tiden, går den for det meste på autopilot.
Med riktig trening kan du derimot få fart på hjernen slik at du enkelt kan manøvrere mellom alle utfordringer du møter i det daglige.
Aktiver hjernen
I en tid da de fleste svarene vi trenger bare er et Googlesøk unna, er det viktig å ha fokus på å holde hjernen i god form. Hjernen trenger utfordringer, og når den går for lenge på førstegir, får det en svært negativ effekt på både hukommelsen og orienteringsevnen vår.
Kaja Nordengen er lege og hjerneforsker. Hun har skrevet flere bøker med fokus på hjernehelse og sunn hjerne.
– Når vi lærer nye ting og utfordrer hjernen vår, danner vi nye forbindelser mellom nervecellene og dermed helt nye nervecellenettverk. Samtidig stabiliserer og styrker vi de nervecelleforbindelsene vi allerede har. Alt du lærer, både fysisk og mentalt, er i hovedsak hjernetrening, sier Nordengen.
Hun påpeker at for å trene og styrke hjernen, må man gjøre en liten holdningsendring rundt vaner og utfordringer i det daglige.
– Når du tar mange nye valg i løpet av dagen, hver eneste dag, vil det ha stor effekt på hjernehelsen. Forskning på hjernetreningsspill og apper tyder på at dette alene ikke er universalmiddelet som skaper en mer velfungerende hjerne. Det viktigste er hvordan vi lever livet hver eneste dag.
Vi mennesker er vanedyr, og det er enklere å falle inn i et vant spor enn å oppsøke nye opplevelser og utfordringer.
Det er viktig å endre tankesettet sitt og aktivt tilnærme seg utfordringer.
Les også: Ti tidlige tegn på at noen du kjenner kan ha demens
Hjernetrim mot demens
Når du har funnet ut hvilken del av hjernen din som trenger litt ekstra olje i motoren, er det på tide å sette i gang med treningen.
– Når du begynner å trene hjernen, husk at ting tar tid. Forandring skjer ikke over natten. Det finnes ingen snarveier, og treningenkrever hardt arbeid før resultatene kommer, forklarer Nordengen.
Bruk tiden og gjør det til en vane, for selv om treningen tar tid, er det en veldig god investering i deg selv.
Hun anbefaler flere ting for å holde hjernen i god form.
– Sov godt, beveg deg, lær deg et instrument eller et nyt språk, spis sunt, drikk mer vann, fjern stressfaktorer fra livet, se mindre på TV og les mer istedet, sier hun.
Å være sosial og utfordre seg de selv er også faktorer som kan gjøre hjernehelsen bedre.
– Noe tyder på at hvis du holder hjernen i aktivitet, utsetter du eventuell demens. Det er for eksempel kjent at personer med høyere utdanning og personer som har to morsmål, utvikler demens senere enn andre. Så jo mer hjernen trenes og holdes i bevegelse, jo lavere risiko er det for demens, mener hjerneforsker, forfatter og foredragsholder Troels Wesenberg Kjær.
Fire øvelser som trener hjernen
1. Regn ut: Løs regnestykkene under i hodet. Hver gang du har fasiten, skriv det ned, så du hver gang kan sjekke om du har gjort riktig.
Når alle svarene er korrekte, kan du lage nye, og gjøre det enda litt vanskeligere for deg selv.
790 + 249 =
314 + 751 =
809 + 219 =
829 – 798 =
569 – 371 =
931 – 412 =
19 x 69 =
18 x 44 =
15 x 26 =
2. Finn den det bare er én av. Se på bildet og finn den som skiller seg ut raskest mulig:
3. Ordlisten. Les ordlisten under noen ganger. Når du mener at du husker ordene, kan du dekke den til og skrive ned alle ordene eller si dem høyt for deg selv. Utfordre deg selv med nye ordlister.
• Fisker • Juice • Strømper • Tunnel • Forbindelse • Koffert • Genser • Ski • Bakke • Blomsterbed
4. Stroop-testen. Ta testen som viser hva som skjer når hjernen får to beskjeder på samme tid. Alt du trenger eren stoppeklokke (ev. be noen tatiden for deg) og konsentrasjon.
Hvor raskt kan du si fargen ordene er skrevet i, og ikke det som faktisk står? Gjenta øvelsen og utfordre deg selv til å gjøre det raskere og raskere.
Sorte hull
Noen er flinke til å huske tall, noen ser lett gjennom sosiale sammenhenger, mens andre kjenner igjen ansikter uten problemer.
Det er hjernen som bestemmer hva vi er gode på. Vi absoberer læring på ulikt vis.
– Noen terper og terper, mens andre sanser eller lager tankekart. Kunnskapen vi tilegner oss under læringsprosessen, er altså svært forskjellig fra person til person, sier hjerneforsker, forfatter og foredragsholder Troels Wesenberg Kjær.
Han mener derfor at du bør starte med å finne ut hva dine egne sorte hull er.
– Når du begynner å trene hjernen din, start med å finne ut hvilke utfordringer du har, det vil si de områdene der du ikke er best. Hvis du for eksempel ønsker å forbedre hukommelsen, kan du begynne med å lage ordlister som du lærer utenat.
Han sier at nøkkelordet er motivasjon.
– Uten motivasjon lærer du veldig lite. Når hodet er ladet opp med drivstoff, er neste trinn å sikre fokus. Du må konsentrere deg om oppgaven. Det krever oppmerksomhet. Fjern snø og tåke fra bilvinduene. Du må ha klart syn og begge hendene på rattet for å bevege deg fremover. Motivasjon og oppmerksomhet er to svært viktige forutsetninger for læring, forklarer Kjær.
Les også: Elin endret seg i 12-årsalderen. Det skulle prege henne og familien for alltid
Test deg selv - hva er dine sorte hull?
De seks oppgavene under hjelper deg å finne dine svarte hull – altså ting du ikke er så god til.
Fasit finner du nederst.
1. Hva er neste tall i rekken? Her skal du tenke deg frem til hva som skal stå i stedet for "?"
1–12–52–365–24 –?
2. Syng de første seks tonene av yndlingssangen din. Du skal synge nøyaktig seks toner av yndlingsmelodien– hverken mer eller mindre.
3. Avvikeren. Ett av ordene avviker fra de andre. Hvilket?
KamelHund - FiskGris - TreSommerfugl
4. Lag to papirkuler, og prøv å treffe søppelkassen. Lag to papirkuler ved å krølle sammen to ark. Sett deg to meter fra søppelkassen og se om du klarer å treffe blink.
5. Få en venn til å stå på hodet. Bruk din sosiale kompetanse til å få en venn til å gjøre noe personen normalt ikke gjør uforberedt.
6. Hva passer? De øverste 3x3 mønstrene følger en regel, men ett mønster mangler. Bruk regelen, og finn det riktige mønster blant de fire mulige.
FASIT:
1: De første fire tallene angir hvor mange år, måneder, uker og dager det er på et år. Det femte tallet angir hvor mange timer det er på et døgn. Det tallet som mangler er 60 (minutter per time).
3: Tre (ikke et dyr).
6: Den første av de fire alternativene (rekken nederst).
Les også: (+) Ellen (54) har sovet fire timer hver natt i 12 år
Denne saken ble første gang publisert 02/12 2022, og sist oppdatert 05/12 2022.