test av høstjakker:

Vi har testet 10 tynne jakker som varmer

En god mellomlagsjakke har man behov for gjennom hele året. Vi har testet noen av dem som er mest aktuelle på markedet. Testvinneren koster nesten 4000 kroner

Pluss ikon
<b>HELÅRSJAKKE: </b>En lett og isolert jakke kan brukes til ulike aktiviteter året rundt.
HELÅRSJAKKE: En lett og isolert jakke kan brukes til ulike aktiviteter året rundt. Foto: John Arne Tungen
Først publisert Sist oppdatert

Mellomlagsjakke, varmejakke eller forsterkningsplagg. De jakkene vi har testet denne gangen har litt ulike betegnelser alt etter hvem du snakker med og hvilket erfaringsgrunn­lag de du snakker med har.

Det vi har sett etter når vi har tatt inn jakker til test denne gangen, er jakker som skal kunne fungere som et isolerende lag under en annen skalljakke, samtidig som de i perioder skal være egnet til å brukes som ytterste jakke.

De trenger derfor ikke være 100 % vind- eller vanntette, samtidig som det er viktig at design og snitt er slik at det er praktisk mulig å bruke jakken under en annen skalljakke.

Vi har hatt de fleste modellene inne til test over en periode på tre måneder. Der vi har hatt få modeller er de rotert innad i teamet. Vi har testet både dame- og herremodeller av flere av jakkene.

Jakkene er vurdert av testerne hver for seg og i fellesskap. Vekt er målt på jakke i størrelse herre L og kan avvike noe fra det produsenten oppgir.

Les også: (+) Test av skalljakker – prisforskjellen er over 4500 kroner

Slik har testpanelet vurdert jakkene:

Holdbarhet: 30 %: Generell slitasje, svake punkt, sømmer og andre ­detaljer som er spesielt utsatt.

Utforming, komfort og ­passform: 30 %: Snitt, lengde, ­stramminger, hals, lommer og andre ­moment som det er naturlig å ta med på dette punktet.

Allroundegenskaper: 40 %: Variert bruk med tanke på ulike aktiviteter.

Jakkene har fått poeng, der 1 er det dårligste og 10 er det beste man kan oppnå. Her er testresultatene i stigende rekkefølge:

Deerhunter Moor Padded ­Jacket with knit

Pris: 849 kr
Vekt: 610 g
Materiale: 100 % polyester
Størrelser: S–5XL
Annet: Flere farger og modeller i samme serie

<b>DEERHUNTER: </b>Moor padded jacket with knit.
DEERHUNTER: Moor padded jacket with knit. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: Deerhunter er et dansk merke med fokus først og fremst på jaktbekledning, men de har også en del modeller rettet mer mot generelt friluftsliv.

Vårt inntrykk så langt av merket er at de leverer solide produkter til en grei pris. Moor Padded jakke kommer også inn under dette segmentet. Dette er en jakke med vindtett kropp, med ermer og sidepaneler i et strikket materiale.

Både passform og design generelt gjør at denne jakken passer best til ­tiden før eller etter at du har vært på jakt eller en annen aktivitet. Den oppleves forholdsvis tung og mangler passform som passer til aktiv bruk.

Som varmejakke til å kaste på seg når en skal være sosial etter dagens jakttur passer den imidlertid godt til. Fin pris!

Poeng: 4

Stormberg Lyngen ­Recycled ­Insulated ­jacket

Pris: 1299 kr
Vekt: 300 g
Materiale: Nylon, polyester, PA ­coating, delvis resirkulert
Størrelser: XS–3XL
Annet: Dame- og herremodell, flere farger

<b>STORMBERG: </b>Lyngen recycled insulted jacket.
STORMBERG: Lyngen recycled insulted jacket. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: Stormberg hevder seg på pris og, etter våre erfaringer, slitestyrke. Det bekreftes også med denne modellen.

Men det mangler en del, først og fremst med tanke på passform og en del funksjoner tiltenkt aktiv bruk om en sammenligner med de andre i denne testen.

Etter vår mening ikke et førstevalg til aktiv bruk, men til prisen er dette likevel et godt kjøp om størrelse og passform fungerer til ditt bruk.

Poeng: 5

Helly Hansen Odin Stretch Hooded Light ­Insulator jacket

Pris: 2199 kr
Vekt: 500 g
Materiale: Pertex Quantum, PrimaLoft Gold, DWR
Størrelser: XS–XXL
Annet: Dame- og herremodell, flere ­farger

+ Solid, isolasjon, passer til hverdags
- Passform, justeringer, tykk/tung til enkelte aktiviteter

<b>HELLY HANSEN: </b>Odin stretch hooded light insulator jacket.
HELLY HANSEN: Odin stretch hooded light insulator jacket. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: Helly Hansen representerer ofte det sikre og solide når vi gjennomfører slike tester som dette, noe vi til dels får bekreftet også denne gangen.

Solide løsninger, gode materialer og slitestyrke, men det mangler litt på passform og noen praktiske løsninger for å matche de som kommer beste ut i denne testen.

Negative tilbakemeldinger fra testeren sier at den sitter litt for tett over skuldrene, ermene kryper litt oppover ved armutslag og at det savnes justering/stramming på hette/hals.

Bortsett fra dette er jakken behagelig på, isolerer godt og har en design som også passer til hverdags.

Poeng: 6

Bergans Senja Midlayer ­jacket

Pris: 1500 kr
Vekt: 255 g
Materiale: Resirkulert polyamid, Clo Eco Vivo isolasjon, Pontetoro Tecnostretch
Størrelser: XS–XXL
Annet: Egne dame- og herremodeller, flere farger

+ Lett, luftig, god fukttransport, lite pakkevolum
- Ikke vindtett på nedre del, slitestyrke

<b>BERGANS: </b>Senja midlayer jacket.
BERGANS: Senja midlayer jacket. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: I Norge kommer en naturligvis ikke utenom Bergans når vi skal teste denne type bekledning.

Senja Midlayer, er som navnet tilsier, en utpreget mellomlagsjakke, men på turer med høy intensitet fungerer den også glimrende som ytterste plagg så lenge det ikke blåser eller regner/snør for mye.

Vindtett og lett isolerte paneler på overkroppen, og et lettere materiale i resten av jakken med meget gode luft- og fukttransporterende egenskaper. Jakken oppleves veldig lett og ledig på under bruk. Materialet oppleves behagelig inn mot kroppen og en kan godt kun ha en T-skjorte under.

God hals og god/passende lengde på ermer og i livet. Noe forlenget ryggstykke. Takler lite vind og nedbør, spesielt om temperaturen synker, men fantastisk lett og behagelig og et godt helårsplagg som mellomlag. Glimrende til topptur.

Poeng: 7

RAB Borealis tour ­jacket

Pris: 1299 kr
Vekt: 272 g
Materiale: Matrix DWR
Størrelser: S–XXL
Annet: Flere farger

+ Lett, passform, pakkevolum
- Isolasjon

<b>RAB: </b>Borealis tour jacket.
RAB: Borealis tour jacket. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: Du kjenner kanskje RAB først og fremst som en dunspesialist, men produsenten har et vidt spekter av produkter med høy kvalitet. Borealis Tour er først og fremst en meget lett softshellsjakke.

Dette innebærer at den har god stretch, puster meget godt, har god fukttransport og er vind- og vannavvisende. Men den isolerer lite og er ikke helt vind- og vanntett. Så her må du vite hva du er ute etter.

Til aktiviteter der man er i bevegelse og ikke trenger en 100 % vind- og vanntett jakke, fungerer denne ­ypperlig så lenge du får plass til nok tøy ­under som gir passende isolasjon.

Ved sykling, raske fotturer, skigåing, toppturer og andre aktiviteter der en membranjakke kan bli for tett og en gjerne ønsker litt luftgjennomstrømning for å ta bort overskuddsvarme, er dette imidlertid et godt valg. Høy komfort og grei slitestyrke.

Poeng: 7

Lundhags Viik LT jacket

Pris: 2300 kr
Vekt: 340 g
Materiale: Primaloft Gold Eco isolasjon, DWR, deler er resirkulert
Størrelser: XS–XXL
Annet: Dame- og herremodell, flere farger og flere modeller i samme serie

+ Solid og funksjonell
- Litt tynn, få lommer

<b>LUNDHAGS: </b>Viik LT jacket.
LUNDHAGS: Viik LT jacket. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: Ja, Lundhags kan annet enn å sy sko! Viik Light jakke er en klassisk, pen og god mellomlagsjakke med vind- og vannavvisende yttermateriale i store deler av jakken og pustende stretchmateriale i sidene og på innsiden av ermene.

Her er det lite «hokus pokus», men det gir også en sikker og funksjonell jakke som oppleves å ha et stort bruksområde og å ha høy slitestyrke.

Nøytralt design, kun en lomme på brystet og mangler litt på passform sammenlignet med dem som er best på dette, men ellers lite å utsette på dette produktet. Vi må også nevne vesten (Viik LT vest) i samme serie som vi også har testet og som raskt ble en favoritt i testteamet.

Litt tynn som eneste varmejakke på de kaldeste dagene, men ellers en meget god allrounder.

Poeng: 7

Mammut Rime Light IN Flex Hooded jacket

Pris: 2199 kr
Vekt: 360 g
Materiale: Ajungilak oti stretch isolasjon, Pertex quantum air, Pontetorto Tecnostrech
Størrelser: XS–XXL
Annet: Egne dame- herremodeller, flere farger

+ Lett passform, pusteegenskaper
- Litt tynn, ellers lite negativt

<b>MAMMUT: </b>Rime light IN flex hooded jacket.
MAMMUT: Rime light IN flex hooded jacket. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: Med så gode materialer har en et meget godt utgangspunkt når en skal sette sammen en jakke. Men dette er vel også et av kjennetegnene på produkter fra Mammut, her er materialene som regel hentet ned fra øverste hylle.

Rime Light er en god og behagelig jakke som kan fungere både som ytterste plagg og som mellomlagsjakke, alt etter sesong og vær. Vindtett i store deler av jakken og mer «luftige» ­paneler med stretch i sidene og under ­armene.

Denne hybridløsningen gir er jakke med et stort bruksområde og oppleves å puste godt. God hjelmkompatibel hette, god hals og fin lengde på ermer og i livet. Litt tynn som eneste varmejakke på de kaldeste dagene, men så lenge man er i aktivitet er dette en allsidig jakke.

Poeng: 8

Haglöfs L.I. M Barrier ­Jacket

Pris: 950 kr
Vekt: 240 g
Materiale: Primaloft Aerogel, DWR, polyamid, inntil 80 % resirkulert
Størrelser: XS–XXL
Annet: Dame- og herremodell, flere ­farger

+ Egenvekt, slitestyrke, isolasjon opp mot vekt
- Smal passform

<b>HAGLÖFS: </b>L.I.M Barrier jacket.
HAGLÖFS: L.I.M Barrier jacket. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: L.I. M-serien fra Haglöfs er designet etter prinsippet «Less Is More», noe som bety at disse produktene har fokus på lav egenvekt og ingen unødige detaljer. Her er det også gjerne et aktivitetsfokus på høy intensitet, noe som igjen gir noe smale og tettsittende produkter.

Barrier oppleves fantastisk lett på under bruk og den pakker nesten ingen ting i sekken. Samtidig er den rela­tivt tynn og gir litt lite isolasjon på de kaldeste dagene.

To frontlommer med glidelås, savner noe bedre stramming rundt håndledd, ellers få detaljer som trengs å beskrives. Samme materialet hele veien rundt. Meget god lettvekter om fasongen passer deg.

Poeng: 8

Arcteryx Atom LT ­hoody

Pris: 2499 kr
Vekt: 400 g
Materiale: Coreloft Compact isolasjon, Tyono ytterstoff
Størrelser: XS–XXL
Annet: Dame- og herremodell, ­flere ­farger

+ Passform, stort bruktsområde
- Lite negativt

<b>ARCTERYX: </b>Atom LT hoody.
ARCTERYX: Atom LT hoody. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: Det er vanskelig å komme utenom Arcteryx når en skal teste plagg av denne typen som vi har med denne gangen.

Atom som modell er ikke ny, med den er forbedret gjennom flere «generasjoner» av utgaver, og denne LT-utgaven (lav vekt) framstår nærmest som en komplett allrounder så lenge du ikke trenger den ekstra isolasjonen og slitestyrken enkelte av de noe tyngre modellene i denne testen kan vise til.

Gode tekniske- og praktiske løsninger, meget god passform og en design som fungerer til det meste. Lavt pakkevolum og grei egenvekt, også til sommerbruk. Behagelig og god jakke til helårsbruk.

Poeng: 9

Best i test: Fjellräven Bergtagen Lite ­Isolasjon jakke

Pris: 3899 kr
Vekt: 520 g
Materiale: 100 % resirkulert polyester, G-Loft isolasjon (100 % resirkulert)
Størrelser: XXS–XXL
Annet: Egne dame- og herremodeller, ­oransje og blå farge

+ Solid, isolasjon, passform, stort bruksområde
- Litt tykk til enkelte aktiviteter på sommeren

<b>FJELLRÄVEN: </b>Bergtagen lite isolasjon jakke.
FJELLRÄVEN: Bergtagen lite isolasjon jakke. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: Vi kan bare med en gang innrømme at denne jakken ble en favoritt blant testerne, dette også på sommerturer, selv om den er en av de tyngste og varmeste ­jakkene som er med i denne testen.

Vindtett og vannavvisende yttermateriale. Godt snitt, gode materialer, enkelt og stilrent design og detaljer som «oser» av kvalitet.

Selv om dette er en av de tyngste jakkene i testen, oppleves den å balansere godt mellom soliditet, vekt og isolasjon. Denne jakken får du et forhold til, som en god sovepose eller en favorittullgenser, et plagg du tar med deg sesong etter sesong.

Ikke et førstevalg for gramjegerne på sommerturer, men bortsett fra dette finner vi ytterst lite å utsette på dette produktet.

Poeng: 9