Jegere og sosiale medier
Jegere skadeskyter jakta
– Noen jegere skadeskyter jaktas rykte ved å publisere støtende og uverdige bilder på sosiale medier, sier redaktør i magasinene Villmarksliv og Jakt, Knut Brevik. Han får støtte fra flere.
– Vi skal ikke på noen som helst måte skamme oss over jakta og utbyttet. Tvert imot skal vi være stolte over at vi er jegere. Men noen få ødelegger for de mange ved å publisere støtende bilder og videosnutter. Og i noen ganske få tilfeller publiseres også åpenbare ulovligheter, sier Brevik og viser til videosnuttene på lukkede Facebook-grupper av rev og mink som ble hetset av jakthunder tilbake i 2014.
.
Reagerer på lovlig jakt
–Dette har naturligvis ingenting med ansvarlig jakt å gjøre, men er mishandling av dyr. Heldigvis er ikke dette noe vi ser ofte, og alle med et minimum av sunne instinkter reagerer sterkt på slikt, sier Brevik.
–Andre ganger ser vi at hordene på de sosiale mediene reagerer sterkt på helt lovlig og greit presentert jakt. Spesielt tydelig er dette når det gjelder rovviltjakt, hvor frontene mellom de som misliker og de som liker rovdyr er avgrunnsdyp. Uansett må vi som jegere ha en tanke for hvordan jakt oppfattes på sosiale medier, sier Brevik.
Og får støtte fra tidligere utmarkssjef i Norges Skogeierforbund og fagansvarlig for Den store jegerprøveboka, Vidar Holthe. Han er også tillitsvalgt i Østfold fylkeslag av Norges jeger- og fiskerforbund.
Naturlig forhold til død, vilt og blod
–Ofte glemmer jegere at ikke alle har et like naturlig forhold til dødt vilt og blod som dem selv. Dermed er det lurt alltid å tenke seg om både en og to ganger før du presenterer bilde eller levende film av en jaktsituasjon. Selv om jaktutøvelsen har vært helt etter boka og alt er i sin skjønneste orden. Still deg gjerne spørsmålet; hvordan vil en som ikke jakter, reagere på dette? Vi skal huske på at vi som jegere har fått samfunnets tillit og aksept for å ta livet av ville dyr. Det er en aksept i grove trekk kun slaktere og veterinærer har for øvrig, og det setter krav til vår oppførsel og vårt omdømme blant de ikke-jaktende.
Ha respekt for viltet
En som ofte reagerer på bilder på sosiale medier, er forfatter av en rekke jaktbøker, Dag Kjelsaas.
–Det jeg synes det syndes mot, er selve presentasjonen av viltet etter jakta. Vi skal ha respekt for viltet, både i levende livet og etter at det er felt. Og selv om det skyldes ubetenksomhet, viser det liten respekt eksempelvis å sette seg på en felt elg eller hjort når bilder skal tas. Eller ta bilder av døde ender eller sjøfugler i en haug i bunnen av en båt, sier Kjelsaas.
10 jegervettregler
1. Tenk sikkerhet i alt du gjør som jeger. Det er for sent å angre når kula eller haglsvermen er på vei.
2. Ha respekt for viltet du etterstreber, både før og etter at skuddet har falt. Tenk over hva slags inntrykk andre kan få hvis du publiserer bilder eller film fra jakta.
3. Ikke ta sjanser – skyt kun når du føler deg sikker i situasjonen og skyt etter vitale.
4. Bærekraftig jakt. Høst kun av viltbestander som tåler et uttak.
5. Slakt og kjøttbehandling. Lær deg å slakte og behandle viltkjøttet på en riktig måte. Det er en verdifull ressurs vi må ta vare på.
6. Tren og lær. Vær forberedt på jakta. Tren mye med våpenet ditt, sett deg inn i jaktbestemmelsene, lær om viltet, hold deg i form og sørg for at hunden din er godt trent.
7. Vær en ambassadør. Du er en ambassadør for jakta når du jakter – husk det når du møter andre naturbrukere. De har like stor glede av å være ute som deg og de har like stor rett til å være der.
8. Oppfør deg mot andre jegere som du vil de skal oppføre seg mot deg. Ta godt vare på både egne og andres jakthunder.
9. Vær forberedt. Forbered deg og vær utstyrt slik at du finner tilbake etter jakta, og eventuelt klarer deg gjennom en natt ute.
10. For viltets beste. Bidra der du kan med viltstelltiltak eller biotopfremmende tiltak for viltets beste.
Jegerfakta
I Norge er det registrert 509 000 jegere, rundt 200 000 betaler årlig jegertrygdavgift og av dem igjen er rundt 160 000 på jakt hvert år.
Shitstorm for løvejeger
En som fikk merke Facebook-hordenes ville raseri, var den amerikanske tannlegen Arnold Palmer som skjøt løven Cecil (13) i 2015. Løven ble skadeskutt, og til slutt avlivet etter to dagers jakt. Men jakta på tannlegen hadde knapt begynt. Han måtte midlertidig stenge klinikken sin, og mottok talløse drapstrusler. Løvejakt er imidlertid regulert og lovlig i Zimbabwe, og troféjakt tilfører lokalsamfunnene store ressurser årlig, både i form av penger og kjøtt. Jakta fikk heller aldri noe rettslig etterspill, da den etter alt å dømme var lovlig.
Hør Villmarkslivs podkast her:
Lytt på Podkaster/iTunes:
Lytt på Spotify:
Lytt på acast:
Bladet Villmarksliv har lansert egen podkast. I løpet av ti episoder vil du i høst får lære mer om jakt, fiske og friluftsliv. Du kan lytte til Villmarkslivs podkast på Podkaster (Apple/iOS), Spotify og Acast.
Denne saken ble første gang publisert 13/09 2019, og sist oppdatert 11/10 2019.