UTROLIGE STEDER:

Klodens mest fantastiske steder: Ingen vet hvordan krukkene havnet der

Vår forunderlige klode rommer alt fra et norsk juv som tirret nysgjerrigheten til Napoleon IV på 1870-tallet til en menneskeskapt brønn som løp løpsk og ble en sprutende geysir i alle regnbuens farger. 

<b>MYSTERIUM: </b>Ingen vet hvordan de rundt 250 krukkene som veier opptil 13 tonn og er tre meter høye, havnet her.
MYSTERIUM: Ingen vet hvordan de rundt 250 krukkene som veier opptil 13 tonn og er tre meter høye, havnet her. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Jordkloden rommer et konglomerat av fantastiske steder og severdigheter. Ikke en gang fantasien setter grenser.

Ta for ­eksempel geysiren i den amerikanske delstaten Nevada øst for fjellkjeden Sierra Nevada som staten er oppkalt etter.

Landskapet i storparten av delstaten består av så mye ørken og fjell og annet ikke dyrkbart landskap at noen velmenende hjerner tenkte at de skulle bore en brønn i steingrunn i et forsøk på å bringe vann til et knusktørt ørkenområde.

Mysterium

Tanken var ambisiøs, kanskje til og med god, men naturen løp løpsk og skapte en geysir som spruter vann så glohett at det dreper alt liv som kommer i vannets vei. Ingen vet lenger hvor stor geysiren vil vokse. Men den er en severdighet man bør oppleve på god avstand.

Og på slettene i det asiatiske landet Laos ligger det strødd krukker som veier opptil 13 tonn og er tre meter høye. Man har regnet ut at de sannsynligvis er rundt 2000 år gamle, lenge før det fantes vinsjer og andre motordrevne redskaper.

Hvordan de har havnet der er et historisk mysterium en Dan Brown-roman verdig.

Naturfenomen & severdighet

Naturfenomen defineres som en foreteelse i naturen og brukes som regel om noe som er forholdsvis sjeldent eller uvanlig. En geysir som startet som et forsøk på å grave en brønn og løp løpsk eller en solformørkelse er to eksempler på vidt forskjellige, men storslåtte naturfenomener.

Severdighet defineres som for eksempel landskap eller byggverk. Særegent landskap som en strand dekket av glass kan defineres både som naturfenomen og severdighet.

Men du må ikke ut av Norge for å oppleve noen av klodens mest bemerkelsesverdige naturfenomener.

Ta for eksempel Ravnejuvet i Telemark som har vært turistmagnet siden 1860-tallet. Selv Napoleon IV tok i 1878 turen fra Paris for å se og oppleve juvet.

Fly Geyser

Nevada, USA

Dette er utrolig nok en liten menneskeskapt geysir som troner i kommunen Washoe County i den amerikanske delstaten Nevada. Den er rundt 1,5 meter høy og 3,7 meter bred.

Fly Geyser ble ved et uhell dannet under boring av en brønn i et forsøk på å bringe vann til ørkenen. Geyseren står i dag på privat grunn, men det fotogene, regnbuefargede skaperverket er godt synlig fra en vei i nærheten.

Fly Geyser i Nevada, USA.
Fly Geyser i Nevada, USA. Foto: Getty Images

Fargene blir knyttet til veksten av termofile alger som trives i fuktige og varme miljøer. Den vokser jevnt og trutt på grunn av kontinuerlige forekomster av mineraler som kommer ut av bassengene som dekker 74 hektar med glovarmt vann. Ingen vet hvor stor geysiren vil vokse seg til. Se video av geysiren her.

Blodrød strand

Panjin, Kina

Kinas blodrøde strand – Red Beach på engelsk – består ikke av sand, men av et teppe av en type sjøgress som kan overleve i sterkt syre­nøytraliserende jord. Sjøgresset endrer farge fra grønn via rosa til dyp rød i løpet av sesongen som starter om våren. Den aller mest spektakulære tiden å oppleve Kinas blodrøde strand skal være fra midten av september til midten av oktober.

Panjin, Kina
Panjin, Kina Foto: Getty Images

Youtube: Se video av stranden

Det finns en gangvei av tre hvor man kan gå tørrskodd gjennom det myrlendte området. Den skåner omgivelsene fra å bli trampet ned også. Stranden har vært et statlig beskyttet naturreservat siden 1988. Antallet turister som får komme hit er begrenset og kun en del av stranden er tilgjengelig for besøkende. Man kan komme til stranden fra byen Shenyang som er hovedstad i provinsen Liaoning nordøst i Kina.

Brufjellhålene

Trippeltest: Tre lette fjelldukerdu alltid har plass til i sekken
Pluss ikon
Trippeltest: Tre lette fjelldukerdu alltid har plass til i sekken

Agder, Norge

Grottene Brufjellhålene ligger i grenseskillet mellom Rogaland og Agder fylke. Dette sjeldne naturfeno­menet er blitt dannet i tidsperioden etter siste istid hvor landet hevet seg med cirka 20 meter og stiger fortsatt. Disse grottene er noen av de mest synlige bevisene på klimaendring, istid, landhevning og ­havstigning som finns.

Brufjellhålene
Brufjellhålene Foto: Getty Images

Hvordan komme dit: Kommer du vestfra via Egersund følger du riksvei 44 cirka 46 kilometer til Åna-Sira. Rundt 600 meter etter at du har passert Åna-Sira-broen tar du av mot Roligheten. Fra parkeringsplassen kommer du til hulene – som ligger like over havoverflaten – ved å følge en merket sti. Stien er godt skiltet fra parkeringsplassen. Men det er så bratt ned til hulene at det er laget trinn av stål i fjellveggen. Turen er merket «sort», noe som betyr «ekstra krevende».

Krukkesletta

Laos

På slettene ved foten av fjellkjeden Annamittene i Laos sørøst i Asia er det blitt oppdaget et stort antall krukker uten at man vet sikkert hvor de kommer fra eller hvorfor de er blitt laget. Krukkene er laget av kalkstein som ikke er fra denne regionen.

Krukkesletta: Ingen vet med sikkerhet hvordan de 250 gigantiske krukkene havnet der.
Krukkesletta: Ingen vet med sikkerhet hvordan de 250 gigantiske krukkene havnet der. Foto: Getty Images

De ligger i klynger, veier opptil 13 tonn og er fra en til tre meter høye. Det største feltet med krukker ligger i nærheten av en by som heter Phonsavan og teller rundt 250 i forskjellige størrelser.

Det er mange lokale myter og sagn knyttet til krukkene, men opprinnelsen er vanskeligere å kartlegge. Forskere anslår alderen til rundt 2000 år basert på funn av keramikk-kuler, redskaper av jern og gjenstander av bronse.

En teori er at krukkene har vært en del av ritualer forbundet med begravelser.

I 2019 ble Krukkesletta – eller Plain of Jars som den er kjent som på engelsk – oppført på Unescos verdensarvliste.

Les også: 20 utrolige, forlatte steder

Goblin Valley State Park
Goblin Valley State Park Foto: Getty Images

Goblin Valley State Park

Utah, USA

Navnet «Goblin» skyldes at disse formasjonene er kjent som «goblins» eller som lokalbefolkningen kaller dem, «hoodoos» – begge navnene tilsvarer cirka nisser eller småtroll på norsk. Dette fordi folk mener de ligner på de mytiske skapningene.

Det finnes en rekke godt tilrette­lagte turstier gjennom denne pittoreske skulptur­parken skapt av naturen. Under fotturen kan du komme over både bevis på gammel indiansk kunst og komme ubehagelig nær både øgler og skorpioner.

Dette er en av de 43 statlige parkene i Utah og ligger i kommunen Emery County. Parken med naturens egne ­nisser og troll av stein ligger drøyt 300 kilometer med bil fra Utahs hovedstad Salt Lake City.

Glass-stranden

California, USA

Glass-stranden
Glass-stranden Foto: Getty Images

Glass Beach er en svært populær attraksjon i utkanten av småbyen Fort Bragg. Det som gjør at stranden skiller seg fra strender flest er alle glass- og metallbitene som dekker sanden langs den flere kilometer lange stranden. Grunnen til fenomenet er at fra 1906 til 1967 ble havområdet utenfor stranden brukt som deponi for glass, bildeler og alskens apparater.

I ettertid kan man si det ikke var særlig miljøvennlig, men noe vakkert har kommet fra tankeløsheten. Etter at bølgene over flere tiår har skylt glass- og metallbiter opp på stranden er de gradvis blitt til et enormt horisontalt kunstverk. I dag er hele sandstranden dekket med utjevnet glass og metall fra havet som du til og med kan gå på.

Les også: Spådde fremtiden i 1999 – slik traff han

Koekohe-stranden
Koekohe-stranden Foto: NTB

Koekohe-stranden

New Zealand

Denne stranden er både et mystisk og et litt fantastisk sted på kysten av Sørøya i New Zealand. Stranden er blitt viden kjent på grunn av sine steinblokker.

De er store, glattpolerte og ligner til forveksling på skilpaddeskall. Den geologiske forklaringen er at menneske­skapte produkter – alt fra kanoer til vinflasker – over tid er blitt til fossiler.

Ved lavvann, når de glatte steinene dukker opp strømmer folk til for å ta bilder av merkverdighetene. Du vet som regel når det er fjære sjø. Da er parkeringsplassen noen høydemeter over stranden full av turistbusser.

Derfra går det en trapp ned til stranden hvor du betaler for besøket og opplevelsen. Den beste tiden for fotografering er tidlig morgen eller sen kveld når sollyset sprer seg over steinene.

Ravnejuv

Telemark, Norge

Ravnejuv er et bratt stup på 350 meter fra topp til bunn. Det ligger langs elva Tokke på grensen mellom Tokke og Vinje kommuner i Telemark. Dette naturens underverk skapte stor blest blant bereiste europeere allerede på 1800-tallet.

I 1856 ble juvet for eksempel omtalt av Frederick Metcalfe fra universitetet i Oxford i England. I tillegg har ­Ravnejuv fått spalteplass i en rekke internasjonale reisehåndbøker.

Ravnejuv i Telemark i Norge.
Ravnejuv i Telemark i Norge. Foto: Getty Images

I 1878 kom til og med den franske keiserprinsen Napoleon IV fra Paris til Telemark for å se juvet. Og året etter kom den siste svensk-norske unionskongen, Kong Oscar II. Tilstrømningen ble så stor at allerede på 1860-tallet ble Lastein hotell bygd for å ta imot turistene.

De ble transportert med hest og kjerre fra hotellet til toppen av juvet. På 1880-tallet ble i tillegg Bandak Hotell åpnet og på 1890-tallet Dalen Hotell for å ta unna turiststrømmen.

Les også: Seks livsfarlige reisemål

Sokotra-øya

Jemen

På Sokotra-øya finner man ørkenrosen, også kjent som flasketre.
På Sokotra-øya finner man ørkenrosen, også kjent som flasketre. Foto: NTB

Sokotra er den «glemte øya» i en liten skjærgård i Det indiske hav ­mellom Somalia i vest og Jemen i nord. Øya er kjent for sitt biologiske mangfold og unike dyre- og planteliv.

37 prosent av plantene og 90 prosent av krypdyrene finnes bare på Sokotra. I 2008 ble øygruppen som er blitt beskrevet som «det mest utenomjordiske stedet på Jordkloden» innlemmet på Unescos verdensarvliste for sitt unike naturmangfold.

Her finner man blant annet ørkenrosen (bildet) – også kjent som flasketre – som lagrer vann i sine flere meter tykke stammer. Det har kommet mennesker til gode i tørketider gjennom historien.

En gang om dagen går det fly fra Jemen Aden flyplass til Sokotra. Øya tiltrekker seg først og fremst økoturister, men også forskere.

Krater-innsjøene
Krater-innsjøene Foto: NTB

Krater-innsjøene

Indonesia

Kelimutu er en 1639 meter høy vulkan på den indonesiske øya Flores. Det siste utbruddet fant sted i 1968. Vulkantoppen er et populært turistmål med sine tre ulikt fargete krater-innsjøer. Det som gjør sjøene så unike er at de over tid skifter farger mellom svart, turkis, rødbrunt eller grønt på grunn av oppløste mineraler.

Mens turistene med sine kameraer tar innover seg de visuelle variasjonene i farger tror innbyggerne i landsbyen ved foten av vulkanen at sjelene til de døde vandrer i sjøene og at fargeforandringer betyr at de er sinte.

Jashak-saltfjellet

Zagros-fjellene, iran

Zagrosfjellene
Zagrosfjellene

Zagrosfjellene er en fjellkjede i Iran, Irak og sørøst i Tyrkia som strekker seg 1600 kilometer fra grensen mot Tyrkia i øst til det trange Hormuzstredet som forbinder Omanbukta med Persiabukta. Fjellkjeden ligger på rundt 3500 meter med høyeste topp på nær 5000 meter.

I sørenden av fjellkjeden finner vi Jashak-saltfjellet, og dette fargerike fjellet strekker seg 12 kilometer i lengden og 4,5 kilometer i bredden. Her gjemmer det seg unike formasjoner i ­grotter, søyler og «is»breer av salt. Denne 600 millioner år gamle naturskatten er fotografers og geologers drøm.

Thors brønn

Oregon, USA

Thors Brønn – eller Thor´s Well på orginalspråket – ligger ved Cape Perpetua i delstaten Oregon på USAs Stillehavskyst. Brønnen er et hull i bakken som er cirka seks meter dypt. Stormfulle vinder og sterkt tidevann gjør brønnen til en boblende og fresende fontene som skaper både lydeffekter og uttrykksfulle bilder.

Thors brønn
Thors brønn Foto: Getty Images

Forskere er usikre på hvordan hullet ble dannet, men brønnen er mest sannsynlig forbundet med et nettverk av underjordiske grotter. Thors Brønn er et veldig populært turistmål, men det kan være farlig å være nær den under høyvann og stormer.

To hint til publikum om å holde litt avstand er at brønnen både kalles «porten til helvete» og «porten til fangehullet».