Ny standard for R-verdi for liggeunderlag
Nå blir det lettere å velge riktig liggeunderlag
Det er mange år siden måling og presentasjon av temperaturgrenser for soveposer ble regulert etter en felles industriell standard. Nå skjer det samme for liggeunderlag.

I noen år har flere produsenter av liggeunderlag oppgitt en R-verdi, som har beskrevet underlagets isolasjonsevne, men det har ikke eksistert noen felles målemetode, og forskjellige produsenter har målt isolasjonsevnen på ulike måter.
LES OGSÅ: Hva gjør du om du møter en bjørn i skogen?
Med lanseringen av ASTM F3340 får man nå en felles standard for slike målinger, noe som gjør det enklere å sammenligne underlag fra forskjellige produsenter.
R-verdi for liggeunderlag
Testen spesifiserer at underlaget skal legges mellom to plater med ulik temperatur. Den ene plata holder 35oC og den andre 5oC, mens omgivelsene skal ha en temperatur på 20oC – altså midt mellom temperaturen til den varme og den kalde plata.
Underlaget presses mellom platene med et trykk på 2,0 kPa, noe som tilsvarer ca. 200 kilo per kvadratmeter.

Så måles varmegjennomstrømningen gjennom underlaget i måleområdet, og man kan så regne ut motstanden mot varmetransport ved å dividere temperaturforskjellen mellom varm og kald plate på varmegjennomstrømningen.
LES OGSÅ: Den er smart og jakter i flokk. Møt havets ulv: Spekkhoggeren
For å konvertere dette svaret til R-verdien vi har blitt vant til, må det konverteres til britiske enheter, noe som gjøres ved å multiplisere med 5,67. Målingen gjentas tre steder på hvert underlag, og repeteres for i alt tre underlag av samme type. Gjennomsnittet for disse ni målingene angir til slutt R-verdien.
Justeringer
Så vidt vi kan se, vil de store produsentene av liggeunderlag, som Therm-a-rest og Exped, ta i bruk den nye testmetoden i 2020.
Naturlig nok kan enkelte produkter få nye R-verdier som følge av overgangen. Det betyr ikke at de gamle var gale – bare at de er registrert med andre betingelser.
Exped har, så vidt vi vet, brukt en testmetode som er ganske lik den nye standarden, mens Therm-a-rest har brukt en egenutviklet metode som skiller seg noe fra standarden.
Therm-a-rest har opplyst at noen av de luftfylte underlagene deres antagelig får litt høyere R-verdier med den nye testprosedyren.
LES OGSÅ: Slik sover du godt ute om vinteren | Vinterovernatting utendørs
Usikkerheter
En felles test gjør det naturligvis enklere å sammenligne produkter fra forskjellige produsenter, men ingen laboratorietest vil være en fullgod representasjon av virkeligheten. Det gjelder også for ASTM F3340, og det er i alle fall grunn til å tenke over følgende punkter:
● Testen spesifiserer et trykk som oppblåsbare underlag skal ha. Dersom du foretrekker lavere trykk i underlaget ditt, vil det klemmes mer sammen og R-verdien blir mindre.
● I testen utsettes underlaget for et konstant trykk som simulerer en person som ligger på det. En virkelig person vil bevege seg mer, også i søvne. Det kan gi økt sirkulasjon i luftfylte underlag, noe som kan gi en lavere R-verdi i reell bruk.
● Om du blåser opp underlaget med lungekraft, vil det komme fukt inn i det, noe som kan gi redusert isolasjonsevne – spesielt over tid.
● Omgivelsestemperaturen i testen er satt til 20oC. I praksis vil den være lavere. Det kan gi større varmetap, spesielt fra siden av tykke underlag.
● Den termiske ledningsevnen til mange materialer endrer seg med temperaturen, og kan derfor være annerledes når underlaget brukes i kaldere forhold enn det er testet under.
En bedre soveposetest
En hyggelig ekstraeffekt av den nye standarden er at den kan gi en enda mer presis standard testmetode for soveposer. I den oppdaterte versjonen av EN 13537 er det spesifisert at et underlag med en gitt isolasjonsevne skal brukes i testen. Denne isolasjonsevnen måles imidlertid etter en annen prosedyre som ikke er direkte sammenlignbar med den nye testmetoden for R-verdi. Vi kan altså ikke være sikre på hvilken R-verdi vil skal velge på underlaget for å oppnå samme temperaturgrenser som soveposetesten angir.
Et lønnlig håp er nå at det i neste oppdatering av testmetoden for soveposer skal angis en R-verdi for underlaget som skal brukes – basert på den nye standarden. Det vil gjøre oss enda bedre rustet for å velge riktig kombinasjon av sovepose og underlag.
Artikkelen er publisert i samarbeid med Villmarksliv.