Ut på tur, aldri sur
Hvorfor blir sekken min alltid så tung?
Den korteste veien til lettere sekk, er å legge igjen unødvendig utstyr hjemme. Men lett sekk trenger ikke bety at du sier nei takk til alt som gjør turen behagelig.
– Jeg skulle bare ta en kort fisketur fra hytta, men selv om jeg kun skulle være borte ei natt, veide sekken 24 kilo!
Min turkompis var lettere sjokkert over hvor mye han hadde dratt med seg for en overnattingstur i sommerfjellet, men da han pakket ut av sekken, fant han i alle fall deler av årsaken:
– Jeg hadde jo tatt med hele fiskeveska. Den veide fire kilo, og i tillegg kom stang og snelle. Hva som var i veska visste jeg ikke, og jeg brukte selvsagt ikke halvparten av innholdet.
Bevisst utstyrsvalg
Historien om fiskeveska er ganske typisk. Det blir lett til at man slenger oppi utstyr av gammel vane når man skal pakke til tur. Slik praksis blir det både gram og kilo av. Selv om mange først og fremst tenker på å skaffe seg lettere utstyr når vekten i sekken skal reduseres, er ingenting mer kostnadseffektivt enn å legge igjen utstyr du aldri bruker. Vil du redusere vekten i sekken, er første punkt på programmet derfor en kritisk gjennomgang av hva du pleier å ha med – og hva som egentlig trengs.
Tre kjappe
1 Ikke pakk av gammel vane!
2 Velg mat uten vann.
3 Pakk dagsrasjoner.
«Ingenting mer
kostnadseffektivt enn å legge igjen utstyr du aldri bruker!»
Trenger du alltid å ha med øks? Hva skal du i så fall bruke den til på snaufjellet? Er det nødvendig å ta med hele kjelesettet på en tur hvor du uansett bare skal koke kaffe og steke pølser? Trenger du virkelig en hel liter parafin på en helgetur? Trenger du alle pluggene som fulgte med teltet? Og hvor mange klesskift er nødvendig på en tredagerstur med gode værmeldinger? Om du har en fast utstyrsliste, så noter gjerne hva du faktisk bruker i løpet av en tur. Over tid gir det et godt grunnlag for å redusere antall ting du tar med.
«De tre store»
Det meste av tyngden på ryggen kommer fra det som ofte kalles «de tre store»: ryggsekken, sovepose med underlag og telt. Om du skal kjøpe nytt utstyr for å redusere vekt, er det her du bør starte. En hovedregel er at både telt, sovepose med underlag og ryggsekk skal veie under én kilo per person.
I dag finnes det mange lettvektstelt på markedet som oppfyller dette kravet ganske greit, spesielt dersom flere deler boligen. Velger du en dunsovepose og et lett, oppblåsbart underlag kan du holde varmen i ganske kjølige netter med en totalvekt under kiloen. Om du går litt opp i vekt, og tillater at soveposen nærmer seg kiloen og liggeunderlaget kommer i tillegg, får du et sovesystem som for mange holder til noen få minusgrader.
Også på selve ryggsekken er det mye vekt å spare. Her må du vurdere nøye hvor mye plass du trenger, for en større sekk betyr også økt vekt. På sommerturer klarer man seg overraskende bra med en sekk på 50–60 liter, litt avhengig av hvor mye utstyr man skal ha med i tillegg til selve turutstyret. Romstort ekstrautstyr som vadere og fotoutstyr kan gi økt plassbehov, men større sekk betyr ofte at man tar med seg mer.
Kokeutstyr
Til matlaging er en lett gassbrenner et godt valg. Enkelte spritbrennere er enda lettere, men gir mindre effekt, er dårligere egnet til matlaging og er mer kompliserte i bruk. Hvor mye drivstoff du trenger, er avhengig av hva slags mat du velger. Satser du på mat med kort koketid, sparer du vekt her. Også når det gjelder kjeler, kan du spare mye vekt – først og fremst ved ikke å ta med flere kokekar enn du trenger, men også ved å velge enkle, lette kjeler. Titankjeler er lettest, men svært kostbare. Aluminiumskjeler er et godt og rimelig alternativ.
Klær
Sommerstid ligger skalldressen ofte i ryggsekken og trenger ikke være like solid som for vinterturer. Her er det svært mye vekt å spare på å velge tynnere og lettere varianter. Bruk en lett turbukse i polypropylen eller eventuelt bomull. Da klarer du deg med en tynn og lett skallbukse for regnværsdagene. For isolasjonsplagg gir dun, eller primaloft mye mer isolasjon i forhold til vekt enn ull og fleece. Husk at flere tynne sett med undertøy gir bedre isolasjon og mer fleksibilitet enn færre og tykkere lag.
Også når det gjelder klær, er det mye vekt å spare på ikke å ta med plagg du ikke har behov for. Er du disiplinert og flink til å tørke våte klær når du kan, vil du spare mye vekt på det – ikke minst fordi våte plagg er ekstra tunge. 
Denne saken ble første gang publisert 26/04 2019, og sist oppdatert 28/04 2019.