Høysesong på vår og tidlig sommer – samt på sensommer og høst
14 ting du bør vite om flått
Du skal ikke spøke med flåtten. Får du et myggstikk, kan det klø noen dager – får du et flåttbitt, kan du i verste fall bli syk i årevis.
1 – Hvor møter du flåtten?
Noen steder i landet kan flåtten være aktiv og kan bite hele året, men det er to topper.
Den første er på våren og tidlig på sommeren, og den neste er på sensommer og høst, helt til november.
Flått er vanligst langs kysten helt opp til Helgeland, men den sprer seg stadig nordover, innover i landet og høyere i terrenget. Mye hjort og rådyr gir flere vertsdyr og økt tetthet av flått.
Trekkfugler tar med seg millioner av flått inn i landet hvert år. Om de overlever og etablerer seg, er avhengig av flere faktorer, forklarer professor emeritus Snorre Stuen.
Han er nylig pensjonert, men er fortsatt tilknyttet Veterinærhøgskolen i Sandnes og har jobbet med flått og flåttbårne sykdommer i nesten 40 år.
– Bestanden varierer fra år til år, men forholdene er gunstige i Norge, sier Stuen.
Flått trives der det er fuktig, gjerne i høyt gress og kratt. Varmere og fuktigere klima, gjengroing av landskapet på grunn av færre beitedyr og økende bestand av viktige vertsdyr som hjortedyr, kan bidra til at flåttbestanden øker.
På lang sikt vil flåtten, med de klimaendringene vi har, kunne etablere seg i størstedelen av landet, også i Finnmark.
Flått kan ikke hoppe, den hekter seg lynraskt fast til deg med frambeina om du stryker inntil der den sitter.
2 – Flått i Norge
Vi har en rekke flåttarter i Norge, men den vi stort sett møter på, og som i praksis overfører smittestoffer til oss, er skogflåtten. Denne flåttarten kan blant annet være infisert med Borrelia (som gir sykdommen borreliose), TBE-virus (skogflåttencefalitt), Anaplasma (anaplasmose), Ehrlicha og Babesia (babesiose)
Skogflått har fire livsstadier: egg, larve, nymfe og voksen. Den trenger et blodmåltid for å kunne utvikle seg fra larve til nymfe og fra nymfe til voksen, og hele livssyklusen har normalt tre år, ett på hvert stadium.
Flåtten bruker 2–14 dager på å suge seg ferdig. De største hunnflåttene bruker lengst tid.
– En annen type flått som er observert i Norge, er jaktflåtten, som kan jakte på byttet i mer enn 15 minutter, sier professor emeritus Snorre Stuen til NRK.
Mens skogflåtten sitter stille og venter til en passende vert passerer, kan jaktflåtten bevege seg med en fart på opptil 30 cm i sekundet (ca. 1 km/t). Den kan dermed ta opp jakten og følge etter deg.
Jaktflåtten bærer med seg et virus som kan gi alvorlig sykdom hos mennesker, Hemoragisk krimfeber – Crimean – Congo Haemorrhagic Fever, som har høy dødelighet.
Les også: Tilbake for fullt i Norge – her går «monstervepsen» til angrep
3 – Er all flått smittebærende?
Flåtten er i utgangspunktet smittefri når den klekkes (unntaket er TBE-virus), men får i seg smitte når den suger blod. I Agder og Brønnøysund har ca. 25 % av flåtten Borrelia, på Øst- og Vestlandet er forekomsten lavere.
STING-studien i Sverige viser det er 5 prosent sjanse for å bli smittet av Borrelia etter et flåttbitt, men kun 2 prosent sjanse for å bli syk med borreliose.
– Det positive er at det er utviklet en ny vaksine mot borreliose, som er under utprøving i kliniske tester. Det blir antydet fra produsenten Pfizer at den kan komme på markedet i 2026–2027, sier professor emeritus Snorre Stuen.
4 – Unngår du smitte hvis du fjerner flåtten raskt?
Ja! En flått må normalt sitte fast minst 24 timer før den overfører smitte som medfører sykdom. Det antas at dette også gjelder for de andre flåttbårne sykdommene unntatt TBE-virus. Dette viruset kan smitte med en gang flåtten har begynt å suge blod.
Trøsten er at forekomsten av TBE-virus i flåtten i Norge er lav, under 1 %, og at du kan beskytte deg mot TBE med vaksine.
Les også: (+): Mannen min er ikke far til barnet. Hva bør jeg gjøre nå?
5 – Beskyttelse mot flått og flåttsykdommer
Det beste er å unngå å bli bitt. Dekk huden med klær og stram til åpningene når du går i terreng der flåtten oppholder seg. Det lønner seg å tette nederst på buksebeina, enten ved å putte buksebenet nedi høye jaktstøvler eller trekke sokkene utenpå.
Et tips fra Stuen er å bruke lyse klær, for da syns flåtten bedre.
Vanlige myggmidler vil også virke avvisende på flått. Bruker du klær med flåttavvisende midler (for eksempel permetrin), reduserer du mulighetene for at flått fester seg på klærne.
Er du i flåtterreng, bør du en gang om dagen ta en flåttsjekk på hele kroppen. Flåtten kan sitte igjen i turklærne og komme seg inn til huden neste gang du tar klærne på deg.
Flåtten kan tåle vask på opptil 40 grader, for å få vekk eventuelle flått på klærne, kan de vaskes på 60 grader eller henges til tørk natta over.
6 – Hvordan sjekke om flåtten har infisert deg?
Har du fjernet en flått som har sugd blod, dvs. en flått som har sittet der i et døgn eller så, bør du holde øye med bittstedet i inntil tre uker.
Det er naturlig å få en kløende, rød sone på et par cm rundt bittstedet. Dette er en ufarlig reaksjon på selve bittet og betyr ikke at du er smittet.
Får du et rødlig utslett som vokser utover bittstedet og er større enn 5 cm i diameter, bør du reagere.
Dersom det oppstår influensalignende symptomer,kan det også være et tegn på flåttbåren sykdom, ikke bare som følge av Borrelia og TBE-virus.
Les også: Ny metode: Slik tar du knekken på skjeggkre
7 – Når bør du oppsøke lege?
Symptomer på borreliose:
• Rødlig utslett som vokser utover fra bittstedet og er mer enn 5 cm i diameter
• Ansiktslammelser
• Tydelige nervesmerter i nakke/rygg, utstrålende nervesmerter i arm, bein eller som et belte fra ryggen til magen
• Nedsatt kraft/lammelser i muskler i armer/bein
• Følelsesendringer i huden i samme område som nervesmertene
• Influensalignende symptomer som hodepine, lysskyhet, nakkestivhet, muskel- og leddsmerte og sykdomsfølelse
• Betennelse og hevelse i kneleddet eller andre store ledd
Symptomer på TBE:
Det kommer gjerne to faser med symptomer. Første fase er en liten uke med «sommerinfluensa», moderat feber, hodesmerter og muskelsmerter.
For noen stopper det med dette. Da har immunforsvaret greid å knekke infeksjonen.
Ca 30 % av pasientene blir forbigående bedre før de får kraftigere symptomer i andre fase. Høy feber, kraftige hodesmerter, sløvhet, forvirring, kvalme, oppkast, diare, nakkestivhet, muskelsmerter og lammelser.
8 – Slik fjerner du flått
Flått som har bitt seg fast bør fjernes ved at den trekkes rett ut.
Bruk en flåttfjerner, flåttpinsett eller en tynn, flat gjenstand til å få tak på flåtten nærmest huden og dra den rolig ut.
Den har mothaker på biteredskapene og i tillegg skiller den ut et sterkt lim som den fester seg med – dette er grunnen til at den ofte sitter svært godt fast.
Om litt av biteredskapene sitter igjen i huden, er ikke disse smittsomme. Ta eventuelt på litt sårsalve på bittstedet.
Les også: Unngå mus i hus og hytte: Se du hva som er feil på dette bildet?
9 – Flått på hund
Hunder får ofte flått på seg og kan bli smittet av både Anaplasma, Borrelia, Babesia og TBE-virus.
Det ser ikke ut til at de blir alvorlig syke, men det største problemet med flått og hund er at de kan ha flått med seg inn og for eksempel opp i sengetøyet ditt.
Flått på hund sitter oftest på framparten av dyret, spesielt i ansiktet. Hunden bør også sjekkes regelmessig for flått, eventuelt samtidig med eieren.
For å unngå problemer, bør hunder som brukes i flåttområder beskyttes.
Vanlige midler er Exspot (permetrin) som dryppes bak i nakken der hunden ikke kan nå det med tunga.
Hundehalsbånd som Scalibour (deltametrin) bruker ca. en uke etter at du har satt halsbåndet på før virkestoffet har spredd seg i huden og gir full beskyttelse. Det gir da beskyttelse mot flått, mygg og lopper i 5–6 måneder.
10 – Hva er permetrin?
Insektmiddelet permetrin er en kunstig variant av et stoff som finnes naturlig i krysantemum-plantene. Det er giftig for insekter, for de greier ikke bryte det ned. De lammes av stoffet og får ikke bitt deg. For mennesker og hunder er det ved normal bruk ufarlig. Katter tåler ikke permetrin og får kramper av middelet, og i verste fall dør de.
11 – Flåttmiddel
Flåttmiddelet Flåtta spray skal fungere som et avskrekkende naturbasert flåttmiddel for bruk på huden. Det inneholder planteekstrakter fra eukalyptus, geranium og lavendel.
Det brukes på mindre hudområder, og inntil to ganger per dag. Prioriter områder der flåtten kan krype inn, som ankler, håndledd og hals.
Virker i ca. 4 timer. Ikke få det i øynene, det irriterer noe voldsomt.
Les også: Her er krypene som bor i veden din
12 – Flåttmiddel for turklærne dine
Du kan selv impregnere klærne dine. En enkel løsning er spray som f. eks. Cactuz Clothing Treatment, som inneholder 0,5 % permetrin og som sprayes på utsiden av klærne.
Virkningen skal holde seg i en til to uker, eller til neste vask.
13 – Flått Knocker – klær mot flått
Det norske firmaet Hardfør har kolleksjonen Flått Knocker, klær som avviser/dreper flått. Disse er impregnert med permetrin og skal tåle ca. 70 vask før virkningen forsvinner.
For å få best mulig effekt av flåttavvisende klær, må disse brukes ytterst. Det blir derfor ikke innertier for jegeren når fargevalget i kolleksjonen domineres av hvitt, sort og knallrødt og materialene er bomull og kunstfiber.
Vi har testet Pants Bjørk, en sort, løstsittende elastisk turbukse (85 % polyester og 15 % spandex) og medfølgende ankelstropper. Denne kan brukes med ullongs under på kjølige morgener og passer typisk til snikjakt/lokkjakt på rådyrbukk eller tidlig i hjortejakta. Buksa knytes som ei joggebukse i livet, har kun ei lita, innvendig lomme og har lav motstand mot vind og vann. På et par turer ble buksa kombinert med langermet sort trøye «Faun».
Det kom ingen flått på meg, men det gjorde det heller ikke på de andre jeg var ute sammen med den dagen. Det som var interessant, var at mygg og knott holdt seg totalt unna meg i flåttklærne, mens de satt i hopetall på dem som brukte vanlige turklær. Antall mygg som sirkulerte rundt hode/hals var langt lavere enn hos dem som kun hadde smurt myggmiddel på hode og hender.
Les også (+): «Ørreten i Villsjøen er den sprekeste jeg har opplevd», fortalte en eldre fisker meg. Slik gikk det da vi dro dit
14 – Spørsmål om flått?
Ved Sørlandet sykehus er Flåttsenteret opprettet som en nasjonal kompetansetjeneste for flått og flåttbårne sykdommer. Du finner mye info på flåttsenteret.no og på «flåttpodden», hvor biolog og rådgiver Yvonne Kerlefsen og lege og forsker Åslaug Rudjord Lorentzen tar opp vanlige spørsmål om flått og flåttbåren sykdom.
Spørsmål kan også sendes på e-post til [email protected] eller du kan ringe info-telefonen 380 73 329/901 87 263 (hverdager 10.00 – 14.00).