grotten er mektig – og livsfarlig:

Her risikerer han livet – uten å vite det

– Hadde jeg visst det jeg nå vet, hadde jeg ikke tatt disse bildene.

LIVSFARLIG: Her står fotograf Johnny Haglund ved grottas desidert farligste punkt, men det var han helt uvitende om da. Nå tror Haglund at han har besøkt den potensielt livsfarlige grotta for aller siste gang.
LIVSFARLIG: Her står fotograf Johnny Haglund ved grottas desidert farligste punkt, men det var han helt uvitende om da. Nå tror Haglund at han har besøkt den potensielt livsfarlige grotta for aller siste gang. Foto: Johnny Haglund
Først publisert Sist oppdatert

Norsk natur er i verdensklasse. Både skoger, fjorder og fjell. Og så har vi et sted. Ei grotte. Og jeg tror selv den mest ­blaserte globetrotteren vil måpe av hva Nordlands største grotte kan by på av naturopplevelse.

Men selv om den ligger oppe i en fjellskrent, og grotter for så vidt er for de spesielt interesserte, har dette kanskje vært den mest familie­vennlige og frommeste av de alle. Og mange har vært her;

– Grotta har omtrent 40 000 m² gulv, og det finnes ikke lenger en kvadratmeter hvor det ikke er fotspor, kan universitetsprofessor Stein-Erik Lauritzen fortelle. Han legger til at ødeleggelsene har foregått bak ryggen på grunneieren, og han synes det er underlig at besøkende ikke har vist mer folkeskikk i møte med denne unike naturen.

(Artikkelen fortsetter etter bildene)

<b>INNGANGEN:</b> Fra utsiden ser grotta ganske beskjeden ut. Men kun få meter innenfor hullet i veggen, forstår man raskt hvorfor grotta tiltrekker seg så mange. Men om rasfaren er stor i grotta, er det ikke helt ufarlig på utsiden heller. I hvert fall ikke vinterstid. Da jeg stod her, løsnet en istapp på størrelse med meg, og deiset ned i snøen ikke langt fra meg.
INNGANGEN: Fra utsiden ser grotta ganske beskjeden ut. Men kun få meter innenfor hullet i veggen, forstår man raskt hvorfor grotta tiltrekker seg så mange. Men om rasfaren er stor i grotta, er det ikke helt ufarlig på utsiden heller. I hvert fall ikke vinterstid. Da jeg stod her, løsnet en istapp på størrelse med meg, og deiset ned i snøen ikke langt fra meg. Foto: 002; Johnny Haglund
MEKTIG: En liten fotograf står på en stein midt i den enorme Svarthammarholas mørke verden. Å få oppleve denne grotta kan nå tilhøre fortiden, i og med at rasfaren har økt betraktelig. Litt merkelig er det å forestille seg at denne kolossale grotten først ble utforsket sent på 1960-tallet og ikke kartlagt før i 1970.
MEKTIG: En liten fotograf står på en stein midt i den enorme Svarthammarholas mørke verden. Å få oppleve denne grotta kan nå tilhøre fortiden, i og med at rasfaren har økt betraktelig. Litt merkelig er det å forestille seg at denne kolossale grotten først ble utforsket sent på 1960-tallet og ikke kartlagt før i 1970.
<b>EN VINTERATTRAKSJON:</b> En stor is søyle har vokst frem ved inngangen. Straks sola begynner å varme igjen, vil den forsvinne.
EN VINTERATTRAKSJON: En stor is søyle har vokst frem ved inngangen. Straks sola begynner å varme igjen, vil den forsvinne. Foto: Haglund, Johnny

Klimaforandringer

Lauritzen er i utgangspunktet kritisk til at turister krabber og vand­rer inn i grotter som Svarthammarhola, rett og slett fordi geologiske underverker blir slitt, ødelagt og forsøplet av ukyndige og uvørne folk.

Grotter i Norge er i dag en rødlistet naturtype på grunn av ­ødeleggelser fra ferdsel.

<b>SØPPEL:</b> Batterier og papp, samt noe klær, ligger under en stein ikke langt fra inngangen.
SØPPEL: Batterier og papp, samt noe klær, ligger under en stein ikke langt fra inngangen. Foto: Haglund, Johnny

Og under mitt siste besøk i Svarthammarhola, forundret det meg også at noe av det første jeg så straks jeg hadde vandret få meter inn, var nettopp søppel. Batterier og andre ting lå liksom «gjemt»
under en sten.

Svarthammarhola er en mellom 500 000 og 800 000 år gammel grotte i Nordland. Og i denne mørke verdenen ligger også en 800 år gammel isbre. Jeg var her første gang i 2007. Den gang var isbreen betraktelig større enn i dag. Årsaken er klimaforandringer.

Grotteforsker Lauritzen forteller at svært varme somrer tærer mye på isen, men samtidig får den påbygning i løpet av våren (i april-mai) når grotta er underkjølt og smeltevann trenger inn fra overflaten. Senere på sommeren tærer det samme vannet på isen.

Dessuten spiser jordvarme, samt luft som trenger opp, også sin del av breen. Og fordi grotta har to innganger trekker det voldsomt her inne, noe som bidrar til at ismassen smelter raskere enn andre isbreer.

<b>BRATT:</b> Stien opp til grotta, er kort men bratt. Særlig med snø og tung sekk. I bakgrunnen til venstre ligger Fauske.
BRATT: Stien opp til grotta, er kort men bratt. Særlig med snø og tung sekk. I bakgrunnen til venstre ligger Fauske. Foto: Johnny Haglund
<b>LØSNET:</b> Isbreen har «kalvet» i mørket. Her står jeg ved et stort stykke is.
LØSNET: Isbreen har «kalvet» i mørket. Her står jeg ved et stort stykke is. Foto: Haglund, Johnny
<b>VAKKERT:</b> Lys fra inngangen langt der oppe, slipper en stråle inn på isbreen, og avslører en dyp, blå farge.
VAKKERT: Lys fra inngangen langt der oppe, slipper en stråle inn på isbreen, og avslører en dyp, blå farge. Foto: Haglund, Johnny
Livsfarlig. Men det visste ikke jeg da. Her står jeg ved grottas desidert farligste punkt. Men der og da visste jo ikke jeg det. Ubehagelig å tenke på i ettertid.
Livsfarlig. Men det visste ikke jeg da. Her står jeg ved grottas desidert farligste punkt. Men der og da visste jo ikke jeg det. Ubehagelig å tenke på i ettertid. Foto: Haglund, Johnny

Siste tur

Men mer har skjedd siden mitt første besøk her. Så mye at dette uten tvil er min siste tur inn i isbrekaterdralens rike. Hadde jeg visst det jeg nå vet, hadde jeg faktisk ikke tatt disse bildene her heller. Jeg burde holdt meg hjemme.

For faktum er at jeg risikerte livet under mitt besøk her i februar 2022.

Men det hadde jeg ingen anelse om. Og det har sikkert ingen andre heller.

Grunneier, Trond Ellingsen, gir ikke tillatelse til ferdsel i Svart­hammarhola basert på innhentet profesjonell vurdering og uttalelse av professor Lauritzen i juli 2019. Denne uttalelsen berører flere forhold som biologiske verdier, arkeologisk potensial, sårbarhet, fare­momenter ved besøk og ødeleggelser i grotta.

Og hva Lauritzen, med 40 års erfaring fra den underjordiske ­verdenen, sier, skal man selvsagt ikke kimse av. Og han er klar i talen;

– Grotta er blitt veldig rasfarlig nå, forteller han etter at jeg har ­kommet meg ut av grotta og hjem til trygge omgivelser.

Ikke bare det; jeg tumlet rundt her mutters alene, forsiktig i steget og varsom med hvor jeg tråkket. Men jeg tenkte jo aldri på at taket nå er svært ­usikkert. Og ved et par anledninger tok jeg bilder hvor jeg selv står på kanten av denne isbreen.

– Dette er absolutt det farligste stedet i grotta, idet du står under et nesten 50 meter langt, ustøttet spenn, forteller Lauritzen, og legger til; – det var her det raste ut store stykker i 2016.

– Dette spennet kommer til å rase ut igjen, og uten varsel, advarer grotteforskeren.

<b>STOR FORSKJELL:</b> Lauritzen har beregnet at det var forsvunnet mer enn fem meter (vertikalt) is mellom 1970 og 2005. Og siden mitt første besøk her i 2007 (bildet) har det også forsvunnet store mengder is. Årsaken er global oppvarming.
STOR FORSKJELL: Lauritzen har beregnet at det var forsvunnet mer enn fem meter (vertikalt) is mellom 1970 og 2005. Og siden mitt første besøk her i 2007 (bildet) har det også forsvunnet store mengder is. Årsaken er global oppvarming. Foto: Haglund, Johnny
<b>FARGER:</b> Fordi lyset fra inngangen slippes langt ned i grotta, oppstår et blålig lys på den gamle isen i breen.
FARGER: Fordi lyset fra inngangen slippes langt ned i grotta, oppstår et blålig lys på den gamle isen i breen. Foto: Haglund, Johnny
<b>EVENTYR:</b> Å stå på kanten av grotteinngangen og lyse ned i mørket, er starten på et eventyr. Dessverre er Svarthammarhola nå så rasfarlig, at dette var mitt siste besøk i denne magiske verdenen.
EVENTYR: Å stå på kanten av grotteinngangen og lyse ned i mørket, er starten på et eventyr. Dessverre er Svarthammarhola nå så rasfarlig, at dette var mitt siste besøk i denne magiske verdenen. Foto: Haglund, Johnny
<b>MINDRE SYNLIG:</b> Da jeg var her i 2007, var isbreen - grottegulvet på bildet her - langt mer synlig. Nå er den mer dekket av sand og jord.
MINDRE SYNLIG: Da jeg var her i 2007, var isbreen - grottegulvet på bildet her - langt mer synlig. Nå er den mer dekket av sand og jord. Foto: Haglund, Johnny

Stor trafikk

Turselskaper har arrangert guidede turer med grupper av turister inn i Svarthammarhola, TV-programmet 71 grader nord har vært her, og professor Lauritzen er blitt gjort kjent med at også Forsvaret har vært her og trent. Med denne trafikken, samt stor rasfare, er sannsynligheten for en ulykke betydelig.

Men for all del, jeg forstår jo samtlige som har lyst til å se dette underverket. Likevel; slik det har blitt nå, kan et besøk i den tilsyne­latende uskyldige Svarthamarhola i verste fall koste livet.

Spennende og vakker er grotta, men kanskje ikke så vakker at livet skal settes på spill.

Vil du vite mer om grotter, eller har lyst til å besøke ei grotte, ta kontakt med Norsk Grotteforbund (speleo.no).

Tidsmaskiner

Professor i speleologi, Stein-Erik Lauritzen, sammenligner grotter med tidsmaskiner, fordi de ikke blir utsatt for naturlig erosjon som landoverflaten utenfor.

– Det som havner i en hule, blir liggende bevart, og det er mye å lære som kan komme alle til gode, sier Lauritzen.

Men Svarthammarhola har blitt merket av alle besøkende; ­ferdselsslitasjen er synlig overalt, på sedimenter, steinblokker etc.

– Det er synd, for over­flatene inni denne grotta kan godt være eldre enn siste istid, forteller Lauritzen.

Han har blant annet gitt ut boken «Grotter» (Tun Forlag, 2010).

Nedsmelting

Lauritzen har beregnet at det var forsvunnet mer enn fem meter (vertikalt) is mellom 1970 og 2005. Isgrotter over hele verden er i full nedsmelting, på grunn av den delikate balansen mellom ­sommer- og vinter­ventilasjon, er de ­følsomme indikatorer for global oppvarming.

<b>VINTER:</b> Å komme fra vinteren ute og ned i grotta, betyr temperatur forskjell. Grotter holder stort sett tre til seks varmegrader året rundt, men utenfor kan vinteren by på andre temperaturer. Da jeg var her, lå det på minus 12 grader.
VINTER: Å komme fra vinteren ute og ned i grotta, betyr temperatur forskjell. Grotter holder stort sett tre til seks varmegrader året rundt, men utenfor kan vinteren by på andre temperaturer. Da jeg var her, lå det på minus 12 grader. Foto: Haglund, Johnny

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 15 2022